حجت الاسلام والمسلمين حسن روحاني، رئيس جمهوري هفته جاري در سفري سه روزه به 2 كشور اروپايي سوئيس و اتريش، تلاش هاي خود براي حفظ برجام وارد مرحله جديدي كرد.
از توافقات و تصميمات احتمالي ايران و طرف هاي اروپايي در اين سفر جزئيات دقيقي منتشر نشده اما روشن است كه مقصد سفر رئيس جمهوري و هيات همراه او دلايل سياسي ويژه اي داشته است.
از جمله اينكه اتريش هم اكنون رئيس دوره اي اتحاديه اروپاست؛ اهميت اين موضوع زماني بيشتر مي شود كه بدانيم اين كشور به همراه اسپانيا و ايتاليا به پيشنهاد كشورهاي فرانسه، آلمان و انگليس براي اعمال برخي فشارها به ايران مخالفت كرده انذ.
همچنين دست اتريش براي توسعه همكاري با ايران از طريق شركت هاي متعدد دولتي موجود در اين كشور از بسياري از كشورهاي اروپايي بازتر است.
از سوي ديگر مجموعه اتحاديه اروپا در موارد متعددي در باره حفظ برجام با آمريكا اختلاف نظر دارد و اين اختلاف نظر بين چين و روسيه با آمريكا پررنگتر است.
قدرت احمديان، استاديار علوم سياسي دانشگاه رازي كرمانشاه روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا گفت: ايجاد شكاف بين كشورهاي اروپايي با هدف دوركردن آنها از همراهي با ايالات متحده مي تواند اقدامي موثر به نفع ايران باشد.
به اعتقاد احمديان، شكافاندازي بين طرف هاي ايران در برجام در چند سطح قابل پيگيري است از جمله بين اروپا و آمريكا، آمريكا و چين، آمريكا و روسيه و خود اروپاييها.
اين استاد دانشگاه در عين حال گفت: ممكن است دولت هاي اروپايي در نهايت به شكل حقوقي و رسمي (دوژوره) به دنبال حفظ برجام باشند اما احتمال دارد اين قرارداد از نظر عملي (دوفاكتو) و به صورتي كه ايران از مزاياي كامل آن بهره مند شود، حفظ نشود.
او به همين دليل پيشنهاد كرد كه در كنار تلاش براي ايجاد اختلاف بين دولت هاي اروپايي و نيز بين اروپا و آمريكا، تيم سياست خارجي دولت مي تواند اختلاف ديدگاه در سران دولت آمريكا را هم پيگيري كند تا از دل آن منافع ايران تامين شود.
عضو هيات علمي دانشگاه رازي توضيح داد: در دولت آمريكا 2 نوع نگاه سياسي وجود دارد؛ نخست يك نگاه ايدئولوژيك متعلق به چهره هايي مانند مايك پمپئو، جان بولتون و... كه تحت تاثير صهيونيست ها و عربستان سعودي است و درصدد ايجاد چالش هاي جديد براي ايران است.
او افزود: ديدگاه دوم رويكرد پراگماتيستي (عملگرايانه) رئيس جمهوري آمريكاست، فردي كه درس سياست خارجي، نظريه، فلسفه و جامعه شناسي نخوانده و به دنبال كسب دستاوردهاي شخصي است.
احمديان اظهار داشت: نمونه اين نگاه عملگرايانه را در مذاكره ترامپ با رهبر كره شمالي ديديم طوري كه او براي دستيابي به يك معامله و دستاورد بزرگ راه خود را از حاميان نگاه ايدئولوژيك در دولتش كه مخالف گفت و گو با كره بودند، جدا كرد.
او بر اين باور است كه در كنار راهبرد ايجاد شكاف در اتحاديه اروپا و بين آمريكا و ساير اعضاي برجام، مي توان از اختلاف ديدگاه در سران دولت آمريكا هم به نفع ايران بهره برداري كرد.
7444/8066
يك استاد علوم سياسي:
شكافاندازي دروني در اروپا و آمريكا همزمان پيگيري شود
۱۴ تیر ۱۳۹۷، ۲۰:۳۵
کد خبر:
82963000
كرمانشاه - ايرنا - استاد علوم سياسي دانشگاه رازي كرمانشاه گفت: تيم سياست خارجي دولت با پيگيري راهبرد ايجاد شكاف در اتحاديه اروپا و نيز تقويت اختلاف بين سران دولت آمريكا، دنبال حفظ منافع ايران باشد.