جميله شكرايي روز يكشنبه در گفت و گو با ايرنا افزود: با تلاش هاي صورت گرفته اين تور با هدف ارزيابي و رصد ارزش شناسي عملي گردشگري تالاب به منطقه عزيمت مي كند.
وي توضيح داد:قرار بود در اوايل زمستان امسال تور پرنده نگري در منطقه برگزار شود كه به دليل شيوع آنفلوآنزاي فوق حاد پرندگان و خطرات احتمالي، اين برنامه به زمان ديگري موكول شد.
وي، توانمندسازي جوامع محلي و مشاركت آنان در احياي تالاب ميقانرا امري غيرقابل انكار ادانست و افزود:طرح توانمندسازي جامعه محلي و حفاظت از تالاب ميقان از طريق بهره برداري خردمندانه و مشاركت پايدار جوامع محلي در روستاي ده نمك و راهزان از تابستان امسال در حال اجرا است.
شكرايي اظهار كرد: اين طرح با موفقيت همراه بوده و مورد استقبال روستاييان قرار گرفته است.
وي يادآور شد: تالاب هاي كشور از نظر اقليمي در شرايط مناسبي قرار ندارند به همين دليل احياء آن ها و بهبود وضعيت منابع آبي امري ضروري است و تلاش مي شود كاهش مخاطرات زيست محيطي با جلب مشاركت مردم بومي منطقه و توانمندسازي جوامع محلي انجام گيرد.
وي تصريح كرد: با ارتقاء وضعيت اقتصادي و معيشتي جوامع محلي مي توان احياء تالاب ها و گردشگري پايدار را پايه ريزي كرد و در اين راستا با توجه به تخريب هايي كه با ورود انسان به يك منطقه رقم مي خورد براي كاهش مخاطرات و حفظ زيستگاه ها لازم است معيشت جايگزين را براي جوامع محلي ايجاد كرد.
مسئول آموزش جوامع محلي طرح استقرار بومگردي پايدار در تالاب ميقان اراك گفت: در سال هاي گذشته به دليل خشكسالي هاي پي در پي و نبود آب كافي براي كشاورزي روستائيان براي تامين معاش خود اموري را در پيش گرفتند كه تخريب هاي زيست محيطي به همراه داشت در همين راستا ايجاد مشاغل جايگزين دوستدار طبيعت امري ضروري است و به منظور رفع مشكلات اجراي طرح استقرار بومگردي پايدار در تالاب ميقان اراك در دستور كار قرار گرفت.
وي با اشاره به برگزاري دوره هاي آموزشي توانمندسازي جوامع محلي اظهار كرد:اين دوره هاي در زمينه صنايع دستي كاشت و پرورش گياهان دارويي سازگار با منطقه در روستاهاي تالاب ميقان همچون ده نمك و راهزان برگزار شده است تا در كنار توسعه گردشگري محصولات توليد شده را در قالب صنايع دستي و سوغات روستا به گردشگران عرضه كنند.
شكرايي عنوان كرد: اين طرح در كنار توسعه صنعت صنايع دستي، طبخ غذاهاي محلي و ايجاد محلي براي اقامت گردشگران را با كليه پارامترهاي مورد نظر دنبال مي كند و علاوه بر توانمندسازي جوامع پويايي معيشت را از طريق فروش محصولات و فعاليت هاي اقتصادي سازگار را با محيط را به انجام رسانده است.
وي گفت: تاكنون دوره آموزشي نمدبافي با حضور 60 بانوي روستايي برگزار شده است و در بخش كشت گياهان دارويي همچون كشت زعفران، خاكشير، گل ختمي و گل محمدي كه نياز كمي به آب دارند و با اقليم منطقه نيز سازگار هستندنيز 45 نفر از زنان اين 2 روستا آموزش ديدند.
شكرايي با بيان اينكه طرح بيش از انتظار موفق و مورد استقبال قرار گرفت، افزود: با پايان دوره هاي آموزشي تا پايان سال مرحله عملياتي دوره هاي آموزشي آغاز مي شود به طوري كه از ارديبهشت ماه سال آينده كشت گياهان دارويي انجام مي گيرد و دوره هاي آموزشي ديگر از زمينه صنايع دستي نيز با علايق جوامع محلي خواهد بود.
تالاب ميقان اراك با وسعتي حدود 25 هزار هكتار در 15 كيلومتري شمال شرق اراك و در جنوب غربي شهر داود آباد واقع شده و يكي از 10 تالاب مهم كشور است.
6992/6013/خبرنگار:آذر اسفندياري *** انتشاردهنده:مژگان حيدري
اراك - ايرنا - مسئول آموزش طرح توانمندسازي جوامع محلي تالاب ميقان اراك گفت: نخستين تور تالاب گردي 12 اسفندماه در قالب طرح استقرار الگوي بومگردي تالاب ميقان از تهران وارد اين زيستگاه ارزشمند طبيعي مي شوند.