** سوریه؛ پل استراتژیك
چشم انداز سیاست جمهوری اسامی ایران نشان می دهد كه هیچ تمایلی به مذاكره با آمریكا بر سر سوریه ندارد، به ویژه تا زمانی كه آمریكا و متحدانش بخواهند حكومت اسد در این كشور را ساقط كنند.اما اگر یك نقش مهم برای حكومت ایران در آینده سوریه در نظر گرفته شود، می توان تهران را پای میز مذاكره كشاند.
در آغاز بحران سوریه، پرسشی در ذهن برخی از مسلمانان جهان شكل گرفت؛چرا ایران در سوریه به صورت جدی از دولت حمایت می نماید.
در سوریه گروه هایی كه به عنوان مخالفان حاكمیت دست به مبارزه مسلحانه زده اند، حتی تكیه گاه اصلی آنان استكبار جهانی است. تحولات در سوریه، بیش از آنكه منشأ درونی و مردمی داشته باشد، منشأ خارجی و بیرونی دارد كه مدیریت و هدایت اصلی معارضان تروریست در اختیار صهیونیست ها و غرب به رهبری آمریكا و همكاری هم پیمانان منطقه ای قرار گرفته است.
بنابراین، شعار این گروه كشورها تحت عنوان حمایت از مردم سوریه، پوششی برای توجیه حمایت ها یشان از تروریست هاست. در میان تمامی كشورهای عربی -اسلامی، دولت سوریه و شخص بشار اسد، از بیشترین حمایت های مردمی برخوردار است و اصل دفاع از حقوق ملت ها و توده های مردم در همه كشورها به عنوان یك اصل خدشه ناپذیر در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران، همواره رعایت شده و در تحولات كنونی منطقه نیز بر اساس همین اصل عمل می شود.
نفوذ قوی ایران در آینده سوریه بعد از سقوط اسد، می تواند جایگاه آمریكا را نه تنها در سوریه بلكه در جهان عرب و كشورهای سنی تضعیف كند.
** من صدای «بختگان» هستم
این یادداشت به قلم «رضا كیانیان»، بازیگر تئاتر، سینما و تلویزیون به موضوع پویش مردمی «من صدای آب هستم» و نقش هنرمندان در این مطالبه پرداخته است.
پویشی اجتماعی و فرهنگی، كنشی مدنی در هشدار به بحران كم آبی و برانگیزاننده هوشیاری اجتماعی برای تدبیر همگانی در این باره است.
تاكنون تعدادی از هنرمندان و كنشگران اجتماعی به این پویش پیوستهاند و جشنواره بینالمللی تئاتر فجر نیز برای گسترده نمودن این پویش از فرصتهای موجود خود برای اهمیت بخشیدن بیشتر به این حركت خیرخواهانه بهره خواهد برد.
این بهترین و مسالمت آمیزترین روشی است كه میتوانیم صدای خود را به گوش مسئولان امر برسانیم و به آنها بگوییم كه ما نگران منابع طبیعی كشورمان هستیم.
** حقوق شهروندی، بستر گفت وگوی ملی
«محمدعلی وكیلی»، عضو هیأت رئیسه مجلس در این یادداشت به رونمایی از «منشور حقوق شهروندی» از سوی رییس جمهوری پرداخته و شرط اجرایی شدن و قانونی شدن آن را اجماع قوای سه گانه دانسته است.
احساس داشتن حق در یك نظام، احساس تعلق به همراه دارد و به همین دلیل به رسمیت شناختن حقوق مردمان به استحكام بیشتر هر نظام سیاسی كمك میكند. منشور حقوق شهروندی به مثابه بنیان و قاعده میتواند مقدمه خوبی برای یك گفت و گوی ملی باشد و گفت وگو خود از مقدمات امنیت پایدار است. اصل مهم در آن اصل برابری همه شهروندان در مقابل قانون است.
مهمترین ماده از منشور كه این مهم را محقق میسازند و در رفع تبعیضها و احیای برابری مؤثر است، مواد مربوط به دسترسی آزاد اطلاعات و ایجاد شفافیت و توزیع برابر فرصتها است. دسترسی آزاد و برابر شهروندان به اطلاعات، رانتهای اطلاعاتی را كه سبب نابرابری فرصتها شده است، كنار میزند.
** دیپلماسی انقلابی
آزادسازی حلب هم معادلات را در خاورمیانه تغییر داد. هم شكست تروریست ها در این منطقه حكایت از پیروزی محور مقاومت به رهبری جمهوری اسلامی ایران دارد. این محور با حضور نظامی روسیه در منطقه شام قوت و قدرت بیشتری گرفته و از قابلیت های به چالش كشیده هژمونی ایالات متحده برخوردار شده است.
زمانی كه مذاكرات هسته ای در وین روزهای آخر خود را طی می كرد صدای تازه ای هم شنیده می شد؛ وارد كردن ایران به برجام منطقه ای. این ایده می توانست با تعمیم الگوی برجام به سایر حوزه ها، وضعیت متفاوتی برای مولفه های قدرت جمهوری اسلامی ایران پدید آورد.
حضور ایران در سوریه دارای نكات زیر است: مغایر با حقوق روابط بین الملل نبوده و به همین دلیل تعارضی با حدود حاكمیتی دیگران ندارد، ایران در «حوزه طبیعی قدرت ملی» خود و باتوجه به اصل جهت برقراری موازنه امنیتی تلاش می نماید و شرط لازم برای برقراری ثبات، پایداری و امنیت» در منطقه پرآشوب خاورمیانه، برقراری حد معینی از «موازنه قدرت و امنیت» به تناسب سطح طیف تهدیدات علیه منطقه و ایران است.
مفهوم «ساختارهای قدرت موازنه ساز» مفهومی اساسی و كلیدی است كه بدون درك و به رسمیت شناختن آن، درك معادله امنیتی ایران، در سپهر دكترین امنیت ملی، مقدور نیست. مفهوم و مصداق جوهر بحث در این است.
از سوی دیگر، غرب آسیا یك منطقه ژئواستراتژیك است و سوریه به عنوان یك عضو از این منطقه در معادلات آن دارای نقش مهم و راهبردی است. موقعیت ژئوپلتیك سوریه به دلیل همسایگی با رژیم اشغالگر قدس، لبنان، عراق و همچنین دسترسی به سواحل دریای مدیترانه، شرایط ویژه و ممتازی را به این كشور بخشیده است.
در نتیجه موقعیت ممتاز و راهبردی جغرافیایی از یك طرف و نگاه عقیدتی جمهوری اسامی ایران به مساله سرزمین های اشغالی و آرمان آزادسازی این سرزمین ها از طرفی دیگر، موجبات اتحاد استراتژیك میان ایران و سوریه را فراهم ساخته است.
** چرا دولت قصد مجوز دادن در فضای تلگرام را دارد؟
متخصصان دولت خوب می دانند كه بستن تلگرام دردی را دوا نمی كند؛ چون در عمل كاربران به پیام رسان دیگری كوچ می كنند. بنابراین دولت ترجیح می دهد همین زمین بازی را برای خود و هوادارانش نگه دارد.
آنها میگویند كه باید این كانالها ساماندهی شوند تا مردم بتوانند به آن «اعتماد كنند». این هم برخاسته از نوعی نگاه پدرسالارانه پیشنهاد دهندگان است.
«مانوئل كاستلز» در كتاب «عصر اطلاعات» خود میگوید: «فناوری تنها عاملی نیست كه مسیر جامعه را تعیین كند و جامعه نیز به همین صورت تنها عاملی نیست كه مسیر فناوری را مشخص سازد؛ زیرا عوامل بسیاری از جمله خلاقیت فردی، كارآفرینی در فرآیند كشف علمی، نوآوری فناوری و كاربردهای اجتماعی در آن دخالت دارند.»
كسانی كه اینترنت و شبكهها و پیامرسانهای مجازی را عامل افزایش اصلی جرم در كشور میدانند، میخواهند بهگونهای تقصیر را گردن مرجعی دیگر بیندازند، مشكل اینجاست كه آنها فكر میكنند وسط كویر میشود «در» گذاشت و به زور از تكتك مسافران خواست كه فقط از همین در رد شوند، سخت در اشتباهند.
متن كامل مطالب بالا را می توانید در تارنمای ایرنامقاله بخوانید.
** تارنمای 'ایرنا مقاله' به نشانی http://article.irna.ir و با آدرس كانال تلگرامی
@IrnaArticle با هدف اطلاع رسانی و انعكاس مقالات؛ گزارش ها؛ تحلیل های متنوع در موضوعات داخلی و خارجی ؛ به بازنشر مقالات و مطالب مهم روز ایران و جهان می پردازد.
پژوهشم**9160**2040

تهران- ایرنا- 'سوریه؛ پل استراتژیك'، 'من صدای «بختگان» هستم'، 'حقوق شهروندی، بستر گفت وگوی ملی'، 'دیپلماسی انقلابی' و 'چرا دولت قصد مجوز دادن در فضای تلگرام را دارد؟'، از جمله عناوین مقالات و مطالب برگزیده ای است كه روز دوشنبه در صفحه 'ایرنا مقاله' منتشر شد.