بازتاب گسترده  فاجعه منا در روزنامه‌های انگلیس/سعودی ها متهم به قصور در تامین امنیت حجاج

لندن -ایرنا- روزنامه‌های انگلیس روز جمعه با انتشار گسترده فاجعه مصیبت‌بار رمی جمرات در سرزمین منا، نوشتند: مقامات عربستان سعودی به دلیل قصور در تامین امنیت حجاج مورد انتقاد قرارگرفته‌اند.

به گزارش ایرنا، روزنامه ایندیپندنت نوشت: مقامات عربستان سعودی در تقلا برای توضیح علل وقوع این حادثه كه بدترین حادثه در ایام حج در بیش از دو دهه گذشته شمرده می‌شود، هستند.
این روزنامه افزود: به دنبال این حادثه كه براساس آمار رسمی سبب مرگ بیش از 700 نفر از جمله حداقل 131 ایرانی شده ، دولت ایران، عربستان سعودی را در ارتباط با این حادثه مورد سرزنش قرارداد .
ایندیپندنت نوشت: مقامات سعودی در واكنش به انتقادات، مدعی هستند 'برخی از حجاج به‌ویژه حجاج آفریقایی از دستورالعمل‌های داده‌ شده پیروی نكرده بودند' ضمن اینكه گرمای شدید هوا و خستگی برخی از حجاج نیز در ایجاد حادثه دخیل بوده‌اند.
این روزنامه به نقل از 'تارك فتاح' یك روزنامه‌نگار و محقق اندیشكده مجمع خاورمیانه در فیلادلفیا آمریكا ، نوشت: در پاسخ به ادعاهای صورت گرفته توسط مقامات سعودی در مورد نقش حجاج آفریقایی در ایجاد این حادثه ، برخی با انتشار پیام‌هایی در شبكه‌های اجتماعی، گفته‌اند كه این اظهارات نمایانگر تفكرات 'نژادپرستانه و ضد سیاه‌پوست' مقامات ریاض است.
ایندیپندنت افزود: حسین امیرعبداللهیان معاون وزیر خارجه ایران به خبرگزاری رسمی ایران، 'ایرنا'، گفت كه وزارت خارجه ایران كاردار عربستان در تهران را در اعتراض به آنچه آن را 'اقدامات نامناسب مقامات سعودی ' در جریان این حادثه نامیده ، احضار كرده است.
این روزنامه افزود: آیت‌الله علی خامنه‌ای رهبر معظم ایران نیز در بیانیه غیرقابل انعطافی بیان داشته است: دولت سعودی موظف است مسئولیت سنگین خود را در این حادثه‌ی تلخ بپذیرد ... مدیریت غلط و اقدامات ناشایسته كه عامل این فاجعه بوده نباید ازنظر دور بماند.'.
ایندیپندنت بابیان اینكه این برای چندمین بار است كه چنین وقایع مرگباری در جریان ایام حج به وقوع می‌پیوندد افزود: این حوادث درحالی‌كه صورت می‌گیرد كه مقامات عربستان سعودی از دوربین‌های كنترل جمعیت استفاده می‌كنند.
این روزنامه افزود: دو شاهد عینی می‌گوید حادثه روز پنجشنبه درزمانی به وقوع پیوست كه دو موج از جمعیت حجاج در مسیر رمی جمرات از روبه‌رو به هم برخورد كردند .
ایندیپندنت به نقل از عبدالله لطفی حاجی 44 مصری نوشت: 'برخورد دو جمعیت حجاج آن هم در یك مسیر، نباید هرگز اتفاق می‌افتاد. در آنجا هیچ تمهیداتی برای جلوگیری از بروز این اتفاق دیده نشده بود و این اتفاق بیش از یك آمادگی ساده است. '
این روزنامه با اشاره به حضور 2 میلیون نفر ازجمله یك‌میلیون و چهارصد هزار خارجی در مراسم حج امسال نوشت: حادثه روز گذشته‌نگرانی زیادی در میان خانواده‌ها و بستگان حج رفتگان ایجاد كرده است.
روزنامه گاردین نیز در گزارشی نوشت: مقامات عربستان سعودی به دنبال حادثه روز پنجشنبه در رمی جمرات كه بیش از 700 كشته و بیش از 800 زخمی برجای گذاشت به‌طور فزاینده‌ای تحت‌فشار برای افزایش ایمنی جان حجاج قرارگرفته‌اند.
این روزنامه افزود: این حادثه درزمانی به وقوع می پیوند كه در همین ماه نیز بر اثر سقوط یك بالابر در شهر مقدس مكه بیش از یك‌صد نفر كشته شدند.
گاردین افزود: سلمان پادشاه عربستان سعودی دستور بازبینی در تدابیر ایمنی و ارتقای سطح مدیریت حجاج در مراسم حج صادر كرده است و این مساله به دنبال فشار ایران و اندونزی به‌عنوان دو كشور اسلامی بانفوذ صورت می‌گیرد.
این روزنامه افزود: در جریان حادثه روز پنجشنبه دررمی جمرات تاكنون 717 نفر كشته‌شده‌اند كه براساس آخرین آمارهای اعلام‌شده 236 نفر آنها پاكستانی، 131 نفر ایرانی، 87 نفر مراكشی، 14 نفر هندی، 8 نفر مصری، 4 نفر ترك ، 3 نفر الجزایری، 3 نفر اندونزیایی و یك نفر هلندی است.
گاردین افزود: آیت‌الله علی خامنه‌ای رهبر معظم ایران، دولت عربستان سعودی را در این حادثه مقصر دانسته و در یك بیانیه بیان داشتند: 'دولت سعودی موظف است مسئولیت سنگین خود را در این حادثه‌ی تلخ بپذیرید ... مدیریت غلط و اقدامات ناشایسته كه عامل این فاجعه بوده نباید ازنظر دور بماند.'.
این روزنامه نوشت: 'جوكو ویدودو' رئیس‌جمهور اندونزی كه رهبری پرجمعیت‌ترین كشور مسلمان را بر عهده دارد، نیز تأكید كرده است كه مدیریت حج باید بهبود یابد تا حوادث مشابه بار دیگر تكرار نشود.
گاردین افزود: مقامات سعودی همچنین گزارش‌های منتشرشده كه حادثه رمی جمرات در ارتباط با ورود محمد بن سلمان آل سعود جانشین ولیعهد و وزیر دفاع عربستان سعودی به منا بوده است رد كرده‌اند.
این روزنامه نوشت: برای اولین بار روزنامه عرب‌زبان 'الیار ' عنوان كرد كه محمد بن سلمان روز پنجشنبه گذشته برای دیدار با پدرش پادشاه عربستان ، همراه با 350 تن از نیروهای امنیتی، وارد منا شده بود و حادثه زمانی رخ داد كه حركت جمعیت در یك مسیر یك‌طرفه ترافیكی را برای هیات این شاهزاده سعودی، بصورت معكوس درآوردند.
روزنامه تایمز نیز با اشاره به فاجعه غمبار رمی جمرات در ساعت حدود 9 صبح روز پنجشنبه گذشته نوشت: آیت‌الله علی خامنه‌ای رهبر معظم ایران، به‌سرعت خاندان حاكم سعودی را در این جریان مقصر شمردند و گفتند: آنها بایستی مسوولیت مرگ 131 ایرانی در این حادثه را بپذیرند.
این روزنامه نوشت: رهبر معظم ایران گفتند: 'سوء مدیریت و اقدامات نامناسب سبب این فاجعه شد ' و 'دولت سعودی بایستی مسوولیت این حادثه غمبار را بپذیرد.'
تایمز نوشت: شاهدان با اشاره به شمار زیاد حجاج و گرمای زیاد دما می‌گویند كه شمار زیادی از حجاج در وسط دو جریان ترافیكی كه در محل تلاقی خیابان 204 و 223 به یكدیگر برخورد كردند، گیر افتاده بودند.
این روزنامه به نقل از شاهدان عینی نوشت چگونه افراد زیادی در جریان این حادثه به طرز وحشتناكی به دلیل فشار جمعیت و دلیل زیردست و پا افتادن و عدم رسیدن كمك‌های امدادی فوت كردند.
این روزنامه نقل از 'اسماعیل هامبا' 58 ساله از نیجریه نوشت: صحنه وحشتناكی بود و تنها به لطف خدا ، توسط یك مرد جوان از این حادثه جان به دربردم .
تایمز افزود: به گزارش شبكه العربیه ' شاهزاده خالد ال فیصل مسوول كمیته مركزی حج، حجاج كشورهای آفریقایی را در ایجاد این حادثه مقصر دانسته است. و خالد الفلاح وزیر بهداشت عربستان نیز به خبرنگار گفته كه عدم توجه حجاج به برنامه زمانی ارائه‌شده از سوی مسوولین عامل بروز این حادثه بوده است و در صورت توجه به این دستورالعمل از بروز این حادثه جلوگیری به عمل می‌آمد.
این روزنامه نوشت: این حادثه دو هفته بعد از سقوط یك بالابر در مكه كه سبب كشته شدن 109 حاجی شد، به وقوع پیوسته است.
تایمز نوشت: سالانه در حدود دو میلیون مسلمان از سراسر جهان ازجمله 25 هزار مسلمان انگلیسی در مراسم حج شركت می‌كنند و براساس برآورد شورای مساجد برادفورد در مراسم امسال تنها 5 تا 7 هزار مسلمان از این شهر به عربستان سعودی رفته بودند.
این روزنامه افزود: وزارت خارجه انگلیس گفته است كه نیروهایش در عربستان سعودی در تلاش برای یافتن برخی از شهروندان انگلیسی است كه به دنبال حادثه روز گذشته گم‌شده‌اند .
به نوشته این روزنامه تاكنون گزارشی در مورد كشته شدن مسلمانان انگلیسی در این حادثه منتشرنشده است.
روزنامه دیلی تلگراف نیز نوشت: درحالی كه متخصصان ایمنی می گوید هنوز خیلی زود است كه بتوان دلایل حادثه روز پنجشنبه را مشخص ساخت، اما این حادثه احتمالا سووالاتی را در مورد نحوه مدیریت جمعیت عظیم مسلمانان كه هرساله برای برگزاری مراسم حج به عربستان سعودی می آیند، ایجاد خواهد كرد.
دیلی تلگراف افزود: این حادثه خونین در خیابان شماره 204 كه یكی از دو محل اصلی ورودی از منا به طرف جمرات است، رخ داده است.
این روزنامه نوشت: این حادثه در حالی رخ می دهد كه بدنبال آخرین حادثه مرگبار درمراسم حج در سال 2006 میلادی كه در جریان آن 346 نفر كشته شدند، شركت انگلیسی 'كراود ویژون' مسوولیت راه اندازی یك سیستم رایانه ای پیشرفته برای كنترل جمعیت دراین منطقه برعهده داشته است.
.به نوشته این روزنامه، مقامات سعودی با توجه به نصب نرم افزارهای تجزیه وتحلیل آماری و پیچیده جمعیت كه متصل به اتاق كنترل مركزی است می توانسته اند كه آخرین وضعیت مربوط به تردد جمعیت در محل را با دقت بسیار زیاد پیش بینی كرده و مانع از بروز اتفاقات این چنینی شوند.
دیلی تلگراف، افزود: اما این شركت انگلیسی در همین حال گفته است كه تجهیزات آن نمی توانند ورودی ها به منطقه جمرات را تحت پوشش قرار دهند.
این روزنامه افزود:' فیونا استرنس' مؤسس شركت'كراود ویژون' به دیلی تلگراف گفت: شركت ما به صورت فعال درگیر در رویدادهای مرتبط با حج بوده و دولت عربستان سعودی نیز سرمایه گذاری قابل توجهی در این رابطه كرده است.
'فیونا استرنس' در همین حال به دیلی تلگراف گفته است: 'اما این تجهیزات و منابع عمدتا در اطراف پل جمرات كه حوادث قبلی در آنجا رخ داده و نه در منطقه ای كه حادثه روز پنجشنبه در آنجا روی داد، بكار گرفته شده اند.
دیلی تلگراف افزود: وی درهمین حال از اظهارنظر در این مورد چرا این فناوری در سطح وسیع تری در مناطق ورودی به پل جمرات به كار گرفته نشده است خودداری كرد اما گفت: هنوز زود است كه در مورد علت دقیق این حادثه اظهارنظر كرد.
براساس گزارش های منتشر شده ، در حادثه مرگباری كه صبح پنجشنبه دوم مهر ماه جاری در اثر ازدحام جمعیت در رمی جمرات در منا رخ داد، افزون بر یكهزار نفر از حجاج جان خود را از دست دادند و حدود دو هزار تن مجروح شدند.
براساس آخرین گزارش ها شمار جانباختگان ایرانی در این حادثه تاكنون 131 تن و مجروحان 85 نفر اعلام شده است..
اروپام**1**1552**1566