به گزارش ايرنا، شهرستان شاهرود با نزديك به 52 هزار كيلومتر مربع وسعت ، ميان دو طبيعت متفاوت كويري و خزري واقع شده است.
اين شهرستان از شمال به شهرستانهاي گرگان، عليآباد، راميان، مينودشت و آزادشهر در استان گلستان، از مشرق به شهرستانهاي سبزوار و بردسكن در استان خراسان رضوي و ميامي سمنان ، از مغرب به شهرستان دامغان و از جنوب به شهرستانهاي نائين در استان اصفهان و طبس در استان خراسان جنوبي محدود ميشود.
از نظر تنوع آب وهوايي ؛ قسمت جنوبي شهرستان در مجاورت كوير واقع شده و آب و هواي نسبتاً گرم وخشك دارد، قسمت مركزي و نواحي شرقي شاهرود داراي آب و هواي معتدل و نواحي شمالي آن كوهستاني با آب و هوايي نسبتاً سرد و خشك است.
در اين ميان ، پارك ملي خاتوران كه در نوع خود در كشور بي نظير است ، در شرق استان سمنان و در فاصله 140 كيلومتري جنوب شرقي شهر شاهرود و 28 كيلومتري جنوب شرقي مركز بخش بيارجمند و درشمال مركزي كوير ايران واقع است.
پارك ملي خارتوران با يك ميليون و 400هزار هكتار وسعت ، بزرگترين ذخيرهگاه زيست كره كشور است و گونههاي نادر جانوري و گياهي را در خود جاي داده است بطوريكه به آن بزرگترين ذخيره گاه زيست كره ايران هم نام نهاده اند.
(زيستكُره يا زيستسپهر يا بيوسفر به آن بخش يا لايه از كره زمين گفته ميشود كه در آن زندگي وجود دارد. اين لايه زيستگاه انسان و ديگر موجودات زنده همچون پرندگان، ماهيان و يا سازوارهها و موجودات خاكزي است و تا لايههاي زيرين از زمين كه ريشه درختان و ديگر جانداران نفوذ ميكند ادامه دارد.در زمينهاي سخت، زيستكره تنها تا عمق چند متري ادامه دارد .)
گفته مي شود، اين پارك بعد از سرنگتي آفريقا واقع در كشور تانزانيا دومين منطقه بيوسفر جهان به شمار مي آيد.
منطقه خارتوران به دليل وجود ويژگيهاي منحصر به فرد، پوشش گياهي خاص، عوارض جغرافيايي پست و بلند باعث به وجود آمدن يك اكوسيستم متنوع و مملو از گياهان، جانوران و حشرات شده است. در حال حاضر مي توان اين منطقه را به عنوان يكي از ذخيره گاههاي ژني كشور دانست.
پستانداران ذخيره گاه زيستكره خارتوران شامل گرگ، شغال، روباه معمولي، كفتار، يوزپلنگ، كاراكال، پلنگ، گربه وحشي يا دشتي، جبير، آهو، پازن،قوچ وحشي و گورخر است.
هوبره، زاغ بور، بحري، دليجه، كبك، تيهو، بلدرچين، عقاب دشتي، چاخ لق، كبوتر چاهي، ياكريم، شاه بوف، سبزه قبا هندي، دم جنبانك ابلق، سنگ چشم دم سرخ و گنجشك معمولي از جمله پرندگان اين منطقه هستند.
انواع گوناگوني از رده خزندگان در اين منطقه به چشم ميخوردكه شامل راسته لاكپشتها و نيز خانواده آگاماها، سمندرها و اسكينك ها است.
از ديگر خانواده خزندگان مي توان به بزمجه ها اشاره كرد. همچنين از راسته مارها در ايران هفت خانواده و كلا 72 گونه مار شامل 63 گونه خشكزي و 9 گونه دريايي در آبهاي جنوب وجود دارد.
يكي از ويژگي هاي خاص شاهرود اين است كه با طي مسافتي كمتر از 50 كيلومتر ، مي توان از خشك ترين مناطق كشور به سر سبزترين جنگل هاي ميهن پاي گذاشت.
***** جنگل ابر *****
اين جنگل زيبا كه در بيشتر روزهاي سال پوشيده از ابر است و نام خود را نيز از ويژگي اش وام گرفته، در شمال شاهرود قرار دارد.
جنگل ابر شاهرود قسمتي از قديميترين و زيباترين جنگلهاي هيركاني است با گونههاي گياهي و جانوري نادر كه يكي از زيباترين جنگلهاي ايران است و در 35 كيلومتري شمال شرق شاهرود قراردارد.
اين جنگل در مسير جاده شاهرود به آزادشهر استان گلستان و در جوار روستاي ابر قرار دارد و حدود 35 هزار هكتار گستره آن است.
در اين جنگل ابرها آنقدر به درختها نزديك اند كه گويي جنگل بر روي ابرها سوار است و ميتوان در ميان ابر و باد گشت و گذار كرد و به باور بسياري از گردشگران يكي از زيباترين چشماندازهاي طبيعت ايران محسوب ميشود.
******پوشش گياهي ******
وجود 85 نوع گونه گياه مانند راش، بلوط، ممرز افرا، شيردار، توسكا، آزاد داغداغان، گونههاي كلاه مير حسن، چوبك، اسپرس، دم روباهي، آويشن و شبدر به همراه گونههاي گياهي نادر مانند نارون، بارانك، سرخدار و مانند آنها جنگل ابر را به موزهاي طبيعي تبديل كرده است.
آب و هواي خاص اين جنگل، درختان متفاوتي را در خود پرورش داده كه برخي از اين درختها با شكل خاص خود روي زمين خزيدهاند و منظره زيبايي پديد آوردهاند.
جنگل ابر به عنوان يكي از بانكهاي گياهان دارويي در كشور شناسايي شده است، كه همه ساله مشتاقان و علاقمندان را از گوشه و كنار ايران و جهان به سوي خود دعوت ميكند.
در قسمتهاي جنوبي جنگل، كه به روستاها نزديكتر است پوشش گياهي كم شده است اما در عمق جنگلٰ تپههاي پرشيبي وجود دارد كه سراسر پوشيده از درختان بلند است. مشهورترين درخت منطقه اورس است.
آبشار زيباي جنگل ابر يكي از نقاطي است كه نديدن آن شايد يكي از افسوس هاي زندگي طببيعت گردان ايران باشد.
اين ها فقط بخش هاي مهمي از طبيعت شاهرود است ولي آنها كه به كوير نوردي تمايل داشته باشند مي توانند از مناطق حومه روستاي طرود در 120 كيلومتري شاهرود ديدن كنند تا فضاي وسيع وزيباي آن چشم و جانشان را بنوازند.
رئيس اداره محيط زيست شاهرود هم با تشريح اهميت اين ذخاير خداوندي ، گفت: نگهداري اين تنوع و زيبايي زيست محيطي حيات وحش شاهرود كه سرمايه هاي ملي كشور هستند ياري بيشترمردم را مي طلبد.
صمد جلالي روز شنبه درگفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود : شكار و صيد جانوران وحشي به منظور لذت جويي ،تخريب محيط زيست و تجاوز به حقوق شهروندان بوده و نسل هاي آينده را از ديدن اين همه زيبايي و مواهب الهي محروم مي كند.
وي تصريح كرد: اصل 50 قانون اساسي حفاظت از محيط زيست را وظيفه عمومي تلقي كرده و از اين رو فعاليتهاي اقتصادي و غير آن كه با آلودگي محيط زيست يا تخريب غير قابل جبران آن ملازمه پيدا كند، ممنوع است.
وي با اشاره به ماده 10 قانون شكار و صيد جانوران تصريح كرد: هركس مرتكب شكار و صيد جانوران وحشي عادي بدون پروانه، شكار و صيد بيش از ميزان مندرج در پروانه و يا خلاف مقررات و خارج از محلهاي مندرج در پروانه شود، مجازات مي شود.
وي گفت : از بين بردن رستني ها از جمله قطع درختان ، خارزني ، بوته كني و تعليف غير مجاز در مناطق حفاظت شده و پناهگاه هاي حيات وحش و تجاوز و تخريب طبق قانون ممنوع است .
رئيس اداره حفاظت محيط زيست شاهرود شكار و صيد جانوران وحشي حمايت شده بدون داشتن پروانه ويژه، شكار و صيد در مناطق حفاظت شده و پناهگاه هاي حيات وحش بدون تحصيل پروانه ويژه و صيد غير مجاز در رودخانههاي حفاظت شده را از مواد مندرج در ماده 12 دانست.
جلالي از بين بردن رستنيها و تعليف و تخريب در پاركهاي ملي و آثار طبيعي ملي و هرگونه تجاوز و فعاليت غير مجاز در اين گونه مناطق و آلوده نمودن آب رودخانهها ، درياچهها و تالابهاي حفاظت شده ، چشمه ها و آبشخورها به مواديكه باعث آلودگي آب و از بين رفتن آبزيان شود ،از موارد ديگر اين قانون ذكر كرد.
وي شكار جانوران وحشي كمياب و در معرض خطر انقراض از قبيل جيبير ، گورخر ، گوزن زردايراني ، يوزپلنگ ، تمساح ( كروكوديل ) ، هوبره و ميش مرغ، شكار در پارك هاي ملي. همچنين شكار ، صيد و يا كشتار جانوران وحشي با استفاده از سموم و مواد منفجره و امثال آن و شكار به صورت تعقيب با استفاده از وسيله نقليه موتوري و همچنين كشتار آنان به طريق جرگه و محاصره دسته جمعي را تخلف از اين ماده قانوني عنوان كرد.
رئيس اداره حفاظت محيط زيست شاهرود با اشاره به تبصره 2 ماده 13مبادرت به زندهگيري ، شكار ، خريد ، فروش ، حمل ، نگهداري و صدور پرندگان شكاري از قبيل شاهين ، بحري ، بالابان و دليجه را علاوه بر محكوميت به حداكثر مجازات حبس مقرر در اين ماده به جزاي نقدي از يك ميليون و هشتصد هزار تا بيست ميليون ريال اعلام كرد.
جلالي از مردم خواست تا هرگونه مشاهده تخلف صيد و شكار و آلودگيهاي زيست محيطي را سريعا' به ماموران يگان حفاظت محيط زيست شاهرود اطلاع دهند .
رئيس اداره محيط زيست شاهرود از مسافران نوروزي خواست كه براي بازديد و آشنايي بيشتر با محيط زيست ،حيات وحش و گونه هاي گياهي و جانوري اين منطقه از غرفه اين اداره در نمايشگاه نوروزي شاهرود واقع در ورودي اين شهر در محور اصلي تهران به مشهد ديدن كنند.
6167/7358 / 1539

شاهرود- ايرنا- شهرستان شاهرود با تنوع زيستي طبيعي، گياهي و جانوري فراوان، گردشگران را در ايام نوروز به بازديد مي خواند تا ضمن آشنايي با آفرينش با شكوه خداوند از جلوه هاي ديداري آن بهره مند شوند.