۵ آبان ۱۳۹۴، ۱۷:۱۳
کد خبر: 81814512
T T
۰ نفر
نخست وزير اسپانيا: در برابر استقلال طلبي كاتالونيا مكانيسم هايي داريم

مادريد- ايرنا- «ماريانو راخوي» نخست وزير اسپانيا گفت كه مكانيسم هايي را براي مقابله با اعلام يكجانبه احتمالي‌ استقلال طلبي كاتالونيا طي مدتي‌ كه مجلس اسپانيا در انتظار انتخابات 20 دسامبر(29 آذر) مي‌ باشد، در اختيار دارد.

به گزارش ايرنا و به نقل از خبرگزاري افه، راخوي بعد از ظهر پس از جلسه هيأت دولت طي سخناني در كنفرانسي مطبوعاتي افزود: من همه مكانيسم ها را در نظر گرفته ام زيرا اين وظيفه من به عنوان نخست وزير است اما در هر صورت اميدوارم كه به اتخاذ هيچ تصميمي در اين مورد نپردازم و عقل و منطق حاكم باشد.
وي خاطرنشان ساخت: طي هفته جاري در سازمان ملل 193 راي موافق و هيچ راي مخالف براي دفاع از تماميت ارضي‌ كشورها صادر شد. جهان در اين مسير حركت مي‌ كند و من اميدوارم كه همه اين را درك كنند.
نخست وزير گفت كه چالش استقلال طلبي دولت كاتالونيا، يكي‌ از جدي ترين مشكلاتي است كه وي همزمان با دست و پنجه نرم كردن با بحران اقتصادي، مجبور شد كه با آن روبرو شود.
وي تاكيد نمود كه هميشه حاضر به صحبت و مذاكره با «آرتور مس» رئيس دولت ايالت كاتالونيا بود اما نمي‌ تواند در مورد چيزي كه متعلق به وي نيست مذاكره كند و حاكميت ملي، حقوق اسپانيايي ها و برابري آنها، مواردي نيستند كه به نخست وزير يا پارلمان بستگي داشته باشند بلكه فقط ملت اسپانيا هستند كه بايد در مورد آن تصميم بگيرند.
راخوي همچنين گفت كه براي برگزاري يك همه پرسي‌ كه حاكميت ملي‌ را از بين ببرد، مذاكره نخواهد كرد و وظيفه او دفاع از قانون است.
بنا براين گزارش، در سال هاي اخير به همان ميزان كه آتشفشان جدايي طلبي در ايالت باسك فروكش كرده، زمزمه هاي جدايي طلبي در كاتالونيا به بهانه هاي مختلف به خصوص در زمينه نظام تأمين مالي اين ايالت (مبتني بر اينكه ميزان دريافتي هاي اين ايالت از دولت مركزي اسپانيا كمتر از ميزان پرداختي هايش است) و همچنين اين ادعا كه كاتالونيا از ثروت، صنعت و مولفه هاي كافي براي تشكيل يك دولت مستقل برخوردار است، شعله ور شده است.
چالش جدايي طلبي ايالت كاتالونيا از چهار سال پيش وارد مرحله تازه اي شد. «آرتور مس» كه با حزب متبوعش (فدراسيون CIU كه خود متشكل از دو حزب CDC و Unio بوده است) در انتخابات نوامبر 2010 ايالت كاتالونيا 62 كرسي پارلماني را به خود اختصاص داد و موفق شد در دسامبر همان سال به عنوان رئيس ايالت كاتالونيا انتخاب شود، از همان ابتدا موضوع تصويب شيوه جديد تأمين اعتبار براي اين ايالت را به عنوان هدف اصلي دولت خود قرار داد.
اما اختلافات دولت محلي اين ايالت به رياست مس با دولت مركزي اسپانيا به رياست ماريانو راخوي بر سر نظام تامين اعتبار كاتالونيا و مخالفت قاطع دولت اسپانيا با درخواست كاتالان ها مبني بر برخورداري از شيوه تامين اعتبار مشابه ايالت باسك (مديريت خود آنها بر نظام ماليات اين ايالت) جرقه اي بود كه دور تازه اوج گيري جدايي طلبي در كاتالونيا را رقم زد.
آنها در اين رابطه، يك همه پرسي‌ نمادين براي روز 9 نوامبر (18 آبان ) سال گذشته برگزار كردند و پنج ميليون و 229 هزار و 550 نفر از مردم واجد شرايط كاتالونيا براي همه پرسي فرا خوانده شده بودند. به رغم اينكه در ساعت 20 شب به وقت محلي صندوق ها بسته شده بود، دولت كاتالونيا اجازه داد كه مردم تا 15 روز بعد به 7 نمايندگي دولت ايالتي مراجعه كنند و راي خود را به صندوق ها بيندازند.
دولت اسپانيا، در همان روز و پس از پايان اين همه پرسي اعلام كرد كه همه پرسي هيچ اثر حقوقي ندارد و هيچگونه امتياز سياسي براي مس نخواهد داشت و افزون بر آن، دولت هيچگونه اعتباري به آمار شركت كنندگان در اين همه پرسي كه از سوي دولت ايالتي اعلام شده، نمي دهد.
احزاب جدايي طلب كاتالونيا كه به خاطر مخالفت قاطع دولت مركزي اسپانيا موفق نشدند همه پرسي مد نظر خود را در خصوص استقلال از اين كشور برگزار كنند، تصميم گرفتند براي اعلام يكجانبه استقلال از اسپانيا راه برگزاري 'انتخابات همه پرسي' را در پيش بگيرند.
بر اين اساس، با اعلام برگزاري انتخابات پيش از موعد در اين ايالت از سوي مس براي 27 سپتامبر (5 مهر)، احزاب موافق استقلال كاتالونيا فهرستي واحد براي اين انتخابات ارائه كردند تا ميزان رأي به خود را به ميزان محبوبيت استقلال اين ايالت تفسير كنند و پروسه استقلال از اسپانيا را به استناد آن آغاز كنند.
حزب حاكم كاتالونيا كه قبل از انتخابات مذكور به لطف حمايت پارلماني (و نه ائتلاف) حزب چپ جمهوري خواه اين ايالت هيچ مشكلي در برخورداري از اكثريت مطلق كرسي هاي پارلمان كاتالونيا (نصف به علاوه يك كرسي از تعداد مجموع) نداشت، در حقيقت با برگزاري اين انتخابات جدا از تحكيم آراي خود، به دنبال اخذ نظر مردم در خصوص استقلال به عنوان پشتوانه اقدامات آتي خود بود.
ملي گرايان در همين راستا اعلام كردند در صورت كسب اكثريت مطلق كرسي هاي پارلمان، پروسه اعلام يكجانبه استقلال از اسپانيا را آغاز خواهند كرد.
در اين رابطه، فهرست واحد ملي گرايان در انتخابات با 62 كرسي به اكثريت نسبي دست يافت و به اين دليل كه اكثريت مطلق 68 كرسي است ، بايد با حزب CUP، كه حزب چپ جدايي طلب است و 10 كرسي به دست آورده ، ائتلاف كند و به پروسه جدايي طلبي ادامه دهد.
اروپام *1*491**1485**1599