۱۳ مهر ۱۳۹۴، ۱۵:۰۶
کد خبر: 81786373
T T
۰ نفر

دانش بومی ساكنان 120 روستای گلستان جمع آوری شد

۱۳ مهر ۱۳۹۴، ۱۵:۰۶
کد خبر: 81786373
دانش بومی ساكنان 120 روستای گلستان جمع آوری شد

گرگان - ایرنا - مدیركل دفتر امور روستایی و شوراهای استانداری گلستان گفت: دانش بومی ساكنان 120 روستای این استان با هدف جلوگیری از فراموشی و حفظ آن برای نسل آینده جمع آوری شده است.

قاسم سمیعی روز دوشنبه در آستانه 15 مهر روز ملی روستا در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری جمهوری اسلامی اظهار داشت: اجرای طرح جمع آوری دانش بومی روستاییان استان به منظور حفظ این دانش از اواخر سال 93 آغاز شده است.
وی افزود: مرحله نخست این طرح، اطلاعات جمع آوری شده از افراد پا به سن گذاشته روستایی در زمینه های مختلف از جمله كشاورزی، دامپروری، صنایع دستی و گیاهان سنتی است كه در آینده این اطلاعات در قالب كتاب یا از طریق فضای مجازی در اختیار بهره برداران قرار داده خواهد شد.
سمیعی كم هزینه بودن، در دسترس بودن، سازگار بودن با محیط زیست و كم خطر بودن برای كشاورزان و تولید كنندگان روستایی را از مزیت های این دانش عنوان و اضافه كرد: دانش بومی بر پایه تجربه استوار است و به دلیل آزمون و خطا در طول قرن ها ، تجربه شده و ارزش كاربردی دارد.
گفته می شود گلستان نخستین استانی است كه به فكر گردآوری اطلاعات و دانش بومی روستاییان افتاده است
سمیعی همچنین از تداوم اجرای طرح جمع آوری دانش بومی روستاییان گلستان خبر داد.
'دانش بومی' بخشی از سرمایه ملی هر قوم است كه باورها، ارزش ها، روش ها، ابزار و آگاهی های محلی آنان را در بر می گیرد، این همان دانشی است كه به وسیله آن در طی قرون، اقوام گوناگون روزی خود را از محیط جسته اند، پوشاك شان را تهیه كرده اند، خود را در سرپناهی اسكان داده اند، فرزندان خود را تربیت نموده اند، جامعه را سامان داده و سلامت خود و احشام شان را حفظ كرده اند.
امروزه این دانش شفاهی كه از نسلی به نسل بعد سینه به سینه انتقال یافته، به سرعت رو به نابودی است، چرا كه با مرگ هر سنتی كهن، بخش عظیمی از آن به فراموشی سپرده می شود.

* 14 ساختمان آتش نشانی روستایی گلستان و مشكل كمبود نیرو
مدیر كل دفتر امور روستایی و شوراهای استانداری گلستان همچنین گفت: اكنون 14 ساختمان آتش نشانی در مناطق روستایی استان برای ارایه خدمات به روستاییان و امداد رسانی در مواقع ضروری دایر است.
وی افزود: در این ساختمان ها، 23 دستگاه خودروی آتش نشانی مستقر بوده ،ولی برای بكارگیری آنها و ارایه خدمات در زمان وقوع حادثه با مشكل نیروی انسانی مواجه هستیم.
به گفته وی برای جبران كمبود نیروی انسانی در این بخش، دفتر امور روستایی استان 80 نفر داوطلب را آموزش داده تا در زمان بروز حوادث بكار گرفته شوند.
سمیعی افزود: برای هر ساختمان آتش نشانی در مناطق روستایی استان نیاز به حضور مداوم چهار نفر نیروی آموزش دیده، وجود دارد.
وی با اشاره به اینكه امكانات موجود در حوزه آتش نشانی در مناطق روستایی استان ناكافی است، اضافه كرد: برای جبران كمبودها در این حوزه از امكانات آتش نشانی در شهرهای استان در زمان بروز بحران كمك گرفته می شود.
مدیركل امور روستایی گلستان گفت: بحث گسترش فضاها و ساختمان های آتش نشانی در روستاها، تامین تجهیزات مورد نیاز و جذب نیروی انسانی تمام وقت آتش نشان در این مناطق در كارگروه های ملی خدمات عمومی روستا، طرح و خواستار رفع این مشكلات شده ایم.

* شوراهای اسلامی روستاها و دهیاری ها
سمعیی افزود: در استان گلستان 904 روستا دارای شورای اسلامی است كه در 828 روستا دهیاری فعال می باشد.
وی همچنین از دریافت مجوز از وزارت كشور برای راه اندازی دهیاری در 60 روستای دیگر گلستان خبر داد و گفت: به زودی فعالیت دهیاری در روستاهای مزبور آغاز خواهد شد.
مدیركل امور روستایی و شوراهای استانداری گلستان اشاره ای به اسامی روستاهایی كه تازه مجوز راه اندازی دهیاری آنها گرفته شده ، نكرد.
استان گلستان واقع در شمال كشور، یك میلیون و 850هزار نفر جمعیت وجود دارد كه كمتر از 50 درصد آن در هزار و هشت روستا سكونت دارند و بیشتر به حرفه كشاورزی و دامپروری مشغول هستند.
6204/1648