به گزارش روز چهارشنبه خبرنگار اقتصادی ایرنا، موضوع تغییر در روش فروش اینترنت حجمی ثابت همواره یكی از دغدغه های كاربران ایرانی اینترنت بود كه به یكی از پربحث ترین موضوع های ارتباطات و فناوری اطلاعات مبدل شده بود.
*خواسته كاربران برای تغییر در روش ارائه اینترنت
اكثر كاربران خواستار آن بودند تا روشی اتخاذ شود كه در نهایت آنها بتوانند طعم سرعت بالا را در اینترنت ثابت خود چشیده و از طرف دیگر نگران پایان یافتن زود هنگام بسته های اینترنت ثابت نباشند.
كاربران نگرانی های خود را از راه های مختلف به گوش متولیان امر می رساندند تا بلكه آنها راه چاره ای برای این موضوع پیدا كنند.
كاربران اینترنت آن زمان با مراجعه به صفحه شخصی محمود واعظی وزیرارتباطات و فناوری اطلاعات در اینستاگرام نگرانی خود را به وی منعكس می كردند.
افزایش نارضایتی ها از روش فروش حجمی اینترنت وزیرارتباطات وقت را مصمم به تدبیری موثر در این باره كرد و برهمین اساس به اپراتورهای عرضه كننده بخش ثابت و شركت ارتباطات زیرساخت و سازمان رگولاتور ایران دستور داد برای تغییر در این روش بررسی های كارشناسانه انجام دهند.
كارشناسان مجموعه های فوق هم با برگزاری جلسه های متعدد به این نتیجه رسیدند كه روش فروش حجمی را متوقف و روش جدیدی جایگزین كنند.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات هم به تشكیل كمیته ای برای بررسی نحوه فروش اینترنت در بخش ثابت اشاره كرد و گفت: روش فروش حجمی اینترنت این بخش پس از بررسی های این كمیته تغییر می كند.
*آغاز تلاش ها
پیشتر محمود واعظی در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ایرنا گفته بود: همه شركت هایی كه در بخش ثابت اینترنت ارائه می كردند، اقدام به حجم فروشی كرده كه خیلی مورد رضایت مردم نبود.
عضو شورای عالی فضای مجازی ادامه داد: براین اساس كمیته ای تشكیل شده تا بر روی این موضوع مطالعه انجام داده و روش مناسب تری اتخاذ كند.
واعظی تصریح كرد: كمیته بر روی این بررسی می كند تا روش ارائه اینترنت به نحوی شود كه كاربران بتوانند اینترنت داخلی را با سرعت مناسب و حجم مورد نیاز خریداری و در بازه زمانی مشخص استفاده كنند.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات ادامه داد: این كمیته در حال بررسی است و به زودی نتیجه نهایی مشخص خواهد شد.
بررسی های كمیته مذكور ادامه یافت تا روز یكشنبه اول مرداد ماه امسال نتیجه نهایی مشخص شد.
وزیرارتباطات و فناوری اطلاعات در یكی از شبكه های اجتماعی خبر از تصویب موضوع حذف فروش حجمی اینترنت در اینترنت ثابت در كمیسیون تنظیم مقررات داد.
محمود واعظی در صفحه اینستاگرام خود نوشت: همانگونه كه وعده داده بودم و برای رفاه بیشتر كاربران روز یكشنبه موضوع حذف فروش حجمی اینترنت در اینترنت ثابت به تصویب رسید.
واعظی ادامه داد: پس از طی مراحل اداری و ابلاغ به اپراتورها این مصوبه اجرایی خواهد شد.
*قطع روش جدید برای بررسی مجدد
اما هجدهم مرداد ماه بود كه محمود واعظی به عنوان وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات درباره روش جدید فروش اینترنت ثابت گفت: این روش به دلیل دریافت یكباره مبلغ، به نفع مردم بود اما با اعتراض برخی روبرو شد؛ بنابراین دستور بررسی دوباره آن را دادم.
وی افزود: مردم فكر كردند این طرح جدید به ضرر آنهاست.
واعظی تاكید كرد «پیش از این طرح مردم همواره برای خرید اینترنت كم كم پول پرداخت می كردند و همین امر سبب می شد متوجه گرانی آن نباشند».
*آغاز تلاش مجدد در دولت دوازدهم
متوقف شدن طرح در دولت دوازدهم پیگیری شد و محمد جواد آذری جهرمی كه به عنوان وزیرارتباطات و فناوری اطلاعات این دولت منتخب شد نوزدهم مهرماه امسال با اشاره به در دست بررسی بودن تغییر در روش فروش حجمی اینترنت ثابت در كمیسیون تنظیم مقررات گفت:كاهش هزینه ها و خروج از حالت حجمی دو شاخص مهمی است كه باید در تغییر روش ارائه اینترنت لحاظ شود.
تلاش برای تغییر روش ادامه یافت تا آنكه 23 آبانماه امسال محمد جواد آذری جهرمی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با انتشار فهرستی از نرخ های جدید اینترنت ثابت در یكی از شبكه های اجتماعی نوشت: تعرفه های جدید سرویس های غیرحجمی از دهم آذر ماه اعمال می شود.
وی در صفحه اینستاگرام خود نوشت: تعرفه سرویس های غیرحجمی مبتنی بر یك مصرف منصفانه (Fair Usage Policy) بنا شده و سقف مصرف منصفانه در بین 18 شركت فعال در ارائه سرویس به رقابت گذاشته خواهد شد.
وی مصوبه جدید سرویسهای پرسرعت غیر حجمی را مطابق جدولی دانست كه امروز منتشر شده است.
آذری جهرمی افزود: شركتها موظفند جزئیات مصرف منصفانه خود را به اطلاع مشتركان برسانند. طبیعی است كه فضای رقابتی به نفع مصرف كننده نهایی فراهم است.
وزیر ارتباطات ادامه داد: این سرویس حجمی نیست و در صورت عدول یك مشترك از مصرف عادلانه، شركتها موظف به ارائه سرویس در حداقل سرعت پایه (128 كیلو بیت در ثانیه)تا پایان دوره ماهانه خواهند بود.
وی نوشت: در مصرف منصفانه ترافیك داخلی بایستی حداقل دو برابر ترافیك بین الملل لحاظ شود و تاریخ اجرای این مصوبه قبل از دهم آذرماه خواهد بود.
آذری جهرمی افزود: تاكید مجدد میشود كه این تعرفه تنها برای دسترسی ثابت است.
وزیرارتباطات روز گذشته (سه شنبه) در صفحه اینستاگرام خود در باره تفاوتهای نظام تعرفهای سابق و جدید نوشت:در مدل جدید شركتهای ارائه دهنده موظف به تضمین سرعت خریداری شده به مشتركان خود هستند.
وی افزود: مصرف منصفانه مفهومی است كه در سرویس های خانگی جهان مورد استفاده است سرویس خانگی كه تنها بر اساس سرعت و بدون سقف مصرف منصفانه ارائه شود، همان سرویس اختصاصی است كه تعرفه آن اكنون موجود است و استفاده تجاری داردو مسیر حركتی انتخاب شده ما را به سوی مدلهای استاندارد جهانی نزدیك تر خواهد ساخت.
وزیرارتباطات ادامه داد: درچند روز اخیر یكی از شركتها تعرفههای خود را اعلام كرده است. مقایسه ساده مصوبه جدید با مصوبه قبلی نشان میدهد كه در مدل سابق برای سرویس دو مگابیت در ثانیه با سقف مصرفی ده گیگابایت بایستی سی و پنج هزار تومان پرداخت میشد. اكنون برای سرویس دو مگابیتی با حجم مصرف عادلانه بیست گیگابایتی، بیست و پنج هزار تومان پرداخت خواهد شد. عملا سی درصد كاهش در هزینه و صد درصد رشد در میزان مصرف. در سرویس شانزده مگابیتی هرچند پرداخت با رشد شصت درصدی مواجه شده اما میزان مصرف رشد هزار و دویست درصدی را نشان میدهد.
وی افزود:مطالعات بازار حاكی از این است كه حدود هفتاد درصد كاربران، مصرف هفت تا ده گیگابایتی را در ماه تجربه میكنند.
آذری جهرمی تاكید كرد:در فضای رقابتی موجود بایستی منتظر اعلام تعرفه سایر شركتها بود. طبیعتا فضای رقابتی بین شركتها شرایطی مناسب به سوی مصرف كننده نهائی را رقم خواهد زد.
وی افزود:سقف مصرف منصفانه برای ترافیك داخلی دو برابر سقفهای اعلام شده است. این مهم باعث رشد محتوای محلی به خصوص سرویسهای ویدئوی آنلاین خواهد شداین تصمیم بر اساس اسناد بالادستی به خصوص سند تبیین الزام های شبكه ملی اطلاعات اخذ شده است.
آذری جهرمی خاطرنشان ساخت:فضای مجازی، فضایی مناسب برای طرح دیدگاهها و انتقادات است و بیان این دیدگاهها در تصمیم های مسئولان موثر است. وزیرارتباطات ادامه داد:نحوه بیان انتقادات در فضای عمومی كه توسط بسیاری قابل رویت است بسیار حائز اهمیت است. افرادی برای بیان دیدگاههای خود از ادبیاتی بهره میگیرند كه مناسب این فضا نیست. امیدوارم این رویه اصلاح شود و در فضایی سالم و صمیمی با شما در ارتباط باشم.
دكتر حسن روحانی نیز در گزارش یكصد روز دولت دوازهم با نوید اجرایی شدن تعرفه جدید اینترنت ثابت از ۱۰ آذر و كاهش هزینه های مردم، فضای مجازی را ابزار مناسبی برای اطلاع و آگاهی مردم دانست.
اخبار اقتصادی ایرنا در تلگرام: IRNAeco@
اقتصام**2078** 6075
گزارش:محمد مهدی بهرامی **انتشار: زهرا هجینی نژاد
تهران-ایرنا- اپراتورهای ایرانی عرضه كننده اینترنت پرسرعت ثابت(ای.دی.اس.ال) همواره این نوع اینترنت را به صورت حجمی و نامحدود به مشتركان ارائه می دادند كه این روش مورد انتقاد همگان بود اما در دولت دوازدهم قرار است 10 آذرماه تحولی بزرگ در این بخش را رقم بزند.