به گزارش ایرنا، در حالی كه اشتغال اولویت نخست دولتمردان استان همدان محسوب می شود و مسائلی از قبیل ازدواج جوانان، اعتیاد و بزه كاری های اجتماعی، گرفتاری های اقتصادی و فقر فرهنگی را به بود و نبود اشتغال نسبت می دهند و در حالی كه به اعتقاد عده ای یافتن كاری متناسب با رشته تحصیلی و ماندگار، بی شباهت به جستجوی سوزن در انبار كاه نیست، شنیدن اخبار مربوط به ایجاد اشتغال آنهم از تشكیلاتی كه مسئولیت مستقیم در این رابطه ندارد، هرچند تعجب برانگیز است اما موجب امیدواری و دلگرمی جامعه می شود.
برخی اداره ها هستند كه فقط باید به بطن شرح وظایف و منشور كاری شان نفوذ كنی تا به ماهیت كارشان پی ببری و بفهمی كه چه بی ادعا برای كاستن درد و رنج خانواده ها می كوشند و امید را به جسم و جان فرزندان این دیار می تابانند؛ اداره كل استاندارد همدان یكی از آنهاست.
اگرچه درخشش علامت استاندارد بر نمای سنگ كاری سیاهرنگ این اداره، وجود تشكیلاتی با مقررات خشك و انسانهایی نفوذ ناپذیر را در ذهن تداعی می كند؛ اما پای صحبت های محمد مددی رئیس این مجموعه كارآفرین كه می نشینی، تمام تصورات خشك و زمخت از استاندارد در گرمای طلایی این علامت كوچك آب می شود.
**جذب 550 دانش آموخته دانشگاهی
مدیركل استاندارد همدان اشتغال 550 نفر از جوانان این منطقه را وظیفه كوچكی از دولت می داند كه در قالب اشتغال های پایدار و ماندگار محقق شده است.
این افراد دارای مدرك لیسانس یا دكترا هستند و به عنوان مدیر كنترل كیفی در واحدهای تولیدی، صنعتی و خدماتی كه مشمول تولید كالای استاندارد اجباری است، مشغول كار شده اند.
با توجه به فعالیت 558 واحد در سطح استان همدان كه تولیداتشان مشمول قانون استاندارد اجباری است، به هنگام سازی آموزش از مباحث مورد تاكید مدیركل استاندارد همدان است و از این رو مدیران كنترل كیفی ملزم به گذراندن یك دوره آموزش 20 ساعته هستند تا صلاحیتشان برای اخذ پروانه یك ساله محرز شود.
ماده 19 قانون استاندارد وظایف مدیران كنترل كیفی را به وضوح معین كرده و آنها مكلف به انجام تعهدات خود در این چارچوب هستند و به صورت مستمر فعالیتشان مورد بازرسی و نظارت كارشناسان استاندارد قرار می گیرد.
هرگونه اختلاف با كارفرما، تخلفات و قصور در انجام وظایف و مشكلات مدیران كنترل كیفی نیز از دید نافذ استاندارد مغفول نمانده و كمیسیون ماده هفت به این موارد رسیدگی خواهد كرد.
مددی بر این باور است گره گشایی از واحدهای تعطیل و مشكل دار با تدبیر دولت و بازگشت آنها به چرخه تولید موجب فعالیت این واحدها حتی در دو یا سه شیفت كاری شد و جذب مدیران كنترل كیفی را رونق بخشید به طوریكه برای هر شیفت كاری یك مدیر كنترل كیفی استخدام شده است.
**استاندارد مجری اصل 44 قانون
برون سپاری و واگذاری قسمتی از وظایف به بخش های خصوصی و چابك سازی بدنه دولت اقدام دیگری از اداره كل استاندارد همدان است كه تاكنون گمنام و ناشناخته مانده و در لابه لای صحبت های این مدیر كارآفرین آشكار می شود، به طوری كه می توان اجرای اصل 44 قانون اساسی را نیز به افتخارهای دیگر استاندارد اضافه كرد.
17 آزمایشگاه در چند بخش گوناگون با اشتغال 68 نفر با تخصص های متفاوت، بعنوان مدیر آزمایشگاه و مدیر فنی با اداره استاندارد همكاری و مشاركت دارند و بخشی از وظایف استاندارد را انجام می دهند.
به لحاظ دقت و كیفیت نتایج، تعدادی از آزمایشگاه های همدان به عنوان مرجع (رفرنس) مطرح هستند و به دیگر نقاط كشور نیز خدمات ارایه می كنند و این نمونه ای از موفقیت های اداره كل استاندارد همدان به شمار می آید كه در نوع خود كم نظیر است.
مدیركل استاندارد همدان فعالیت چهار مركز آموزشی را نمونه دیگری از برون سپاری وظایف می داند كه ارائه خدمات آموزشی به مدیران كنترل كیفی و مدیران فنی مراكز خدماتی را به عهده دارند؛ در این مراكز آموزشی 12 نفر مشغول بكار هستند.
بكارگیری صدها جوان تحصیلكرده در این مجموعه، كاركردی طلایی را نمایان می كند و دلیل محكمی می شود تا استاندارد را مصداق عینی تولید و اشتغال معرفی كنیم؛ در سالی كه به نام اقتصاد مقاومتی مزین است.
7527/2090
گزارش: زهرا زارعی** انتشاردهنده: سعید زارع كندجانی
همدان- ایرنا- استاندارد با جذب دانش آموختگان بیكار و برون سپاری وظایف به بخش های خصوصی، اشتغالی پایدار را پدید آورده و كاركردی طلایی و كمیباب از خود نمایان كرده است.