۲۰ دی ۱۳۹۶، ۱۱:۳۸
کد خبر: 82791307
T T
۰ نفر
توصیه های رهبری به مسوولان؛ توجه به مطالبات برحق مردم

تهران- ایرنا- رهبر معظم انقلاب ضمن توصیه به مسوولان در خصوص توجه به خواست های برحق مردم در بیانات دیروز ایشان در جمع اهالی قم، در خصوص حوادث اخیر فرمودند: قرائن و شواهد اطلاعاتی نشان می‌دهد كه این قضایا سازماندهی شده بوده و در شكل‌گیری آن، یك مثلث فعال بوده است.

به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، سخنرانی رهبر معظم انقلاب در دیدار جمعی از مردم قم و برگزاری نخستین سالگرد درگذشت مرحوم آیت ‌الله هاشمی‌ رفسنجانی از جمله رویدادهای مهم خبری در روزنامه های امروز چهارشنبه 20 دی ماه 1396 بود. برخی روزنامه های نیز با انتشار یادداشت هایی، بر لزوم توجه مسوولان به خواست های برحق مردمی در اعتراضات چند روز گذشته تاكید كردند.

** بازتاب بیانات رهبری
بیانات رهبر معظم انقلاب در دیدار با جمعی از مردم قم، بازتاب گسترده ای در روزنامه های امروز داشت. برخی روزنامه ها نیز به ارایه تحلیل هایی در این زمینه پرداختند.
«زخم مشكلات كشور را درمان كنیم/ مطالبات بحق مردم از حركات تخریب‌گرانه یك گروه جداست»، بخشی از این بیانات است كه در عنوان خبری روزنامه «ایران» برجسته شد.
به نوشته ایران، حضرت آیت‌الله خامنه‌ای سپس در تبیین ابعاد قضایای اخیر گفتند: قرائن و شواهد اطلاعاتی نشان می‌دهد كه این قضایا سازماندهی شده بوده و در شكل‌گیری آن، یك مثلث فعال بوده است. یك رأس این مثلث، امریكا و صهیونیست‌ها بودند كه طراحی را انجام دادند و چند ماه برروی این طراحی كار كردند و بنای آنها این بود كه حركت‌ها از شهرهای كوچك شروع شود تا به مركز برسد. رأس دوم این مثلث، یكی از دولت‌های پولدار خلیج فارس است كه هزینه این نقشه را تأمین كرد و رأس سوم نیز، پادوها بودند كه مربوط به سازمان آدمكش منافقین هستند و از ماه‌ها قبل آماده بودند.
این روزنامه همچنین در یادداشتی به همین مناسبت، با عنوان «همه ما مسئولیم»، با اشاره به بخشی از سخنان رهبری درباره تخلفات برخی صندوق ها و موسسات مالی واعتباری و اهمیت رسیدگی همه مسوولان به مشكلات مردم ضرر دیده از این صندوق ها، نوشت: بانك مركزی در دولت یازدهم عزم خود را برای توقف فعالیت زیانبار این مؤسسات و تعاونی‌ها جزم كرد تا جلوی خسارت هرچه بیشتر آنها بر پیكر اقتصاد كشور را بگیرد.
همان گونه كه رهبر انقلاب تأكید كردند یكی از دغدغه‌های اصلی در این میان، حل مشكل سپرده‌گذاران این مؤسسات بود و بر این اساس، مسئولان در قوای سه‌گانه و بانك مركزی با تمام توان به دنبال حل مشكل سپرده‌گذاران نهادهای غیرمجاز برآمدند و كوشیدند خسارت‌ها به حداقل ممكن كاهش یافته و حداكثر منافع سپرده‌گذاران در این مؤسسات تأمین شود.
این روزنامه افزود: در حال حاضر نیز قوه قضائیه علاوه بر بررسی تخلفات صورت گرفته در مؤسسات غیرمجاز، با كمك پلیس آگاهی در حال شناسایی دارایی‌های سهامداران و مالكان این مؤسسات است تا مسأله تسویه حساب با 2 درصد باقی مانده سپرده‌گذاران كه دارای مبالغ چند صد میلیونی و میلیاردی هستند، نیز حل شود.
روزنامه «شهروند» هم در یادداشتی با عنوان «چند نكته مهم از یك سخنرانی مهم»، درباره بیانات رهبری نوشت: سخنان مقام معظم رهبری در خصوص حوادث اخیر می‌تواند فصل‌الخطاب حداقل بخشی از مجادلاتی قرار گیرد كه در فضای عمومی كشور ممكن است بروز یافته باشد.
شهروند با اشاره به تاكید رهبری بر این نكته كه «باید بین مطالبات صادقانه و بحق مردم و حركات وحشیانه و تخریب‌گرانه یك گروه تفكیك قایل شد و مطالبات و خواسته‌های مردم را پیگیری كرد»، آورد: واقعیت این است كه باید امكانی برای ابراز نارضایتی و مخالفت با سیاست‌ها و یا عملكردها فراهم كرد. اتفاقا در غیاب این امكان است كه اعتراضات می‌ تواند به جاهای خطرناك كشیده شود. درواقع مسأله فقط این نیست كه عده‌ای از روی خباثت اعتراضات عادی مردم را به خشونت می‌كِشند، بلكه این طبیعت رفتار جامعه‌ای است كه عادت به انجام اعتراض‌های مدنی و تجربه آن را ندارد. بنابراین شرط لازم و نه كافی برگزاری آرام و مدنی اعتراضات بازبودن راه برای اعتراض مردم است.
شهروند در ادامه با اشاره به بخشی دیگر از فرمایشات رهبر انقلاب مبنی بر اینكه «باید زخم را خوب كنید و نگذارید به وجود ‌آید؛ چرا كه اگر مشكل داخلی نداشته باشیم، تبلیغات و فضاسازی بیگانه اثر نمی ‌گذارد»، اضافه كرد: حقیقت همین است؛ مسأله ما آن زخمی است كه باید درمان شود و مرهمی بر آن گذاشت. زخمی كه در حال ناسور شدن است، زخمی كه در حال گسترش است، این همان پیش ‌زلزله‌ ای است كه می ‌تواند خطرآفرین باشد. این همان زخمی است كه در یك بدن و جسم ناتوان از ایمنی و مقابله با ویروس خارجی بشدت ضربه‌ پذیر است و حتی یك زخم كوچك، كل جسم را دچار مخاطره جدی ‌می ‌كند.
روزنامه «اعتماد» هم در عنوان خبری كه به بازتاب بیانات رهبری اختصاص داشت، به نقل از ایشان نوشت: «دركشورگره ناگشودنی نداریم»
این روزنامه در متن خبر افزود: حضرت آیت ‌الله خامنه ‌ای، رهبر معظم انقلاب اسلامی روز گذشته در دیدار هزاران نفر از مردم قم با تجلیل و تحسین حركت عظیم، پرشور، به موقع و منسجم ملت در روزهای اخیر، به تشریح ابعاد و لایه‌های مختلف توطئه دشمنان برای سوءاستفاده از مطالبات بحق مردم پرداختند
روزنامه «فرهیختگان» نیز در خبری با عنوان «صادقانه با مردم»، سخنان رهبر معظم انقلاب در جمع مردم قم را بازتاب داد.
همچنین روزنامه «خراسان» بیانات رهبری را اینگونه تعبیر كرد: «خط و نشان برای دشمن ، مطالبه از مسئولان، تشكر از مردم»
«جوانان انقلابی كشور پرتعدادتر از اول انقلابند/ همه باید پاسخگوی اعتراض‌های مردم باشیم» هم عنوان خبری روزنامه «جوان» است.
در این میان روزنامه «كیهان» عنوان خبری متفاوتی را برگزید و در تیتر خود نكات مهم بیانات رهبری درباره امور داخلی را بازتاب نداد و به نقل از ایشان نوشت: «رهبر انقلاب در دیدار پرشور مردم قم تاكید كردند دیوانه ‌بازی‌های نمایشی ترامپ بی‌ جواب نخواهد ماند»

** بازتاب نخستین سالگرد درگذشت آیت الله هاشمی
نخستین سالگرد درگذشت مرحوم آیت ‌الله هاشمی‌ رفسنجانی روز گذشته در محل سالن اجلاس سران با حضور بسیاری از فعالان و مقامات سیاسی برگزار شد. این رویداد در روزنامه های منتسب به طیف اصلاح طلب بازتاب داده شد و در روزنامه های طیف مقابل با سكوت خبری روبرو شد.
روزنامه اعتماد در گزارشی در همین زمینه نوشت: نخستین سالگرد درگذشت مرحوم آیت‌الله هاشمی ‌رفسنجانی روز گذشته در محل سالن اجلاس سران برگزار شد. بسیاری از فعالان سیاسی، مقامات سیاسی برای پاسداشت خدمات آیت‌الله هاشمی رفستجانی به انقلاب اسلامی در سالن اجلاس سران گرد هم آمده بودند. از مصطفی تاجزاده تا محمود واعظی؛ از مجید انصاری تا سید حسن خمینی. اما این برنامه یك غایب بزرگ داشت؛ حسن روحانی، رییس‌ جمهوری ایران كه به گفته محمد هاشمی از سه روز قبل اعلام كرده بود نمی‌ تواند در این مراسم حاضر شود. شنیده‌ها حاكی از آن است كه حسن روحانی از سه روز قبل اعلام كرده است اگر سخنرانی او با سخنرانی مقام معظم رهبری تقارن پیدا كند، او در كنگره حضور نخواهد یافت.
اعتماد افزود: غایب دیگر چهره پر سر و صدای این روزهای دانشگاه آزاد است. علی‌اكبر ولایتی، رییس جدید دانشگاه آزاد اسلامی كه ریاست میراث علمی آیت‌الله را برعهده دارد هم دیروز در سالن اجلاس سران حضور نیافت تا اسم او نیز در لیست بلندبالای غایبین مرقوم شود. در كنار این غایبین چهره‌هایی از هر دو جریان سیاسی كشور بودند كه به یاد رفیق دیرین خود در سالن اجلاس گرد هم آمدند. موسوی‌لاری، سیدمصطفی میرسلیم، محمد ری‌شهری، علی‌اكبر صالحی، عباس آخوندی، محمود واعظی، بیژن زنگنه، محمد بطحایی، فاطمه سلحشوری، محمدرضا عارف، جعفرزاده ایمن‌آبادی، معصومه ابتكار، سید محمود علوی و محمدرضا نعمت‌زاده تعدادی از مهمانان این كنگره بودند.
روزنامه آرمان هم در عنوان گزارشی در همین زمینه آورد: «بغض سیدحسن- غیبت روحانی»
این روزنامه در یادداشتی جداگانه با عنوان «آیت‌ا... هاشمی سردار سازندگی ایران بود»، به مناسبت سالروز درگذشت آیت الله هاشمی نوشت: آیت‌ا... هاشمی رفسنجانی در دوران حیات خود با فراز‌و نشیب ‌های زیادی مواجه شده‌ بود كه به دلیل ایمان و جمع ‌آوری تجربه‌های گذشته‌اش همیشه توان برخورد با آن موانع را داشت و وجه تمایز این عالم بزرگوار هم همین اعتقاد راسخش به اسلام و قرآن بود. آیت‌ا... هاشمی سعی بر این داشت كه بنابر مقتضیات زمان، دستورات اسلام را پیاده كند نه فقط در یك بخش، بلكه در تمامی ابعاد مختلف جامعه. بنابر مقتضیات زمان یعنی ایشان دستورات خام و ابتدایی كه تاریخ انقضا داشتند را مدنظر نداشتند، بلكه مواردی را مورد توجه قرار می‌دادند كه قابل اجرا در دوره خود باشند.
روزنامه ایران هم در گزارشی در خصوص مراسم سالگرد درگذشت آیت الله هاشمی نوشت: یك سال پیش بود كه درگذشت آیت‌الله اكبر هاشمی رفسنجانی، دوستداران وی را در بهت و ناراحتی فروبرد؛ غصه‌ای كه هنوز هم می‌شد در نگاه و صدای میهمانان و میزبانان نخستین سالگرد درگذشت آیت‌الله هاشمی رفسنجانی دید. دیروز سالن اجلاس سران، محفل یاران و نزدیكان و دوستداران آیت‌الله هاشمی رفسنجانی بود؛ علاوه بر خانواده وی، شمارزیادی از مدیران دولت سازندگی، مشاوران و همكاران چندین و چند ساله و مسئولان دولتی حضور داشتند.
ایران افزود: سید حسن خمینی، نوه بنیانگذار انقلاب اسلامی و اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهوری سخنرانان ویژه مراسم بودند. البته فاطمه هاشمی دختر بزرگ آیت‌الله هاشمی از اینكه حسن روحانی رئیس جمهوری در این مراسم حضور نیافته بود، گلایه كرد و محمد هاشمی برادر آیت‌الله هاشمی رفسنجانی هم گفت كه سه روز پیش اعلام شد كه روحانی در این همایش حضور نخواهد یافت.
این روزنامه در همین حال یادآور شد: همزمان با نخستین سالروز درگذشت آیت‌الله هاشمی ‌رفسنجانی، رئیس جمهوری و شماری از مسئولین با انتشار پیام و تصاویر در فضای مجازی، یاد و خاطره وی را گرامی داشتند.
به نوشته ایران، حسن روحانی رئیس جمهوری با انتشار تصویری از دوران جوانی آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی در توئیتر خود نوشت: «او معیار و عیار سیاست‌ورزی و سیاستمداری بود؛ به كشورش عشق می‌ورزید و آرزویش تبیین اسلام واقعی و سربلندی ایران بود. نامش بلند و یادش گرامی.»

** لزوم پیگیری مطالبات مردم
به دنبال بازگشت آرامش به شهرها و پایان اعتراضات مردمی به چالش های اقتصادی، برخی روزنامه های امروز بر لزوم توجه و پیگیری خواست های برحق مردم از سوی مسوولان تاكید كردند.
روزنامه آرمان در یادداشتی با عنوان «لزوم تحقق و پیگیری مطالبات مردم»، نوشت: 39 سال قبل نظام جمهوری اسلامی به خواست مردم فعالیت خود را آغاز كرد و پس انقلاب هم این مردم با تظاهرات و تجمعات بیگانه نیستند. از این رو در این كشور راهپیمایی و تظاهرات قانونی و احیانا اعتراض یكی از حقوق مردم است كه نباید از آن جلوگیری شود. نا آرامی‌های اخیر در كشور نشان داد كه مردم از وضع اقتصادی خود راضی نیستند، چون اكنون در كشور با گرانفروشی، تبعیض و رشوه مواجهیم. در این راستاست كه برخی اعتراضات شكل می‌گیرد.
آرمان افزود: البته باید میان اعتراض مردم عادی و برخی فرصت‌طلبان سودجو تفاوت قائل شد چون مردم عادی مطالبات درون ساختاری دارند، اما آنها مقاصد دیگری را دنبال می‌كنند. از این رو اگر در جامعه تحزب و تشكل وجود داشته باشد و مردم در آن بنشینند و دلایل مشكلات موجود در جامعه را بررسی و چگونگی مقابله با آن را نیز به بحث و گفت‌وگو بنشینند دیگر شاهد چنین مسائلی نخواهیم بود.
روزنامه «شرق» هم در یادداشتی با عنوان «بودجه و حقوق ملت»، درباره راه برقراری عدالت اقتصادی میان مردم نوشت: راه منصفانه، تصحیح ردیف‌های هزینه‌ ای بودجه و كاستن از ردیف ‌هایی است كه در عمل نه‌ تنها تأثیری بر اولویت‌های اقتصادی و معیشتی كشور ندارند بلكه می ‌توان به نابسامانی‌ها و خاصه‌خرجی‌های بی‌حاصل سروسامان داد اگر قناعت، صرفه‌جویی و حق‌مداری در بودجه برای تحقق اقتصاد مقاومتی از دولت و مجلس و قوه قضائیه و نهادهای بودجه‌بگیر شروع شود.
این روزنامه افزود: در این صورت می‌ توانند به مدد همدیگر جلوی مفاسد اقتصادی و رانت‌خواری‌ها و اختلاس را بگیرند. اما وقتی هزینه برگزاری هر جلسه دولت ٣٧‌ میلیون تومان است یا پیشنهاد اضافه‌شدن ٧٠ درصد به حقوق نمایندگان مطرح است، چگونه اعضای دولت و این نمایندگان از قدرت نظارتی خود برای بازخواست اشخاص افزون ‌طلب استفاده می ‌كنند و جلوی نفوذها را می‌گیرند؟
شرق اضافه كرد: بنابراین پیشنهاد می‌شود نمایندگان مجلس ضمن اعمال نظارت بر نحوه هزینه بودجه‌های اختصاص‌یافته، حداقل ٥٠ درصد بودجه مراكز فرهنگی، تبلیغاتی و نهادهای دیگر را كم كرده و به ردیف بودجه مراكز اشتغال‌زایی كشور اضافه كنند كه مطمئنا متوسط سالی یك‌ میلیون شغل پایدار برای جوانان نیازمند كشور ایجاد می‌شود و امید به گسترش عدالت اجتماعی و كم‌شدن فاصله طبقاتی افزایش می‌یابد.
روزنامه «همدلی» هم در گزارشی با عنوان «مرهمی برای ‌دردها»، به موضوع آزادی بازداشت‌ شدگان اعتراضات اخیر توجه نشان داد و با اشاره به اینكه تعدادی از نمایندگان مجلس پیگیر آزادی این بازداشت‌ شدگان هستند، نوشت: پس از خودكشی سینا قنبری در زندان اوین، یكی از بازداشت ‌شدگان اعتراضات اخیر، حالا بسیاری از مسئولان ذی‌ربط و نمایندگان مجلس- كه عموما عضو فراكسیون امید هستند- به تب‌وتاب افتاده‌اند تا موضوع بازداشت‌شدگان را به سرعت حل‌وفصل كنند.
به نوشته همدلی، اما رصد اخبار و اظهارنظرهای چند روز گذشته نشان می‌دهد عمده تلاش‌های انجام شده، معطوف به آزادی «دانشجویان» است. تصویری كه از اظهارنظرهای چند روز گذشته ساخته شده است، چنین معنایی را به ذهن متبادر می‌ سازد كه «تنها دانشجویان» شایسته آزادی هستند و«غیر دانشجویان» تخریب گر بوده‌اند.

پژوهشم**9282** 3050**تنظیم: مهتاب افشین نسب**انتشار: فاطمه دوله
ایرنا پژوهش، كانالی برای انعكاس تازه ترین تحلیل ها، گزارش ها و مطالب پژوهشی ایران وجهان، با ما https://t.me/Irnaresearch همراه شوید.