سیدعباس صالحی روز یكشنبه در حاشیه سیزدهمین نمایشگاه بین المللی كتب كاربردی و دانشگاهی به خبرنگار ایرنا افزود: جایزه ادبی جلال پیش از این هفت دوره برگزار شده بود اما تصمیم گرفتیم در همه جوایز بازنگری هایی انجام دهیم و برخی اصلاحات در آن صورت گیرد.
وی افزود: سوابق جایزه جلال بررسی و با بعضی نخبگان و خبرگان صحبت كردیم، در نتیجه به نظر رسید اعمال تغییراتی در حوزه اجرایی و مدیریتی و اصلاحات آیین نامه ای برای جایزه جلال لازم است.
معاون فرهنگی وزارت ارشاد تاكید كرد: آیین نامه جایزه جلال مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی است. طبعا اصلاحات آیین نامه ای هم باید با نظر همان مرجع صورت می گرفت. هشت ماه قبل بر اساس بررسی های انجام شده علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نامه ای به دبیر شورای عالی نقلاب فرهنگی نوشت و بررسی های بینابین وزارت ارشاد و كمیسیون های تابع شورای انقلاب فرهنگی آغاز شد تا به مصوبه شورا انجامید. عمده ترین نكاتی كه به نتیجه رسید و به مصوبه تبدیل شد سه مورد بود.
صالحی ادامه داد: اول اینكه دبیر جایزه جلال و دبیر جایزه كتاب سال یك نفر بود كه بررسی های صورت گرفته نشان داد؛ كتاب سال جنبه علمی پژوهشی دارد اما جایزه جلال با هویت ادبی است و اتحاد دو دبیر به ویژه كه جایزه ها به دبیر شناخته می شوند در واقع اشكالی آیین نامه ای بود كه باید حل می شد، در این مسیر گفت وگوها نتیجه داد و قرار شد دبیر كتاب سال و دبیر جایزه جلال افراد متفاوتی باشند.
به گفته صالحی، نكته دیگر حوزه های اهدای جوایز در جایزه جلال بود كه برای نمونه تاریخ نگاری به عنوان یكی از حوزه ها دیده شده بود و به نظر می رسید به دلیل هویت ادبی جایزه جلال تاریخ نگاری نمی تواند در كنار این عناوین مطرح باشد؛ از طرفی چون نمی خواستیم رشته های جایزه را كم كنیم قبلا رمان و داستان كوتاه را كه با هم دیده شده بود در این دوره بر اساس تاریخ نگاری حذف شد؛ اما داستان كوتاه در كنار رمان قرار گرفت؛ با توجه به قابلیت های موجود و ظرفیت های داستان كوتاه نیز این امر ضرورت داشت كه رمان و داستان كوتاه را با هم نبینیم و در نهایت چهار حوزه مستقل ادبی یعنی رمان، داستان كوتاه، نقد ادبی و مستند نگاری برای جایزه جلال امسال تعیین شد.
معاون فرهنگی وزارت ارشاد تصریح كرد: تغییر سوم در ارتباط با هدایای جایزه جلال بود كه بررسی های صورت گرفته نشان داد این تعداد سكه خود عامل سكوت و ركود در ادبیات است و این امر گاه به دلیل وسواس بیش از حد هیات داوران و گاهی به دلیل مقدورات وزارتخانه و گاه به هر دو دلیل باعث می شود در بعضی رشته ها، سال ها برگزیده ای نداشته باشد. برای نمونه در حوزه رمان تنها یك سال یك رمان برگزیده شده؛ آنهم با حرف و حدیث های فراوان و این برای ادبیات به عنوان جریان اصلی فرهنگی كشور خوب نبود.
نكات دیگری هم بود مانند اینكه یك كتاب در حوزه نقد ادبی در جایزه جلال اگر برگزیده می شد 110 جایزه و اگر همین كتاب در جایزه كتاب سال منتخب می شد 30 سكه دریافت می كرد، بنابراین نبود مشابهت هدایای جوایز مختلف نیز دلیل دیگری برای این اقدام بود. در نهایت همه این بررسی ها در گفت وگو بین هیات امنای جایزه جلال با كمیسیون ها و وزارت ارشاد همچنین شورای عالی انقلاب فرهنگی تصمیم به تغییراتی در جایزه جلال از جمله هدایای آن گرفته شد.
وی درمورد لزوم كمك به نویسندگان و مترجمان برای خرید كتب خارجی به دلیل قیمت گزاف این كتب نیز گفت: وزارت ارشاد منبعی برای حمایت و خرید كتاب خارجی مثلا در نمایشگاه كتاب تهران داشت كه این منبع قطع شده اشت و تلاش می كنیم بتوانیم بودجه ارزی وزارتخانه را دوباره برای این حمایت ها وصل كنیم.
معاون وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درمورد نمایشگاه بین المللی كتب كاربردی و دانشگاهی نیز یادآور شد: به نظر می رسد تحریم ها تا حد زیادی بر روند خرید كتب خارجی به دلیل قیمت فراوان آن تاثیر منفی داشته اند. با توجه به اینكه هنوز وارد شرایط پساتحریم نشده ایم؛ تغییرات محسوس در این زمینه هنوز پدید نیامده است. ضمن اینكه بعضی موسسات و نهادهای دولتی و غیردولتی هم بودجه زیادی برای خرید كتاب های خارجی ندارند اما باز خوشحالیم كه این چراغ هنوز روشن است.
سیزدهمین دوره نمایشگاه بین المللی كتب كاربردی و دانشگاهی با شركت 300 ناشر خارجی و 51 هزار عنوان لاتین (انگلیسی، فرانسه و آلمانی) و پنج هزار عنوان كتاب عربی از امروز (یكشنبه/ اول آذر) تا چهارشنبه (چهارم آذر) در كتابخانه مركزی دانشگاه تهران برپاست.
فراهنگ**9157**1027
تهران- ایرنا- معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: تغییرات آیین نامه ای و اجرایی در جایزه جلال بعد از كارشناسی های لازم انجام شد.