محدوديت در ارائه مجوز به سمن ها مغاير با ذات دموكراسي است

سنندج- ايرنا- مدير كل امور اجتماعي استانداري كردستان گفت: محدوديت در ارائه مجوز به سازمان هاي مردم نهاد، مغاير با ذات دموكراسي است و دولت در اين راستا از هيچ كمكي دريغ نخواهد كرد.

به گزارش خبرنگار ايرنا، جمال ارشدي روز پنجشنبه در نشست هم انديشي مديران سازمان هاي مردم نهاد و برخي از روساي دستگاه هاي اجرايي استان با معاون سياسي، امنيتي استاندار كردستان افزود: بسياري از سازمان هاي مردم نهاد، سعي دارند به نوعي خود را دولتي كنند كه مغاير با فلسفه تشكيل اين نهادها است.
وي با بيان اينكه ذات اين سازمان ها، غير انتفاعي است اظهار كرد: يكي از خطراتي كه سازمان هاي مردم نهاد را تهديد مي كند اين است كه از دولت كمك بگيرند.
وي اضافه كرد: اين تشكل ها در صورت ياري گرفتن از دولت، ناچار مي شوند به نوعي مطابق خواسته هاي دولت عمل كنند كه بي شك در راستاي فلسفه وجودي اين سازمان ها نيست.
مديركل امور اجتماعي استانداري كردستان اظهار كرد: هم اكنون 160 انجمن غيرمردمي در استان وجود دارد كه تعداد 98 انجمن آن استاني است و بقيه مربوط به شهرستان هاي استان است.
ارشدي با بيان اينكه براي اخذ مجوز چهار نوع استعلام بايد گرفته شود ادامه داد: 2 نفر از كساني كه قصد تشكيل سازمان هاي مردم نهاد دارند بايد تخصص لازم را در آن حوزه داشته باشند تا مجوز به آنان ارائه شود.

** يكي از مشكلات اصلي در كسب مجوز براي تشكيل سازمان هاي مردم نهاد، ثبت آن است
معاون فرهنگي اداره كل ورزش و جوانان كردستان در اين نشست گفت: يكي از مشكلات اصلي در كسب مجوز براي تشكيل سازمان هاي مردم نهاد، ثبت و اخذ شماره آن است.
هيرش رضايي افزود: كار ثبت اين سازمان ها، زمان بر است و بسياري از كساني كه قصد تاسيس اين نهادها را دارند با نحوه ثبت آن آشنايي كافي ندارند و همين امر باعث ايجاد مشكل براي تاسيس كنندگان است.
وي ادامه داد: مبالغ هنگفتي نيز براي استعلام و ديگر امور صرف مي شود كه همين عامل نيز مي تواند انگيزه تاسيس كنندگان را كاهش دهد.
وي يكي ديگر از مشكلات ايجاد سمن ها را اخذ ماليات دانست و گفت: سمن هايي كه تشكيل مي شوند به صورت ماهانه مبالغي از طرف اداره كل ورزش و جوانان به حسابشان واريز مي شود ولي ماليات بر درآمدي كه از آنان اخذ مي شود مانع بزرگي براي فعاليتشان است.
رضايي خواستار تجديد نظر در دريافت اين ماليات ها شد و اظهار كرد: اين سمن ها درآمدي ندارند كه شامل اخذ ماليات شود بنابراين نياز است نسبت به حذف اين ماليات ها اقدام شود.
در اختيار گذاشتن اماكن ورزشي و آموزشي به سمن ها، تشكيل كميته مشترك براي مديريت بر كار سمن ها، جلوگيري از موازي كاري و برگزاري دوره آموزشي براي ثبت سازمان هاي مردم نهاد از جمله پيشنهادهاي معاون فرهنگي ورزش و جوانان بود.

** عدم اطلاع از قوانين و مقررات مالياتي مشكل اصلي سمن ها است
معاون مالياتي اداره كل امور مالياتي استان كردستان نيز گفت: مشكل اصلي سمن ها عدم اطلاع از قوانين و مقررات مالياتي است كه در صورت رعايت آن مالياتي شامل سمن ها نخواهد شد.
مجيد ذبيح اللهي با بيان اينكه معافيت فعاليت هاي فرهنگي به 2 شرط انجام مي شود افزود: شرط اول آن است كه اين سمن ها نسبت به اخذ مجوز از مراجع ذي ربط اقدام كنند.
وي شرط معافيت سازمان هاي مردم نهاد را انجام تكاليف مقرر قانوني در سازمان امور مالياتي عنوان كرد و خواستار توجه به اين 2 اصل از طرف سمن ها شد.

** هدف ما ثبت اسناد در كمترين زمان و با حداقل مراجعات است
كارشناس ثبت اسناد و املاك كردستان نيز اظهار كرد: هدف ما ثبت اسناد و املاك در كمترين زمان و با حداقل مراجعات است كه در راستاي اهداف دولت الكترونيك است.
عطاالله كشاورز افزود: طبيعي است كه اين اتوماسيون اداري در اوايل كار با مشكلات زيادي مواجه خواهد شد ولي در هر صورت تلاش ما جلب رضايت همشهريان است.
وي يكي از مشكلات در ثبت اسناد سازمان هاي مردمي را آشنا نبودن متوليان اين نهادها دانست و اضافه كرد: به دليل اينكه كار ثبت اين سازمان ها در سايت انجام مي شود، احتمال بروز مشكل و اشتباه بسيار زياد است.
كشاورز ادامه داد: كساني كه با نحوه ثبت سند، آشنايي ندارند مي توانند به سازمان ثبت اسناد و املاك استان مراجعه كنند تا به آنان راهنمايي و مشاوره لازم صورت گيرد.
وي با بيان اينكه اساس كار سازمان ثبت اسناد و املاك، تكريم ارباب و رجوع است افزود: در صورت برخورد نامناسب كاركنان اين سازمان با شهروندان و به ويژه متقاضيان تشكيل سمن ها، عذرخواهي مي كنيم و با كارمندان متخلف برخورد خواهيم كرد.

** 506 كانون فرهنگي مساجد در استان كردستان فعاليت دارد
مدير كل فرهنگ و ارشاد اسلامي كردستان گفت: 506 كانون فرهنگي مساجد در كردستان وجود دارد كه سالانه 10 ميليارد ريال به آنان كمك مي شود.
حجت الاسلام رحيم جعفري با بيان اينكه سمن ها در چهار حوزه فرهنگي، سينمايي، هنري و پژوهشي فعاليت دارند، افزود: مشكل اصلي سازمان هاي مردم نهاد، اين است كه به محض كسب مجوز از استانداري تصور مي كنند كه كار پايان يافته است.
وي ارائه مجوز و اجازه فعاليت به سازمان هاي مردم نهاد را در راستاي اصل 20 قانون اساسي عنوان كرد و گفت: اين كار در راستاي بحث مردم سالاري ديني و احياي نهادهاي مردمي و مدني صورت مي گيرد.

** 95 درصد سمن هاي داراي مجوز از بهزيستي وابسته به دولت است
مدير كل بهزيستي كردستان نيز در اين نشست گفت: 95 درصد از سمن هايي كه از بهزيستي كردستان مجوز دريافت كرده اند وابسته به دولت و پنج درصد آنها غيردولتي هستند.
سيدصباح قريشي با بيان اينكه بين سمن ها بايد 550 تا 600 متر فاصله وجود داشته باشد افزود: مجوزها بسيار زياد است و به نظر مي رسد براي بالابردن كيفيت كار، بايد دادن مجوز را متوقف و سمن هاي فعلي را تقويت كرد.
وي ادامه داد: مجوز بدون پشتوانه فايده اي ندارد؛ زيرا بايد كيفيت، ملاك فعاليت هاي نهادهاي مردمي باشد.
قريشي با اشاره به اينكه هم اكنون 10 سمن در حوزه ترك اعتياد مشغول به فعاليت هستند ادامه داد: برخي از سمن ها در حوزه هاي تخصصي خود فعاليت نمي كنند و از نام و اعتبارشان سواستفاده مي كنند كه نياز است نظارتي بر اجراي فعاليت هايشان وجود داشته باشد.

** سالانه يك ميليارد ريال براي كمك به سمن ها در كردستان اختصاص يافته است
مدير كل ورزش و جوانان كردستان هم بيان كرد: سالانه براي كمك به سمن ها در كردستان يك ميليارد ريال كمك مي شود كه نسبت به سال هاي گذشته روند افزايشي داشته است.
حامد جولايي با بيان اينكه ماه آينده، خانه جوانان در سنندج به بهره برداري مي رسد افزود: به محض احداث، اين خانه در اختيار سازمان هاي مردم نهاد قرار مي گيرد.
در اين نشست سه تن از متوليان و هيات مديره سازمان هاي مردم نهاد به برخي از مشكلات اين حوزه، از جمله، سنگين بودن ماليات ها، عدم ديد مثبت برخي از مسئولان دستگاه هاي اجرايي، نبود بيمه اعضاي سمن ها، كمبود تجهيزات، تاخير در ارائه مجوز و ثبت اين سازمان ها، عدم برخورد مناسب با هيات مديره سمن ها در برخي ادارات و نبود اطلاع رساني دقيق براي شركت در جلسات، اشاره كردند و خواستار توجه مسئولان اجرايي استان نسبت به اين سازمان ها شدند.
سمن(سازمان مردم نهاد) تشكلي است كه توسط اشخاص حقيقي يا حقوقي غير دولتي به صورت داوطلبانه، غيرانتفاعي و غيرسياسي(عدم وابستگي به تشكل هاي سياسي و احزاب) تشكيل مي شود و عضو پذير است.
7355/6108
**خبرنگار: وريا كرمي/** انتشار دهنده: اميد بهمني