به گزارش ایرنا، 18سال از فعالیت شوراهای اسلامی شهر و روستا می گذرد؛ اعضای این نهاد مدنی با رای مستقیم مردم تعیین می شود و براساس قوانین كشور، این شورا دارای وظایف و اختیارات متعدد است.
اما با توجه به حیطه قانونی، این وظایف و اختیارات و همچنین انتظاراتی كه مردم از آنها دارند، موانع متعددی برسر ایفای نقش داشته اند، موانعی كه گاهی در موازی كاری های سازمان ها ایجاد می شود و در برخی مواقع ناشی از عمل نكردن به قانون وظایف شوراهاست و در واقع آنها را ناتوان و ناركار آمد جلوه می دهد تا جایی كه حتی در مباحث مدیریت شهری و محلی جایی برای آنها دیده نمی شود.
این شرایط باعث شده است تا وظایف بسیاری كه برای شوراهای اسلامی شهر و روستا در نظر گرفته شده است، به وظایف بسیار اندك و پیش پا افتاده ای تقلیل یابد و این چیزی نیست كه از یك نهاد مردمی و اجتماعی انتظار می رود.
مباحثی مانند سیاست زدگی شوراها، نبود تخصص اعضای شورا، تركیب نامطلوب، ناآگاهی برخی از اعضا نسبت به وظایف شوراها، فقدان آموزش های لازم برای اعضای شوراها، نبود یا كمبود بودجه شوراها، بی توجهی به قانون و خلاء های قانونی و اراده ضعیف برخی از دستگاه های تصمیم گیر در زمینه انجام وظایف شوراها از نظر اجرایی و اصلاحات قانونی كه باید انجام شود، بخشی از موانع بر سر راه انجام وظایف شوراهاست.
انتخابات پنجمین دوره شوراهای اسلامی شهر و روستا به زودی برگزار می شود و شاید زمان مناسبی برای واكاوی این موضوع باشد كه چرا بعد از گذشت چهار دوره فعالیت شوراها، آنگونه كه انتظار می رفت، شوراها نتوانسته اند به وظایف خود عمل كنند.
از اینرو، خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) میزگردی با عنوان «موانع اجرایی در انجام وظایف شوراها» را با حضور دو كارشناس و مسئول اجرایی و یك استاد دانشگاه در حوزه امور شورایی و مدیریت شهری برگزار كرده است.
در این میزگرد منصور روشناسی معاون اجرایی و اداری شورای عالی استان ها، بهزاد افشار مدیر كل شوراهای اسلامی و شهر روستای وزارت كشور و غلامرضا لطیفی عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبائی دیدگاه های خود را در ارتباط با موانع اجرایی در انجام وظایف شوراهای اسلامی شهر تشریح كردند.
مختصر این میزگرد روز دوشنبه 18 اردیبهشت منتشر شد و اكنون مشروح كامل آن منتشر می شود:
**انتخابات شوراها تحت الشعاع موضوع تجمیع انتخابات
منصور روشناسی گفت: در قانون اساسی و همین طور در مباحث دینی و اعتقادی ما همواره بر جایگاه شورا و مشورت تاكید شده است و همچنین با توجه به ظرفیت قانون اساسی باید دید بعد از گذشت 18 سال از فعالیت شوراها و این همه تلاشی كه دراین عرصه انجام شده است، موانع اجرایی در انجام وظیفه شوراها را چگونه باید برطرف و آنها را به مسیری كه قانون برایشان تعریف كرده هدایت كرد.
وی اظهاركرد: نمونه یكی از این مباحث موضوع تجمیع انتخابات است،كه انتخابات شوراها را تحت الشعاع خود قرار می دهد و تاثیرات آن هم حتی در رسانه ها بخصوص صدا و سیما قابل مشاهده است.
روشناسی ادامه داد: این تجمیع انتخابات شوراها و ریاست جمهوری را هم در سال 1392 نیز شاهد بودیم و نارضایتی ما به مسئولان انعكاس داده شد.
وی با بیان اینكه موضوع انتخابات ریاست جمهوری بسیار مهم است ،اضافه كرد: اما انتخابات شورا ها به لحاظ تعداد بالای انتخاب شوندگان بسیار فراگیر است، اما رسانه ها و بخصوص صدا و سیما با تمام امكانات و ابزار های خود به انتخابات ریاست جمهوری می پردازند.
**از روز اول مخالف برگزاری تجمیع انتخابات بودیم
معاون اجرایی و اداری شورای عالی استان ها گفت: ما از روز اول مخالف برگزاری تجمیع انتخابات بودیم و دراین خصوص هم مصوبه ای را به مجلس فرستادیم كه ترتیب اثر داده نشد و بازهم قرار شد كه انتخابات شوراها همزمان با انتخابات ریاست جمهوری برگزار شود و در حال حاضر با توجه به شرایط موجود انتخابات ریاست جمهوری مهمتر از شورا است و انتخابات شورا هم تحت الشعاع آن قرار گرفته است.
وی ادامه داد: به این ترتیب این انتخابات شورا كه تاثیر زیادی در سرنوشت مردم دارد و در بحث مدیریت محلی نقشی مهمی را ایفا می كند با كمترین پردازش و دقت نظر به حاشیه رانده می شود، چرا كه توجه بیشتر بر انتخابات ریاست جمهوری است.
**برنامه تبلیغاتی ناعادلانه صدا و سیما در انتخابات شوراها
روشناسی گفت: امكانات صدا و سیما در بحث تبلیغات عادلانه در انتخابات شورا تقسیم نمی شود و با این حساب مردم چگونه بخصوص در شهرهای بزرگ نمایندگان خود برای شورا را انتخاب كنند و چگونه با این رویكرد می توان جلب مشاركت مردمی در انتخابات شوراها را داشته باشیم و عامه مردم را به شركت در انتخابات شوراها تشویق كنیم.
وی تصریح كرد: در شهر تهران كه 21نفر به عنوان اعضای شورای شهرانتخاب می شوند و شناخت مردم، هم از افراد كم است و تمام امكانات صدا و سیما هم در اختیار انتخابات ریاست جمهوری است و اگر هم به شوراها پرداخته شود، در حاشیه و در وقت های از دست رفته است و به همین دلیل ذهن جامعه تنها معطوف به انتخابات ریاست جمهوری است.
روشناسی از رسانه ها خواست كه در خصوص معرفی شوراها و ترغیب مردم به مشاركت گسترده تر در انتخابات شوراها پر رنگ تر ظاهر شوند و این خلاء را پر كنند.
**شوراها از اركان اداره كشور و تصمیم گیری هستند
وی با اشاره به اینكه ملاك و مبنای عمل و اجرای همه دستگاه ها قانون اساسی است، گفت: بر اساس قانون اساسی، شوراها از اركان اداره كشور و تصمیم گیری هستند و باید وظایف و اختیارات شوراها را در این قالب دید.
روشناسی ادامه داد: امام خمینی(ره) زمانی كه در پاریس بودند بر تشكیل شورا ها تاكید داشتند و این مطلب را از طریق مرحوم آیت الله طالقانی هم اعلام كردند و در این بین نقش مردم برای اداره امور به خوبی دیده شده بود.
او اضافه كرد: اگر همزمان با انقلاب شوراها شكل می گرفت، مشكلات كمتر بود، اختیارات و وظایف شوراها به عنوان یك میراث بین دولت و مجلس تقسیم شد، اما دوره اول شوراها در دوره دولت اصلاحات شكل گرفت و وقتی كه دولت بعدی سر كار می آمد باید برای اثبات وظایف شوراها و اختیارات آنها به كتاب ها مراجعه كرد تا شرح وظایف آنها مشخص باشد.
**در طول 18سال نه اراده ای از دولت و نه اراده ای از مجلس دیده ایم
روشناسی گفت: در طول 18سال نه اراده ای از دولت و نه اراده ای از مجلس دیده ایم و به همین دلیل است كه در این مسیر شوراها نتوانستند به وظایفشان به خوبی عمل كنند.
وی تاكید كرد: ما گفتیم مجلس ورودی افراد به عنوان اعضای شوراها را اصلاح كند و یك فیلتری بگذارد تا همه وارد نشوند، تا بستر ورود افراد متخصص به نهاد شوراها فراهم شود. چگونه مجلس برای نامزد های انتخابات مجلس سابقه حداقل 5 سال مدیریت را آورده است، برای نامزدهای شوراها هم سابقه 2سال مدیریت را لحاظ كند تا افراد متخصص وارد عرصه شوراها شوند.
او ادامه داد: در سال 1382 در اصلاح قانون آوردیم كه افرادی می خواهند وارد شوراها شوند باید متخصص در همه امور مرتبط با شهر باشند، نظیر حقوقدان، كارشناس مبلمان شهری، عمران و مسائل اجتماعی. براساس قانون، شورای شهر دارای وظایف متعددی است، نه اینكه به ما بگویند فقط شهرداری را رصد كنید.
وی با بیان اینكه در مورد شوراها پاسخگویی وجود ندارد، افزود: كافی است كه در مورد شوراها فقط به اصل 7 و 100 قانون توجه شود، زمانی كه فصل انتخابات می شود براساس منافع، اصلاحاتی پیشنهاد یا انجام می شود كه جالب توجه نیست و نمی تواند مفید باشد.
روشناسی با تاكید بر اینكه تاكنون چهار دوره از شوراها را شاهد بودیم در حالی كه در دنیا 300سال است كه كار شورایی می كنند، ولی ما بعد از چهار دوره هنوز در لاك شهرداری ها رفته ایم و به این ترتیب است كه ناكارآمد جلوه داده می شویم.
** چه كسی شورای عالی استان ها را می شناسد؟
وی ادامه داد: وظایف شوراهای پایه(شهر و روستا) و همین طور شوراهای فرادست( بخش، شهرستان، استان و شورای عالی استان ها) كاملا مشخص است اما چه كسی شورای عالی استان ها را به عنوان دومین نهادی كه لایحه به مجلس می دهد را به خوبی می شناسد و این شورا در كجای كار قرار دارد و وظایف آن چیست؟ تمام سیاست بر این است كه كه منحل شود. مگر می شود بدون اختیارات لازم كار كرد، مجلس وظیفه دارد كه براساس قانون اساسی وظایف شوراها را به آنها تفویض كند.
وی تاكیدكرد: حتی اگر قرار باشد كه 20درصد از ظرفیت در مدیریت محلی به ما داده شود باید وظایف و اختیارات ما را كاملا ببینند.
** وجود ضمانت اجرایی لازم در قانون حلال بسیاری از مشكلات
روشناسی برای چندومین بار با تاكید بر وظایف قانونی شوراها تصریح كرد: وظایفی در قانونی آمده است را نمی توانیم به آن بپردازیم، اگر قانون ضمانت اجرایی لازم را داشته باشد بسیاری از مشكلات حل می شود؛ یعنی آنچه كه قانون تا كنون نداشته است.
وی در پاسخ به اینكه قانون در محول كردن امور به مدیریت شهری و محلی چقدر حمایت می كند، نیز گفت: در پاسخ می گویم اصلا چرا نباید مدیریت شهری شكل بگیرد؟ در صورتی كه همه چیز در كشور قابل اجراست، باید مباحث مربوط به مدیرت شهری توانمند شود و استقلال داشته باشد و برای پیشبرد برنامه هایش هم اختیارات لازم را داشته باشد.
به گفته این مسئول شورای عالی استان ها وقتی به ما(شوراها) بودجه نمی دهند و شهرداری ها هم برای تامین خود می روند و تراكم فروشی می كنند، زیرا به آنها می گویند كه مستقل هستند و بروید بودجه خودتان را تامین كنید، به طور قطع اوضاع این می شود و امروز این اتفاق ها در حوزه شهر می افتد كه شاهد آن هستیم.
وی تاكیدكرد: باید منابع مالی مدیریت محلی پایدار باشد و نظارت كامل روی آن انجام شود، مدیریت محلی با برگزاری جلسه در یك هفته شدنی نیست، اینها یك درد است، دردی كه قانونگذار آن را باید اصلاح كند تا شورا در مسیر واقعی خود قرار گیرد.
روشناسی گفت: آیا بدون پول می شود كار كرد در سال های گذشته بعد از تلاش های زیاد تنها 2درصد از بودجه پیشنهادی برای شورای عالی استان ها پرداخت می شد و در حال حاضر هم همان 2درصد است از سال 82 تا كنون این وضعیت ادامه دارد.
روشناسی گفت: باید تشكیلات و سلسه مراتب شوراها هم درست شود و این درست شدن باید شامل تمام شوراها پایه و شوراهای فرادست هم باشد تا آنها تاثیرگذار باشند.
** گسترش كمی نهادهای مدنی به توسعه سیاسی كمك نمی كند
در ادامه این میزگرد، بهزاد افشار مدیركل شوراهای شهر و روستا وزارت كشور درباره موانع ساختاری و اجرایی شوراهای اسلامی شهر و روستا با بیان اینكه نهادهای مدنی برای برقراری تعادل و تعامل بین حاكمیت و مردم قرار دارند، افزود: شوراهای اسلامی شهر و روستا به عنوان نهادهای مدنی در دوران اصلاحات(سال 1377) با هدف توسعه سیاسی بدون توجه به زیرساخت های لازم با شتابزدگی تشكیل شدند.
وی ادامه داد: لازمه توسعه سیاسی، تحقق توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی است و بسترها و ظرفیت هایی لازم است اما چون در آن برهه زمانی توسعه سیاسی مقدم بر سایر امور بود، همه چیز از دریچه سیاست دیده می شد و از این جهت در برخی امور سیاست زدگی به وجود آمد و شاهد انحلال شورای شهر تهران در آن زمان بودیم.
افشار اظهاركرد: گسترش كمی نهادهای مدنی به توسعه سیاسی كمك نمی كند چرا كه مشكلات اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جامعه سدی برای شكل گیری نهاد های مدنی است و از سویی دیگر به لحاظ سیاسی، فعالیت نهادهای مدنی در نظام های حزبی می تواند موفق عمل كند در حالی كه در شرایط كنونی نهادهای مدنی جامعه بیشتر مبتنی بر قومیت و احساسات فعالیت می كنند.
** شوراهای شهر در ساختار فعلی، شورای شهرداری ها هستند
وی اضافه كرد: شوراهای شهر در ساختار فعلی، شورای شهرداری ها هستند و شوراهای فرادستی نیز اگرچه به لحاظ كمی شكل گرفته اند اما به دلیل مشكلاتی از قبیل نبود اقتصاد محلی، وابستگی شهرداری ها به درآمدهای ناپایدار، نبود فرهنگ مشاركت سیاسی و شورایی و سایر موانع ساختاری، تاثیرگذاری مطلوب ندارند.
مدیركل شوراهای شهر و روستا وزارت كشور گفت: در برخی از مناطق كشور كه هویت شهری در آن نهادینه شده است و افراد به دیار خود تعلق خاطر دارند، كاركرد و عملكرد شوراها در شرایط مطلوبی است؛ به عنوان نمونه شهرهای تاریخی و توریستی و همچنین روستاهای نمونه گردشگری از این جمله اند اما برخی نواحی منازعات شدید وجود دارد و در مدت چهار سال، چندین بار شهردار تغییر می كند.
وی درباره شوراهای روستایی گفت: متاسفانه شوراهای روستایی منفعل هستند هرچند كه رشد كمی داشته اند.
افشار اضافه كرد: در شوراهای اسلامی شهر و روستا شهرت، قدرت و قومیت جای احزاب سیاسی را گرفته است و واقعیت این است كه بدون وجود احزاب، نمی توان انتظار فعالیت مطلوب از نهادهای مدنی از جمله شوراهای شهر و روستا داشت.
** نسخه واحد برای همه شوراها نمی توان پیچید
مدیركل شوراهای شهر و روستا وزارت كشور با بیان اینكه شوراها نهادهای محلی هستند، گفت: نسخه واحد برای همه شوراهای شهر و روستا نمی توان پیچید چراكه شوراهای محلی دارای مطالبات، علایق، ظرفیت ها و اولویت های منطقه ای گوناگون هستند.
وی با تاكید بر لزوم فعالیت نهادهای مدنی، افزود: تصدی گری دولت و مجلس باید كمتر شود و برای تحقق توسعه سیاسی لازم است تا به سوی نهادهای مدنی پیش برویم.
افشار به نقش نخبگان اشاره كرد و افزود: نخبگان اجتماعی در این نهاد مدنی ورود پیدا نمی كنند و استقبال نكردن آنها باعث تضعیف نهاد شوراها شده است.
**شهرداری سازمانی برای ایجاد درآمد، نه نهادی برای اداره امور شهر
وی گفت: در حال حاضر شهرداری ارگانی برای ایجاد درآمد محسوب می شود نه نهادی برای اداره امور شهر؛ در واقع این طرز تلقی و دیدگاه باعث بروز مشكلات ساختاری در مدیریت شهری شده است.
افشار اظهاركرد: براساس مطالعات و بررسی های انجام شده، یكی از دستگاه هایی كه نارضایتی مردم نسبت به عملكرد آن زیاد است، شهرداری ها هستند و گسترش اختیارات شوراها برای نظارت و اداره امور شهرها در شرایط فعلی به انتخاب مردم كمك نمی كند و ممكن است زمینه ایجاد فساد اداری را افزایش دهد.
مدیركل شوراهای شهر و روستا وزارت كشور افزود: شوراها نمی توانند بر عملكرد شهرداری ها نظارت موثر داشته باشند و نظارت ضعیف، ساختار و عملكرد ضعیف را ایجاد و استمرار می بخشد.
به گفته این مقام مسئول، در حال حاضر ظرفیت نیروی انسانی شهرداری تهران 16 هزار نفر است اما 60 هزار نفر مشغول كار در شهرداری هستند و این نهاد فربه طبیعی است كه قابل نظارت و كنترل توسط شورا نباشد.
** انتخاب شهرداران مستقیم از سوی مردم انجام شود
افشار با اشاره به لایحه اصلاح قانون شوراها پیشنهاد داد برای كارآمدی بیشتر شوراهای اسلامی شهر و روستا اصلاحاتی صورت گیرد تا انتخاب شهردار مستقیم از سوی مردم انجام شود.
مدیركل شوراهای شهر و روستا وزارت كشور گفت: معتقدم اگر شهرداران به طور مستقیم توسط مردم انتخاب شوند، بسیاری از دعواها، اختلافات، لابی ها و سمت و سوگیری های شوراها برای انتخاب شهرداران كاهش می یابد.
** لزوم توجه به شوراهای فرادستی
وی توجه به شوراهای فرادستی را یكی از راهكارهای برون رفت از مشكلات ساختاری و موانع اجرایی فعالیت های شوراهای شهر و روستا دانست و گفت: سیستم گزینشی انتخاب اعضای شوراها برای رسیدن به شوراهای فرادست به نظر می رسد كه ایراداتی دارد و در شرایط فعلی، در شورای عالی استان ها نخبگی لازم و نمایندگی شوراها را نمی بینیم و افراد شاخص و شناخته شده سطح ملی بسیار كم حضور دارند.
وی اضافه كرد: اینكه اعضای شورای عالی استان ها بیشتر از جامعه روستایی هستند، اشكالی ندارد اما اگر تعداد اعضای روستایی شورای عالی استان ها زیاد باشند درحالی كه بیش از 70 درصد جامعه ایران شهری است، این موضوع می تواند در كاركرد شورای عالی استان ها تاثیرگذار باشد.
افشار با اشاره به آمار جمعیت كشور گفت: تقریبا 54 میلیون در شهرها زندگی می كنند و از این میزان، 40 درصد در هشت شهر بزرگ ساكن هستند؛ بنابراین وقتی جمعیت شهرها بیشتر است، باید متناسب با جمعیت، نمایندگان انتخاب شوند.
وی ادامه داد: 50 شهر بیش از 200 هزار نفر، 80 شهر بیش از100 هزار نفر و نزدیك به هزار شهر كمتر از 20 هزار نفر جمعیت دارند.
** شهرداری ها به سمت درآمدهای پایدار بروند
افشار گفت: درآمد های شهرداری نباید از طریق تراكم فروشی، شهرفروشی، صدور مجوز، جریمه های ماده صد تامین شود بلكه شهرداری ها باید به سمت درآمدهای پایدار مانند اخذ عوارض های نوسازی برود.
وی با بیان اینكه در حال حاضر تنها سه درصد از درآمد شهرداری ها عوارض نوسازی است، افزود: شهروندان باید هزینه شهرنشینی را بپردازند و در مقابل خدمات و رفاه مطلوب دریافت كنند.
افشار تصریح كرد: شوراهای شهر و روستا دكه نیستند كه تعطیل شوند و نمی توان به گذشته بازگشت و در حال حاضر 117 هزار نماینده و برگزیده در این نهاد مدنی فعالیت دارند كه نظام سیاسی، اقتصادی و اجتماعی بابت آن هزینه های بسیاری را پرداخت كرده است.
وی تصریح كرد: برای استفاده از ظرفیت نهاد شوراها باید برنامه ریزی و استراتژی های جدید طراحی شود و لازم است تا از سه جهت این مهم انجام گیرد.
افشار ادامه داد: شوراها برای دستیابی به موقعیت مطلوب باید به عنوان نهادی مرجع در جامعه نهادینه شوند و سطح رضایتمندی مردم را افزایش دهند، نخبگان به قواعد دموكراسی تن دهند و مردم نیز فرهنگ مشاركتی را جایگزین فرهنگ تبعیت سنتی كنند.
** شوراهای شهر رنگ و بوی سیاسی دارند
در بخش دیگری از این میزگرد، غلامرضا لطیفی عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبائی و متخصص مدیریت شهری وضعیت شوراهای اسلامی شهر و روستا و موانع اجرایی و ساختاری آنها را تحلیل كرد.
لطیفی با بیان اینكه برون داد دوران اصلاحات، تشكیل شوراهای شهر و روستا بود، افزود: در اولین دوره تشكیل شوراهای اسلامی شهر و روستا، نبود بلوغ و پختگی در جامعه مدنی موجب انحلال شورای شهر تهران شد و در پی آن برخی از شوراهای شهر در سایر نقاط كشور نیز منحل شدند.
وی با بیان اینكه شوراهای شهر رنگ و بوی سیاسی دارند، افزود: واقعیت این است كه با توجه به اینكه هزار و 400 شهر در ایران، وجود دارد، شوراهای شهر عرصه ای برای كسب قدرت سیاسی است و در نظام شهری جایگاهی برای اداره امور شهر ندارد.
لطیفی اظهاركرد: عمدتا افرادی كه وارد شورای شهر می شوند از عرصه امور سیاسی، هنرمندان و ورزشكاران و افراد صاحب نام هستند و با وجود اینكه شورا نقش نظارتی دارد اما در بیشتر موارد، فعالیت هایی كه در شوراها شكل گرفته روزمرگی است.
وی اضافه كرد: دل مشغولی بسیاری از شوراهای شهر و روستا و شهرداری ها تامین هزینه های جاری است و شوراها نتوانستند نقش راهبری در حوزه مدیریت شهری داشته باشند و در واقع تجربه دیپلماسی شهری را به خوبی دنبال نكرده اند.
** شهر در خدمت شهروندان نیست
این متخصص مدیریت شهری گفت: در حال حاضر شهر جای زندگی كردن نیست و به جای اینكه در خدمت شهروندان باشد، در خدمت ماشین است و در خدمت گروه هایی است كه با استفاده از مظاهر زندگی شبه مدرن شهری خودنمایی می كنند و روستاها نیز كاریكاتوری از شهرهای بزرگ هستند.
لطیفی مدیریت بحران در شهرهای كشور را بسیار ضعیف دانست و با اشاره به حادثه سیل اخیر در استان آذربایجان، افزود: مدیریت بحران شهری در كشور ما جایی ندارد و در صورت وقوع حادثه ای مانند سیل و زلزله باعث ایجاد فاجعه ای ملی می شود.
وی با اشاره به برخی پروژه های عمرانی در تهران، گفت: برخی پروژه های شهری در شهر تهران مانند میدان ولی عصر، زیرگذر بافت تاریخی میدان حسن آباد و احداث پل صدر كه هزینه های سنگینی به نظام شهری تحمیل كرده است، در سامان بخشی به امور شهری نه تنها موثر نبوده بلكه تبعات منفی آن دامن گیر شهرنشینان نیز شده است.
**بسیاری از هزینه های شهرداری ها در مدیریت شهر غیرضروری است
این استاد دانشگاه با تاكید بر كاستن هزینه های مدیریت شهری، افزود: هزینه های غیرضروری بسیاری برای مدیریت شهری از سوی شهرداری ها انجام می شود كه به دلیل تامین هزینه ها مجبور به فروش تراكم می شوند؛ به عنوان نمونه در فصل بهار همه جای شهر تهران در بوستان ها، میدان ها، فضای سبز شهری و پیاده روهای شهر گل های لاله و سنبل رنگی كاشته می شود كه هزینه بسیار بالایی دارد اما در كشور هلند كه مركز تولید گل جهان است، چنین هزینه ای برای فضای سبز شهری، ندارد.
وی تصریح كرد: چرا باید هزینه های شهری آنقدر افزایش داشته باشد كه با فروش تراكم تامین شود، شوراهای شهر در این زمینه چه توانمندی های نظارتی داشته است؟ چرا مدیریت بهینه منابع انجام نمی شود.
**تعیین قید و شرط برای ورود افراد به شوراها با روح دموكراسی مغایرت دارد
لطیفی گفت: تعیین قید و شرط برای ورود افراد به شوراها با روح دموكراسی و حاكمیت مردم مغایرت دارد اما به نظر می رسد كه اعضای شورای شهر باید در كمیته های تخصصی از نظرات نخبگان و متخصصان استفاده كنند.
وی درباره برگزاری انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا گفت: متاسفانه مشاركت مردم در اداره امور شهر تنها تا زمان برگزاری انتخابات است و پس از آن دخالتی در مدیریت و امور شهری ندارند.
این متخصص امور شهری یادآور شد: مردم كشور ما هوش اجتماعی و سازمانی بالایی دارند و با توجه به اینكه بیش از نیمی از جمعیت كشور ما جوانان هستند، ظرفیت بالایی برای رشد و توسعه وجود دارد كه باید راهبری شود و در نظام عمومی و سازمانی رابطه تعاملی میان بخش های عمومی و دولتی با مردم همواره برقرار باشد.
**شكاف عمیق میان خواسته های مردم و برنامه های مدیریت شهری
لطیفی با بیان اینكه شهرداری ها اشتغال پایدار ایجاد كنند، گفت: یكی از پیش فرض ها برای شهرداری ها ایجاد اشتغال است اما از این موضوع غافل هستند. به عنوان مثال در انگلستان جزیره ای متروكه در زمان تاچر با سرمایه گذاری خارجی در فاز نخست، 235 هزار شغل ایجاد شد و یا در ژنو كه از ثروتمندترین شهرهای اروپاست، یك روز مخصوص دستفروشان است و افراد دستفروش توسط مدیریت شهری ساماندهی شده اند اما در كشور ما شكاف عمیقی میان خواسته های مردم و برنامه های مدیریت شهری ایجاد شده است و طبیعی است در چنین شرایطی مشاركت مردم محدود باشد.
**بروز رسانی قانون شهرداری ها
این استاد دانشگاه اظهار كرد: هر جامعه ویژگی ها و مختصات خاص خود را دارد و باید طبق مقتضیات آن برنامه ریزی های لازم انجام شود این درحالیست كه باید اصلاحات قانونی در حوزه مدیریت شهری نیز انجام گیرد چرا كه قانون شهرداری ها مربوط به سال 1334 است و برای جامعه امروز ناكارآمد است و لازم است تا به روز رسانی شود.
وی با تاكید بر نقش آموزش در نظام مدیریت شهری، افزود: كشور ما از نظر بلوغ سیاسی جوان است و لازم است تا در حوزه مدیریت شهری و آموزش حقوق شهروندی اهتمام بیشتری داشته باشیم.
به گزارش ایرنا، پنجمین دوره انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا همزمان با دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری روز جمعه 29 اردیبهشت ماه در سراسر كشور برگزار می شود.
انتخابات شوراهای اسلامی دور پنجم در هزار و 245 شهر برگزار خواهد شد كه قرار است 6 هزار و 750 تن به عنوان عضو اصلی و 2 هزار و 754 تن به عنوان عضو علیالبدل انتخاب شوند.
همچنین در 40 هزار روستا نیز انتخابات شوراهای اسلامی روستا برگزار می شود كه نسبت به دوره قبل، پنج هزار روستا اضافه شده و قرار است در این انتخابات 126 هزار تن عضو اصلی و 42 هزار و 700 تن نیز عضو علیالبدل انتخاب شوند.
اجتمام**3229**2181**1021
خبرنگاران: حنانه شفیعی و ناهید حاجی خانی** انتشار: حسین نوروزیان
*آگاهی از آخرین اخبار اجتماعی و حوادث ایران و جهان در كانال تلگرام گروه اجتماعی ایرنا:
@irnaej
https://t.me/irnaej
در میزگرد ایرنا مطرح شد؛
شكاف عمیق میان خواسته های مردم و برنامه های مدیریت شهری/شهردار مستقیم از سوی مردم انتخاب شود
۲۳ اردیبهشت ۱۳۹۶، ۱۰:۵۷
کد خبر:
82527236

تهران - ایرنا - هر چند براساس قانون اساسی جمهوری اسلامی و قانون شوراهای اسلامی شهر و روستا، وظایف و اختیاراتی برای شوراها تعریف شده اما به گفته كارشناسان، پس از گذشت چهار دوره از فعالیت، همچنان شوراها نتوانسته اند نقش موثری در مدیریت محلی و شهری داشته باشند.