به گزارش ایرنا، كهگیلویه و بویراحمد را سرزمین چهارفصل و رودخانههای خروشان مینامند، استانی با 2 اقلیم سردسیری و گرمسیری كه اكنون مانند بیشتر استانهای كشور بهسوی بحران كم آبی پیش میرود.
كهگیلویه و بویراحمد با دارا بودن یك درصد مساحت و جمعیت كشور در جنوب غربی ایران به علت برخورداری از شرایط آب و هوایی مساعد بیش از 10 درصد از روان آبهای كشور را به خود اختصاص داده است.
این استان با دارا بودن بیش از 10 درصد (11 میلیارد مترمكعب) آبهای سطحی كشور هم اكنون با تنش و چالش آبی مواجه است.
مجموع آب تجدید شونده در این استان افزون بر هشت هزار و 186 میلیون مترمكعب است و بر اساس آمار سالهای 86 تا 88 تنها حدود 770 میلیون مترمكعب از آبهای سطحی این استان بهره برداری میشود.
كهگیلویه و بویراحمد با مساحتی حدود 16 هزار و 200 كیلومتر مربع در جنوب غرب ایران واقع شده كه بر اساس آمارهای ارائه شده، سالانه بهطور میانگین بیش از 600 میلی متر بارش باران دارد.
آب آشامیدنی استان از 60 حلقه چاه و 6 رشته چشمه تأمین میشود.
هفت درصد آبهای زیرزمینی استان در بخش آشامیدنی و حدود 90 درصد در كشاورزی و صنعت مصرف میشود.
طرح آبرسانی به چهار شهر دهدشت، چرام، لنده و سوق از طرحهای مهم كشور درزمینهٔ تأمین آب است.
طرح آبرسانی به شهرهای چرام، دهدشت، سوق، لنده و روستاهای این مسیر در استان كهگیلویه و بویراحمد از سد كوثر گچساران، اردیبهشت امسال كلنگ زنی شد.
**مشخصات اصلی طرح
طول مجموع خط انتقال طرح 75 كیلومتر به قطرهای 350 تا یك هزار میلیمتر از جنس فولاد است.
طول جاده سرویس در این طرح 68 كیلومتر كه 11 كیلومتر از آن مسیر در شرایط كوهستانی و 28 كیلومتر نیز تپه ماهوری است.
سرپرست كارگاه طرح آبرسانی به دهدشت، چرام، لنده و سوق گفت: محدوده این طرح از تصفیه خانه خیر آباد در مجاورت سد كوثر در 20 كیلومتری شهرستان بهبهان در استان خوزستان است.
عزیز صالحی فرد اظهار داشت: طول خطوط انتقال در این طرح 75 كیلومتر و تعداد مخازن نیز هشت باب خواهد بود.
وی اظهار كرد كه حجم این مخازن از 500 متر مكعب تا 20 هزار مترمكعب با ذخیره آبی 70 هزار و 500 مترمكعب است.
صالحی قطعه اول این طرح را 28 كیلومتر از تصفیه خانه خیرآباد تا شهر دهدشت دانست و گفت: این مسیر با توجه به سخت گذر بودن مشكلترین كار اجرایی پروژه است.
این مسئول اضافه كرد كه عملیات اجرایی از كیلومتر صفر تا 9 از سوی پیمانكار بومی آغاز شده و عملیات مسیر سازی نیز در حال انجام است.
صالحی تصریح كرد كه كیلومتر 9 تا 15 این طرح نیز در حال برگزاری مناقصه است.
وی افزود كه در این 28 كیلومتر قطعه اول باید سه ایستگاه پمپاژ و چهار مخزن اجرایی شود.
صالحی اظهار داشت: 90 درصد عملیات خاكبرداری محل اجرای یكی از مخاذن در 28 كیلومتر قطعه اول به حجم هشت هزار و 500 متر مكعب انجام شده است.
سرپرست كارگاه ادامه داد كه قطعه دوم از دهدشت تا چرام به طول 20 كیلومتر بهصورت ثقلی آب انتقال داده خواهد شد.
صالحی عنوان كرد: قطعه سوم نیز از دهدشت به شهرهای سوق و لنده به طول 24 هزار و 500 متر خواهد بود.
وی با اشاره به اینكه 80 درصد نیروهای بكار گرفته در این طرح بومی هستند گفت كه نیاز است با توجه به حجم سنگین عملیات اجرایی روستاهای در طول مسیر برای تسریع در روند اجرایی همكاری كنند.
وی یكی از اهداف اصلی قرارگاه موسسه خاتم را محرومیت زدایی در مناطق ذكر كرد و گفت وسایل و نیازهای اولیه این طرح از جمله بتن، شن و ماسه از شهرستان كهگیلویه برای درآمدزایی و ایجاد اشتغال بیشتر تأمین خواهد شد.
** تامین آب پایدار 152 هزار نفر
رئیس منابع آب كهگیلویه گفت: تأمین آب شرب به میزان یك هزار و 700 میلیون مترمكعب برای جمعیتی افزون بر 152 هزار نفر در این چهار شهر پیش بینی شده است.
یعقوب دمساز اضافه كرد: علاوه بر تأمین آب شرب این چهار شهر آب 350 روستا در مسیر این طرح با جمعیتی بالغ بر 87 هزار و 700 نفر نیز تأمین خواهد شد.
وی بیان كرد: با همكاری همه نهادها و با توجه به توانمندی قرارگاه خاتم روند اجرایی این طرح با شتاب بیشتری اجرایی خواهد شد.
دمساز تصریح كرد: طرح آبرسانی قابلیت افزایش ظرفیت تا یك هزار و 345 لیتر بر ثانیه را بهمنظور تأمین آب مورد نیاز صنعت نیز دارد.
** یكی از طرح های مهم دولت
فرماندار كهگیلویه گفت: با توجه به موضوع تنش آبی طرح آبرسانی به چهار شهر دهدشت، چرام، لنده و سوق یكی از پروژههای مهم دولت در راستای محرومیت زدایی است.
علی پوزش اظهار داشت كه در سال 94 مجوز این طرح از سوی سازمان مدیریت برای اجرا در محرومترین نقطه استان صادر شد.
وی با اشاره به وجود تنش آبی در شهرهای سوق، دهدشت چرام و لنده بیان كرد: با اجرای این طرح تأمین آب طولانی مدت تا 30 سال آینده در این مناطق تأمین خواهد شد.
پوزش با اشاره به نقش مهم این طرح در برون رفت از محرومیت عنوان كرد: دولت با اجرای این طرح زمینه توسعه روستاها و سكونت شهروندان در شهرها را فراهم خواهد كرد.
فرماندار كهگیلویه مدت زمان اجرای این طرح را 2 ساله دانست و گفت: دولت حمایت ویژهای از این پروژه با توجه به محروم بودن خواهد كرد.
وزیر نیرو در آیین كلنگ زنی این طرح گفته بود كه طرح آبرسانی به چهار شهر دهدشت، چرام، لنده و سوق از طرحهای مهم كشور درزمینهٔ تأمین آب كه دولت بهصورت ویژه از آن حمایت خواهد كرد.
حمید چیت چیان اضافه كرد: با برنامه ریزیهای انجام شده طرحهای آبی در استان كهگیلویه و بویراحمد با تأمین اعتبار روند اجرایی آنها شتاب بیشتری خواهد گرفت.
وی عنوان كرد: كهگیلویه و بویراحمد یكی از استانهای دارای منابع آبی مهم كشور است كه باید از این ظرفیت برای توسعه آن نیز استفاده شود.
بر اساس آمار شركت آب منطقهای كهگیلویه و بویراحمد سالانه 285 میلیون مترمكعب از 2 هزار و 500 حلقه چاه عمیق و نیمه عمیق این استان برداشت میشود.
شهرستانهای كهگیلویه، لنده و چرام نزدیك به 180 هزار نفر جمعیت دارند.
گزارشگر: حسین خدمتی ** انتشار دهنده: سید ولی موسوی نژاد
7531/6110

یاسوج - ایرنا - طرح آبرسانی به شهرهای چرام، دهدشت، سوق، لنده و روستاهای این مسیر در استان كهگیلویه و بویراحمد از سد كوثر گچساران، یكی از طرحهای مهم دولت تدبیر و امید در مناطق محروم این استان است.
سرخط اخبار استانها
-
درخواست مجلس برای گرهگشایی از پرونده قضایی محیطبانان مازندران
ساری – ایرنا - رئیس فراکسیون محیط زیست و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی…
-
۱۸هزار فقره تسهیلات بازسازی مسکن در چهارمحال و بختیاری پرداخت شد
شهرکرد-ایرنا- مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی چهارمحال و بختیاری گفت:…
-
منع تردد از مرز باشماق مریوان تا ۱۵ اردیبهشت تمدید شد
سنندج - ایرنا - معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار کردستان گفت:…
-
پیشرفت طرحهای عمرانی منطقه آزاد چابهار طی هشت سال ۶۲ برابر شد
چابهار - ایرنا - معاون فنی و زیربنایی سازمان منطقه آزاد چابهار با…