مسعود عاطفي روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: طي هفت ماه گذشته امسال يك ميليون و 211 هزار تن كالا به ارزش 945 ميليون دلار از گمركات و بازارچه هاي مرزي خراسان رضوي به خارج از كشور صادر شد.
وي بيان كرد: اين ميزان كالا در مقايسه با مدت مشابه سال قبل در وزن به ميزان 10 درصد و از نظر ارزش هشت درصد كاهش داشته است.
ناظر گمركات خراسان رضوي گفت: از كل ارزش صادرات كالاي غيرنفتي در اين استان طي همين مدت 23 ميليون و 761 هزار دلار از محل تجارت چمداني و 25 ميليون و 295 هزار دلار از محل بازارچه هاي مرزي باجگيران و دوغارون بوده است.
وي درباره ميزان واردات كالا در اين مدت افزود: در اين مدت 242 هزار تن كالا به ارزش 206 ميليون دلار از گمركات و بازارچه هاي مرزي وارد خراسان رضوي شده كه در مقايسه با مدت مشابه پارسال از نظر وزن 53 درصد و از نظر ارزش 28 درصد كاهش داشته است.
عاطفي ادامه داد: با توجه به مقايسه ارقام صادرات و واردات كالا در هفت ماه گذشته تراز بازرگاني خارجي گمركات و بازارچه هاي مرزي خراسان رضوي مثبت و معادل 739 ميليون دلار است.
وي بيان كرد: اقلام عمده صادراتي در اين مدت روغنهاي سبك و فراورده هاي نفتي به جز بنزين، انواع زعفران در بسته بندي 10 تا 30 گرم، كفپوشهاي غيرمخملي باف و رب گوجه فرنگي بوده كه به كشورهاي افغانستان، تركمنستان و عراق و تاجيكستان صادر شده است.
وي اظهار كرد: اقلام عمده وارداتي در هفت ماهه امسال شامل برنج نيمه سفيد شده، پنبه حلاجي نشده يا شانه نزده، كنجد و انواع دانه ها بود كه از كشورهاي پاكستان، جمهوري كره، امارات متحده عربي و سوييس وارد خراسان رضوي شده است.
ناظر گمركات خراسان رضوي گفت: در هفت ماهه امسال يك ميليون و 746 هزار و 690 نفر مسافر نيز از طريق گمركات مرزي استان و فرودگاه مشهد تردد داشتند كه از اين تعداد 882 هزار و 700 نفر وارد كشور و 863 هزار و 990 نفر از كشور خارج شده اند.
*ركود در بازار آسياي ميانه و خاورميانه علت اصلي كاهش صادرات
رئيس اداره بازرگاني خارجي سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوي نيز به خبرنگار ايرنا گفت: در مجموع امسال ركود كلي بر بازار كشورهاي منطقه خاورميانه و آسياي ميانه به ويژه افغانستان، تاجيكستان و تركمنستان حاكم بوده كه بر صادرات كالا از ايران و خراسان رضوي به اين كشورها تاثير گذاشته است.
ناصر بهزاد افزود: دليل عمده كاهش صادرات كالا به كم شدن حجم سيمان و زعفران توليدي استان بازمي گردد و در زعفران خراسان نيز كه به اقصي نقاط دنيا صادر مي شود افت صادرات امسال مربوط به بسته بنديهاي كمتر از 30 گرم بوده كه ناشي از افزايش قيمت تمام شده اين كالا است.
وي ادامه داد: از آنجا كه بسته بنديهاي 30 گرمي زعفران به صورت مستقيم به مصرف كننده نهايي عرضه مي شود لذا گران بودن آن باعث كاهش تمايل مصرف كننده به خريد اين نوع كالا مي شود.
رئيس اداره بازرگاني خارجي سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوي در تشريح دلايل كاهش صادرات كالا به تركمنستان نيز گفت: اين كشور ظرفيتهاي توليدي خود را در برخي كالاها بويژه سيمان افزايش داده و از آنجا كه بسياري از سيمان توليدي خراسان رضوي به تركمنستان صادر مي شد فعال شدن خط توليد سيمان در آن كشور باعث كاهش صادرات از خراسان شده است.
وي اظهار كرد: دولت تركمنستان همچنين محدوديتهايي در مرزهاي جاده اي و ريلي براي واردات كالا از خراسان رضوي ايجاد كرده و بي ثباتي آن كشور در روابط تجاري با فعالان بخش خصوصي استان از رغبت آنان براي صادرات كالا كاسته است.
بهزاد افزود: علاوه بر آن كاهش ارزش پول و قدرت خريد مردم تاجيكستان باعث افت قابل توجه صادرات كالا از خراسان رضوي به آن كشور نيز شده است.
وي ادامه داد: اخيرا فعاليت تعدادي از واحدهاي توليدي مواد غذايي و سيمان در تاجيكستان آغاز شده كه اين امر نيز باعث كاهش حجم صادرات اين نوع كالاها از خراسان رضوي به آن كشور شده است.
رئيس اداره بازرگاني خارجي سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوي گفت: دولت تاجيكستان به دليل تغيير نگاه خود به واردات كالا از ايران، تغييراتي را در ارزشگذاريهاي مربوط به كالاهاي صادراتي ايجاد كرده كه منجر به كاهش صادرات كالا از خراسان رضوي به آن كشور شده است.
وي افزود: صادرات كالا به افغانستان نيز كه حجم بسياري از كالاهاي توليدي خراسان رضوي را دريافت مي كند كاهش يافته كه بخش اعظم آن مربوط به سختگيريهاي مسوولان افغانستان در گمرك اسلام قلعه براي واردات كالاي خراسان رضوي به آن كشور است.
بهزاد ادامه داد: كاهش صادرات امسال مربوط به كل كشور است و فقط به خراسان رضوي اختصاص ندارد اما اين استان تاكنون سهم پنج درصدي خود از ارزش كل صادرات كشور را حفظ كرده است.
خراسان رضوي پنج گمرك در لطف آباد، سرخس، باجگيران، دوغارون و مشهد و دو بازارچه مرزي در تايباد در مرز افغانستان و باجگيران در مرز تركمنستان دارد.
كشورهاي هدف صادراتي خراسان رضوي به ترتيب افغانستان، تركمنستان، تاجيكستان و كشورهاي آسياي ميانه و همجوار هستند و سيمان، مواد غذايي و زعفران عمده كالاهاي صادراتي اين استان را تشكيل مي دهند.
7489/1858
مشهد -ايرنا- ناظر گمركات خراسان رضوي گفت: از ابتداي امسال تاكنون ميزان صادرات و واردات كالا در گمركات و بازارچه هاي مرزي اين استان در مقايسه با پارسال روند كاهشي داشته است.