مسئولان باشگاه های فوتبال چین در سال های اخیر توسعه فوتبال در این كشور و تحقق آرزوی دیرینه مردم در داشتن تیم ملی فوتبال قدرتمند را در جذب بازیكنان تراز اول دنیا در لیگ چین ارزیابی و به همین دلیل ستارگان بزرگی را جذب كردند.
این سیاست اما اكنون پاشنه آشیل این كشور شد تا جایی كه فدراسیون فوتبال چین با تدوین دستورالعملی باشگاه ها را به رعایت آن در فصل آینده لیگ برتر ملزم كردند.
به گزارش ایرنا، چشم انداز دست اندركاران و مسئولان ورزش چین به فوتبال باعث شده این ورزش در چند سال اخیر شاهد سرمایه گذاری های كلان و هنگفت باشد؛ روندی كه علاوه بر طرفداران خاص خود منتقدان شدیدی هم پشت سر خود دارد.
پس از آنكه اعلام شد فوتبال چین از فساد مالی و تبانی در مسابقات رهایی یافته، امیدواری زیادی حاصل شد كه فوتبال این كشور بتواند آرزوی یك میلیارد و 400 میلیون نفر جمعیت این كشور را كه همانا میزبانی و حضور در جام جهانی است، برآورده سازد.
آرزویی كه «شی جین پینگ» رئیس جمهوری چین نیز آن را به زبان آورد و از دست اندركاران ورزش كشورش خواست آرزوی او و خیل عظیم جمعیت این كشور تحت هر شرایطی برآورده شود و چینی ها بتوانند در فوتبال موفق شوند.
البته در این بین برخی بررسی ها نشان می دهد كه علاوه بر موارد یاد شده، دو علت دیگر نیز باعث افزایش قابل توجه سرمایه گذاری تیم های چینی بوده است: دلیل اول به علاقه شركت های ثروتمند چینی برای سرمایه گذاری های اقتصادی بعد از قهرمانی تیم گوانگجو اورگراند در لیگ قهرمانان آسیا بر می گردد و علت دوم به اهمیت قابل توجه دولت پكن به فوتبال و تاثیر آن در جامعه چین مربوط می شود؛ این در حالیست كه قبل از سال 2013 فوتبال چین را فقط مالكان باشگاه ها حمایت می كردند و از نبود یك برنامه ریزی منسجم و توافق های طولانی مدت درآمدزا با حامیان مالی رنج می بردند.
شاید داشتن چنین انتظاراتی از فوتبال این كشور پهناور آسیایی بود كه موسسات و بنگاههای اقتصادی كوچك و بزرگ این كشور با سرمایه گذاریهای كلانشان وارد این ورزش شدند تا بلكه بتوانند ایده های بلندپروازانه فوتبال كشورشان را به منصه ظهور برسانند.
چین حتی برای آنكه بتواند دامنه اختیار ورزش فوتبال را بازتر كند، رسما فدراسیون فوتبال این كشور را از دولت جدا كرد و تصمیم گیری ها برای این ورزش را به این نهاد ورزشی سپرد.
شاید اتخاذ این تصمیم، آخرین تیر تركش این كشور باشد كه اكنون بزرگترین هزینه كننده فوتبال در جهان است و اینك در كنار پیشرفت های اقتصادی، به دنبال پیشرفت در فوتبال هم هست.
به گواه بسیاری از كارشناسان ورزشی فوتبال؛ «پیشرفت» بهانه ای شد تا لیگ فوتبال چین امروزه به مكانی برای ستارههای بزرگ فوتبال جهان تبدیل شود؛ به طوری كه باشگاههای چینی حاضر هستند برای جذب بازیكنان بزرگ، ارقام نجومی پرداخت كنند؛ ارقامی كه چینیها امیدوارند هزینه كردن آن بتواند زمینههای هر چه بیشتر پیشرفت فوتبال كشورشان را به دنبال داشته باشد.
از سوی دیگر برای رسیدن به سطح فوتبال روز دنیا، باشگاههای این كشور را بر آن داشته تا به سراغ ستارههای نامدار اروپایی، آمریكایی و حتی آسیایی بروند. مسیری كه پیش از این سالها قبل ژاپنیها با هدف پیشرفت و هم سطح شدن با فوتبال روز دنیا طی كرده بودند و حالا نوبت به چین رسیده تا با طی كردن این راه، گامی بلند برای پیشرفت فوتبال این كشور بردارد.
با معرفی و اعلام چشم انداز فوتبال چین، علاوه بر تیم های حاضر در سوپر لیگ، باشگاههای فعال در لیگ دسته اول نیز مدت زمانی است نوعی رقابت شدید و البته كاذب را آغاز كرده اند و هر یك سعی دارند با جذب بهترین بازیكن خارجی گوی سبقت را از دیگری بربایند.
نتیجه این رقابت، بدست آمدن رقم 400 میلیون دلار در سال گذشته میلادی (2015) فقط برای تیم های حاضر در سوپر لیگ بود كه آنان برای جذب بازیكنان خارجی هزینه كرده اند.
بر اساس برخی شواهد، فوتبال از همان دهه 90 میلادی كه پای خود را در چین گذاشت، همواره از حامیان فراوانی در این كشور برخوردار بود اما همین فوتبال هنوز نتوانسته نظر میلیون ها دوستدار این ورزش را در پهناورترین و پرجمعیت ترین كشور قاره كهن آسیا به خود جلب كند.
افراط و تفریط توسط باشگاههای به نام و مطرح چین و به بیراه رفتن آنها در جذب بازیكنان خارجی سبب شده تا فدراسیون فوتبال و سازمان تربیت بدنی این كشور پا پیش گذاشته و از قوانینی سخن به میان آورند كه نشان دهنده نوعی محدودیت برای آنهاست.
بر اساس ضوابط و دستورالعمل تازه ای كه از سوی فدراسیون فوتبال چین اعلام شده از این پس تیم های لیگ برتری دیگر مجاز به جذب پنج بازیكن خارجی نیستند و برای تیم ها سهمیه سه بازیكن خارجی در نظر گرفته شده است.
فدراسیون فوتبال چین با اشاره به مقررات جدید در خرید بازیكنان خارجی در تیم های باشگاهی این كشور، از اینكه تیم ها مبالغ هنگفتی را صرف خرید بازیكنان خارجی در سال های گذشته كرده اند، ابراز نگرانی كرده است.
موضوع خرید بازیكنان خارجی و انتقاد شدید از حضور آنان در باشگاههای چین پس از آن در این كشور شدت گرفت كه تیم ملی فوتبال این كشور در رقابت های مقدماتی جام جهانی 2018 روسیه كارنامه موفقی نداشت.
خبر مربوط به مقررات جدید در حالی منتشر می شود كه تیم های باشگاهی چین در مدت 10 روز در فصل نقل و انتقالات سه بار ركورد خرید گرانترین بازیكنان را شكستند و تیم لیگ برتری «خه بی چاینا فورچون» نیز هم اكنون در حال گفت و گو با « ازكویل لاوتزی» مهاجم آرژانتینی و خرید وی به مدت دو سال با قیمت بی سابقه 56 میلیون و 700 هزار دلار است.
همچنین بندهایی در مقررات جدید فوتبال چین كه همچنان در حال بحث است، تاكید می كند كه خریدها باید استاندارد باشد و تیم ها نمی توانند به دلخواه قیمت های گزافی را به بازیكنان خارجی پیشنهاد كنند.
همچنین در یكی از بندهای مربوط به خرید بازیكنان خارجی كه استفاده از آنان را محدودتر می كند، آمده است: تیم های لیگ برتری باید دستكم در هر بازی از دو بازیكن زیر 23 سال نیز استفاده كنند.
تارنمای فدراسیون فوتبال چین گزارش كرده است كه مقررات مدون از سوی نمایندگان فدراسیون و همچنین لیگ برتری ها مورد بحث و بررسی دقیق قرار گرفته و لازم الاجرا است.
كارشناسان ورزشی چین می گویند كه این اقدام باعث خواهد شد تا تیم ها و باشگاه ها بجای آنكه روی خریدهای بازیكنان با پرداخت های سنگین توجه كنند، روی پرورش و تربیت فوتبالیست های جوان متمركز شوند.
بسیاری از رسانه های چین از جمله روزنامه «مردم» ارگان حزب حاكم نیز در گزارشی از این خریدها به شدت انتقاد كرده و آورده است كه فوتبال این كشور باید مورد كنكاش دقیق تر قرار گیرد و مشكلات آن به طور ریشه ای حل و فصل شود.
این روزنامه همچنین تاكید كرد: بعید به نظر می رسد پرداخت مبالغ نجومی به بازیكنان خارجی دردی از فوتبال این كشور دوا كند.
براساس اعلام فدراسیون فوتبال چین، قانون جدید با شروع فصل رقابت های لیگ برتر در سال 2017 در ماه مارس (اسفند - فروردین) باید اجرایی شود.
در حال حاضر مساله پرداخت های نجومی سرمایه گذاران چینی برای خرید سهام باشگاه های خارجی و جذب بازیكنان به نام و مطرح كشورهای دیگر با قیمت های گزاف توسط تیم های لیگ برتری، به یك معضل و موضوعی بسیار نگران كننده در فوتبال چین تبدیل شده است.
نگرانی از وضعیت كنونی تا بدانجا افزایش یافته كه سازمان تربیت بدنی چین هم پیش از این اعلام كرده بود كه نباید اجازه داد باشگاه ها بدون حساب و كتاب قراردادهای سنگینی با بازیكنان خارجی امضا كنند.
این سازمان همچنین با ابراز گلایه از بی قانونی در این زمینه، تاكید كرده بود كه قانونمند كردن خرید بازیكنان بین المللی در دستور كار این سازمان قرار گرفته و از این پس با اینگونه مسائل برخورد می شود.
جدیدترین خریدهای بازیكنان خارجی در لیگ فوتبال چین مربوط به باشگاه «شانگهای اس آی پی جی» است كه با پرداخت 60 میلیون یورو، «اسكار» بازیكن برزیلی را جذب كرد تا ركوردی جدید در نقل و انتقالات بازیكنان خارجی در آسیا به نام این باشگاه ثبت شود.
همچنین باشگاه «شانگهای شنهوا» نیز كه در لیگ برتر چین حضور دارد فقط برای انتقال «كارلوس ته وز» مهاجم آرژانتینی و بازیكن سابق منچستر یونایتد و منچستر سیتی مبلغی بالاتر از 10 میلیون یورو اختصاص داده است.
آساق**231**1597*انتشاردهنده:فرهاد راستی
پكن - ایرنا - اقدام باشگاه های فوتبال چین در دست و دل بازی برای جذب بازیكنان گرانقیمت خارجی، فوتبال این كشور پهناور آسیایی را در آستانه دوره افول دیگری قرار داد كه می تواند برای سال های متمادی حسرت تبدیل این كشور به قطب نخست فوتبال آسیا را در پی داشته باشد.