به گزارش ایرنا، كاخ كرملین اعلام كرد: رجب طیب اردوغان در نامه ای به ولادیمیر پوتین رییس جمهوری روسیه از ساقط كردن یك بمب افكن این كشور بر فراز سوریه از سوی جنگنده تركیه ای كه به مرگ خلبان آن منجر شد، عذرخواهی كرده است.
اكنون افزون بر دو شرط دیگر روسیه یعنی جبران خسارت و تعهد سپاری برای تكرار نكردن چنین اقدامی از سوی تركیه، این احتمال مطرح شده است كه بخشی از این نامه دربرگیرنده فرضیه های احتمال تغییر مواضع آنكار در باره بحران سوریه می باشد كه تاكنون بارها خواستار سرنگونی حكومت این كشور شده است.
اكنون تركیه بر خلاف پافشاری قبل با ارسال نامه عذرخواهی به ولادیمیر پوتین رییس جمهوری روسیه، یك رویگردانی بزرگ از مواضع قبلی خود انجام داده است و آیا باز هم یك رویگردانی دیگر رخ خواهد داد؟.
تركیه از پنج سال پیش همراه گروه كشورهای غربی عربی ضد سوری بویژه آمریكا، عربستان و انگلیس پیگیر تغییر حكومت در سوریه بوده، اما پروژه شش ماهه حذف بشار اسد از قدرت اكنون كاملا شكست خورده است.
آنكارا همیشه از جانب مسكو و حتی محافل رسانه ای و سیاسی داخلی به سكوت در برابر همكاری گسترده از داخل تركیه با گروه های مسلح و تروریستی ضد سوری و حتی ارتباط داشتن با آنها متهم شده كه رد كرده است.
در هفت ماه گذشته سخنانی از مقام های تركیه ای و حتی در مواردی به نقل از اردوغان منتشر شده بود كه عذرخواهی در كار نیست، ولی این دگرگونی رخ داد.
هر چند فشارهای ناشی از تحریم های اقتصادی تركیه علیه روسیه كه می توانست ارزش روابط بازرگانی سالانه بین دو كشور را از 30 میلیار دلار در سال 2014 تا زیر 10 میلیارد دلار برساند بر تصمیم اردوغان در نامه نگاری به پوتین بی تاثیر نبوده است، ولی واقعیت های جدید بحران سوریه نیز احتمال دارد، رییس جمهوری تركیه را به یك رویگردانی دیگر از مواضع خود رهنمون كند.
به گزارش كاخ كرملین، اردوغان در نامه خود به پوتین اعلام كرده كه تركیه برای تلاش مشترك با روسیه در امور منطقه ای از جمله تروریسم آمادگی دارد كه این بند می تواند بازتابی از واقعیت های تحولات در جبهه سوریه در آنكارا تفسیر شود.
اكنون با توجه به اینكه همكاری ضد تروریستی روسیه و سوریه از مهرماه سال 94 در حمله گسترده به تروریست ها بویژه داعش و جبهه النصره، سبب شكست نظامی جبهه ضد سوری شده است و دیگر هیچ كشور مخالف بشار اسد از بركناری وی با استفاده ابزاری از تروریست ها و گروه های مسلح سخن نمی گوید، می توان گفت واقعیت ها تغییر كرده است.
با توجه به پیامدهای پنج سال جنگ در سوریه با ده ها هزار كشته، میلیون ها آواره، ویرانی تقریبا كامل این كشور، پدیدار شدن افق شكست طرح های ضد سوری با برقراری آتش بس از اسفند ماه سال گذشته و برنامه از سرگیری مذاكرات ژنو، آنكارا می تواند دلایل زیادی برای تغییر مواضع علیه سوریه بیابد كه مهمترین آن خطر ادامه حضور تروریست ها نزدیك تركیه و نفوذ عملیاتی به شهرهای مختلف این كشور است كه تاكنون چندین انفجار تروریستی نیز مرتكب شده اند.
اروپام 1516
مسكو- ایرنا- پس از گذشت هفت ماه از خودداری آنكارا در عملی كردن شرط مسكو مبنی بر عذرخواهی برای ساقط كردن بمب افكن روسی توسط جنگنده این كشور، سرانجام رجب طیب اردوغان رییس جمهوری این كشور با ارسال نامه ای این خواسته را عملی كرد، ولی متن این نامه می تواند در برگیرنده احتمال تغییر سیاست ضد سوری آنكارا نیز باشد.