۱۴ دی ۱۳۹۴، ۱۴:۴۹
کد خبر: 81906813
T T
۰ نفر
تحلیلگر تركیه ای: تركیه در تنش عربستان با ایران باید بی طرف باشد

آنكارا – ایرنا – مراد یتكین نویسنده روزنامه رادیكال و رئیس هیات تحریریه روزنامه انگلیسی زبان حریت دیلی در مقاله ای با تاكید بر اینكه هیچ فرقی بین رفتار عربستان با رفتار گروه تكفیری تروریستی داعش در گردن زدن انسان ها نیست به آنكارا توصیه كرد در تنش عربستان با ایران بی طرف باشد.

به گزارش ایرنا، وی در مقاله روز دوشنبه خود در رادیكال، با عنوان «تركیه نباید از كشوری طرفداری كند»، نوشت: از نظر شكلی بین رفتار عربستان و گروه داعش در اعدام مخالفان هیچ فرقی نیست.
او با اشاره به اینكه عربستان بعد از 25 سال سفارت خود را در بغداد كه بعد از حمله صدام حسین به كویت بسته بود، در اول ژانویه ( 11 دی ماه جاری ) بازگشایی كرد، افزود: این اقدام عربستان موجب افزایش امیدواری ها به كاهش تنش فرقه ای در منطقه شد.
نویسنده با یادآوری سخنان عبدالله گل رئیس جمهوری پیشین تركیه كه گفته بود، كشمكش مذهبی به اندازه ای خطرناك است كه دنیای اسلام را می تواند به قعر تاریكی قرون وسطا ببرد، افزاود: هنوز یك هفته از برگزاری كنفرانس بین المللی وحدت در تهران نگذشته كه شاهد چنین اقدامی (اعدام شیخ نمر باقر النمر و جمعی از مسلمانان ) از سوی دولت سعودی هستیم.
مراد یتكین در ادامه با اشاره به تشكیل به اصطلاح ائتلاف اسلامی برای مقابله با تروریسم به سركردگی عربستان و واكنش های تند ایران به حمایت های ریاض از تروریسم نوشته است: سفر هفته گذشته رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری تركیه به ریاض به دنبال مشاركت تركیه در این ائتلاف و تشكیل شورای عالی همكاری های راهبردی بین دو كشور موجب افزایش ناراحتی های ایران شده است.
این تحلیل گر مسائل سیاسی نوشته است: گرچه اردوغان در بازگشت از عربستان مدعی شد كه این یك ائتلاف سنی در قبال شیعه نیست، ولی سلمان پادشاه عربستان بلافاصله بعد از نشستن بر تخت سلطنت بر لزوم تشكیل پیمانی برای مقابله به گفته او از توسعه طلبی شیعیان مورد حمایت ایران، تاكید كرد.
نویسنده با زیر سئوال بردن اهداف و نیات تشكیل ائتلاف اسلامی برای مقابله با داعش می افزاید: جالب توجه اینكه عراق و سوریه به عنوان دو كشوری كه بخش عمده ای از خاك آنها در اشغال داعش است، در این ائتلاف نیستند. ایران هم كه در مبارزه علیه داعش با این كشورها همكاری می كند نیز در ائتلاف حضور ندارد .
وی افزود: ویژگی كشورهای تشكیل دهنده ائتلاف این است كه در راس قدرت سنی ها حاكم هستند. اما برخی كشورها كه از فرقه گرایی در داخل خود نیز رنج می برند، مانند پاكستان از مشاركت در ائتلاف سعودی سر باز زده است.
یتكین افزوده است: نكته جالب توجه دیگر اینكه كشورهای حوزه خلیج فارس، اردن و تركیه نیز كه به این ائتلاف پیوسته اند، از طرف دیگر در ائتلاف آمریكایی علیه داعش مشاركت دارند.
یتكین می نویسد: گرچه تانژو بیلگیچ سخنگوی وزارت خارجه تركیه در 16 دسامبر سال گذشته تصریح كرده بود كه آنكارا با نیروی نظامی در ائتلاف سعودی مشاركت نخواهد كرد و تنها حمایت سیاسی و ایدئولوژیك از ائتلاف خواهد داشت، ولی با گذشته دو هفته مشخص شد كه چنین نبوده است.
مولود چاوش اوغلو وزیر خارجه تركیه در جریان سفر اردوغان به ریاض در گفت و گو با یك روزنامه عربستان گفت: تركیه در تمام مراحل مكانیزم ائتلاف سعودی مشاركت خواهد كرد.
رسانه های غربی نیز در آن روزها مدعی شدند عربستان از تركیه خواسته است همانند پایگاهی كه در قطر ایجاد كرده برای عربستان نیز نیرو اعزام كند كه آنكارا هنوز به این خواسته پاسخ نداده است.
او می نویسد: به رغم همه این ها، بازگشایی سفارت عربستان در بغداد امیدوار كننده بود، ولی فردای آن روز دیده شد كه چنین نیست و ریاض به رغم قول و قرارهای خود با غرب در خصوص خودداری از اجرای حكم مخالفان به جرم تروریست بودن، 47 تن را اعدام كرد كه یكی از آنها آیت الله نمر رهبر شیعیان عربستان بود.
این روزنامه نگار تركیه ای با اشاره به واكنش های جهانی اعم از سازمان ملل، اتحادیه اروپا و شاید به طور مزورانه آمریكا به اعدام آیت الله نمر و هشدار آنها نسبت به عواقب این اعدام در خصوص افزایش تنش فرقه ای در منطقه می نویسد: رهبر دینی ایران تصریح كرده است، دولت سعودی با عدالت الهی مجازات خواهد شد كه در پی آن نیز عربستان اعلام كرد با ایران رابطه دیپلماتیك را قطع می كند و در بغداد نیز مردم به خیابانها ریخته و خواهان تعطیلی دوباره سفارت عربستان شدند.
نویسنده با اشاره به حاكم بودن رژیم خفقان بر عربستان تصریح كرده است: مشاركت تركیه از همان ابتدا در ائتلافی كه به سركردگی یك چنین رژیمی تشكیل شده، بسیار خطا بود. بدتر از خطا نیز دادن نیروی نظامی از سوی تركیه به این ائتلاف خواهد بود.
یتكین می افزاید: در شرایطی كه تركیه در داخل با پ.ك.ك در حال مبارزه می باشد و در مناطق مرزی تركیه با ایران و عراق و مناطق شرق و جنوب شرق مدتهاست مقررات منع عبور و مرور اجرا می شود، ورود تركیه به ائتلافی كه آشكارا هدف از آن ایجاد تعارض بین شیعه و سنی به سركردگی عربستان است، به هیچ وجه گام درستی نخواهد بود.
او تصریح كرده است: احمد داوداوغلو به عنوان نخست وزیر و شخصی كه صاحب اختیار و مسئولیت است، باید تركیه را وارد ماجرای تضاد شیعه و سنی به رهبری عربستان نكند.
خاورم/2011**1144