روزنامه های صبح امروز در ارتباط با انتخابات شورای اسلامی شهر و روستا عنوان هایی چون «شوراها را به اهلش بسپاریم»، «جامعه مدنی از شورای سوم چه میخواهد»، «برای برگزیدگان انتخابات شورای شهر»، «كناره گیری به نفع مردم»، «شورای شهر یا شورای شهرداری»، «ضرورت اصلاح لیست تهران»، «حذف كرسیهای شورای شهر؛ درست یا غلط؟»، «شورای شهر مطلوب از منظر مهندسی»، «شورا؛ آن سوی مرزها»، «قهر از شورای عالی اصلاحات»، «تعادل نه كاهش»، «شورای اسلامی شهر و روستا محیط كسب و كار»، « مراقب لبست های جعلی اصلاح طلب باشید»، «ائتلاف دوباره بر سر امید» و «لیست های تقلبی به نام اصلاحات به كام اصولگرایان» را بازتاب دادند.
**شوراها را به اهلش بسپاریم
روزنامه «جمهوری اسلامی» در یادداشتی با انتشار عنوان «شوراها را به اهلش بسپاریم»، آورد: امروز و در آستانه برگزاری پنجمین دوره انتخابات شوراها با مروری بر آنچه در چهار دوره قبل گذشته است، انبوهی از تجارب تلخ و شیرین پیش روی ناظران و شهروندان و روستائیان نقش میبندد كه هر یك میتواند و باید چراغ راه آینده و ملاكی برای انتخاب 29 اردیبهشت باشد. ایرانیان اكنون با تجربه چهار دوره شوراهای شهر و روستا میتوانند و باید نمایندگان را برای شهرها و روستاهایشان انتخاب كنند كه واقعاً افرادی معتقد و آگاه به دانش و فن اداره شهرها و روستاها باشند. شهرهای ایران و به خصوص تهران به عنوان مركز كشور طی سالهای اخیر از روح شهروندی تهی شده و بیشتر به مجموعهای از سازهها و خودروها تبدیل شدهاند كه در آنها كمتر به بایستههای یك زندگی سالم شهری پرداخته شده است.حضور متخصصان شهری در شوراها میتواند این انحراف زیان بار را تا حدودی جبران كند و نهاد شورای شهر را از مفاسد پلكان ترقی سیاسی برای عدهای بودن رها سازد.
**جامعه مدنی از شورای سوم چه میخواهد
روزنامه «شرق» در گزارشی با عنوان «جامعه مدنی از شورای سوم چه میخواهد»، نوشت: استادان دانشگاه و نمایندگانی از نهادهای مدنی در روزهای منتهی به انتخابات شورای شهر گرد هم آمدهاند تا از مطالباتشان از شورای پنجم سخن بگویند. محمد عطاردیان، از پایهگذاران نهادهای مدنی در ایران به لزوم شكلگیری سازمانهای مدنی و تلاش برای شكلگیری یك سازمان مدنی اشاره دارد. به گفته او «در كشورهای جهان سوم این جوامع مدنی هستند كه میتوانند منافع گروههای مختلف و كمترنفعبرده را حفظ كنند و گسترش دهند. پیشنهاد مشخص من این است كه شورای مركزی جامعه مدنی شكل بگیرد».فاطمه صادقی، استادی كه از تدریس در دانشگاه بازمانده و این روزها در قامت پژوهشگر مستقل سیاسی فعالیت دارد نیز به ارتباط جامعه شورای مدنی و شوراهای شهر و روستا اشاره داشته و این پرسش را مطرح میكند كه جوامع مدنی چه مطالباتی میتوانند از شوراهای شهر داشته باشند.حمیدرضا جلاییپور استاد دانشگاه تهران نیز تأكید دارد كه «جامعه مدنی گستره وسیعی داشته و در اینجا منظور ما حوزه فعالیت شهروندان در نهادهای غیرحكومتی و بازاری و خانواده است.
** برای برگزیدگان انتخابات شورای شهر
روزنامه «شهروند» در یادداشتی با درج عنوان «برای برگزیدگان انتخابات شورای شهر» به قلم پرویز پیران، نوشت: افرادی كه به شوراهای شهری وارد میشوند باید شهرها را بشناسند، از ماهیت قراردادها و رابطه نهادینه شده پیمانكار، مشاور و ناظر و دستگاههای شهری آگاه باشند، وضع موجود را بشناسند و آینده قابل قبول شهر را تجسم كنند و از شم ژرف كارشناسی بهرمند بوده گروهبندیهای قدرت و گروهبندیهای اجتماعی - فرهنگی و راهكارهای همكارانه و نه درگیرانه با تمامی كنشگران را آموزش دیده باشند. این هیاهوی داوطلبی آیا با نیازهای شهر همخوان است؟ امید است كه حمل بر صحت كرده بپذیریم كه برای خدمت كمر بربستهاند. اگر چنین است خود باید به گزینش برترینها دست گشاده، كنار روند. اگر چنین نشود چارهای جز حمل بر هدفهای دیگری باقی نمیماند.
**كناره گیری به نفع مردم
روزنامه «وقایع اتفاقیه» در گزارشی با عنوان «كناره گیری به نفع مردم»، نوشت: مرور تاریخ انتخاباتها نشان میدهد همواره گروهی توانستهاند پیروز انتخابات باشند كه منافع ملی را فدای مصالح شخصی نكردهاند. كنارهگیری هوشمندانه عارف به نفع روحانی در انتخابات ریاستجمهوری سال 92 نمونه بارز پیروزی در سایه اتحاد و همبستگی بود. حال بار دیگر اصلاحطلبان در معرض آزمایشی دیگر قرار گرفتهاند. لیست 21 نفره امید از سوی شورایعالی سیاستگذاری اصلاحطلبان منتشر شد و رئیسدولت اصلاحات نیز روز گذشته از هواداران جریان اصلاحات خواست در انتخابات شورای شهر تهران به فهرست نهایی شورایعالی سیاستگذاری اصلاحطلبان رأی دهند. این درحالی است كه واكنش جاماندگان لیست امید به تصمیم شورایعالی تاكنون متفاوت بوده است. برخی از چهرههای شاخص با پذیرش خرد جمعی، به نفع لیست امید كنارهگیری كردهاند اما برخی دیگر در حال تبلیغات در سطح شهر هستند تا بتوانند با سابقه چهارسال حضور در شورای چهارم، رأی بخشی از هواداران اصلاحطلب را جذب كنند.
**شورای شهر یا شورای شهرداری
روزنامه «شهروند» در یادداشتی با عنوان «شورای شهر یا شورای شهرداری» به قلم احمد امیرآبادی فراهانی عضو كمیسیون شوراها و امورداخلی مجلس نگاشته شد، آورد: درحالحاضر شورای شهر تنها پیگیری امور شهرداریها و نه شورای شهر را به عهده دارد. این دلیل باعث میشود كه یكپارچگی در حوزه امور شهری دچار نقصان شود. اموری چون بهداشت و درمان، آموزش، برق، آب و گاز هر كدام مستقل و زیرنظر وزارتخانهها هستند و با این وظایف و این تعداد از ارگانهای مستقل، نیازی به این تعداد بالای شورای شهر نبود. اگر تمامی وظایف مدیریت شهری به عهده شورای شهر گذاشته میشد؛ مسلما تعدادی كه درنظر گرفته شده است، كم هم خواهد بود، اما با این وظایف محدود و این آمار، تعداد اعضا بالا بود و با این مصوبه به حد مناسب رسیده است.
**ضرورت اصلاح لیست تهران
روزنامه «ستاره صبح» در یادداشتی با عنوان «ضرورت اصلاح لیست تهران» به قلم داریوش قنبری فعال سیاسی اصلاح طلب آورده است: از ماههای گذشته كه بحث انتشار لیست منتخب اصلاحطلبان از سوی شورای سیاستگذاری اصلاحطلبان به طور جدی مطرح شده بود، انتظارات فراوانی وجود داشت مبنی بر اینكه لیستی توانمند و با حضور چهرههای سرشناس اصلاحطلب منتشر شود. شورای سیاستگذاری نیز به دلیل تعداد بالای ثبتنامكنندگان مجبور بود به انتخابی محدود از میان چهرههای متعدد اصلاحطلب دست بزند. پس از كارشناسیهایی كه از سوی این شورا انجام گرفت، در نهایت لیستی منتشر شد كه انتقادات فراوانی را به سمت خود جلب كرد. لیستی كه اغلب افراد آن از توانمندیهای لازم برخوردار نیستند و از افراد شناختهشده كمتری در آن استفاده شده است. به باور این قلم این لیست میتوانست بهتر از این نیز بسته شود. این امكان وجود داشت كه چهرههای سرشناستری در این لیست حضور داشته باشند. در هر حال این اتفاق نیفتاد و اگر امكان اصلاح وجود دارد این لیست باید اصلاح شود. از سویی نباید از یاد ببریم كه در این لیست افرادی حضور دارند كه در گذشته تجارب خوبی داشتهاند و نویسنده با برخی از آنان آشناست.
**حذف كرسیهای شورای شهر؛ درست یا غلط؟
روزنامه «شهروند» در مطلبی با انتخاب عنوان «حذف كرسیهای شورای شهر؛ درست یا غلط؟» در گفت وگو با امان الله قرایی مقدم جامعه شناس، می نویسد: از نظر شما تعدد زیاد اعضا باعث اختلاف سلایق، تصمیمات و تنش نمیشود؟ اصولا دموكراسی با تنوع آرا و ایدهها صورت میگیرد. پلورالیسم یعنی چندگانگی فكری و تعدد افكار در این مخالفتها و برخوردهاست كه ساخته میشود. اگر قرار بر این باشد كه همه تفكر یگانهای داشته باشند و یك بعد فكری را دنبال كنند، در اصطلاح عامیانه همه یك تنه به قاضی رفتهاند. باید تنوع افكار و ارتباط و برخورد وجود داشته باشد و بهگونهای در دو سمت موافق و مخالف افكار رشد پیدا كنند كه یك تصمیم پخته و كارآمد بیرون آید. همه نباید از یك جناح و گروه باشند. بنابراین تنوع افكار و مخالفتهای احتمالی نباید باعث مصوبشدن كاهش تعداد اعضای شورای شهر شود. حسن دموكراسی یعنی آرای مختلف به معرض قضاوت قرار گیرد و هر نظری كه اكثریت افراد روی آن توافق داشته باشند، بهعنوان تصمیم نهایی انتخاب میشود.
**شورای شهر مطلوب از منظر مهندسی
روزنامه «شرق» در یادداشتی با درج عنوان «شورای شهر مطلوب از منظر مهندسی» به قلم اكبر تركان مشاور رییس جمهوری نگاشته شد، آورد: از فعالیت شوراهای اسلامی شهر و روستا، موضوع فصل هفتم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران نزدیك به دو دهه میگذرد. در ٢٩ اردیبهشت ١٣٩٦ برای پنجمینبار مردم ایران در همه شهرها و روستاها پای صندوقهای رأی میروند تا منتخبانشان را برای اداره محل سكونت خود برگزینند. عملكرد ١٨ساله شوراها و خصوصا عملكرد شهرداریها اعم از كلانشهرها و سایر شهرهای كشور امروزه به عنوان آیینهای روشن روبهروی مردم قرار دارد و قابل قضاوت است. به بیان دیگر هر آنچه در محیط شهرهای ایران میبینیم، خصوصا آنچه در این سالها اتفاق افتاده، همگی قابل رؤیت و نقد است. تردیدی نیست كه مردم هر شهر دغدغه توسعه و پایداری شهر را بیشتر از هر كسی دارند و برای رفع مشكلات و توسعه شهر نیز نسخه بومی دارند.
**شورا؛ آن سوی مرزها
روزنامه «شهروند» با درج گزارشی با عنوان «شورا؛ آن سوی مرزها»، نوشت: شهرها بهعنوان مهمترین محل زندگی انسانها باید در بهترین سطح از امكانات و فضا باشند تا خانوادهها زندگی آرامی داشته باشند و به شغل خود ادامه دهند. ما نیز به بهانه انتخابات شورای اسلامی شهر و روستا نگاهی داشتهایم به شورای شهر در كشورهای مختلف دنیا و با نحوه انتخابات شهردار در آنها آشنا شدهایم. در انگلستان شوراهایی كه كار شهروندان را انجام میدهند به دستههای مختلف تقسیم میشوند. شورای شهر در آمریكا معمولا از میان شهروندان انتخاب میشوند و تعداد آنها بین ٥ تا ٥٠نفر نیز متغیر است.جمهوری چین از شهرهای بیشماری تشكیل شده كه آوردن قوانین هر كدام بسیار سخت است. در این كشور غالبا شورای شهر كاری مشابه با تمام دنیا انجام میدهد و اعضای آنها نیز معمولا با انتخاب مردم به ساختمان شورا میروند. در كشور فرانسه اعضای شوراهای شهر هر ٦سال انتخاب میشوند و با توجه به جمعیت آنها وضع شورا در هر منطقه متفاوت است.
**قهر از شورای عالی اصلاحات
«قهر از شورای عالی اصلاحات» گزارش منتشر شده در روزنامه «آرمان» است كه در ادامه می خوانیم: شورای عالی اصلاحات درحالی لیست 21نفره شورای شهر را منتشر كرده كه برخی از اصلاحطلبان شناخته شده كه قبل از انتشار لیست احتمال حضورشان در شورای شهر وجود داشت، در لیست شورای عالی حضور نداشتند، اما بسیاری از همین اصلاحطلبان بعد از اعلام لیست شورای عالی صراحتا از آن حمایت كردند. تاكنون حدود 50 اصلاحطلب كه به مراحل پایانی غربالگری رسیده بودند، اما در لیست نهایی قرار نگرفتند، به منظور حمایت از اقدام شورای عالی اصلاحات انصراف دادهاند، اما برخی نیز با نامهربانی نسبت به عهدی كه بسته بودند، اقدام به انتشار لیستهای جعلی كردند كه با واكنش بسیاری روبهرو شد. هرچند برخی از اعضای همین لیستهای جعلی اصلاحطلب نیز از حضور نامشان در لیست این افراد بیاطلاع هستند، اما به نظر میرسد رفتار غیر تشكیلاتی افرادی كه تنها مدعی رفتار حزبی و ائتلافی هستند، در روزهای آینده با واكنش بیشتری از سوی بدنه اصلاحات مواجه خواهد شد.
**تعادل نه كاهش
روزنامه «شهروند» در یادداشتی با انتشار عنوان «تعادل نه كاهش» به قلم ابوالفضل ابوترابی عضو كمیسیون شوراها و امور داخلی مجلس نگاشته شد، آورد: با توجه به تجربه چندین ساله ما در مجلس شورای اسلامی بنابر كاهش تعداد اعضای شوراهای اسلامی شهر و روستا، برای متعادلسازی تعداد اعضای شورای شهر سه مرحله از صافی مصوبات مجلس شورای اسلامی رد شدهایم. در گام نخست تعداد اعضای شورای شهر بسیار كم بود. در گام دوم تعداد اعضای شورای شهر برخلاف گام نخست بسیار زیاد بود. اما در گام سوم و آنچه برای انتخابات شورای شهر ٩٦ درنظر گرفته شده، تعداد اعضای شورای شهر متعادل است. در گام نخست كه با تعداد بسیار كم اعضا مواجه بودیم، توان برقراری ارتباط بین مردم و اعضای شورا وجود نداشت و تعامل عمیقی هم میان مردم و نماینده آنها به لحاظ حل مشكلات شهری وجود نداشت. در گام دوم كه تعداد اعضا دو برابر شد، اختلافات و تنشهای بسیاری به وجود آمد.
**شورای اسلامی شهر و روستا محیط كسب و كار
روزنامه «نوآوران» در یادداشتی با درج عنوان «شورای اسلامی شهر و روستا محیط كسب و كار» به قلم امیر امانی كارشناس ارشد حقوق، نوشت: طبق بند 7 ماده 71 قانون شوراها كه وظایف شورای اسلامی شهر را تشریح مینماید این اجازه به اعضای شورا داده شده تا درخصوص تأسیس تعاونیهای تولیدی و توزیع و مصرف و البته با توافق دستگاههای ذیربط اقدامات و تصمیمات لازم را اخذ نماید. از اینرو با توجه و با تاكید به اصل 44 قانون اساسی بخش خصوصی میتوان با تشكیل بنگاههای اقتصادی كوچك و متوسط در سطح شهر و با همكاری بخشهای آموزشی و اجتماعی و همچنین با توجه به قوانین سرمایهگذاری مشاغل دائمی و مفیدی را راهاندازی و از طرفی نیز با كارآفرینی در بنگاههای اقتصادی كوچك و متوسط توسط جوانان در كنار افراد مجرب معنایی جدید به اقتصاد شهری دهد و چرخه بزرگ اقتصادی را با چرخدندههای كوچك، اما پیوسته و هماهنگ چرخاند. در این راستا میتوان با ساماندهی دستفروشان، كارگران مهاجر فصلی و با قانونمند كردن مراكز اقتصادی غیر قانونی، اقتصادی پویاتر و زندهتری در شهر دارا باشیم.
**مراقب لبست های جعلی اصلاح طلب باشید
روزنامه «آفتاب یزد» در گزراشی با درج عنوان «مراقب لبست های جعلی اصلاح طلب باشید»، نوشت: زمان گذشت و گذشت تا نوبت به اعلام نهایی اسامی لیست اصلاحطلبان رسید. اما آنچه كه این روزها در معابر شهر اتفاق افتاده، چیز دیگری است. شاید نمود دلخوری برخی از اصلاحطلبان را ازاین لیست، این روزها بتوان بر پوسترهای نصب شده در تهران دید. پوسترهایی كه نامهای مندرج برروی آن در لیست شورای عالی سیاستگذاری اصلاحطلبان نیستند ولی اكنون در سطح شهر خود را به عنوان لیست اصلاحطلب معرفی كردهاند. این یعنی لیستهای موازی از سوی اصلاحطلبان در شورای تهران بیرون آمده كه مطمئنا باعث سر درگمی مردم در رای به این لیستها شده است. عاملی كه میتواند به معنای شكست و تشتت آرا در اردوگاه اصلاحطلبی باشد آن هم برخلاف انتخابات مجلس دهم كه لیست واحد باعث پیروزی صددرصدی اصلاحطلبان درتهران شد.
**ائتلاف دوباره بر سر امید
روزنامه «همدلی» در گزارشی با درج عنوان «ائتلاف دوباره بر سر امید»، می نویسد: با انتشار لیست امید از سوی شورای عالی سیاستگذاری اصلاحطلبان بخش از افكار عمومی نسبت به لیست معرفی شده انتقاداتی داشتند. بخش از واكنشها به این برمی گشت كه ژنرالهای جریان اصلاحطلب سهم كمتری از این لیست دارند. با این حال بسیاری از نامزدهایی كه در لیست امید قرار نگرفتند بلافاصله بعد از انتشار لیست به نفع اعضای لیست امید كنارهگیری كردند.
**لیست های تقلبی به نام اصلاحات به كام اصولگرایان
سید سبحان بطحایی در یادداشتی با عنوان «لیست های تقلبی به نام اصلاحات به كام اصولگرایان» در روزنامه «آفتاب یزد» نوشت: فضای مجازی فارغ از كاركردهای موثر و غیرقابل چشم پوشی اش، بستر بسیار مناسب انتشار شایعه است. از زمان انتشار لیست شورای سیاست گذاری اصلاح طلبان، روزی نیست كه در فضای مجازی با نامهای لیست امید و یاران هاشمی و ... اسامی مختلفی منتشر نشود. لیستهایی كه اگرچه از افراد شایسته نیز بهره مند هستند لكن تقلبی است و چه از روی نادانی و چه از روی عناد به كام اصولگرایان و رقیب كار می كنند. انتشار لیستهای موازی اگرچه از رای افراد نام آشنای لیست اصلاحات نمیكاهد اما ظلم بزرگی به سایر افراد متخصصی چون حقانی و مهرعلیزاده است كه به خاطر لیست كنار رفتهاند.
*گروه اطلاع رسانی
خبرنگار: مهدی احمدی ** انتشاردهنده: شهربانو جمعه
**پژوهشم**9370**9131
انتخابات شوراها در نگاه روزنامه ها
شوراها را به اهلش بسپاریم
۲۶ اردیبهشت ۱۳۹۶، ۹:۲۳
کد خبر:
82531493
تهران- ایرنا- «شوراها را به اهلش بسپاریم»، «جامعه مدنی از شورای سوم چه میخواهد» و «برای برگزیدگان انتخابات شورای شهر» از جمله محورهای اصلی تحولات انتخاباتی در روزنامه های سه شنبه 26 اردیبهشت به شمار می رود.