به گزارش ايرنا سيد عباس صالحي شامگاه دوشنبه در آيين افتتاح چهارمين همايش بين المللي شمس و مولانا در محل آرامگاه شمس تبريزي در خوي افزود: اين جايزه در حوزه هاي ادبيات، پژوهش، هنرهاي آوايي و نمايشي با محور شمس و مولوي به محققان، هنرمندان و تلاشگران تراز اول تعلق بگيرد.
وي اضافه كرد: مفاخر بزرگي در حوزه هاي فقهي، علمي، ادبي، تاريخي و هنري از گذشته دور تاكنون در خوي زندگي كرده اند و تاريخي درخشان و ستودني را براي اين ديار رقم زده اند.
وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي با بيان اينكه خوي محل استقرار آرامگاه شخصيتي است كه توانست شعله اي را برافروزد و جان مولوي را شعله ور كند، بيان كرد: جهان و تاريخي در نتيجه اين تحول مولوي دچار تغيير شد و اين تاثير نشانگر اخگر كمياب شمس تبريزي است.
صالحي با بيان اينكه شمس تبريزي دفتري بي آغاز و بي پايان است، افزود: اطلاعات كمي از اين شخصيت عرفاني در دست بوده و 2 سال زندگي وي با مولوي به عنوان دوران تاريخ ساز و انسان ساز، معرف اين چهره عالم عرفان است.
وي با اشاره به اينكه شمس را بايد با نگاه مولوي ديد، گفت: شمس چنان تاثيري بر مولوي گذاشت كه وي مثنوي معنوي را خلق كرد.
وي افزود: شمس به عنوان خورشيدي بر عالم ادب تابيد و انوار آن تا بقاي جهان ساطع مي شود.
به گزارش ايرنا هفت مهرماه در تقويم كشور به نام روز ملي شمس تبريزي نامگذاري شده است؛ تقارن اين روز در سال هاي گذشته با ماه محرم ملاحظه هاي به حق و خاص را در اجراي برنامه هاي مفرح براي ميهمانان داخلي و خارجي به همراه داشت اما امسال با تصميم هيات مديره توليت شمس تبريزي اين برنامهها در فاصله زماني عيد قربان تا عيد غدير برگزار مي شود.
'شمس الدين محمدبن علي بن ملك داد تبريزي' بنا بر اشاره هاي تاريخي به احتمال زياد در سال 582 هجري قمري به دنيا آمد و ملقب به ' شيخ پرّان' و ' زر دوز' بود.
كتاب 'مقالات شمس' شامل مطالب ارزنده اي با موضوع عرفان است؛ اين كتاب سوال و جواب هاي شمس و مولانا و مريدان و منكران آنان را در بر مي گيرد و توسط شاگردان وي گردآوري شده است.
كتاب 'تماشاي خورشيد' نيز كه منتخب پند و اندرزهاي شمس تبريزي از 'مقالات شمس' بوده، توسط 'بهنام رجب پور' و 'حسين صبوري' با هدف ترويج افكار متعالي شمس تبريزي در سطح جهاني و معرفي هرچه بيشتر آرامگاه شمس تبريزي از فارسي به انگليسي ترجمه شده است.
تاريخ وفات شمس تبريزي به علت كمبود اسناد تاريخي مربوط به آن دوره زندگي شمس به روشني معلوم نيست اما شمس پژوهان آن را بين سال هاي 645 و 672 هجري قمري ذكر كرده اند.
مولانا جلالالدين محمد بلخي مشهور به مولوي نيز به عنوان شاعر بزرگ قرن هفتم هجري قمري در سال 604 هجري قمري در بلخ زاده شد؛ وي به سبب رنجشي كه بين پدر مولانا با سلطان محمد خوارزمشاه پديد آمده بود از بلخ بيرون آمد و بعد از مدتي سير و سياحت به قونيه رفت.
مولوي در سال 672 هجري قمري در قونيه وفات يافت و از آثار او ميتوان به مثنوي، ديوان غزليات يا كليات شمس، رباعيات، مكتوبات، فيه مافيه و مجالس سبعه اشاره كرد.
7129/3072
وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي:
جايزه ملي شمس و مولانا به مفاخر اختصاص يابد
۶ شهریور ۱۳۹۷، ۰:۰۹
کد خبر:
83014514
اروميه- ايرنا- وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي گفت: 'جايزه ملي شمس و مولانا' در همايش هاي آتي شمس تبريزي با هدف شناساندن اين مفاخر تاريخ فرهنگ و ادب، به پژوهشگران اين عرصه اختصاص پيدا كند.