۲۱ اردیبهشت ۱۳۹۴،‏ ۹:۰۶
کد خبر: 81603535
۰ نفر
بخور و نخورهای فصل امتحانات

تهران - ایرنا - سال كنكور یكی از سال های مهم و فراموش نشدنی خیلی ها است. اغلب دانش آموزان بالاخره با این روز سرنوشت ساز روبرو خواهند شد. بیشتر ما به اشتباه فكر می كنیم رمز موفقیت در این امتحان به یك جا نشستن و خواندن مكرر درس ها محدود می شود .اما اشتباه نكنید این، تنها بخشی از رمز موفقیت است و بخش دیگر مربوط به عوامل جانبی نظیر تغذیه می شود.

خوب است بدانید كه با یك تغذیه درست و مناسب می توانید هم حافظه خود را تقویت كنید و هم از میزان استرس و اضطراب خود بكاهید و مهم تر از آن با اندامی متناسب پا به دانشگاه بگذارید. فراموش نكنید كه تغذیه مناسب در موفقیت شما بی تآثیر نخواهد بود .

به گزارش روز شنبه ایرنا ، دكتر محمد هاشمی دبیر انجمن پیشگیری از چاقی، در آخرین مطالب خود در سایت شخصی اش به كنكوری ها توصیه های تغذیه ای می كند كه بدین شرح است.



** این خوراكی ها به تقویت حافظه شما كمك می كند

پیروی از یك الگوی صحیح تغذیه ای بر بهبود عملكرد تمام ارگان های بدن تأثیر به سزایی دارد. با نزدیك شدن به زمان امتحانات به ویژه كنكور، عملكرد سیستم مغزی و تقویت حافظه از یك سو و كاهش اضطراب از سوی دیگر اهمیت مضاعفی پیدا می كند.

صبحانه خوردن ، همانند تمام روزهای سال ، اثر قابل ملاحظه ای بر روی حافظه و فراگیری دارد. گنجاندن كربوهیدارت های پیچیده نظیر نان و غلات به ویژه انواع سبوس دار آنها در وعده صبحانه موجب آزادسازی تدریجی قند خون و ثبات نسبی آن در طول روز می شود و كارایی سامانه حافظه ای را ارتقاء می دهد.

همچنین وجود پروتیین در این وعده مانند شیر و پنیر می تواند فراگیری فرد را افزایش دهد. مصرف مغزها (مانند مغز گردو) و آب میوه نیز در وعده صبحانه می تواند در این امر مؤثر باشد.

اساسا فرد باید در همه زمان ها تغذیه مناسب داشته باشد تا در زمان های خاص نیازی نباشد كه عادات غذای خود را تغییر دهد .

رعایت هرم غذایی استاندارد و استفاده از همه گروه های غذایی متنوع و متناسب به شكل متعادل، می تواند تمام نیازهای بدن را تامین كند .یعنی با استفاده از گروه نان ،غلات ،گوشت و جانشین های آن ،لبنیات ، میوه جات و سبزیجات به میزان كافی ،تمام نیازهای فیزیولوژیك افراد برآورده می شود.

اما یك روش بسیار رایج و در عین حال اشتباهی كه در بین افراد وجود دارد استفاده از مكمل ها است .اغلب این مكمل ها نه تنها سودی برای افراد در پی ندارد كه در برخی موارد مواد نگه دارنده بكار رفته در این مواد می تواند اثرات سوء مستقیم و غیرمستقیم در فرآیند یادگیری و تمركز افراد داشته باشد.



**برای داشتن تمركز بالا نیازی به خوردن بیشتر نیست

مبحث دیگری كه باید به آن پرداخت باور غلطی است كه در ذهن بیشتر خانواده های كنكوری وجود دارد و آن اینكه برای داشتن تمركز بالا به خوردن بیشتر نیاز است. این ، یك باور غلط و رایج است زیرا برای فراگیری، نیازی به دریافت كالری بیشتر نیست .حتی بالعكس ،دریافت غذاهای سنگین و پر چرب می تواند اختلالات گوارشی و سوء هاضمه را در فرد ایجاد كند كه بروز این مشكل،تمركز فرد را نه تنها بیشتر كه كمتر می كند.



**به وعده های غذایی تان بیشتر توجه كنید

مطلب حائز اهمیت دیگر در این زمینه تقسیم وعده های غذایی به سه وعده اصلی و دو یا سه میان وعده است تا بدن فرد به صورت تدریجی مواد غذایی مورد نیاز خود را دریافت كند. ماست، میوه جات و سبزیجات به همراه وعده های اصلی و یا در میان وعده ها به لحاظ دارا بودن درشت مغذی ها و ریز مغذی های ضروری برای عملكرد مغزی، بسیار مفید هستند.



**در ایام امتحانات از خوردن این مواد غذایی پرهیز كنید

پرهیز در استفاده از قندهای ساده نظیر قند، شكر، مربا، نوشابه، شكلات نیز در حفظ آرامش و تمركز افراد تأثیر دارد. مصرف این گونه مواد، سبب بالا رفتن ناگهانی قند خون می شود كه با بالا رفتن سطح انسولین، متعاقب آن افت قند خون و خستگی و بی حوصلگی و سردرد را در پی خواهد داشت كه برای دانش آموزان و دانشجویان در ایام امتحانات و همچنین داوطبان كنكور مصرف آن ها توصیه نمی شود و به جای آن مواد حاوی فیبر مانند خرما به عنوان منبعی مناسب تأمین قند خون ،توصیه می شود.

البته ممكن است در مورد شكلات تلخ برای افراد سوالاتی ایجاد شود. توضیح لازم در این مورد این است كه خوردن شكلات تلخ در صورتی كه شخص در خوردن آن زیادی روی نكند به اندازه مصرف سایر انواع شكلات مشكل ساز نیست. نكته حائز اهمیت در این مورد این است كه اولا این نوع شكلات، عاری از مواد قندی نیست و در ثانی مانند سایر انواع شكلات در تهیه آن از كره و انواع چربی ها استفاده شده است .

پس این تفكر غلط را از ذهن خود دور كنید كه شكلات تلخ فاقد كالری است یا حتی كالری كم تری دارد زیرا اگر نگاهی به جدول كالری ها بیاندازید ،متوجه می شوید این شكلات ها نسبت به شكلات های دیگر كالری چندان كم تری ندارند .بنابراین هنگامی كه مصرف شكلات تلخ زیاد شود ،شخص را با مشكل چاقی و اضافه وزن روبرو می كند.

با این حال خوردن متعادل این شكلات نسبت به شكلات های دیگر بهتر است و تا حدی می تواند انرژی، شادابی و قدرت تمركز را در افراد بالا ببرد. اما بازهم تاكید می شود این امر به شرطی است كه خوردن آن متعادل و به اندازه باشد و از افراط در مصرف آن پرهیزشود.



** خواب خوب تاثیر زیادی در كاهش استرس دارد

خواب خوب و مناسب تأثیر قابل ملاحظه ای در كاهش اضطراب، افزایش تمركز و بهبود فراگیری دارد. نكته خیلی مهم شب قبل از امتحان است. برای اینكه فرد در روز امتحان از تمركز، شادابی و انرژی بیشتری بهره مند شود، لازم است شب قبل از امتحان خواب كافی داشته باشد.به همین خاطر برای داشتن خواب خوب به همراه آرامش ،بهتر است قبل از خواب یك لیوان شیر بنوشید؛ زیرا نوشیدن شیر تا حد قابل توجهی آرامش فرد را تامین می كند .

به طور كلی ، لحاظ كردن مصرف شیر و لبنیات در برنامه روزانه افراد توصیه می شود چرا كه این مواد به دلیل دار بودن كلسیم، اثر مطلوبی روی كاركرد سلول های عصبی دارد . بدین ترتیب كه باعث ایجاد آرامش در افراد می شود و واضح است كه وجود آرامش در بالا بردن قدرت تمركز تاثیر بسزایی دارد.

برای این منظور خوردن شیر در میان وعده قبل از خواب توصیه می شود. به علاوه برخی از خوراكی ها در كاهش اضطراب مؤثرند كه در این میان می توان از تخم مرغ، ماهی، خشكبار، حبوبات، سویا و مشتقات آن نام برد و مناسب است تا مقادیری متناسب از آن ها در رژیم غذایی روزانه فرد گنجانده شود.



**كم خون ها توجه كنید

یكی دیگر از عواملی كه موجب خستگی و عدم تمركز می شود كم خونی است كه برای پیشگیری از این عارضه مصرف مواد غذایی حاوی آهن مانند گوشت، حبوبات ، خشكبار و انواع مغزها توصیه می شود.



** خودتان را با این باورهای غلط چاق می كنید

نكته قابل توجه دیگر به ویژه در مورد كنكوری ها، باورهای غلط است. نیاز به انرژی بیشتر در زمان مطالعه و فعالیت ذهنی یكی از این باورها است.

گرچه میزان نیاز به گلوكز به عنوان تنها منبع انرژی سلول های مغزی در زمان مطالعه بالا می رود اما این نیاز به حدی نیست كه در باور عمومی جا افتاده است. متأسفانه داوطلبان كنكور و خانواده های آنها با این تصور غلط در دوران مطالعه رو به پرخوری می آورند كه این امر در كنار بی تحركی این دوران اضافه وزن و چاقی را برای آنها به ارمغان خواهد آورد كه می تواند برای ایشان دردسرساز شود.

همچنین بی تحركی در این ایام می تواند مشكلات گوارشی از جمله یبوست را در افراد ایجاد می كند. وجود این مشكلات می تواند دغدغه ذهنی جدیدی برای فرد ایجاد كند و تمركز وی را برهم زند و در نتیجه در فراگیری این افراد تاثیر گذار باشد.

برای همین توصیه اكید به دانش آموزان و كنكوری ها برای پیشگیری از ایجاد این گونه مشكلات در این ایام این است كه پیاده روی را در برنامه روزانه خود جای دهند و علاوه بر این روزانه به مقدار مناسب یعنی بین پنج تا هشت لیوان آب بنوشند و از میوه و سبزیجات حاوی فیبر در طول روز استفاده كنند .



** تغذیه سالم باعث شادابی شما می شود

در مجموع باید خاطر نشان كرد كه رعایت اصول تغذیه زمان و مكان خاصی ندارد و پیوستگی آن منجر به بهبود عملكرد تمام اعضا از جمله سیستم مغز و حافظه می شود لذا بهتر است افراد برای همیشه از یك الگوی صحیح تغذیه ای پیروی كنند تا با ارتقا سطح سلامتی، زندگی شاداب تری را نیز داشته باشند و در مواقع خاص ناچار به تغییر عادات نادرست خود نباشند.



** توصیه در خوردن قهوه و نسكافه

یكی از روش هایی كه بیشتر دانش آموزان و افراد در ایام امتحانات برای افزایش سطح هوشیاری به آن روی می آورند مصرف قهوه و مواد حاوی كافیین است. این افراد باید توجه داشته باشند كه گرچه مصرف این مواد در كوتاه مدت سطح هوشیاری را بیشتر و خواب آلودگی را كم تر می كند اما مصرف مدوام و دراز مدت كافئین اثر معكوسی دارد ،یعنی بعد از مدتی نه تنها از اضطراب و استرس فرد كم نمی كند كه باعث افزایش تحریك پذیری می شود و به مرور از میزان تمركز فرد می كاهد.

در نهایت مصرف بیش از اندازه و بلند مدت قهوه به ویژه برای افرادی كه كنكور را پیش رو دارند و مدت زیادی را صرف مطالعه می كنند ،می تواند اثرات نامطلوب بر سطح فراگیری ایشان داشته باشد.



** توصیه آخر

شاید در دوران دانشگاه افراد بسیاری را دیده باشید كه با مشكل اضافه وزن روبرو هستند كه این چاقی یادگاری از دوران روزهای آماده سازی آنان برای كنكور است كه خیل عظیمی از مراجعان مراكز كاهش وزن را تشكیل می دهند.

به همین خاطر توصیه آخر این است كه « پیشگیری از بروز چاقی بسیار راحت تر و عملی تر از درمان است و بهتر است افراد در این ایام از تغذیه مناسب و متعادلی برخوردار باشند تا بعد از برگزاری كنكور نیازی به رفع كاهش وزن نداشته باشند .»

اجتمام(1)**1776**1436