به گزارش روز شنبه گروه اخبار علمي ايرنا از پايگاه خبري ساينس ديلي، پروتئين AKT در دهه 1970 ميلادي به عنوان يك آنكوژن، يعني ژني كه قادر است به تومور سرطاني تبديل شود و به عنوان يكي از عوامل بروز مجموعهاي از بيماريها، شناخته شد. اما اخيرا به عنوان يك عامل كليدي شكلپذيري سيناپسها معرفي شده است. شكلپذيري سيناپسها در واقع توانايي مغز در تقويت ارتباطات سلولي در واكنش به تجربيات است.
بر اساس اين تحقيقات مغز انسان براي ذخيره خاطرات از پروتئينها استفاده ميكند و AKT يكي از اولين پروتئينهاي مورد استفاده مغز است. اما تمام انواع اين پروتئين به صورت يكسان توليد نميشوند.
براي بررسي اين موضوع محققان عملكرد سه گونه مختلف پروتئين را در مغز موشها مورد بررسي قرار دادند. در نتيجه اين تحقيقات معلوم شد AKT1 در تمام نورونها يافت ميشود و مهمترين شكل اين پروتئين در ايجاد انعطافپذيري سيناپسي است.
گونه AKT2 صرفا در سلولهاي ستارهاي شكل astroglia موجود در مغز و نخاع كه معمولا در اثر جراحت يا آسيبهاي مغزي و نخاعي تحت تاثير قرار ميگيرند، يافت ميشود. گونه AKT3 نيز ظاهرا نقش كليدي در رشد مغز دارد.
پيش از اين تصور مي شد تمام گونههاي AKTرفتار يكساني در مغز دارند. در اين تحقيقات براي اولين بار محققان اشكال مختلف اين پروتئين را به طور دقيق مورد بررسي قرار دادند و عملكردهاي آن را در مغز شناسايي كردند. نتايج اين تحقيقات راه را براي درمانهاي هدفمند انواع بيماري ها از آلزايمر و اسكيزوفرني گرفته تا سرطان مغز هموار ميكند.
علم (6)**9259**1440
مترجم: سپيده كاشاني** انتشار:گلشن

تهران – ايرنا - محققان دريافتند يك پروتئين به نام AKT كه سه شكل متفاوت دارد و هريك نوع خاصي از سلولهاي مغز را تحت تاثير قرار ميدهند، يكي از اولين پروتئينهاي مورد استفاده مغز براي ذخيره خاطرات است.