به گزارش ايرنا، علي جنتي شامگاه پنجشنبه در مراسم اختتاميه دوسالانه بين المللي خوشنويسي ايران كه در سالن اجتماعات اداره كل تبليغات اسلامي قزوين برگزار شد، افزود: به گواه تاريخ، هيچ پديده دست آفريده بشر اهميت خط و زبان را نداشته تا جايي كه اگر خط اختراع نشده بود افكار و انديشه هاي انديشمندان هيچ گاه به آيندگان منتقل نشده و در نتيجه تمدن بشر نيز رو به كمال نمي رفت.
وي ادامه داد: در ايران پس از اسلام، خط به صورت يك هنر مقدس جلوه گر و در جايگاه والايي قرار گرفت به گونه اي كه همه هنرهاي دستي از آن بهره مند شدند.
جنتي ادامه داد: خوشنويسي را بايد يكي از اصيل ترين هنرهاي اسلامي به حساب آورد، هنري قدسي كه پيوسته در خدمت اسلام بوده است.
وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي با اشاره به اين كه هنرمندان خوشنويس طي قرن هاي متمادي با خلق آثاري ارزنده و ماندگار نقش موثري در فرهنگ اسلامي و گسترش آن داشته اند، ادامه داد: گذشته از اين موضوع، هنر خوشنويسي همواره محملي براي القاي ساير هنرهايي چون شعر، ادبيات، صنايع دستي و معماري بوده و از اين منظر براي هر شهروند كاربردي روزمره دارد.
به گفته وي، كدام انسان زيبا پسندي است كه از ديدن خطوط زيبايي كه بر پيشاني گنبدها و گلدسته هاي فيروزه اي رنگ مساجد ما نقش بسته، لذت نبرد؟
به گفته وي، پيشكسوتان و قدماي هنر خوشنويسي به داشتن علم، معرفت و فضيلت شهره عام و خاص بوده و آن را مقدمه ساير هنرها دانسته و قرابت اين هنر با معرفت ديني آن را به هنري در خدمت كلام وحي و نداي قدسي تبديل كرده اند.
وي با اشاره به اين كه بسياري از خوشنويسان متقدم، عالم و فقيه بوده اند، افزود: ميرزا غلامرضاي اصفهاني پيش از آنكه خوشنويس باشد، عالم و فقيهي وارسته بود و مرحوم آيت الله نجومي از بزرگان و مشاهير خوشنويسي روزگار نيز علم، فقه و معرفت را پشتوانه خوشنويسي قرار داده بود.
جنتي اضافه كرد: هنر بدون پشتوانه معرفتي، پديده اي تزئيني و كالبدي است كه زود مي گذرد و رونق و ماندگاري نمي يابد اما هنري كه از معرفت و تهذيب نفس سرچشمه مي گيرد روح الهي دارد و زيبايي را منتقل و كهنگي و مرور زمان نيز در آن راه ندارد.
**قزوين پايتخت خوشنويسي
وزير فرهنگ و ارشاد ادامه داد: شهر قزوين از ديرباز به وجود خوشنويسان بزرگي كه از اين ديار برخاسته اند به عنوان قطب اين هنر در ايران و جهان اسلام مطرح بوده است.
وي از قزوين به عنوان شهر هنر و هنرمندان بنام ياد كرد كه نام و آوازه آنها در تمام دوران اسلامي زبانزد بوده و گفت: در شعر، ادبيات ، موسيقي به ويژه خوشنويسي نيز اين شهر نام آوران بسياري را به خود ديده كه مقام و منزلت علمي و هنري اين شهر را باشكوه تر كرده است.
جنتي با اشاره به چهره ها و شخصيت هاي برجسته علمي و ادبي شهر قزوين،افزود: بزرگاني چون خواجه نصيرالدين طوسي، خواجه عطاملك جويني، نجم الدين علي كاتبي، امام رافعي قزويني، عبدالجليل قزويني، شرف الدين فضل الله قزويني، حمدالله مستوفي، ذكريايي قزويني، عبيدزاكاني و خوشنويسان تراز اول چون مالك ديلمي، ميرعماد حسني سيفي، عليرضا عباسي، درويش عبدالمجيد طالقاني، ملك محمد قزويني، عمادالكتاب قزويني، ميرزا محمدعلي خيارجي قزويني، گوهرشاد حسني سيفي، ميرابراهيم حسني سيفي، ميرمحمدامين حسني و يحيي قزويني و در عصر حاضر نيز هنرمندان شهيري چون رضا مافي، محمد احصايي و دانشنامه نگار بزرگ علي اكبر دهخدا از اين ديار هنرپرور برخاسته اند.
وي اضافه كرد: گويي مركزيت علم و هنر، به ويژه هنر كتابت و خوشنويسي در ذات قزوين نهفته بوده و از اين رو به جاست كه از اين ظرفيت تاريخي و بومي حداكثر استفاده در مسير توسعه فرهنگ و اقتصادي اين ديار به عمل آيد.
جنتي افزود: تنها اگر بخواهيم از اسطوره خوشنويسي دوره صفوي، يعني ميرعماد سخن بگوييم همين بس كه او با نبوغ خود، سبكي را در خط نستعليق به وجود آورد كه هنوز پس از گذشت نزديك به 400 سال مورد استفاده و الهام بخش خوشنويسان است.
اين مسئول يادآور شد: از زمان پيدايش خط نستعليق تاكنون هيچ هنرمند خوشنويسي را ياراي برابري با او نبوده چنان كه خط مير عماد به دليل زيبايي، استواري و قدرت خارق العاده و اعجاز گونه به صورت ضرب المثل در آمده و به همين دليل مانند مير نوشتن و به پايه مير رسيدن نهايت آرزوي هر خوشنويسي است.
جنتي اضافه كرد: مرحوم استاد محصص با بضاعت اندك و سرمايه غني خود از دانش خوشنويسي و گنجينه مختصري از خطوط قديمي با هدف آموزش به علاقه مندان، انجمن خوشنويسان قزوين را تاسيس و به همت او و ساير اساتيد اين هنر، اعتبار خوشنويسي قزوين را دوباره احيا و چراغ اين هنر در اين ديار را همچنان روشن نگاه داشته شده است.
وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي در ادامه قزوين را يكي از اركان خوشنويسي كشور دانست و گفت: اين شهر به طور ذاتي پايتخت خوشنويسي ايران است و در حال حاضر نيز خوشنويسان بزرگ و مطرح بين المللي در آن مايه افتخار جامعه هنري به شمار مي روند.
***قزوين نبايد تنها در چارچوب عنوان پايتخت خوشنويسي ايران باقي بماند
جنتي اضافه كرد: امروز شاهد برگزاري آئين پاياني چهارمين دو سالانه خوشنويسي قزوين هستيم كه از سال 89 تاكنون در اين شهر هنرمندپرور و تاريخي برگزار شده و هر دوره نسبت به دوره هاي پيشين نيز روندي رو به رشد داشته تا جايي كه حضور هنرمندان و استادان تراز اول خوشنويسي كشور در اين جشنواره دو سالانه اهميت و ارزش برگزاري اين رويداد فرهنگي و هنري را مي رساند.
وي تصريح كرد: براساس گزارش مسئولان، برگزاري چهارمين جشنواره دوسالانه موفق ترين و پوياتر از دوره هاي گذشته بوده تا جايي كه حدود 500 خوشنويس و استاد تراز اول در يك فضاي تاريخي و به ياد ماندني در آن حضور داشته اند.
وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي اضافه كرد:هرچند عنوان پايتخت خوشنويسي ايران عنوان زيبا و پر معنايي است اما اين مفهوم نبايد تنها در چارچوب همين عنوان باقي بماند، بلكه بايد در كالبد و روح شهر قزوين نيز معنا پيدا كند.
وي افزود: پيشنهاد مي شود نهادهاي متولي شهر از جمله استانداري، شهرداري و برخي از موسسه هاي فرهنگي فعال با همكاري و هم انديشي پرثمر و با تدوين طرحي دقيق و كارشناسي زمينه تحقق عيني اين عنوان را در قزوين فراهم آورده به گونه اي كه هر گردشگر داخلي يا خارجي از بدو ورود و در طول اقامت خود جريان زيباي خوشنويسي را درك و حال هواي معنوي آن را احساس كند.
جنتي اضافه كرد: البته منظور از اجراي چنين پيشنهادي نصب چند عبارت نستعليق بر در و ديوار و چند اثر حجمي خوشنويسي در ميدان هاي شهر نيست بلكه منظور آن است كه نمادها و نشان هاي اين هنر در معماري، طراحي و زيباسازي شهر، معماري اماكن، منازل و در طراحي زندگي شهري نيز مشاهده شود.
جنتي در پايان افزود: اميدوارم در دوره بعدي دو سالانه خوشنويسي قزوين چنين طرحي به بار نشسته و در حال اجرا باشد تا منشا تحول فرهنگي و اقتصادي اين شهر باشيم.
شبك **7389/8054 **1917 *خبرنگار-رضا اسدي* سردبير*سيد محمد باقر نوربخش
وزير فرهنگ و ارشاد: هنر خوشنويسي بيش از مهارت به معرفت نيازمند است
۲۶ شهریور ۱۳۹۵، ۰:۳۷
کد خبر:
82231778
قزوين - ايرنا - وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي گفت: بدون شك هنر خوشنويسي بيش از مهارت به معرفت نيازمند است.