۱۱ شهریور ۱۳۹۵، ۱۲:۰۵
کد خبر: 82213222
T T
۰ نفر
تحقیق علمی تولید خوراك دام از سرشاخه نیشكر در دزفول به بار نشست

دزفول - ایرنا - رئیس مركز تحقیقات ، آموزش كشاورزی و منابع طبیعی صفی آباد دزفول گفت:برای نخستین بار در كشور تحقیق علمی تولید علوفه دامی از سر شاخه و بقایای بعد از برداشت نیشكر در این مركز عملیاتی شده و به مرحله تجاری سازی رسید.

رحیم اسلامی زاده روز پنجشنبه در گفت و گوی اختصاصی با خبرنگاران خبرگزاری جمهوری اسلامی از در دست احداث بودن نخستین واحد تولید خوراك دام از سرشاخه و بقایای نیشكر
در دزفول خبر داد و گفت: این كارخانه بصورت پایلوت با ظرفیت تولید سالانه چهار هزار تن خوراك دام از سرشاخه و بقایای نیشكر با اعتبار 20 میلیارد ریال و با سرمایه گذاری جهاد نصر و مشاركت 2 شركت خصوصی در مرحله نهایی راه اندازی است.
وی از برنامه ریزی برای احداث كارخانه 100 هزار تنی تولید علوفه دامی از سرشاخه ها و بقایای نیشكر در دزفول خبر داد و گفت: در برنامه ریزی بلند مدت صورت گرفته ظرفیت تولید علوفه دامی از سرشاخه ها و بقایای نیشكر قابل ارتقا به یك میلیون تن در سال است.
وی تاكید كرد: تمام مراحل مطالعه، تحقیق و پژوهش تولید علوفه دامی از سرشاخه نیشكر توسط محققان مركز تحقیقات كشاورزی صفی آباد دزفول صورت گرفته ضمن اینكه تمام مراحل طراحی، ساخت قطعات و كارخانه صنعتی تولید این خوراك دام نیز توسط محققان و صنعتگران داخلی انجام شده است.
رئیس بخش تحقیقات علوم دامی مركز تحقیقات كشاورزی صفی آباد دزفول نیز در گفت و گو با خبرنگاران ایرنا با اشاره به هشت شركت كشت و صنعت نیشكر در خوزستان و اختصاص 100 تا 120هزار هكتار از زمین های كشاورزی خوزستان به كشت نیشكر گفت: از هر هكتار نیشكر بیش از 20 تن علوفه قابل استحصال است كه پیش از این و با شیوه آتش زدن و سپس برداشت نی به هدر می رفت.
حمیدرضا ایزدنیا ادامه داد: این شیوه برداشت با سوزاندن مزارع علاوه بر ایجاد آلودگی شدید محیط زیست از بین رفتن حجم بسیار زیادی از پسماند نیشكر كه قابل تبدیل به علوفه دامی است را در پی دارد.
رییس بخش تحقیقات علوم دامی مركز تحقیقات ، آموزش كشاوزی و منابع طبیعی صفی آباد دزفول با تاكید بر كمبود علوفه دامی در كشور خاطر نشان كرد: از سال 1371 تحقیقات در زمینه تولید علوفه های دامی ارزان قیمت در مركز تحقیقات كشاورزی صفی آباد دزفول آغاز شده كه حاصل چندین سال تحقیقات بر روی نیشكر، ملاس نیشكرو پیت و باگاس با انجام 24 طرح تحقیقاتی بوده است.
ایزدنیا تاكید كرد: در مركز تحقیقات ، آموزش كشاوزی و منابع طبیعی صفی آباد دزفول طی 13 سال گذشته هشت طرح تحقیقاتی به صورت اختصاصی در حوزه تولید علوفه دامی از سرشاخه ها و بقایای نیشكر انجام شده است كه در نتیجه آن برای نخستین بار در كشور دانش فنی تولید خوراك دام از سرشاخه ها و بقایای نیشكر عملیاتی شد.
وی ادامه داد استفاده از سرشاخه ها و بقایای نیشكر بر روی دام هایی چون گاومیش، گاو، گوسفند و بز مورد آزمایش قرار گرفته و نتایج مطلوبی داشته است.
ایزدنیا با اشاره به ارزش غذایی خوراك دام تولید شده از سرشاخه ها و بقایای نیشكر گفت: این محصول دارای 7،5 درصد پروتئین بوده و قابلیت جایگزینی با 70 درصد مخلوط علوفه كاه و یونجه را دارد.
وی علوفه دامی از سرشاخه و بقایای نیشكر را خوراك پایه برای دام اعلام كرد و بیان داشت: این خوراك تولیدی حاوی 70 درصد از سرشاخه و بقای نیشكر بوده كه با دیگر مواد افزودنی فرآوری و تولید می گردد.
رییس گروه علوم دامی مركز تحقیقات و آموزش كشاوزی و منابع طبیعی صفی آباد دزفول نیز با انتقاد از شیوه كنونی برداشت و سوزاندن مزارع در خصوص استفاده از روش های نوین و بكارگیری دروگرهای مناسب در امر برداشت گفت: شركت های كشت و صنعت منطقه از تكنولوژی پیشرفته و روز دنیا در برداشت نیشكر عقب مانده و به جای برداشت سبز اقدام به سوزاندن مزارع نیشكر می نمایند كه این موضوع آسیب های جدی به محیط زیست وارد كرده است.
احمد خیاط مدیریت سنتی را مانع پیشرفت كشاورزی دانست و گفت: با تغییر شیوه برداشت ، برداشت نیشكر علاوه بر جلوگیری از مشكلات زیست محیطی این امر موجب ارزش افزوده محصولات كشاورزی می شود.
وی راه اندازی كارخانه تولید خوراك دام با استفاده از سرشاخه و بقایای بعد از برداشت نیشكر را گامی مهم در جهت كاهش آلودگی زیست محیطی و برطرف كننده بخشی از نیاز كمی كشور به علوفه های دامی اعلام كرد.
مركز تحقیقات كشاورزی صفی آباد در زمستان سال 1342 شمسی و پس از انجام مطالعات اولیه، در قلب اراضی شبكه آبیاری دز تاسیس شد و از آن زمان تاكنون صدها طرح و پروژه تحقیقاتی در زمینه های مختلف كشاورزی علمی و عملی در این مركز توسط كارشناسان خارجی و داخلی اجرا شده كه نتایج آنها سالهاست كه در عرصه فعالیت های كشاورزی و اقتصادی منطقه كاملا محسوس و مشهود است.
6068