به گزارش ايرنا، هوشنگ حسوني زاده روز سه شنبه در جلسه تعيين حقابه كشاورزي كشت تابستان در خوزستان، با بيان اينكه در سال آبي جاري شديدترين خشكسالي را تجربه كرديم افزود: در اين مدت آورد رودخانه كرخه 82 درصد و رودخانه جراحي 72 درصد كاهش يافته است.
به گفته وي، تنها سه درصد از حجم مفيد سد كرخه و 9 درصد از حجم مفيد سد مارون ذخيره آبي دارد به همين دليل توليد انرژي در سه سال گذشته در سد كرخه و از سال گذشته نيز در سد مارون تعطيل شده است.
حسوني زاده همچنين درباره آخرين وضعيت حجم مفيد ذخاير مخازن سدهاي خوزستان گفت: هم اكنون حجم اين ذخاير پنج ميليارد و 800 ميليون مترمكعب است در حالي كه در مدت مشابه پارسال، حجم ذخاير هفت ميليارد و 591 ميليون مترمكعب بود.
وي با بيان اينكه سد كرخه از سال 77 وارد مدار شده و در اين مدت تراز آن از 200 متر بالاتر نرفته، اضافه كرد: براي كمك به جبران خشكسالي كرخه هم اكنون 700 ميليون مترمكعب از رودخانه دز به اين رودخانه منتقل مي شود.
معاون سازمان آب و برق خوزستان گفت: بر اساس استاندارد ارتفاع آب در مخزن سد كرخه نبايد از 180 متر پايين تر آيد اما اكنون براي تراز 177 برنامه ريزي مي كنيم.
وي تغييرات اقليم،خشكسالي و ذخيره سازي آب در سد سيمره در استان بالا دستي ايلام را عوامل كاهش شديد آورد رودخانه كرخه عنوان كرد.
حسوني زاده در ادامه با بيان اينكه دركشت پاييزه گذشته، 94 درصد آب مورد نياز كشاورزي از سدها رهاسازي شده گفت: با توجه به شرايط سدهاي حوضه كرخه و مارون در تابستان امسال امكان تامين آب كشاورزي وجود ندارد.
وي ممنوعيت كشت تابستانه را در خوزستان خواستار شد و تاكيد كرد كه در حوضه رودخانه هاي كرخه، مارون و زهره كشت تابستانه صورت نگيرد اما دولت بايد بابت اين مساله خسارت كشاورزان را جبران كند.
حسوني زاده اظهار كرد: درسال آبي جاري تاكنون 196 ميليمتر و سال آبي گذشته 328 ميليمتر بارندگي در خوزستان اتفاق افتاده در حالي كه به طور طبيعي بايد 355 ميليمتر باران ببارد.
وي از كاهش سه ميليارد مترمكعبي آبدهي رودخانه هاي خوزستان از ابتداي سال زراعي جاري تاكنون خبر داد و افزود: رودخانه هاي خوزستان در مجموع 10 ميليارد و 754 ميليون مترمكعب آورد داشتند در حالي كه ميزان آبدهي در طولاني مدت 21 ميليارد مترمكعب ثبت شده است.
سد كرخه يكي از بزرگترين سدهاي خاكي دنيا و بزرگترين سد خاكي ايران و خاورميانه است كه بر روي رودخانه كرخه در 22 كيلومتري شمال غربي انديمشك در استان خوزستان ساخته شدهاست. عمليات اجرايي اين سد در سال 1370 آغاز و در سال 1380 به پايان رسيد. متوسط توليد انرژي ساليانه اين نيروگاه رو زميني 934 ميليون كيلووات ساعت است.
*كاهش باران؛ افزايش دما
مديركل هواشناسي خوزستان نيز در اين نشست از كاهش 45 درصدي بارندگي در سال آبي جاري به نسبت آمار بلند مدت خبر داد.
كوروش بهادي گفت: علاوه بر كاهش بارندگي، پراكنش بارش ها نيز نامناسب بوده كه همين امر موجب آسيب به بخش كشاورزي شده است.
وي پيش بيني كرد كه تا پايان سال آبي جاري بارندگي نداشته باشيم و اگر باران ببارد به ميزان موثر نخواهد بود.
بهادري همچنين از افزايش دما در تابستان امسال خبر داد و گفت: تابستان امسال دماي هوا از نيم تا 1.5 درجه افزايش مي يابد.
7151 / 6037
اهواز- ايرنا- معاون مطالعات پايه و طرح هاي جامع منابع آب سازمان آب و برق خوزستان گفت: نيروگاه سد كرخه يك هزار روز است كه تعطيل شده است و توليد برق ندارد.