۱۵ فروردین ۱۳۹۵، ۱۴:۲۷
کد خبر: 82020512
T T
۰ نفر

راي اليوم:

اعلام جنگ سرد آمريكا عليه تركيه

۱۵ فروردین ۱۳۹۵، ۱۴:۲۷
کد خبر: 82020512
اعلام جنگ سرد آمريكا عليه تركيه

تهران-ايرنا-به نوشته روزنامه 'راي اليوم' روابط ميان تركيه اردوغان و بزرگترين شريكش در پيمان 'ناتو' يعني آمريكا بر وفق مراد نيست و از بد به بدتر مي رود، اوباما نه ديدار با همتاي ترك خود كه اكنون در واشنگتن براي شركت در كنفرانس امنيت هسته اي به سر مي برد را پذيرفت و نه دعوتش براي حضور در افتتاح مسجدي كه دولت تركيه براي مسلمانان ايالت'ميريلند' ساخته بود.

راي اليوم افزود: دولت آمريكا عليه اردوغان رئيس جمهوري تركيه اعلام جنگ سرد كرده است و فرايند خارج كردن وي از دايره همپيمانان را به شكل تدريجي و با هماهنگي 'ولاديمير پوتين' رئيس جمهوري روسيه و دولتش، آغاز كرده است آن هم نه به دليل سركوب رسانه هاي جمعي زيرا همه هم پيمانان آمريكا در جهان طاغوت هايي هستند كه آزادي سياسي و آزادي بيان را سركوب مي كنند اما به اين دليل كه وي به اشتباه به اين باور رسيد كه تواند سياست هاي مستقل و به دور از سياست ها و طرح هاي منطقه به ويژه در پرونده سوريه،اتخاذ كند.
هنگامي كه 'رجب طيب اردوغان' رئيس جمهوري تركيه از 'باراك اوباما' متاي آمريكايي خود مي خواهد كه يكي از اين دو را انتخاب كند يا تركيه يا كردها، هيچ گاه به ذهنش خطور نمي كرد كه رئيس جمهوري آمريكا از مدت ها پيش در عمل تصميم خود را گرفته بود و آن پشت كردن به هم پيمانان ترك و سعودي خود با هم و خروج تدريجي از منطقه و اجتناب از جنگ هاي طايفه اي و نژادي شان با تمام شيوه و ابزارها است.
اوباما، كردها به ويژه كردهاي سوريه را انتخاب كرد كه با داعش مي جنگند؛ كردهايي كه در عين حال از حمايت كشورش و حمايت دولت سوريه برخوردارند. حمايت آمريكا و سوريه از كردها يكي از عجايب خاورميانه به شمار مي رود.
'جان كربي' سخنگوي وزارت خارجه آمريكا گفت كه جدول كاري اوباما رئيس جمهوري آمريكا پر از ديدارها و نشست هايي از قبل تعيين شده است و امكان ترتيب دادن ديدار با رئيس جمهوري تركيه وجود ندارد. كربي تاكيد كرد كه 51 رهبر و مسئول در نشست امنيت هسته اي شركت دارند و تنها رهبري كه اوباما با وي ديدرا مي كند 'شي جين پنگ' رئيس جمهوري چين است اما اين عذرها براي ميهمان ترك غيرقابل قبول است كه با بي ميلي ديدار با 'جو بايدن' معاون رئيس جمهوري آمريكا را دو ماه پيش در آنكارا بود و هيچ چيز جديد با خود نداشت، پذيرفت.
برخي مسئولان آمريكايي اطلاعاتي را به روزنامه ها داده اند كه مي گويد كاخ سفيد به اين نتيجه رسيده است كه اردوغان دموكراسي تركيه را براي خدمت به بلندپروازي هاي شخصي اش با حملات سخت به رسانه ها از جمله بستن روزنامه ها و شبكه هاي تلويزيوني و بازداشت روزنامه نگاران مخالف،خراب مي كند.
يكي از گزارشي هايي كه به بيرون درز پيدا كرده و روزنامه 'وال استريت ژورنال' آن را منتشر كرد اين را مي گويد. ليكن حملات دولت اردوغان به مخالفان و رسانه هايشان چيز جديدي نيست و مانع استقبال اوباما از وي براي چندين بار طي سه سال گذشته نشده است.
رمز عبوري كه مي تواند اين تنش روز افزون در روابط تركيه و امريكا را تفسير مي كند به نظر ما مي توان در دو شق دانست: نخست اينكه رئيس جمهوري تركيه جنگي واقعي عليه داعش به راه نينداخت و به خواسته آمريكا براي اعزام نيرو به سوريه براي انجام اين كار تن نداد. دوم:پايان دادن به آتش بس با حزب كارگران كردستان(پ ك ك) و گلوله باران نيروهاي حمايت مردمي كرد شاخه نظامي حزب اتحاد دموكراتيك كردستان سوريه كه همپيمان آمريكاست.
پادشاه اردن چه بسا سايه را بر واقعيت خشم آمريكا از اردوغان انداخت هنگامي كه يك سند منسوب به وي در جريان ديدارهايش با اعضاي متنفذ كنگره از جمله 'مك كين' رئيس كميته نظامي در كنگره منتشر شد كه در آن گفت اردوغان به راه حل اسلام راديكالي براي مشكلات منطقه باور دارد و وجود گروه هاي تروريستي در اروپا بخشي از اين استراتژي است.
اتهامي كه دولت اوباما به رئيس جمهوري تركيه وارد مي كند همان اتهامي است كه به عربستان سعودي شريك تركيه در ائتلاف براي براندازي نظام حاكم بر سوريه وارد مي كند و آن حمايت از تروريسم است و ما بر اين باور نيستيم كه پادشاه اردن چنين سخن خطرناكي را بدون آن كه از زبان مسئولان دولت آمريكا شنيده باشد و اطلاعاتي نيز در اين زمينه داشته باشد، به زبان مي آورد.همچنين توجيه برخي از افراد نزديك به پادشاه اردن درباره اينكه دليل تكذيب نكردن سخناني كه در سند آمده به دليل مهم نبودن روزنامه هايي است كه آن منتشر كرده اند توجيهي است كه به نظر بسياري قانع كننده نيست.
ما بر اين باور نيستيم كه روزنامه گاردين كه تاكيد كرد كه به اين سند دست يافته است روزنامه غيرمهمي است. علاوه بر آن به دليل حمايت تركيه از 'محمد مرسي' رئيس جمهوري بركنار شده مصر و جنبش هاي اخوان المسلمين در منطقه، روابطش با اردن طي پنج سال اخبر بر وفق مراد نبوده است.
به نظر ما دولت آمريكا عليه اردوغان رئيس جمهوري تركيه اعلام جنگ سرد كرده است و فرايند خارج كردن وي از دايره همپيمانان را به شكل تدريجي و با هماهنگي پوتين رئيس جمهوري روسيه و دولتش، آغاز كرده است آن هم نه به دليل سركوب رسانه هاي جمعي زيرا همه هم پيمانان آمريكا در جهان طاغوت هايي هستند كه آزادي سياسي و آزادي بيان را سركوب مي كنند اما به اين دليل كه وي به اشتباه به اين باور رسيد كه تواند سياست هاي مستقل و به دور از سياست ها و طرح هاي منطقه به ويژه در پرونده سوريه،اتخاذ كند.
يك مسئول ارشد اروپايي در يكي از ديدارهاي غيرعلني گفت: حجم اردوغان بيش از اندازه بزرگ مي شود و بايد به حجم طبيعي اش برگردد. استفاده وي از برگه برنده پناهندگان سوري براي فشار بر اروپا عبور از همه خطوط قرمز به شمار مي رود.
اينكه آمريكا از خانواده هاي ديپلماتها و فرماندهان نظامي اش در پايگاه اينجرليك و ديگر مناطق در جنوب شرق تركيه بخواهد به دليل تهديدهاي تروريستي تركيه را ترك كنند و از اتباعش بخواهد به تركيه سفر نكنند؛ تهديدهاي تروريستي كه چه بسا خود آمريكا پشت آنهاست و براي شان مقدمه چيني مي كند،تهديدي بزرگتر از تهديدهاي تروريستي است زيرا اين يعني آمريكا با تاكيدش بر نبود امنيت در تركيه به دنبال بي ثبات كردن اين كشور است و نيز مي خواهد به بيش از 36 ميليون گردشگر كه ساليانه به تركيه سفر مي كنند اين پيام را بدهد كه تركيه ناامن است و آنها بايد مقصدشان را به سمت كشورهاي ديگر تغيير دهند.
آمريكا هنگامي كه مي بيند از هم پيمانان خود هر چه را كه خواسته برده و نقش شان نيز به پايان رسيده است اين چنين با هم پيمانان خود رفتار مي كند و اينچنين از شر آنها راحت مي شود.
خاورم*1049**1566