۲۸ خرداد ۱۳۹۵، ۹:۳۶
کد خبر: 82115458
T T
۰ نفر

ماه رمضان و احياي سنت «كاسم سا» در لرستان

۲۸ خرداد ۱۳۹۵، ۹:۳۶
کد خبر: 82115458
ماه رمضان و احياي سنت «كاسم سا» در لرستان

خرم آباد - ايرنا - مردم لرستان با آداب و رسوم خاصي كه برگرفته از تاريخ كهن اين ديار است؛ زيبايي فرهنگ خود را با آيين هايي همچون پختن حلواي شب 21 ماه رمضان و سنت 'كاسم سا' در ماه مهماني خدا جلوه گر مي كنند.

ي‍ك‍‍ي ‌از س‍ن‍ت‌‌هاي ر‌اي‍ج‌ م‍ردم‌ لرستان در م‍‍اه‌ م‍ب‍‍ارك‌ رم‍ض‍‍ان‌ پختن حلواي شب شهادت حضرت علي (ع) و فرستادن ب‍خ‍ش‍‍ي‌ ‌از ‌غ‍ذ‌اي ‌اف‍ط‍ار و س‍ح‍ر ب‍ه‌ خانه هاي ‌ه‍م‍س‍‍اي‍گ‍‍ان‌ و شريك كردن آنها در غذاي خود است كه به اين سنت در گويش محلي 'ك‍‍اس‍م‌ س‍‍ا' گفته مي شود.
مردم لرستان گويي با اين سنت ديرينه، رسالت نهايي ماه مهماني خدا و نشستن بر سفره ضيافت الهي را كه دستگيري از نيازمندان و مستمنداني است كه شايد تامين نان شب دغدغه هميشگي آنان است؛ يادآوري مي كنند.
مردم اين ديار در پايان ماه مبارك رمضان نيز براي دستگيري از نيازمندان با جمع كردن زكات فطريه اهل خانه و بخشيدن آن به نيازمندان، سنتي ديگر از اين ماه پر بركت را به جا مي آورند.
اين آيين هاي مردم لرستان در دستگيري از نيازمندان كه در سفره افطار و بخشيدن زكات فطريه نمود پيدا مي كند؛ يادآور كلام خداوند در آيه 77 سوره بقره است كه گفته مي شود؛ «نيكوكاري آن است كه كسي به خداي عالم و روز قيامت و فرشتگان و كتاب آسماني و پيغمبران ايمان آورد و دارايي خود را در راه دوستي خدا به خويشان و يتيمان و فقيران و در راه ماندگان و گدايان بدهد».
پژوهشگر و باستان شناس لرستاني درخصوص سنت هاي مردم لرستان به خبرنگار ايرنا گفت: كاسم سا كه سنتي رايج در لرستان به شمار مي رود اصل و ريشه آن به ماه مبارك رمضان مي رسد كه در ايام قديم مردم اين ديار قسمتي از داشته هاي سفره هاي افطار و سحري خود را به همسايگان مي دادند.
عطا حسن پور افزود: زيبايي اين سنت باعث شد كه با استقبال مردم در دوران مختلف بتدريج در ماه هاي ديگر نيز مورد توجه قرار گيرد اما همچنان در ماه رمضان بيشتر از هر زمان ديگري اين رسم به جا آورده مي شود هر چند در مقايسه با گذشته كم رنگ تر شده اما در محله هاي قديمي شهر خرم آباد همانند گذشته شاهد آن هستيم و يادآور فرهنگ اين ديار از گذشته تاكنون است.
اين پژوهشگر لرستاني گفت: يكي ديگر از آداب و رسوم مردم لرستان در ماه مبارك رمضان مربوط به شب هاي قدر و ضربت خوردن و شهادت حضرت علي (ع) است كه مردم در شب 21 ماه رمضان حلواي نذري مي پزند و بخشي از آن را بر سر سفره سحر مي گذارند و بخشي را به همسايگان مي دهند.
حسن پور گفت: از ديگر سنت هاي مردم استان كه در گذشته هاي دور انجام شده و امروز تنها در خاطرات گذشتگان باقي مانده، شليك توپ در محله پاسنگر خرم آباد بوده است.
وي افزود: در اين سنت در تمام ايام ماه رمضان زمان اذان صبح را با شليك توپ به مردم اعلام مي كردند و اكنون تنها چيزي كه ازاين سنت باقي مانده اصطلاح توپ پاسنگر است كه در خاطرات ها ثبت شده است.
اين پژوهشگر ميراث فرهنگي لرستان يادآور شد: يكي ديگر از سنت هاي فراموش شده لرستان سنت 'كلوخ اندازان' مربوط به بروجرد است كه در گذشته رسم بر اين بوده كه مردم اين شهرستان از يك روز قبل از شروع ماه رمضان اين مراسم را كه همراه با خوردن انواع خوراكي ، آجيل و غذاهاي متنوع بوده است؛ به جا مي آوردند و خود را براي آغاز ماه رمضان آماده مي كردند.
وي افزود: اين سنت با اينكه مدتهاست به فراموشي سپرده شده اما هنوز هم در اذهان و خاطرات باقي مانده است.
خانه تكاني و مهيا كردن فضاي خانه يكي ديگر از آداب و رسوم رايج ماه رمضان در استان لرستان است كه بانوان اين ديار ، از چند روز قبل از شروع ماه مبارك رمضان انجام مي دهند تا خانه تكاني دلها همراه با پاكيزگي خانه ها باشد.
برپايي م‍ح‍‍اف‍ل‌ ‌ان‍س‌ ب‍‍ا ق‍ر‌آن‌ ك‍ري‍م‌، ت‍لاوت‌ و ت‍ف‍س‍ي‍ر ك‍لام‌ وح‍‍ي‌، احياي شب هاي قدر، زي‍‍ارت‌ ‌ام‍‍اك‍ن‌ م‍ت‍ب‍رك‍ه‌، برپايي سفره هاي افطار، ح‍ض‍ور در م‍ر‌اس‍م‌ م‍ذ‌ه‍ب‍‍ي‌ و ن‍م‍‍از ‌ع‍ي‍د ف‍طر و ج‍م‍‍ع‌‌‌آور‌ي‌ ف‍طري‍ه‌ ب‍ر‌ا‌ي‌ م‍س‍ت‍م‍ن‍د‌ان‌ ‌از م‍‍ه‍م‍ت‍ري‍ن‌ ‌آد‌اب‌ و رس‍وم‌ م‍‍ع‍ن‍و‌ي‌ م‍ردم‌ ل‍رس‍ت‍‍ان‌ در م‍‍اه‌ ض‍ي‍‍اف‍ت‌‌‌ ال‍ل‍ه‌ ‌است.
1920/6060/ 1650
۰ نفر