۱ آذر ۱۳۹۴، ۱۴:۵۷
کد خبر: 81849029
T T
۰ نفر
خدمتی در راستای طرح تحول سلامت یا افزایش پرداختی از جیب مردم

تهران- ایرنا- به دنبال تلاش سازمان انتقال خون ایران و تصویب شورای عالی بیمه درفروردین ماه 1394، هیات وزیران كتاب جدید ارزش نسبی خدمات سلامت جمهوری اسلامی ایران ویرایش دوم را تصویب و ابلاغ كرد كه طی آن 14 خدمت مرتبط با سازمان انتقال خون ارزش‌گذاری شد.

به گزارش ایرنا،‌ با توجه به اینكه ارزش‌گذاری خدمات انتقال خون با توجه به اهدای داوطلبانه و ایثارگرانه خون ممكن است شائبه‌هایی را در ذهن اهداكنندگان، بیماران و همچنین در بعد رسانه ای ایجاد كند در این گزارش به لزوم ارزش‌ -گذاری و نتایج مثبت تعیین تعرفه خدمات سازمان انتقال خون پرداخته شده است.

** بخش عمده‌ای از خدمات انتقال خون پیش از این تعرفه‌گذاری شده بود
ارزش‌گذاری خدمات انتقال خون موضوع تازه‌ای نیست و بخش عمده‌ای از خدمات انتقال خون پیش از این تعرفه‌گذاری و هزینه‌های مرتبط با آن دریافت می‌شده است.
مدیرعامل سازمان انتقال خون دراین مورد به خبرنگار اجتماعی ایرنا گفت: آنچه در ارزش‌گذاری سال 1394 اتفاق افتاده است ساماندهی خدمات انتقال خون به منظور كاهش هزینه‌ها و پرداختی‌های مردم در راستای طرح تحول سلامت است.
علی اكبر پورفتح الله افزود: در میان چهارده خدمت مورد تصویب هفت خدمت در سال‌های گذشته مشمول تعرفه‌گذاری شده بوده‌اند.
وی ادامه داد: این هفت خدمت شامل اشعه دادن به خون و فرآورده‌های آن، خدمات مرتبط با فرزیس درمانی ( جدا كردن پلاسما از خون با دستگاه‌های فرزیس با هدف درمان)، فصد خون و گلبول قرمز شسته شده است.
پورفتح الله با ابراز تاسف از اینكه تعرفه‌گذاری بدون درنظرگرفتن هزینه ملزومات و مواد مصرفی انجام شده بود، گفت: بیماران مجبور به تهیه ست و مواد مصرفی مورد نیاز بودند كه هزینه سنگینی را بر دوش این آنها تحمیل می كرد.
وی خاطرنشان كرد: بخصوص اینكه این روش‌ها برای بیماران صعب العلاج مورد استفاده قرارمی گرفت و منجر به تحمیل هزینه سنگینی به خانواده بیماران می شد.
مدیرعامل سازمان انتقال خون با بیان اینكه در ارزش‌گذاری و تعرفه‌گذاری جدید هزینه ست مطابق قیمت اعلامی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی تحت پوشش بیمه های پایه قرار گرفت، افزود: علاوه بر این 7 خدمت كه قبل از این تعرفه داشت، ست‌های مصرفی هم تحت پوشش بیمه قرار گرفت.
وی گفت: علاوه بر این 7 خدمت ،3 خدمت جدید تهیه گلبول قرمز با حذف لكوسیت - پولد پلاكت با حذف لكوسیت و فرآورده CMV منفی در تعرفه گذاری سال 94 آورده شده است و تحت پوشش بیمه پایه قرار گرفت.
وی اضافه كرد: تولید و توزیع پولد پلاكت با حذف لكوسیت و فرآورده هایCMV منفی به علت هزینه بالای این فرآیندها در سازمان انتقال خون ایران تاكنون مقدور نبود و بیماران و نیازمندان از دریافت این فرآورده ها محروم بودند كه امید است با تعرفه گذاری در آینده شاهد راه اندازی و ارائه این خدمات در سازمان انتقال خون باشیم.
پورفتح الله تصریح كرد: خدمات مربوط به گلبول قرمز با حذف لكوسیت تنها برای بیماران تالاسمی با تامین منابع مالی توسط معاونت درمان وزارت بهداشت درمان از محل ردیف بیماران خاص تامین می شود.
وی افزود: با تحت پوشش بیمه قرار گرفتن، امكان ارائه این خدمت برای كلیه بیماران در آینده با توجه به حمایت بیمه ها امكان پذیر خواهد شد.
مدیرعامل سازمان انتقال خون تاكید كرد: بنابراین از 14 خدمت انتقال خون تنها 4 خدمت ارزش گذاری و تعرفه گذاری جدید داشته است، یادآورشد: این 4خدمت شامل پلاسمای تازه منجمد یا FFP ، گلبول قرمز متراكم PC، پلاكت منفرد از اهداكنندگان خون (پلاكت رندوم) و كرایوی خون می باشد.
پورفتح الله گفت: برای پلاسمای تازه منجمد یا FFP امروزه جانشین های بسیار ارزشمند مصنوعی ساخته شده كه در بعضی از موارد، كارایی و اثر بخش موثرتری در بیماران دارند و فرآورده های كاملاً بی خطر و سالم است.
وی یادآوری كرد: متاسفانه به علت دسترسی رایگان به پلاسمای تازه منجمد یا FFP تهیه شده در سازمان انتقال خون امكان عرضه آنها در بازار وجود نداشت كه با تعرفه گذاری این خدمت امكان دسترسی به فرآورده های نوین و مصنوعی جانشین، فراهم خواهد شد.
پورفتح الله در مورد پلاكت منفرد از اهداكنندگان خون گفت: فرآورده ای است كه هم اكنون در كشورهای پیشرفته دنیا دیگر استفاده نمی شود و جانشین آن پولد پلاكت با حذف لكوسیت است كه با توجه به هزینه بالا، تولید آن در سازمان امكان پذیر نبود كه با ارزش گذاری به زودی شاهد ارائه آن خواهیم بود.
وی با اشاره به اینكه فرآورده گلبول قرمز متراكم، امروزه با گلبول قرمز با حذف لكوسیت جانشین شده است، تاكید كرد: امیدواریم با گسترش امكانات درسازمان انتقال خون شاهد توسعه این خدمت در كشور به جای گلبول قرمز متراكم باشیم و كرایوی خون هم مصرف بسیار محدودی دارد و اكثر بیماران هموفیلی و نیازمند از فاكتور هشت انعقادی كنسانتره استفاده می كنند.

**تعرفه گذاری خدمات انتقال خون منجر به افزایش پرداختی از جیب مردم خواهد شد؟
مدیرعامل سازمان انتقال خون گفت: تعرفه ‌گذاری خدمات انتقال خون نه تنها سبب افزایش پرداختی از جیب مردم نخواهد شد بلكه پرداختی از جیب مردم را به شدت كاهش خواهد داد.
پورفتح الله افزود: ارائه خدمات فرزیس با ارزش گذاری ملزومات و مواد مصرفی و پوشش بیمه پایه هزینه مردم را به شدت كاهش خواهد داد و تنها بخش ناچیزی از هزینه این خدمات توسط مردم پرداخت خواهد شد.
وی اضافه كرد: علاوه بر این هزینه فرانشیز برای بیماران خاص (تالاسمی وهموفیلی) كه مصرف كنندگان مستمر فرآورده های انتقال خون هستند از محل ردیف بیماران خاص در معاونت درمان تامین و بیمار همچون گذشته از خدمات رایگان بهره‌مند خواهد شد.
وی تاكید كرد: همچنین سازمان انتقال خون در تلاش است كه با ارائه طرح و گرفتن مصوبه از هیات وزیران پرداختی فرانشیز را برای 4 خدمتی كه به تازگی تعرفه گذاری شده است را برای كلیه شهروندان حذف كند.

**ارائه خدمات انتقال خون در بیمارستان های دولتی و خصوصی یكسان است
پورفتح الله با ابراز خشنودی از اینكه در طرح تحول سلامت همه ایرانیان تحت پوشش بیمه پایه هستند، گفت: همه می توانند دفترچه بیمه خدمات سلامت را دریافت و تمامی خدمات انتقال خون در مراكز بیمارستان های خصوصی نیز مانند بیمارستان های دولتی و با همان تعرفه خدمات دولتی و با پوشش كامل بیمه صورت خواهد پذیرفت.

**آیا ارزش گذاری خدمات انتقال خون موجب تحمیل هزینه به بیمه های پایه می شود
مدیرعامل سازمان انتقال خون گفت: اگر چه در ظاهر امر ممكن است به نظر برسد كه ساماندهی و تعرفه گذاری خدمات موجب تحمیل بارسنگین مالی به بیمه ها شود اما در یك نگاه كلان ارزش گذاری خدمات انتقال خون نه تنها بارمالی سنگینی برای بیمه ها نخواهد داشت بلكه سبب خلق ثروت و منابع مالی برای بیمه ها خواهد شد.
وی خاطر نشان كرد: یكی ازعوارض شایع تزریق خون، تضعیف سیستم ایمنی بیماران است كه با توجه به عفونت های بیمارستانی و ضعف سیستم ایمنی بیماران با تزریق خون عوارض مرتبط با تضعیف ایمنی بیماران دریافت كننده خون و فرآورده های آن در مقابل آنهایی كه خون و فرآورده های آن را مصرف نمی كنند به شدت افزایش پیدا می كند.
پورفتح الله افزود: به طوریكه زمان بستری بیماران دریافت كننده فرآورده های خونی در مراكز درمانی و بیمارستانی تا 2 برابر افرادی است كه این فرآوردها را دریافت نكرده اند.
وی تصریح كرد: بنابراین ارزش‌گذاری خدمات انتقال خون و ارائه جانشین های بی خطر، امكان مدیریت خون بیماران در مراكز درمانی و كاهش نیاز به مصرف خون منجر به صرفه جویی برای بیمه ها از طریق كاهش تخت روز بستری در بیمارستان ها خواهد شد.
مدیرعامل سازمان انتقال خون گفت: علاوه بر این ارزش گذاری خدمات، فرآورده هایی با حذف لكوسیت، كه براساس مطالعات بین المللی ثابت شده است كه مصرف این فرآورده ها باعث كاهش 2/1 تخت روز بستری بیماران می شوند، در نهایت منجر به كاهش هزینه های بیمه ها و بیماران بستری خواهد شد.

**تاثیر تعرفه گذاری خدمات در روند درمان بیماران
پورفتح الله گفت: ارزش گذاری خدمات انتقال خون علاوه بر اینكه پرداختی های مردم را به شدت كاهش می دهد، كیفیت ارائه خدمات و محصولات انتقال خون را هم افزایش خواهد داد، با دسترسی به فرآورده های نوین نظیر فرآورده های با حذف لكوسیت و با ارتقاء كیفیت فرآورده های خون شاهد كاهش عوارض تزریق خون از جمله تب، واكنش حساسیتی و تضعیف سیستم ایمنی در بیماران خواهیم بود.
سالانه 500 هزار نفر در كشور حدود دو میلیون واحد خون اهدا می كنند.
اجتمام (5)**2181**1724
۰ نفر