۳۱ تیر ۱۳۹۷، ۱۱:۰۵
کد خبر: 82977947
T T
۰ نفر

نگاه دوحه به لندن برای گریز از تحریم

۳۱ تیر ۱۳۹۷، ۱۱:۰۵
کد خبر: 82977947
نگاه دوحه به لندن برای گریز از تحریم

دوحه - ایرنا - تحریم های دیپلماتیك و اقتصادی كه 413 روز پیش از سوی عربستان ، امارات ، بحرین و مصر علیه دوحه اعمال شد ، ناكارآمدی خود را با سفر دو هفته پیش امیر قطر به فرانسه و سفر امروز (یكشنبه) او به لندن به خوبی نشان داده است.

5 ژوئن 2017 ( 15 خرداد 96 ) عربستان ، امارات ، بحرین و مصر با متهم كردن قطر به حمایت از تروریسم ، تمام روابط خود را با این كشور قطع كردند و مرزهای زمینی ، دریایی و هوایی خود را هم به روی قطر بستند.
كشورهای تحریم كننده با تعیین 13 شرط برای از سرگیری روابط با قطر ، گمان می كردند كه به زودی شاهد به زانو در آمدن این كشور شوند ، آرزویی كه با كمك های تهران ، آنكارا و مسقط ، ناكام ماند.
قطر كه از شوك ماه های اول این تحریم به سلامت عبور كرد ، رفت و آمدهای دیپلماتیك با كشورهای مختلف را به عنوان بخشی از راهبرد مقابله با تحریم ها به كار بست و به نظر می رسد یك سال و اندی بعد از تحریم ها اكنون به موفقیت خوبی در این زمینه دست یافته است .
امیر قطر طی ماه های اخیر درست مانند 'محمد بن سلمان ' ولیعهد عربستان علاوه بر آمریكا به فرانسه هم سفر كرده است و امروز در حالی قصد دارد به انگلیس سفر كند كه چند روز پیش موسسه انگلیسی مدافع حقوق بشر موسوم به «اسپین واچ» از تلاش های امارات برای اعمال فشار بر انگلیس به منظور وارد كردن اتهامات تروریستی علیه شخصیت های عالی رتبه قطری خبر داد.
این موسسه در گزارش خود تحت عنوان «امارات دموكراسی را در انگلیس نابود می كند» تاكید كرد: امارات از طریق یك واسطه از مدیر مركز پژوهش های افراط گرایی در دانشگاه «كینگز كالج» در لندن خواسته است، در ازای قرار دادی به ارزش بیست هزار پوند ماهانه، یك پژوهش تهیه و در آن قطر را به تروریسم متهم كند.
بر اساس این گزارش، 'خالد الهیل' مخالف قطری مقیم لندن به نمایندگان و هیات های رژیم صهیونیستی برای حضور در كنفرانس هایی كه در هتل های بزرگ لندن برگزار می شود، مبالغی می دهد.
هدف وی از این اقدام، خدشه دار كردن وجهه قطر و اعمال فشار برای گرفتن میزبانی رقابت های جام جهانی 2022 میلادی (1401 هجری شمسی) از قطر است.
این گزارش همچنین به مجموعه نشست های محرمانه و شخصی بین 'دیوید كامرون' نخست وزیر سابق انگلیس و 'محمد بن زاید' ولیعهد ابوظبی طی سال های 2012 تا 2015 میلادی (1394 تا 1391 )اشاره دارد كه در این نشست ها از انگلیس خواسته شد، گروه اخوان المسلمین را در فهرست گروه های تروریستی قرار دهد.
اما قطر و انگلیس طی سال های اخیر و بر خلاف انتظار كشورهای تحریم كننده همپای سیاست ، روابط نظامی ، تجاری ، سرمایه گذاری و حتی گردشگری میان دو كشور را هم افزایش داده اند.
بیستم آذر ماه سال گذشته شركت هوافضای 'بی‌ ای ‌ای سیستمز' انگلیس با فروش 24 جنگنده 'تایفون' به قطر در چارچوب بخشی از قرارداد هشت میلیارد دلاری با مقاطعه‌كاران دفاعی اروپا موافقت كرد.
'گوین ویلیامسون' وزیر دفاع انگلیس پس از امضای این قراردادهای فروش در دوحه، پایتخت قطر این خبر را اعلام كرد.
این توافق همچنین شامل فروش موشك‌های 'بریمزاستون' و 'میتییر' ساخت سیستم‌های موشكی ام‌بی‌دی‌ای و نیز بمب‌های هدایت ‌شونده 'ریتون پیووی IV ' ساخت انگلیس می‌شود.
بی‌ای‌ای سیستمز ارزش قرارداد تایفون را كه شامل آموزش و پشتیبانی هم می‌شود، پنج میلیارد پوند انگلیس اعلام كرده است. قطر نهمین كشوری است كه از این نوع جنگنده‌ها خریداری می‌كند.
وزیر دفاع انگلیس گفت، توافق مزبور بزرگ ترین توافق صادراتی برای تایفون در یك دهه اخیر است و 'عملیات نظامی قطر را برای مقابله با چالش‌هایی كه برای هر دو ما در خاورمیانه مشترك است، ارتقا می‌دهد.'
رئیس اجرایی شركت 'بی‌ای‌ای سیستمز' انگلیس نیز در بیانیه‌ای اعلام كرد،از شروع فصلی جدید در توسعه روابط بلند مدت با قطر و نیروهای مسلح این كشور خوشحالیم و برای همكاری با این شریك خود و تقویت قدرت‌های نظامی‌اش تلاش می‌كنیم.
روابط نظامی میان دو كشور همچنین در قالب رزمایش های نظامی و به ویژه دریایی ادامه و توسعه داشته است .
ششم اسفند ماه گذشته چند فروند ناو جنگی انگلیس برای رزمایش مشترك با قطر ، در آبهای ساحلی این كشور پهلو گرفتند.
شش ماه قبل از این تمرین نظامی و در مردادماه 96 سومین رزمایش مشترك نیروهای نظامی قطر و انگلیس با نام «تصمیم قاطع 13» پس از سه هفته تمرین در انگلیس به پایان رسید.
همچنین دو كشور اواخر دی ماه گذشته و در جریان سفر «خالدبن محمد العطیه» وزیر دفاع قطر به لندن، توافق كردند یك ناوگان مشترك هوایی حفاظت از آسمان این كشور در جریان برگزاری جام جهانی فوتبال در سال 2022 را برعهده بگیرد.
این ناوگان هوایی به گفته وزیر دفاع قطر برای اطمینان از آمادگی مبارزه متقابل و افزایش تلاش های مشترك در مبارزه با تروریسم و توسعه تلاش های استراتژیك برای دستیابی به ثبات در منطقه و فراتر از آن تشكیل خواهد شد.
العطیه با بیان اینكه برخی كشورها سعی دارند برگزاری جام جهانی فوتبال در قطر را لغو كنند، تاكید كرد كه این ناوگان نقش مهمی در محافظت از آسمان قطر در حوادث احتمالی جام جهانی 2022 خواهد داشت.
در كنار روابط نظامی دولت قطر با توجه میزبانی جام جهانی فوتبال در سال 2022 بسیار مایل است از تجارب كشورهایی مانند انگلیس كه از تجربه موفقی در باشگاه داری و مسایل مربوط به فوتبال بهره مند هستند، استفاده كند.
در حال حاضر شمار زیادی از كارشناسان انگلیسی رشته ورزشی فوتبال در 'مركز موندیال' دوحه مشغول به كار هستند و برای برگزاری هر چه بهتر جام جهانی آینده برنامه ریزی می كنند.
روزنامه های قطری خبر دادند كه شماری از این كارشناسان شش هفته برای بررسی مسایل مربوط به جام جهانی راهی روسیه شدند تا از نزدیك با چالش های برگزاری این رویداد مهم ورزشی جهان آشنا شوند.
رسانه های قطری پیشتر نوشته بودند؛ كشورهای امارات و عربستان كه قطر را مشمول تحریم های خود قرار داده اند ، تلاش می كنند تا میزبانی جام جهانی سال 2022 از قطر پس گرفته شود و به همین دلیل دولت قطر تلاش دارد این مسابقات را به بهترین نحو ممكن برگزار كند.
خرداد ماه امسال ، مجله رسمی وزارت دفاع و نیروهای مسلح قطر (الطلائع) به نقل از خالد بن حمد العطیه وزیر دفاع قطر نوشت : با تصمیم دو كشور انگلیس و قطر اولین ناوگان هوایی در اروپا پس از جنگ جهانی دوم شكل می گیرد.
العطیه تاریخ آغاز فعالیت های این ناوگان هوایی را اواخر سال 2021 میلادی یعنی یك سال پیش از آغاز جام جهانی اعلام كرد و گفت در این ناوگان از جنگنده های تایفون استفاده خواهد شد.
قطر از طریق داد و ستد نیز به اقتصاد بریتانیا متصل است. داد و ستد برای قطر به معنی فروش گاز طبیعی مایع (LNG) است. 29 درصد از واردات سوخت بریتانیا را گاز طبیعی تشكیل می‌دهد كه از طریق كشتی هایی با محفظه دو تایی و مجهز به كنترل دما مثل كشتی معروف “حمل كننده تخم دایناسور” منتقل می‌شود.
تقربیا تمام واردات LNG بریتانیا از قطر انجام می‌شود. LNG از طریق پایانه هوك جنوبی در میلفورد هِیوِن كه 67.5 درصد سهام آن متعلق به شركت نفت قطر است، منتقل می‌شود.
گزارش منابع انگلیسی نشان می دهد میزان سرمایه گذاری قطر طی سال های اخیر در انگلیس رشد بسیار خوبی داشته است .
خبرگزاری بریتانیا در گزارشی از میزان سرمایه گذاری های قطر در بریتانیا می نویسد : راه رفتن در لندن و تحسین كردن مناظر آن بدون تحسین كردن چیزی كه هزینه ساختش توسط قطر پرداخت نشده باشد ، كار دشواری است. قطر از بعضی از معروف‌ترین هتل‌ها و مكان‌های دیدنی گرفته تا جرثقیل‌هایی كه بر فراز جنوب تیمز افراشته شده‌اند، سهم قابل توجهی دارد. بزرگ ترین مقصد سرمایه گذاری قطر، لندن به ارزش 35 میلیارد پوند است و به علاوه 5 میلیارد دیگر كه در 5 سال آینده اضافه می‌شود.
این خبرگزاری در گزارش خود با بیان اینكه به تازگی مشخص شده است كه املاك قطر در لندن بیشتر از ملكه انگلیس است ، می افزاید: بر اساس تحقیقات شركت املاك 'داچا ' 879 واحد از املاك تجاری و مسكونی در انگلیس متعلق به سازمان سرمایه‌گذاری قطر است كه نزدیك به 26 میلیون فوت مربع (2.5 میلیون متر مربع) آن املاك تجاری است. ستون اصلی امپراتوری این سازمان گروه 'كَنِری وَرف' است كه این گروه را شراكتی با شركت شركای املاك بروكفیلد در سال 2015 و به ارزش 2.6 میلیارد پوند خریده است. املاك گروه كَنِری وَرف نزدیك به 16 میلیون فوت مربع (1.4 میلیون متر مربع) در مركز لندن است كه شامل خیابان فنچرچ 20 كه به واكی تاكی معروف است و [پروژه] بازسازی شل سنتر در جنوب رود 'تیمز لیندن' می شود.
گزارش های دیگر درباره میزان سرمایه گذاری قطر در انگلیس نشان می دهد كه سازمان سرمایه گذاری قطر 22 درصد سهام شركت [فروشگاه زنجیره ای] سینزبری و 20 درصد سهام فرودگاه هیدرو لندن را خریده است. هواپیمایی قطر بزرگ ترین سرمایه‌دار IAG مالك هواپیمایی بریتانیا به مقدار 20 درصد است.
در زمان اوج بحران مالی در سال 2018 قطر و ابوظبی 7.3 میلیارد پوند به بانك بركلی به عنوان تلاشی برای اجتناب از طرح نجات مالی دولت بریتانیا تزریق كردند كه قطر 4 میلیارد پوند این مقدار را پرداخت.
در كنار همه روابطی كه دو كشور را به هم مرتبط كرده است ، مناسبات فرهنگی میان دو كشور هم در جایگاه قابل قبولی قرار دارد.
بر اساس یك نظر سنجی كه اخیرا منتشر شد ، لندن اولین مقصد گردشگران قطری در ایام تعطیلات این كشور به ویژه در فصل تابستان محسوب می شود.
نتایج یك نظر سنجی دیگر نشان می دهد كه عموما 70 درصد ساكنان كشورهای شورای همكاری خلیج فارس سفر به اروپا به ویژه لندن را بیشتر از سفر به سایر كشورهای جهان ترجیح می دهند.
از سوی دیگر علاوه بر وجود ده ها مركز انگلیسی آموزش زبان انگلیسی در دوحه ، 'مدرسه انگلیسی' قطر در زمینی به مساحت دو هكتار قریب به دو هزار دانش آموز در تمام مقاطع تحصیلی دارد و با وجود هزینه هنگفت سالیانه تحصیل در آن ، همواره چند ماه مانده به آغاز سال تحصیلی جدید اعلام تكمیل ظرفیت می كند.
خاورم**1508*1436*
۰ نفر