۱۸ مرداد ۱۳۹۴، ۱۰:۴۷
کد خبر: 81713174
T T
۰ نفر

قارچ جايگزين پروتئيني سالم

۱۸ مرداد ۱۳۹۴، ۱۰:۴۷
کد خبر: 81713174
قارچ جايگزين پروتئيني سالم

اصفهان - ايرنا - بيش از 38 هزار نوع قارچ وجود دارد كه بعضي از آنها سمي اند و برخي قابل خوردن هستند.

از ميان قارچ هاي خوراكي دو نوع دكمه اي سفيد و صدفي در كشور موجود است كه نوع صدفي آن با اقبال مصرف كنندگان مواجه نشده است.
رنگ، شكل و اندازه ي قارچ ها مي تواند خيلي متنوع و مختلف باشد و به دو دسته وحشي و پرورشي تقسيم مي شوند.
قارچ خوراكي اثرات مفيدي در سلامتي انسان دارند كه رقيق كردن خون، جلوگيري از ايجاد و رشد تومورهاي سرطاني از جمله اين اثرات است.
از جمله اين قارچ‌هاي وحشي خوراكي مي‌توان به زرد كيجا، دنبلان كاذب، شاه صدف، قارچ كاه‌دوست، مورال و قارچ گوش چوب اشاره كرد.
قارچ هاي خوراكي 80 تا 90 درصد، آب دارند و خيلي كم كالري هستند. مقدار كمي چربي و سديم (نمك) و 8 تا 10 درصد فيبر دارند و خوراكي ايده آلي براي كنترل وزن و فشار خون به شمار مي آيند.
قارچ منبع بسيار خوبي نيز براي تامين آهن، پتاسيم، مس و سلنيوم است. در هر 100 گرم آن حدود يك ميلي گرم آهن وجود دارد. سلنيوم آنتي اكسيداني است كه با ويتامين E كار مي كند و از سلول ها در برابر صدمات راديكال هاي آزاد محافظت مي نمايد.
پتاسيم موجود در آن به كاهش فشار خون كمك مي كند و خطر سكته قلبي را پايين مي آورد. يك واحد قارچ كه شامل 5 عدد متوسط است، حدود 20 تا 40 درصد نياز بدن به مس را تأمين مي كند و اگر بطور مرتب به عنوان خوراك مورد استفاده قرار گيرد، عملكرد سيستم ايمني بدن را بهبود مي بخشد.
طبق نظر كارشناسان ايراني توليد و تكثير راحت اين ماده غذايي و قابليت پرورش آن در همه نوع شرايط آب و هوايي و اقليم، اقتصادي بودن آن و بي نيازي در توليد و واردات آن به كشور هاي خارجي در مواد اوليه، بذر و تجهيزات ، صنعت قارچ مي تواند در زمينه تحقق اقتصاد مقاومتي و سلامت افراد جامعه نقش آفرين باشد.

**بررسي اقتصادي توليد قارچ از نگاه كارآفرينان اصفهاني
عليرضا الماسي كارآفرين نمونه سال 94 و مدير عامل يكي از واحدهاي توليدي قارچ در اصفهان گفت: ميانگين جهاني مصرف قارچ در جهان دو و نيم كيلوگرم و در كشورهاي توسعه يافته 10 تا 12 كيلوگرم است و اين در حاليست كه سرانه مصرف اين محصول مغذي و سالم در ايران بين 900 گرم تا يك كيلوگرم است.
وي بااشاره به مواد اوليه توليد اين محصول كه كلش گندم و كود مرغي است، اظهاركرد: اين مواد كه جزء ضايعات كشاورزي به شمار مي رود، در داخل كشور قابل تهيه است.
مدير عامل شركت توليد قارچ يكتاي سپاهان با اشاره به اينكه براي توليد اين محصول به آب زياد نياز نيست و امكان ايجاد صنعت توليد قارچ در منازل شخصي نيز وجود دارد، اظهاركرد: توجه به اين صنعت اشتغال زا ست.
وي افزود: با توليد بذر، كمپوست بلوك شده براي اولين بار در منطقه مركزي كشور توانستيم در اجراي اقتصاد مقاومتي گام موثري برداريم.
الماسي بااشاره به اينكه در اين واحد توليد قارچ 400 مشغول به كار هستند ، افزود: اين واحد توليدي بصورت غير مستقيم زمينه اشتغال زايي 2 هزار نفر را فراهم كرده است.
وي اظهاركرد: اين واحد توليد قارچ در اصفهان با همكاري 500 خانوار ساليانه سه هزار و 800 تن قارچ توليد و روانه بازار داخل و خارج كشور مي كند.
او كشورهاي هدف صادرات قارچ توليدي را كشور عراق و كشورهاي حاشيه خليج فارس اعلام كرد.
الماسي، مشكل عمده اين صنعت را نوپا بودن و عدم برخورداري از دانش فني كافي عنوان كرد و افزود: به دليل عدم اطلاعات كافي و آگاه نبودن به مسائل توليد، عملكرد آن زير آستانه اقتصادي است.
وي خواستار توجه بيشتر مسئولان به اين صنعت پربازده و سالم و حمايت از توليدكنندگان و كارآفرينان داخلي شد و گفت: تسهيل قوانين مالياتي و بيمه به فعالان اين صنعت كمك مي كند.
حجت دادخواه مدير توليد و كارخانه يك واحد پرورش قارچ در اصفهان نيز با اشاره به تاثير توليد صنعتي و سنتي قارچ بر اشتغال اظهار كرد: افراد در واحد هاي مسكوني هم مي توانند بين 5 تا 10 تن توليد قارچ كنند.
وي افزود: اين محصول به امكانات و فضاي زياد نياز ندارد و زود بازده و سود آور است.
دادخواه با بيان فرآيند توليد، كاشت، داشت و برداشت اين محصول زمان به بار نشستن اين محصول را دو ماه اعلام كرد.
ه.ا/ 2093