۳۰ تیر ۱۳۹۴، ۱۵:۴۳
کد خبر: 81690058
T T
۰ نفر
بیمه تكمیلی و اشتغال به سبد توانمندسازی بنیاد ملی نخبگان افزوده شد

تهران - ایرنا - معاون برنامه‌ریزی و نظارت بنیاد ملی نخبگان از توافق با سازمان تأمین اجتماعی به منظور اعطای تسهیلات بیمه تكمیلی و اشتغال به دانشجویان استعداد برتر خبر داد.

به گزارش ایرنا از بنیاد ملی نخبگان، نشست تشریح شیوه‌نامه «اعطای جایزه‌های تحصیلی به دانشجویان مستعد برتر» در سال تحصیلی 95- 1394 با حضور دكتر غلامعلی منتظر معاون برنامه‌ریزی و نظارت بنیاد ملی نخبگان و معاونان آموزشی دانشگاه‌ها و پژوهشگاه‌های شهر تهران در محل این بنیاد برگزار شد.

منتظر در این نشست ضمن اشاره به اجرای موفق «آیین‌نامه جایزه‌های تحصیلی دانشجویان صاحب استعدادبرتر» در سال گذشته تحصیلی گفت: باتوجه به بررسی‌های انجام شده و همچنین تجربه یكساله در اجرای این آیین‌‎نامه در سال آتی نیز آیین‌نامه جایزه تحصیلی با جدیت بیشتر و البته واگذاری اختیارات بیشتر به دانشگاه‌ها اجرا خواهد شد.

وی افزود: این برنامه یكی از سیاست‌های بنیاد برای حمایت از دانشگاه‌های برتر در چارچوب ماده 20 برنامه پنجم توسعه نیز هست زیرا از طریق آن هم دانشجو و هم استاد و هم دانشگاه از پشتیبانی بنیاد بهره‌مند می‌شوند و با توجه به زمان باقی مانده تا شروع سال تحصیلی جدید، از هم اكنون برنامه ریزی ها آغاز شده است.

معاون بنیاد ملی نخبگان بر لزوم نهادینه شدن واژگان نخبگانی و پرهیز از استفاده نابجا از این واژه‌ها در فضای تخصصی تاكید كرد و گفت: در فضای عمومی ممكن است به هر فرد متخصص و خبره‌‍‌ای (حتی برای احترام) واژۀ «نخبه» اطلاق شود اما باید دانست در فضای تخصصی هر واژه علاوه بر رساندن مفهوم، بار حقوقی نیز به همراه دارد، بنابراین در حوزه كاری بنیاد نمی‌توان هر دانش‌آموز، دانشجو، استاد یا متخصصی را نخبه نامید.

وی با بیان ویژگی‌های فرد نخبه از نگاه بنیاد ملی نخبگان، اظهار داشت: در نگاه بنیاد، اگر فردی استعداد و هوش برتری در قیاس با دیگران داشته باشد و بتواند این نعمت الهی را به یك تخصص تبدیل كند و سپس با استفاده از تخصص خود تاًثیری بی‌بدیل و یا كم‌بدیل در جامعه تخصصی خود به جا بگذارد، به عنوان نخبه شناسایی و معرفی می‌شود.

منتظر یادآور شد: فردی كه در این مسیر قرار دارد اما هنوز به اثرگذاری نرسیده است «مستعدبرتر» نامیده می‌شود و بر این اساس برنامه‌های بنیاد ملی نخبگان نیز برای شناسایی این افراد از بین نزدیك به پنج میلیون دانشجو و سپس هدایت و حمایت از آنان برای رسیدن به نقطه هدف كه همان نخبگی است، طراحی و در حال اجرا است.

وی ادامه داد: طبق آمار علمی اگر جامعه‌ای متوازن باشد، بین 1 تا 1.2 درصد جمعیت‌ آن می‌توانند به لحاظ استعداد برتری كه نسبت به دیگران دارند، در مسیر نخبگی قرار بگیرند كه با این حساب حدود یك میلیون نفر از جمعیت كشور می‌توانند در مسیر نخبگی گام بردارند.

منتظر تصریح كرد: «نخبگی» برساختی اجتماعی است بدین معنا كه تمام آنچه گفته شد باید در ذیل گفتمان انقلاب اسلامی و اصول پذیرفته شده نظام شكل بپذیرد بنابراین فرد حتی در صورت داشتن تمام ویژگی‌های نخبگی و به رغم اثرگذار بودن در جامعه تخصصی خود، مادامی كه داشته‌های خود را در راه آرمان‌ها و اهداف جامعه ایرانی بكار نگیرد به عنوان «نخبه ایرانی» شناخته نخواهد شد.

وی در رابطه با طرح های حمایتی بنیاد ملی نخبگان نیز توضیح داد: طرح جایزه تحصیلی از سال 86 در بنیاد شروع شد كه در ابتدا شامل تسهیلاتی مانند كمك هزینه تحصیلی ماهانه، كمك هزینه مسافرت‌های علمی، اعتبار پژوهانه برای پایان‌نامه و كمك هزینه فرصت مطالعاتی ویژه دانشجویان دوره دكتری تخصصی و نیز كمك هزینه سفر عمره مفرده بود.

معاون بنیاد ملی نخبگان خاطرنشان كرد: نكته مهم در فرایند قبلی، اول شناسایی افراد صرفا براساس نتایج كنكور، المپیاد، و ثانیا تصدی‌گری مستقیم بنیاد نسبت به دانشجویان بود.

وی درباره تغییرات آیین نامه بنیاد ملی نخبگان بیان داشت: «آیین‌نامه جایزه‌های تحصیلی دانشجویان صاحب استعدادبرتر» در خرداد 1393 به تصویب رسید و در سال تحصیلی گذشته نیز اجرایی شد كه چند رویكرد اصلی از جمله تنوع استعداد در مقابل یكسان نگری، رشد باغچه‌ای در مقابل نگهداشت گلخانه‌ای و تداوم فعالیت نخبگانی را مدنظر داشت.

منتظر تاكید كرد: نكته مهم در آیین‌نامه جدید جایزه تحصیلی این است كه دانسته شود داشتن استعداد برتر نعمتی تعهدآور است نه مزیتی توقع‌آفرین و به عبارت دیگر فرد نخبه به دلیل برخورداری از هوش و استعداد بیشتر از دیگران مسؤولیت بیشتری را نیز در قبال جامعه خود دارد، البته بنیاد به عنوان یك نهاد حكومتی قدردان زحمات این فرد است اما صاحب استعداد برتر باید بداند در قبال جامعه خود بیش از دیگران مسؤول است.

وی به دیدار اخیر رهبر معظم انقلاب با دانشجویان اشاره كرد و گفت: حسب فرمایش ایشان «هوش و استعداد بیشتر نسبت به دیگران یكی از مصادیق رزق الهی است و افراد باید بدانند حتی اگر نسبت به دیگران تلاش و پشتكار بیشتری نیز دارند بازهم این تلاش و پشتكار از دسته ارزاق الهی محسوب می‌شود. خداوند در قرآن كریم تأكید می‌كند انسان باید از آنچه به عنوان رزق به او عطا شده است در راه خدا انفاق كند» و بنیاد ملی نخبگان نیز در آیین‌نامه جدید جایزه تحصیلی به دنبال نهادینه كردن این فرهنگ گام برداشته است كه البته در این مسیر به كمك سایر دستگاه‌ها نیز احتیاج است.

معاون برنامه‌ریزی و نظارت بنیاد ملی نخبگان در ادامه به جوایز تحصیلی در نظر گرفته شده برای دانشجویان صاحب استعداد برتر اشاره كرد و گفت: این جوایز در چهار دسته آموزشی، پژوهشی، فناوری و فرهنگی تقسیم‌بندی شده‌اند كه به تفكیك مقطع تحصیلی به افراد مشمول اختصاص خواهد یافت.

به گفته وی برای دانشجویان رشته پزشكی چهار سال اول معادل دورۀ كارشناسی، سال پنج تا هفتم معادل دورۀ كارشناسی ارشد و دورۀ تخصصی معادل دورۀ دكتری تخصصی محسوب می‌شود.

منتظر اظهار داشت: به جز اعتبار ودیعه مسكن كه فرد تا پایان همان دوره تحصیلی می‌تواند از آن برخوردار شود، تمامی جوایز در نظر گرفته شده برای افراد یكساله است و فرد برای برخورداری مجدد از آنها باید دوباره در چرخه رقابت قرار گیرد.

وی یادآور شد: با رایزنی‌های انجام شده با سازمان تأمین اجتماعی، افراد می‌توانند از تسهیل بیمه تكمیلی و نیز بیمه اشتغال نیز به شرط فعالیت دانشجویی برخوردار شوند و به این ترتیب فرد علاوه بر فعالیت در دانشگاه و برخورداری از راتبه‌های مالی، در صورت فعالیت به عنوان آموزش‌یار، پژوهش‌یار یا فن‌یار، از سابقه كار مورد تائید سازمان بیمه نیز بهره‌مند می‌شود كه این تسهیل در سبد تسهیلات فرهنگی آیین‌نامه جایزه تحصیلی گنجانده شده است.



**پرداخت راتبه دانشجویی در سال تحصیلی آتی فقط با انجام كار دانشجویی امكان پذیر می شود



منتظر با بیان اینكه در سال تحصیلی آتی، پرداخت راتبه دانشجویی صرفا با انجام كار دانشجویی در محیط دانشگاه صورت می‌پذیرد، افزود: علاوه بر این، پرداخت كارمزد دستیار پژوهشی، دستیار آموزشی و دستیار فناوری صرفا براساس قرارداد دانشجو با دانشگاه پرداخت می‌شود و اگر قراردادی بین دو طرف منعقد نشود، بنیاد ملی نخبگان مسؤولیتی در قابل هزینه‌ها به عهده ندارد كه فرم قرارداد قابل قبول بنیاد در اختیار دانشگاه‌ها قرار گرفته است.

منتظر با اشاره به اینكه در سال گذشته هیچ درخواستی برای استفاده از تسهیلات «اعتبار هسته پژوهشی» كه در ذیل تسهیلات پژوهشی قرار دارد، به بنیاد ارائه نشده است، افزود: گروه پژوهشی و فعالیت گروهی همواره مورد تأكید مسؤولان و خاصه رهبری معظم انقلاب بوده و هست اما متاسفانه در سال گذشته درخواستی برای استفاده از آن نبود.

وی خاطرنشان كرد: اگر در گروه پژوهشی یكی از افراد به عنوان مستعد برتر مورد تائید بنیاد ملی نخبگان شناخته شود، گروه می‌تواند از تسهیل اعتبار هسته پژوهشی بهره‌مند شود.



**سیاست جدید بنیاد ملی نخبگان بر فرصت های مطالعاتی داخلی است



معاون بنیاد ملی نخبگان درباره اعزام به فرصت مطالعاتی نیز گفت: این امكان تنها برای دانشجویان دوره دكتری تخصصی و به دو صورت اعزام داخلی و اعزام خارجی در نظر گرفته شده است و بر اساس سیاست جدید، بنیاد در تلاش برای تقویت فرصت مطالعاتی داخلی است چراكه زمینه خوبی در كشور وجود دارد و از طرفی برای برخی رشته‌های علوم انسانی نیز می‌توان شرایط گذراندن فرصت مطالعاتی در حوزه‌های علمیه را فراهم كرد.

وی افزود: برای هر دانشگاهی سهمیه‌ای خاص برای اعزام به فرصت مطالعاتی در نظر گرفته شده كه در متن تفاهم نامه با دانشگاه آمده است.

معاون برنامه‌ریزی و نظارت بنیاد ملی نخبگان درباره تسهیل نظام ‌وظیفه نیز اظهار داشت: با انعقاد تفاهم‌نامه مشترك با ستاد كل نیروهای مسلح مقرر شد بنیاد ملی نخبگان افراد تحت حمایت خود را كه مشمول استفاده از طرح نظام‌وظیفه تخصصی می‌شوند به این ستاد معرفی كند و ستاد یادشده تصمیم‌گیری نهایی را درباره مكان و موضوع تحقیق افراد بگیرد.

وی افزود: البته مقرر شده چنانچه شركت دانش‌بنیان، پژوهشگاه و یا دانشگاهی طرحی ملی مورد تائید ستاد كل نیروهای مسلح در دست داشته باشد، بتواند بابت آن طرح از سهمیۀُ خدمت نظام وظیفه نیز بهره ببرد.

منتظر درباره عدم اشاره به تسهیلات نظام‌وظیفه در «آیین‌نامه جایزه تحصیلی دانشجویان صاحب استعداد برتر» نیز توضیح داد: فرد در زمان دانشجویی به دلیل تحصیل در دانشگاه نیازی به تسهیلات نظام ‌وظیفه ندارد به همین دلیل امكان مذكور به آیین‌نامه مربوط به حمایت از دانش‌آموختگان منتقل شده است علاوه بر اینكه دانشجویان دوره دكتری تخصصی كه از طرح نامۀ رساله خود دفاع موفقیت آمیز كرده باشند می‌توانند با اجازه كتبی از استاد راهنمای خود از این امكان برخوردار شوند.

منتظر در ادامه درباره سهمیه‌بندی دانشگاه‌ها نیز عنوان كرد: به دلیل وجود دانشگاه‌های بزرگ در تهران، اغلب صاحبان استعداد برتر در مراكز علمی تهران حضور دارند به همین دلیل به هر یك از این دانشگاه‌ها سهمیه مشخصی تعلق می‌گیرد و لازم است دانشگاه حدود یك‌چهارم سهمیه تخصیص‌یافته را به دانشجویان نو ورود اختصاص دهد البته تمام تسهیلات فقط در سنوات قانونی به افراد پرداخت می‌شود.

سنوات درنظر گرفته شده برای دوره كارشناسی 8 ترم، ارشد 4 ترم و دوره دكتری تخصصی 9 ترم است.

معاون برنامه‌ریزی و نظارت بنیاد ملی نخبگان در ادامه با بیان اینكه امسال بنیاد طی تفاهم‌نامه‌ای همه اطلاعات و نیز دسترسی به سامانۀ اطلاعاتی بنیاد را در اختیار دانشگاه‌های برتر قرار داده است، به فرصت مناسب تابستان اشاره و ابراز امیدواری كرد كه دانشگاه‌ها با بررسی سوابق دانشجویان، اسامی برگزیدگان را براساس سامانه الكترونیك بنیاد تا نیمه شهریورماه اعلام كنند تا فرایند اعطای جایزه‌ها از ابتدای سال تحصیلی آغاز شود.

وی افزود: در این مسیر بنیاد‎های نخبگان استانی به ویژه (بنیاد نخبگان استان تهران و استان البرز) وظیفه همراهی با دانشگاه‎ها و نظارت بر اجرای صحیح آن را برعهده دارند.

در پایان این جلسه دو ساعته، متن تفاهم‎نامه با دانشگاه‌های برتر به همراه نسخه‌ای از كتاب راهنمای جایزه‌های تحصیلی (راجا) و اطلاعات دسترسی به پایگاه اطلاعاتی بنیاد به معاونان آموزشی دانشگاه تحویل داده شد.

علمی**1055**1599
۰ نفر