حجت الاسلام علی سقاچی در گفت و گو با ایرنا با بیان اینكه درباره كوروش دو نظریه وجود دارد افزود: برخی كوروش را همان ذوالقرنین میدانند كه در قرآن از وی نام برده شده است كه پیامبری دادگر بوده است و در مقابل فساد ایستاد و از مردم در برابر گزند اقوام مهاجم محافظت كرد.
این خطیب دینی ادامه داد: برخی دیگر نیز معتقدند كه كوروش پیامبر نبوده است، بلكه حاكمی بود كه مردم از او رضایت داشتند و برای آنان امكانات بسیاری فراهم آورده بود از جمله به آبادسازی راهها و ساماندادن به زندگی مردم میپرداخت.
سقاچی با بیان اینكه یكی از الطاف خداوند به انسان خدمت به خلق است، ابراز داشت: اگر صادقانه به خلق خدا خدمت كنید خدا شما را نگه میدارد.
وی در توضیح این نكته اظهار داشت: حضرت موسی (ع) از خدا پرسید چرا فرعون را از زمین محو نمیكنی و خداوند به او پاسخ داد زیرا او به معیشت مردم رسیدگی میكند و بر سر در كاخش 'بسمالله الرحمنالرحیم' نگاشته شده است و ما آن را میبینیم و فرعون را نمی بینیم و هرگاه این نام را محو كرد او را عذاب خواهیم داد.
قائم مقام ستاد اقامه نماز فارس ادامه داد: روزی كه فرعون به دلیل خدماتش ادعای خدایی كرد و نام خدا را پاك كرد، مقدمه نابودی او فراهم شد؛ بنابراین اگر نام كسی جاودان و یادش ماندگار میشود به دلیل خدماتی است كه به خلق خدا كرده است.
سقاچی افزود: گروه دوم كه معتقدند كوروش پیامبر نیست، میگویند او انسانی خدوم، فهیم و كاردان بوده است كه به مشكلات رسیدگی میكرد، به معیشت مردم توجه داشت و جلوی دزدیها را می گرفت.
این كارشناس مسائل مذهبی كه پاسخ های وی به مسائل شرعی مردم روزانه در رادیو فارس پخش می شود، با اشاره به مثل 'الانسان حریص علی ما منع' كه به معنای انسان بدانچه از آن منع شود، حریصتر میشود، اظهار داشت: در سالیان گذشته كه روز موسوم به كوروش رنگ و بوی سیاسی و امنیتی گرفت، جمعیت بیشتری در پاسارگاد جمع شدند؛ زیرا وقتی جلوی كسی گرفته شد، بیشتر بدان چیز حریص میشود.
وی اظهار داشت: ما باید خود، برای برگزاری روز كوروش برنامه ریزی كنیم و این مجال را به دشمنان ندهیم.
قائم مقام ستاد اقامه نماز در فارس با تاكید بر اینكه فضا برای گرامیداشت كوروش مناسبسازی نشده است، اظهار داشت: امروز فضای مجازی، حقیقی شده است و دشمنان هرچه بخواهند در این فضا القا میكنند.
وی ادامه داد: بسیاری از افرادی كه در این روز در پاسارگاد جمع میشوند، شیرازی نیستند، بلكه براساس آمار از 17 استان كشور و از شهرهای گوناگون گرد هم جمع میشوند؛ بنابراین ضروری است كه فضا را برای حضور آنان مناسب سازی كنیم.
سقاچی با بیان اینكه دشمن درپی آن است كه امور را در دست گیرد، تاكید كرد: رسانههای غربی امنیتی كردن روز كوروش را به معنای ترس نظام ترجمه میكند؛ درحالیكه نظام ترسی ندارد و چنانچه برگزاری این روز را آزاد كنیم، هركس میتواند بیاید و اتفاقی نیز رخ نمیدهد.
وی ادامه داد: اگر این روز را تعطیل كنیم، مشكلات حل نمیشود، بلكه زمینه برای بروز ناهنجاریها فراهم میشود و فضا در اختیار غرب قرار میگیرد.
قائم مقام ستاد اقامه نماز فارس گفت: اگر فضای آثار تاریخی پاسارگاد به خوبی مدیریت شود، هیچ فردی شعار هنجارشكنانه سر نمی دهد؛ زیرا فضا و امكانات و مدیریت در دست ماست.
سقاچی افزود: با مدیریت و برنامه ریزی و نیز برپایی غرفه های مختلف، فضای مناسب ایجاد میشود و اخلالگران درمییابند كه فضا برای حضور آنان فراهم نیست و خود، صحنه را ترك میكنند.
وی با بیان اینكه بسیاری از افرادی كه در مراسم روز كوروش شعارهای هنجار شكنانه میدهند، افرادی با پیشینه نادرست هستند، گفت: این فضا به دعوت خارجی ها آماده شده كه این گونه افراد را ترغیب میكنند تا در روزی مشخص برای فریاد زدن و ایجاد اخلال در آرامگاه كوروش جمع شوند.
سقاچی با اشاره به ناآرامیهای دی ماه گذشته در شیراز بیان كرد: حدود 12 تن از افرادی كه در این ناآرامیها در مركز استان فارس دست داشتند، ایرانیان مقام انگلستان بودند كه برای متشنج كردن فضا وارد میدان شدند.
این خطیب دینی اظهار داشت: باید امكان اعتراض برای مردم فراهم شود و بتوانند سخن خود را بگویند؛ زیرا اعمال فشار بیش از حد باعث از دست رفتن كنترل میشود؛ همانگونه فشار بیش از حد بر یك فنر كنترل آن را از دست خارج میكند.
سقاچی با بیان اینكه فضا در روز موسوم به كوروش باید در دست افراد متدین باشد و برنامه ریزی فرهنگی صورت گیرد، گفت: كسی نباید در این روز به دین تعرض و به نظام بی حیایی كند و البته رفتارهای ناهنجار مستوجب تنبیه است.
وی امنیتی كردن روز كوروش را اقدامی موقتی خواند و گفت: افرادی كه در این روز به نظام و دین كجدهنی میكنند باید توبیخ شوند اما نباید جلوی دیگر افراد را گرفت.
سقاچی افزود: باید قاطعانه در مقابل برخی افراد كه برای اخلالگری میآیند، ایستاد، برخی دیگر نیز در این روز جمع میشوند تا بدانند چه خبر است و بعضی افراد نیز واقعاً برای خواندن فاتحه در این روز جمع میشوند؛ بنابراین نباید زمینه برای موجسواری بیگانگان فراهم شود.
قائم مقام ستاد اقامه نماز استان فارس با اشاره به برگزاری یادروزهای سعدی و حافظ در شیراز گفت: ما در این مناسبتها از رئیس جمهور، وزرا و علما دعوت میكنیم و یاد این افراد را گرامی میداریم، همین كار را میتوان با تعیین یادروز كوروش صورت داد.
كوروش، بنیانگذار و نخستین پادشاه هخامنشی بود كه از سال 559 تا 529 قبل از میلاد به مدت 30 سال بر نواحی گسترده ای از آسیا حكومت كرد.
منشور كوروش كه به عنوان كهن ترین و نخستین بیانیه حقوق بشر در جهان شناخته شده در سال 1258خورشیدی (1879میلادی) هنگام كاوش های باستانشناسی هیات بریتانیایی در محوطه باستانی بابل در بینالنهرین به دست آمد.
سازمان ملل متحد، مفاد این منشور را در سال 1971میلادی، به 6 زبان رسمی دنیا منتشر كرد.
مجموعه میراث جهانی پاسارگاد كه آرامگاه كوروش را در خود جای داده است، پنجمین مجموعه ثبت شده ایران است كه در سال 1383خورشیدی در فهرست میراث جهانی به ثبت رسید.
از آن زمان، زمزمه هایی مبنی بر بزرگداشت كوروش مطرح شد، هرچند برخی می گویند این دیدگاه از زمان دولت موقت در سال های نخست پیروزی انقلاب مطرح بوده است.
برخی افراد هفتم آبانماه را مقارن با سالروز ورود كوروش به بابل و فتح تاریخی این منطقه و همچنین سالروز صدور فرمان حقوق بشری این پادشاه هخامنشی می دانند و آن را گرامی می دارند، هرچند در اصالت این مناسبت تاریخی تردیدهایی توسط مورخان مطرح شده است.
پیش از این پیشنهادهایی همچون نامگذاری روزهای تولد یا وفات كوروش، سالروز نگارش منشور حقوق بشر و یا روز اعلام رسمی حاكمیت بنیانگذار حكومت هخامنشی به نام روز كوروش مطرح شده است.
شهرستان پاسارگاد به مركزیت سعادتشهر در فاصله 130 كیلومتری شمال شیراز قرار دارد.
7375/ 2027

شیراز- ایرنا- قائم مقام ستاد اقامه نماز استان فارس گفت: منع كردن افراد از شركت در روز موسوم به كوروش پرسشهایی را در اذهان به وجود میآورد كه باعث حضور جدی تر آنها میشود اما اگر روزی به این مناسبت نامگذاری شود و حضور مردم نیز آزاد باشد میتوان فضا را مناسب سازی كرد.