به گزارش خبرنگار سلامت ایرنا ، رسول دیناروند روز چهارشنبه در اولین همایش یك روزه داروسازی بیمارستان در پژوهشگاه نیرو خاطرنشان كرد: زنجیره تامین دارو را به سختی مدیریت می كنیم.
وی افزود: بدهی سنگین بیمه ها به بیمارستان ها موجب شده است تا تمام زحمات داروسازان برای تامین دارو و تجهیزات پزشكی در بیمارستان ها در معرض آسیب قرار گیرد.
دیناروند خاطرنشان كرد: هرچند سخنان ما باید آرامش بخش باشد اما تمام زحماتی كه طی سه سال اخیر در قالب طرح تحول سلامت برای بیرون نفرستادن بیمار بیرون بیمارستان جهت تهیه دارو، انجام شده است ، ممكن است به زودی دچار خدشه شود.
وی تصریح كرد: بدهی های سنگین، شركت های دارویی را به نقطه شكننده رسانده است.
رئیس سازمان غذا و دارو گفت: هشدار می دهیم كه برای آسیب ندیدن پرداختی حداقلی بیماران جهت دارو و تجهیزات پزشكی، این مشكل هرچه سریع تر باید برطرف شود.
دیناروند افزود: سازمان های بیمه گر و دولت باید كمك كنند تا بیمارستان ها زودتر بتوانند بدهی های خود را با شركت های دارویی و تجهیزات پزشكی تسویه كنند.
وی ادامه داد: اگر زنجیره تامین دارو قطع شود به زمان زیادی نیاز داریم تا دوباره این زخم یا مشكل ، التیام یابد.
**شمار كم داروسازان به ازای تخت های بیمارستانی
رئیس سازمان غذا و دارو گفت: 900 بیمارستان در كشور فعال است كه دوسوم آنها یعنی 580 بیمارستان دولتی است و 700 داروساز در این بیمارستان های دولتی فعالیت دارند.
دیناروند با اشاره به وجود 85 هزار تخت بیمارستانی در كشور افزود: حتی به ازای یكصد تخت بیمارستانی هم یك داروساز نداریم و با استاندارد های بین المللی در این زمینه فاصله زیادی داریم.
وی خاطرنشان كرد: هدف ما این است كه بطور میانگین به ازای هر 30 تخت بیمارستانی، یك داروساز داشته باشیم و باید تعداد داروسازان بیمارستان ها را نسبت به وضع موجود چهار برابر كنیم.
**غفلت از داروسازی بیمارستانی
رئیس سازمان غذا و دارو گفت: سال های طولانی از یكی از بخش های مهم داروسازی یعنی داروسازی بیمارستانی غفلت كردیم ؛ این در حالی است كه كار داروساز هایی كه در بیمارستان ها فعالیت می كنند با داروسازان شاغل در داروخانه های شهری متفاوت است.
دیناروند افزود: ما حتی اصطلاح «داروسازی بیمارستانی» را نیز فراموش كردیم چراكه محیط بیمارستان و داروهای بیمارستان متفاوت است و خدمات داروساز بیمارستانی با داروساز عمومی فرق دارد.
وی خاطرنشان كرد: از جمله چالش های عمده ای كه در بخش داروسازی بیمارستانی با آن مواجه ایم این است كه برخی فكر می كنند داروساز بالینی همان داروساز بیمارستانی است اما داروسازان شاغل در داروخانه های بیمارستان ها، «دارو محور» هستند و اما داروساز بالینی ، «بیمار محور» است.
رئیس سازمان غذا و دارو اضافه كرد: بسیاری از خدمات داروسازی در بیمارستان ها به ویژه طی 20 سال اخیر آسیب دیده است؛ از زمانی كه طرح خودگردان بیمارستان ها و واگذاری آنها شروع شد به این خدمات آسیب وارد شد؛ معضلات ناشی از عدم تعیین تعرفه های واقعی در بیمارستان ها و جا ماندن بیمه ها از جبران خدمات بیمارستانی موجب شد تا خدمات دارویی بیمارستان ها، آسیب ببیند.
**رعایت نكردن فهرست داروهای بیمارستانی
رئیس سازمان غذا و دارو گفت: از آن تاسف بار تر این است كه فهرست داروهای بیمارستانی را رعایت نمی كنیم ، چون اگر رعایت كنیم برخی بیمارستان ها كه از خدمات دارویی در مركز خود غفلت كرده اند ، نمی توانند آن داروها را به بیماران خود ارائه كنند.
دیناروند افزود: در هیچ كجای دنیا، داروی اختصاص بیمارستان ها وارد داروخانه ها نمی شود و آنجاست كه جایگاه داروساز بیمارستانی روشن می شود؛ اكنون نقش داروسازان بیمارستانی را داروسازان معمولی ایفا می كنند.
وی با اشاره به یكی از بازدیدهای خود در یك بیمارستان 200 تخت خوابی ، گفت: در این بیمارستان حتی یك داروساز هم وجود نداشت و خدمات دارویی از سوی پرستار و تكنسین آموزش ندیده ارائه می شد.
وی یادآور شد: در گذشته ، بیمارستان ها ، داروسازان بالینی را نمی پذیرفتند اما امروز از آنان استقبال می كنند و اگر دوره های آموزشی و وظایف داروسازان بیمارستان طراحی شود ، آنان نیز به جایگاه خود دست می یابند.
رئیس سازمان غذا و دارو تصریح كرد: اینكه یك بیمارستان 500 تخت خوابی فقط یك داروساز دارد كه غیرقابل تصور است. داروساز بیمارستانی باید وارد لغتنامه داروسازی كشور شود.
**نیاز بیمارستان های شیمی درمانی به داروساز بیمارستانی
رئیس سازمان غذا و دارو گفت: نسخه پیچی دارو در بیمارستان ها با داروخانه های سطح شهر متفاوت است چراكه در بیمارستان ها ، داروهای تخصصی و فوق تخصصی ارائه می شود و به دقت بیشتری در نسخه پیچی نیاز است.
به گفته دیناروند ، 85 تا 90 بیمارستان ارائه كننده خدمات شیمی درمانی در كشور وجود دارند كه خدمت داروسازان بیمارستانی در آنها می تواند مفید واقع شود.
وی خاطرنشان كرد: در استفاده از داروسازان بیمارستانی فقط جنبه اقتصادی مد نظر نیست؛ چون اگر تنظیم دوز دارویی انجام نشود بخشی از دارو ، دور ریخته می شود ؛ بحث دیگر در این مقوله، بهره مندی بهتر بیماران از خدمات دارویی و تاثیر آن در روند درمانی است.
**اعتبار ویژه برای بخش مراقبت های دارویی
رئیس سازمان غذا و دارو اظهار كرد: این سازمان اعتبار ویژه ای را برای بخش های مراقبت های دارویی در نظر گرفته است تا جایگاه داروساز بالینی و داروساز بیمارستانی در این بخش ها ، تقویت شود.
دیناروند افزود: چون فاصله داروساز بیمارستانی با پزشك و بیمار كمتر است و بیشتر با دارو سر و كار دارد، كارش كمتر دیده می شود اما اگر نقش آفرین باشد هیچكس نمی تواند جانشین او شود.
وی خاطرنشان كرد: برای اینكه جایگاه داروساز بیمارستانی درك شود، اعتبار ویژه ای اختصاص داده ایم و تقویت جایگاه آنان را پیگیری می كنیم تا جنبه قانونی پیدا كند.
**كشور، حداقل به 3 هزار داروساز بیمارستانی نیاز دارد
رئیس سازمان غذا و دارو گفت: اگر بتوانیم تعداد داروسازان بیمارستانی شاغل را از 700 تن به سه هزار تن برسانیم تازه آنگاه به استانداردهای فعلی بین المللی می رسیم كه این استانداردها حتی در برخی كشورهای اطراف ما وجود دارد.
وی خاطرنشان كرد: برای تامین این تعداد از داروسازان بیمارستانی نیازی به دوره های آموزشی نیست و از نظر كمی ، تعداد آنها كافی است.
**كاهش هزینه خدمات دارویی موجب افزایش خدمات القایی نشده است
رئیس سازمان غذا و دارو گفت: با اجرای طرح تحول سلامت و كاهش قیمت تجهیزات پزشكی و داروهای گران قیمت ، خدمات القایی ناشی از آن افزایشی نشان نمی دهد.
به گفته دیناروند، افزایش مصرف دارو در ایران طی سه سال گذشته به نرخ واقعی تا سه درصد رسیده است كه و طبیعی است وقتی خدمات و دسترسی به دارو بالا می رود، این رقم نیز افزایش می یابد اما در بیمارستان های بزرگ توانستیم هزینه داروهای گران قیمت را كنترل كنیم.
وی خاطرنشان كرد: در سال 93، پروتكل تجویز 20 قلم داروی پرمصرف در بیمارستان ها ابلاغ و هزینه های آن كنترل شد.
وی خاطرنشان كرد: با وجود توسعه خدمات دارویی ، افزایش هزینه ناشی از بار القائی نداشتیم و دسترسی مردم به دارو در حد ایده آل است.
اجتمام*9185**1776
خبرنگار: سادات حسینی خواه**انتشاردهنده: لیلا خطیب زاده
رئیس سازمان غذا و دارو هشدارداد؛
قطع احتمالی زنجیره تامین دارو به علت بدهی بیمه ها
۱ دی ۱۳۹۵، ۱۰:۵۸
کد خبر:
82355072
تهران - ایرنا - رئیس سازمان غذا و دارو نسبت به قطع زنجیره تامین دارو در پی بدهی سنگین بیمه ها به بیمارستان ها وطلب هنگفت شركت های دارویی و تجهیزات پزشكی هشدار داد.