به گزارش گروه تحليل، تفسير و پژوهش هاي خبري، روزنامه هاي امروز دوشنبه چهارم تيرماه بخش عمده اي از گزارش و يادداشت هاي خود را به مسائل اقتصادي اختصاص دادند. سخنان ديروز وزير امور خارجه در اتاق بازرگاني، صنايع، تعاون و كشاورزي ايران و سرنوشت پيوستن ايران به FATF ديگر محورهاي مهمي بود كه در عناوين اصلي مطبوعات جاي گرفت.
** اصلاحات اقتصادي و اصلاح در كابينه
انجام اصلاحات اقتصادي از ديد برخي روزنامه ها مهمترين ضرورت اين روزهاي دستگاه اجرايي است. در همين باره «محمد ستاري فر» اقتصاددان در گفت وگويي با روزنامه «آرمان» اظهار داشت: در شرايط كنوني چند نهاد در اقتصاد كشور دخالت دارند و به همين دليل ما با يك موتور اقتصادي مواجه شدهايم كه چند راننده دارد. به همين دليل ديدگاههاي مختلف كارشناسان اقتصادي در حاشيه چندگانگي مديريت اقتصادي كشور قرار ميگيرد.
بدون شك اگر در مجموعه مديريت كشور و مديريت اقتصادي يك صداي واحد و هماهنگ داشته باشد اختلاف سليقه و تضاد ديدگاههاي اقتصاددانان نميتواند در سرنوشت اقتصادي جامعه تأثيرگذار باشد. در شرايط كنوني ما در نظام تدبير خود با تكثر مواجه هستيم. اين در حالي است كه در كشورهاي توسعه يافته صداي واحدي از مجموعه مديريت جامعه به گوش ميرسد.
در گزارش روزنامه «آفتاب يزد» با عنوان «لزوم اصلاح ساختار اقتصادي كشور» به نقل از «مهدي پازوكي» اقتصاددان مي خوانيم: اگر در كشور اصلاحات اقتصادي به مفهوم حقيقي صورت نگيرد قطعا كشور دچار چالش هاي بيشتري خواهد شد. هرچقدر اين اصلاحات به تاخير بيافتد هزينه اصلاحات اقتصادي افزايش خواهد يافت. روحاني چاره اي جز اصلاحات اقتصادي ندارد. روحاني مي تواند تيم بسيار قوي اي در وزارتخانه هاي اقتصادي بر روي كار بياورد و از نيروهاي تكنوكرات، مستقل و شجاع در كشور استفاده كند.
در همين ارتباط روزنامه «جوان» به سراغ نشست ديروز مجلس درباره تشكيل وزارتخانه هاي جديد رفت و نوشت: بهرغم اصرار معاون اول رئيسجمهور و تلاش دولت، نمايندگان مجلس با لايحه اصلاح بخشي از ساختار دولت براي تفكيك وزارتخانههاي صنعت، معدن و تجارت، راه و شهرسازي و ورزش و جوانان مخالفت كردند.
به اعتقاد برخي كارشناسان، تأكيد دولت براي تفكيك وزارت صنعت، معدن و تجارت برآمده از بدنه كارشناسي، علمي و فني نيست و اهداف ديگري در پس آن وجود دارد. اهدافي كه نقطه آغاز آن نظارت نكردن مجلس شوراي اسلامي است؛ چراكه در غير اين صورت دولت نميتوانست قانوني كه هنوز بهصورت كامل اجرا نشده است (قانون تمركز) را با ارائه لايحهاي جديد ابطال كند.
به نوشته روزنامه «بهار» اصلاح ساختار دولت هدف مشخصي است كه قوه مجريه و مقننه براي اجراي آن دو دليل و دو راه متفاوت در پيش گرفته اند. دولت در پي اصلاح برخي از وزارتخانه هاي خود است تا از رهگذر آن سرعت حل دغدغه هاي معيشتي و مشكلات اقتصادي كشور را شتاب بيشتري دهد، مجلس اما از تغيير فرد و نه ساختار سخن مي گويد.
روزنامه «كيهان» اما راهكار ديگري را به جز اصلاح سياست هاي اقتصادي يا ساختار وزارتخانه ها پيشنهاد داده است. تحت عنوان «اعدام و مصادره اموال راهحل فوري مقابله با تروريستهاي اقتصادي» آمده است: در ماههاي گذشته تروريستهاي اقتصادي كه تعداد آنها محدود و طبيعتا براي نهادهاي اطلاعاتي و قضايي كشور شناخته شده هستند با اخلال در نظام اقتصادي كشور باعث بالا رفتن شديد نرخ ارز و به تبع آن گران شدن ارزاق عمومي مردم شدهاند، اين نوسانات لحظهاي كه در سفره مردم تاثير آني داشته است آنان را نسبت به آينده و دستاوردهاي فراوان و بيشمار جمهوري اسلامي در نزديك چهار دهه گذشته مايوس ساخته است و اين نهايت خواسته و آرزوي دشمنان بيروني اين كشور است.
** دفاع ظريف از دولت و نظام
«محمدجواد ظريف» صبح ديروز در جمع اعضا و فعالان اتاق بازرگاني ايران ضمن پاسخگويي به دغدغهها و نگرانيهاي آنها در ارتباط با آينده اقتصادي كشور تصريح كرد: ما در ايران از اصولگرا، اصلاحطلب، بيخط، مخالف جمهوري اسلامي ايران و يا مخالف دولت همه در يك كشتي نشستهايم و اكنون هدف دشمنان نه نظام ايران، نه دولت روحاني، بلكه هدف ايران است. اين ايران است كه اكنون براي تحقق برخي از اهداف و تمايلات مانع است، ميخواهند ايران را نابود كنند.
روزنامه «اعتماد» عنوان نخست خود را به سخنان ظريف اختصاص داد و در گزارشي با تيتر «هدف ايران است نه نظام يا روحاني» آورد: بيتعارف با مردم. محمدجواد ظريف، وزير خارجه كشورمان صبح روز گذشته از تريبون اتاق بازرگاني، صنايع، تعاون و كشاورزي ايران استفاده كرد و به بيان تازهترين مواضع وزارت خارجه درباره وضعيت توافق هستهاي، چند و چون اجراي آن و اما و اگرهاي پيش آمده در مسير اجرا پس از خروج ايالات متحده از برجام پرداخت.
دو ماه پس از توقف حضور امريكا در توافق هستهاي با ايران، اين تهران است كه بايد تصميم بگيرد در برجام بدون امريكا و با تركيب جديد 1+4 بماند يا نه. اروپا، چين و روسيه به عنوان بازماندگان در توافق هستهاي تلاش ميكنند خسارت اقتصادي ناشي از بازگشت تحريمهاي هستهاي (ثانويه) امريكا براي ايران را جبران كنند اما در ميدان عمل جبران اين خسارت با توجه به تصميمهاي اقتصادي كه هريك از كمپانيهاي بزرگ جداگانه بايد بگيرند، آسان نيست. از سوي ديگر انتقادها در داخل از عملكرد تيم مذاكرهكننده در جريان سه سال مذاكره نفسگير با 1+5 نيز شدت بيشتري گرفته و اين در حالي است كه تنها چندهفته مانده به بازگشت تحريمهاي هستهاي (ثانويه) امريكا، شكاف در داخل ايران آخرين چيزي است كه كشور در آستانه ورود به روزهاي سخت اقتصادي به آن نيازمند است.
روزنامه «اطلاعات» اين بخش از سخنان ظريف را تيتر يك خود قرار داد كه «هدف استراتژيك آمريكا خروج ايران از برجام است».
روزنامه «تجارت» تحت عنوان « پايان ديپلماسي قايقهاي توپدار» به نقل از وزير امور خارجه نوشت: برخي از دوستان دلواپس از گذشته به اين حرف من ايراد گرفتهاند كه فقط قدرت نظاميبراي يك كشور كافي نيست، قدرت نظاميامر مهمياست اما تنها قدرت نظامينيست وهمچنان بر اين سخن خود تاكيد دارم. ديپلماسي قايقهاي توپدار كه تعداد توپها و برد آنها فقط ملاك برتري بود مربوط به قرن 18 و 19 ميلادي است و از ابتداي قرن بيستم قدرت اقتصادي در كنار قدرت نظاميقرار گرفته و اين مولفه باعث پيشرفت يا عقبماندگي يك كشور شده است. از قرن بيستم به بعد ديپلماتها تنها نمايندگان بخش خصوصي و امنيتي نبودند و حوزه ديگري به عنوان موضوع اقتصادي به فعاليتهاي آنها اضافه شد.
در صفحه و عنوان نخست روزنامه «همدلي» نيز آمده است «ظريف در اجلاس اتاق بازرگاني در واكنش به تهديدها و تحريمهاي آمريكا مطرح كرد: هدفشان نابودي ايران است»
نكته قابل تامل، دوگانه اي بود كه روزنامه «سازندگي» درباره سخنان اخير ظريف و موضوع تغييرات در كابينه در صفحه نخست خود انعكاس داد.
سازندگي به نقل از يكي از منتقدان دولت از ضرورت تغيير كابينه و كاستي هاي مديريت اجرايي رييس جمهوري نوشت و در پاسخ به اين ديدگاه به بخشي از سخنان ظريف اشاره كرد كه ديروز گفت «با كنار رفتن روحاني اصولگرايان به قدرت نمي رسند»
** رايزني درباره سرنوشت FATF
«محمدعلي وكيلي» مدير مسوول روزنامه «ابتكار» و عضو هيات رئيسه مجلس از رايزني روساي قواي مجريه و مقننه با رهبري درباره لايحه FATF خبر داد.
به نوشته ابتكار، وي با اشاره به برخي مباحث مطروحه درباره خروج لايحه FATF از دستور كار مجلس با توجه به ملاحظات و سخنان رهبري گفت: اعلام خارج شدن اين لايحه از دستور كار مجلس نظر شخصي افراد بوده و نظر هيات رئيسه مجلس نيست.وي تصريح كرد: تا الان كه من در جريان قرار دارم هيات رئيسه مجلس هيچ تصميم قطعي در خصوص اين موضوع نگرفته است.
روزنامه «قانون» در اين باره نوشت: برخي از رسانهها براي شيطنت از عليلاريجاني درباره ديدارش با رهبري در خصوص FATF سوال كردهاند كه رييس مجلس در حاشيه بازديد از نمايشگاه عكس و كارتون حمايت از كالاي ايراني و در پاسخ به سوالي مبني بر اينكه آقاي وكيلي اعلام كردند شما ديداري درباره FATF با رهبر معظم انقلاب داشتهايد؟ گفت: ديداري نداشتهام! قانون افزود: به نظر ميرسد برخي تلاش دارند تا كار FATF را در مجلس تمام شده نشان دهند ولي اين حقيقت ماجرا نيست. در همين راستا جلال ميرزايي، نماينده مجلس در سخناني گفته است كه درست نيست كه عدهاي بگويند رهبري با FATF و لايحه مبارزه باتروريسم مخالفند.
به نوشته اين روزنامه مشخص است برخي تلاش دارند تا از برخي مسائل براي رسيدن به اهداف سياسي خود استفاده كنند ولي بايدمنتظر ماند و ديد كه نتيجه چه خواهد شد و آيا نمايندگان مغلوب فضاسازي برخي جريانهاي سياسي ميشوند يا در راستاي منافع ملي و مردم قدم بر خواهند داشت.
پژوهش**9279**1601**
تهران- ايرنا- تداوم نوسانات در بازار طلا، ارز، خودرو و مسكن و پابرجايي برخي چالش هاي اقتصادي سبب شد تا كارشناسان اين حوزه از ضرورت اصلاح برخي سياست هاي اقتصادي سخن بگويند.