**جهان به سمت عوامزدگي ميرود
شمس لنگرودي در گفت و گو با اعتماد گفت: چند نكته است؛ يكي اينكه جهان به سمت عوامزدگي ميرود. به همين دليل گفتم در جبين اين كشتي نوري نميبينم. وقتي جايزه نوبل را به باب ديلن دادند، يوسا مقالهاي عالي نوشت كه وقتي اين جايزه را به نويسندگان برجستهاي مثل فوئنتس ندادهاند و به باب ديلن ميدهند، نشاندهنده عوامزده شدن فرهنگ جهاني است و حرفش كاملا درست است. خود رسانهها باعث و باني اين وضعيت شدهاند. اينكه ربطي به تلگرام ندارد. ديگر اينكه كسي كه دنبال شعرهاي عميقتر است، اولا دنبال سايتها و كانالهايي ميرود كه بيشتر با سليقهاش جور درميآيد و از طرف ديگر كتاب هم ميخواند. ما كه مسوول تاريخ بشر نيستيم. اگر ميخواهيم بيشتر ياد بگيريم، دنبال راههاي جديتر ميرويم.
**سراسر وجودم شرم است و بغض
ديروز گزارشي در روزنامه شهروند با عنوان «زندگي در گور» منتشر شد؛ گزارشي از گورخوابهاي نصيرآباد و حكايت زندگي ٥٠ زن، مرد و كودك كه شبها در گور ميخوابند. اين گزارش بازتاب گستردهاي را در جامعه و رسانهها به دنبال داشت به طوري كه روحالله حسينزاده، دادستان عمومي و انقلاب شهريار دستوري ويژه براي ساماندهي وضعيت كارتنخوابهاي گورستان نصيرآباد باغستان در حومه شهريار صادر كرد. همچنين اصغر فرهادي نامهاي سرگشاده به حسن روحاني؛ رييسجمهور نوشت و در آن از فقر حاكم بر زندگي بخش وسيعي از مردم كشور انتقاد كرد. وي در بخشي از اين نامه آورده است: ... اكنون سراسر وجودم شرم است و بغض.... شرم بر ما ... در تاريخ خواندهايم كه گاهي حاكمان با لباس مبدل به ميان مردمان ميرفتهاند تا به دور از محافظان و ملازمان و متملقان گوشهاي از درد و رنج مردم را بيواسطه درك كنند. پيشنهاد ميدهم لااقل براي تنوع در نگارش تاريخ امروز كه آيندگان بهتزده خواهند خواند، گاهي صاحب منصبان بيهمراه و ناشناس به ميان مردم بروند. به روستاها و شهرهاي دور افتاده. اگر ناشدنيست به همين حوالي، محلههاي حاشيه تهران تا ببينند صورتهاي سرخ از سيلي آبرومندان بيبضاعتي كه بيش از هر صاحب قدرتي جان و جوانيشان را براي اين سرزمين قرباني دادهاند.
** عملكرد دوماهه وزير جديد آموزش و پرورش ابهامات و انتظارات
وزارت آموزش و پرورش با يك ميليون پرسنل آموزشي و اداري و نزديك به ١٤ ميليون دانشآموز كه به طور مستقيم نزديك به ٢٨ ميليون از اوليا را درگير خود ميكند، بزرگترين بخش دولتي است و از جهت موضوعي نيز حساسترين بخش است چرا كه توجههاي سياسي و ايدئولوژيك زيادي به اين بخش وجود دارد به همين دليل طبيعي است كه در ساختار موجود كشور از حساسيتهاي بالايي برخوردار باشد. حساسيت بالا و حجم گسترده كار و ساختار سازماني متمركز و عريض و طويل و مطالبات انباشته شده معلمان و خانوادهها همه و همه دست به دست هم دادهاند تا روز به روز بر مسائل آن افزوده شود و مشكلات آن پيچيده و عميقتر شود.با اين وجود نوسانات مديريتي و عمر كوتاه مديران ارشد اين نهاد يا دستگاه موجب شده تا امكان تدوين و اجراي برنامههاي دراز مدت كه لازمه قرار دادن قطار نظام آموزشي روي ريل كارآمدي است، گرفته شود. هر وزير با هر ايده و برنامهاي كه ميآيد گرفتار دو با تلاق روزمرگي و فشارهاي سياسي ميشود به همين دليل وقت و انرژي وي صرف برطرف كردن تبعات اين گرفتاري بيحاصل ميشود.فخرالدين احمددانش آشتياني نيز كه تازه ٢ ماه از آغاز به كارش گذشته گويا در معرض اين گرفتاري است و اينكه حالا او و تيمش بايد چه كنند مهمترين پرسشي است كه بايد پاسخ آن را يافت به همين زودي، هم زمزمههاي استيضاح او شنيده ميشود و هم صداي نارضايتي معلمان به گوش ميرسد و هم نااميدي اوليا تغييري نكرده است و هم مديران ستادي و استاني نسيمي را دريافت نكردهاند و ترديدها و ابهامها همچنان بدنه خسته و فرسوده اين نهاد بزرگ را كم تحرك و بلاتكليف نگه داشته است.
** نه روسيه ،نه امريكا و نه هيچكشوري نميتواند نقشايران در افغانستان را ناديده بگيرد
محسن روحيصفت، معاون دفتر مطالعات وزارت امور خارجه در گفتوگو با اعتماد گفت: داستان ضرورت حضور ايران در روند مذاكرات صلح افغانستان، همانند داستان لازم بودن حضور هند است. نه روسيه، نه امريكا و نه هيچ كشور ديگري نميتواند نقش ايران در افغانستان را ناديده بگيرد. هنگامي كه امريكا و ناتو در افغانستان بدون ايران شكست خوردند، كشورهاي ديگر هم بايد حساب كار خودشان را بكنند. در واقع، تلاش براي دستيابي به مذاكرات صلح بدون نقشآفريني و مشاركت ايران هزينه دادن بيمورد است. البته نه چين و نه روسيه، هيچ كدام اعتقادي براي حذف ايران براي آغاز اين روند ندارند. اگر ايران هم به اين اجلاس دعوت نشده، به معناي بيخبري و حذف ايران نيست. شايد يك دليل براي غيبت ايران اين باشد كه هنوز اين اجلاس ميخواهد كارش را آغاز كند و در ابتداي راه است وگرنه سايه ايران در نشست وجود دارد.
** خون تازه در رگهاي نجات موصل
پيچ و تابهاي عمليات آزادسازي موصل همچنان ادامه دارد. برخلاف پيشرويهاي اوليه كه با سرعت دور از انتظاري رخ داد، ادامه اين روند با اما و اگرهايي همراه شده است. ترفندهايي كه داعش براي حفظ قلب عملياتي خود در موصل به كار گرفته است عملا ادامه كار را براي ارتش و نيروهاي ائتلاف ضدداعش سخت كرده است. با اين وجود فرمانده امريكايي اين عمليات در تازهترين اظهارنظر خود اعلام كرده است كه ارتش عراق دور تازه و جديدي از عملياتهاي خود عليه داعش در موصل را از چندروز آينده آغاز خواهد كرد. گفته ميشود كه اين حركت ميتواند فصل تازهاي در روند عمليات دو ماهه آزادسازي موصل باشد. عملياتي كه در سايه آن احتمالا سربازان امريكايي به خط مقدم جنگ با داعش نزديكتر ميشوند. در عمليات موصل، ١٠٠هزار سرباز عراقي، اعضاي نيروهاي امنيتي كرد و داوطلبان شيعه حضور دارند. عملياتي كه نخستين رزمايش نظامي بزرگ در عراق از زمان حمله امريكا به اين كشور در ٢٠٠٣ است. سيانان در تازهترين گزارش خود درباره آزادسازي موصل و نقشي كه امريكاييها در اين مرحله بازي خواهند كرد، مينويسد: مرحله جديد به نيروهاي امريكايي مستقر در عراق بيشترين سهم را ميبخشد و براي نخستينبار از سال ٢٠١١ كه باراك اوباما خواهان خروج نيروهاي امريكايي از عراق شده بود، اين نيروها در مقياس جديتر به ميدان بازميگردند. در اثر اين عمليات دو ماهه ارتش عراق به بخش قابل توجهي از موصل دسترسي پيدا كرده است اما از مدتي پيش از سرعت اين پيشروي كاسته شده بود. با اينهمه قرار است كه در ماه جاري ميلادي عمليات جديدي آغاز شود. عملياتي كه پس از اين وقفه ميتواند در صحنه ميداني تاثيرگذار باشد.
** گروه اطلاع رساني
خبرنگار: مهدي احمدي** انتشاردهنده: شهربانو جمعه
پژوهشم**9370**9131

تهران- ايرنا- «جهان به سمت عوامزدگي ميرود»، «سراسر وجودم شرم است و بغض»، «عملكرد دوماهه وزير جديد آموزش و پرورش ابهامات و انتظارات» و «نه روسيه ،نه امريكا و نه هيچكشوري نميتواند نقشايران در افغانستان را ناديده بگيرد» و «خون تازه در رگهاي نجات موصل» از مهم ترين موضوع هاي اختصاصي روزنامه اعتماد در شماره چهارشنبه هشتم دي است.