در گزارشي كه در شماره روز يكشنبه پانزدهم شهريور 1394 خورشيدي به قلم معصومه اصغري انتشار يافته، آمده است: اين سايت خرداد امسال باوجود واكنشهاي بسيار، رونمايي شد و طبق اعلام متوليان آن، تاكنون16هزارو500 نفر در آن ثبت كرده و 140 ازدواج هم از طريق آن انجام شده است.
در اين سايت ابتدا با چند راهنما روش ارسال اطلاعات فردي، تماس، تحصيلات، خانواده، شغل، ظاهر، شرايط اقتصادي، تواناييها، اطلاعات جانبي، خواستهها، علايق و... به مخاطب آموزش داده ميشود و پرسشنامهاي براي تكميل در اختيار او قرار ميگيرد. سايت تبيان از طريق معرفاني كه تعداد آنها را در تهران حداقل ١١٠ نفر اعلام كرده است و در هر زماني تنها تعدادي از آنها فعال هستند، افرادي را براي ثبتنامشدگان در سايت شناسايي و معرفي ميكند. پس از ثبتنام، از طريق دو معرف، پرونده بررسي و براي ادامه مراحل تكميل پرونده با فرد ثبتنامشده تماس گرفته ميشود و براي مصاحبه نوبت مشخصي را اعلام ميكنند. پس از عبور از مرحله مصاحبه تكميلي؛ فرمهاي متقاضيان از سوي كارشناسان ذيصلاح بررسي ميشود و در صورتي كه موارد مناسب و كفو آنان در بانك جامع معرفان تبيان وجود داشته باشد؛ فرد مناسب به خانواده متقاضي معرفي خواهد شد. علاوهبر اين موارد، دو آزمون روانشناختي نيز در ادامه به مراحل ثبتنام اضافه شده است.
اين مجموعه، زيرمجموعه سازمان تبليغات اسلامي است و اين خدمات را رايگان انجام ميدهد. همچنين همه امور ثبتنام تا مراحل پاياني و اطمينان كامل از صحت اطلاعات ارائهشده را به شكل غيرحضوري انجام ميدهد و ثبتنامكنندگان از طريق يك ايميل با سايت در ارتباط هستند. زمان تماس با متقاضيان از ابتدا ١٠ روز اعلام شده بود، اما تعداد زيادي از پيامهاي مخاطبان روي سايت گوياي تماسنگرفتن در اين مدت زماني بوده است. پاسخ سايت به اين افراد اين بوده كه ميزان درخواست زياد شده و از اين به بعد متناسب با زمان ثبتنام، اولويتبندي صورت ميگيرد و با آنها تماس گرفته خواهد شد و درست به همين دليل بسياري از كاربران به طولانيشدن زمان بررسي پرونده و تأخير در تماس با آنها اعتراض دارند و به نظر ميرسد با توجه به حجم مراجعه و توجه جوانان، اين بررسي بايد با سرعت بيشتري انجام شود.
**بياعتمادي به اين طرحها
نگاهي كوتاه به نظراتي كه كاربران در پايان مطالب اين سايت ثبت كردهاند، نشان ميدهد كه فضاي بهوجودآمده براي چنين موضوعاتي بسيار آسيبديده و آسيبپذير است. بسياري از مخاطبان اين سايت كه همان جوانان جوياي همسر هستند با ديد سودجويي، تجارتي مسئلهدار، استفاده از اين اطلاعات براي كاربريهايي ديگر، كسب درآمد، نمايش سياسي و... به اين كار جديد نگاه ميكنند و همين بياعتمادي يكي از دلايل اصلي كاملنشدن اطلاعات و ارتباطگرفتن با اين مجموعه است. بسياري از جوانان روش آشنايي با همسر از طريق سايت را روشي اصولي، معتبر و حتي عاشقانه نميدانند يا حتي جرئت مطرحكردن اين روش با خانواده را ندارند. به عبارتي ميتوان گفت عملكرد اين سايت در قدم اول به نوع و روشهاي مقابله با باورها، اخبار و فضاي منفي عليه اين اقدام خير بستگي دارد.
**ازدواجهاي بدون مشكل تا به حال!
زهره حسيني، مدير پروژه همسانگزيني تبيان، با بيان اينكه طرح همسانگزيني داراي چهار ركن اصلي شبكه معرفان، مشاوران، راستيآزمايي و امنا است به مهر اعلام كرده يك پروسه معرفي نسبتا طولاني است و افراد براي شناسايي يكديگر سه ماه وقت دارند. همچنين در چارچوب اين طرح هر شش ماه يك بار ميزان رضايتمندي زوجها از ازدواج ارزيابي ميشود. بر اين اساس از زمان آغازبهكار سايت، قبل از رونمايي رسمي، اولين موردهايي كه ازدواج كردهاند و نزديك به شش ماه از ازدواجشان ميگذرد اكنون از سوي مشاوران ارزيابي شدهاند و تاكنون هيچ مشكلي گزارش نشده است.وي گفت: زوجهايي كه از طريق سرويس همسانگزيني تبيان ازدواج ميكنند، پس از شش ماه و ارزيابي ازدواجشان، در صورت رضايتمندي بستههاي آموزشي مرتبط را دريافت ميكنند و در صورت رضايت، آموزشهاي جديدي دريافت كرده و به مشاور خانواده درمانگر ارجاع داده ميشوند.
**باز هم دهه شصتيها در صدر مراجعان
مدير پروژه همسانگزيني تبيان بيشترين ثبتناميها را متولدين دهه 60 اعلام كرده و گفته است: هشت درصد از متقاضيان سايت افرادي بودهاند كه سابقه ازدواج قبلي داشتهاند كه همسرشان فوت شده يا متاركه كردهاند و92 درصد افرادي هستند كه سابقه ازدواج ندارند. به لحاظ تحصيلات نيز بيشترين سطح تحصيلي كارشناسي و سپس كارشناسي ارشد و دكترا هستند و از نظر وضعيت اقتصادي و جايگاه مالي افراد نيز اغلب متقاضيان قشر متوسط جامعه هستند.
**حتما پاي خانواده را وسط ميكشيم
حسيني درباره ميزان رضايتمندي خانوادهها از اين نوع ازدواج گفت: در واقع معرفي از طرف واسطهها به خانواده افراد صورت ميگيرد و مفهوم اين نوع معرفي اين نيست كه دختر و پسر با يكديگر در ارتباط باشند. قطعا به دليل نوپابودن طرح ممكن است مخالفتهايي وجود داشته باشد يا فرهنگسازي لازم براي اعتماد خانوادهها وجود نداشته باشد، اما اگر كار به شكل درست و مناسبي انجام شود، كمكم اعتماد خانوادهها جلب ميشود. پس از معرفي، ادامه كار به خانواده سپرده ميشود و براي ملاقات فرزندان با يكديگر بهصورت سنتي عمل ميشود و اگر خانوادهها تمايل داشته باشند تحت نظارت بيرون از منزل نيز ملاقات خواهند كرد.
**همسانگزيني تبيان را با تقلبيها اشتباه نگيريد
مدير پروژه همسانگزيني تبيان همچنين تصريح كرد: پس از انتخاب نام اين مجموعه، وبلاگها و سايتهاي زيادي با اين نام راهاندازي شد و حتي برخي از سايتهاي همسريابي با استفاده از اين عنوان به تبليغات محيطي دست زدند و سعي كردند از موج ايجادشده براي تبليغات و اطلاعرساني اين پروژه، سوءاستفاده كنند اما بايد تأكيد كنم كه خدمات همسانگزيني تبيان تنها سرويس رايگان در اين زمينه است و ساير سايتهايي كه در اين زمينه فعالاند از متقاضيان خود هزينههاي هنگفتي دريافت ميكنند. بههميندليل از متقاضيان تقاضا ميكنم اگر براي يافتن نشاني اينترنتي همسانگزيني تبيان از موتورهاي جستجو استفاده ميكنند حتما عبارت «همسانگزيني تبيان» را به موتورهاي جستوجو داده و براي استفاده از خدمات همسانگزيني تبيان به آدرس Hamsan.tebyan.net مراجعه كنند.
**تفكيك مجردها
يكي از اقدامات ديگر اين مجموعه جداكردن پروسه ثبتنام از مجردها و غيرمجردهاست. سايت همسانگزيني تبيان، زنان و مرداني را كه يكبار ازدواج كردهاند اما بههردليلي درحالحاضر همسري ندارند هم مشمول ثبتنام در اين سايت كرده است كه البته با توجه به شرايط اين افراد (بالابودن سن، داشتن فرزند، شرايط خانوادگي و...) به شكل جداگانه ارزيابي ميشوند.
**فعلا تهران و بعد شايد مشهد و اصفهان
اين طرح با توجه به تازگي، يك دوره پايلوت در تهران داشته و فعلا هم در تهران اجرا ميشود اما طبق گفته مسئولان اين مجموعه قرار است بهزودي در مشهد و اصفهان نيز اجرائي شود.
*منبع: روزنامه شرق
**گروه اطلاع رساني**9165**9131

تهران- ايرنا- روزنامه شرق در صفحه جامعه نوشت: پس از اما و اگرهاي بسيار و تجربه طرحهاي پايلوت سايتهاي همسرگزيني كه هيچگاه نتايج آن اعلام نشد، بالاخره و به صورت رسمي سازمان تبليغات اسلامي، سايتي را براي معرفي جوانان به يكديگر با نام سايت «همسانگزيني تبيان» ايجاد كرد.