به گزارش ایرنا رویش گیاهان مختلف علاوه بر تامین بخشی از مواد غذایی و دارویی مورد نیاز مردم خاش، منبع درآمد مناسبی برای روستاییان و عشایر منطقه محسوب می شود.
با افزایش تدریجی دما و نزدیك شدن به فصل بهار كوه و دشت و دمن شهرستان خاش به ویژه اطراف تفتان و سایر رشته كوههای منطقه سرشار از گیاهان مختلف منحصر به فرد به ویژه گیاهان دارویی، خوراكی و صنعتی می شود و مردان و زنان روستایی و عشایر این شهرستان با عزیمت به صحرا و دامنه كوهها اقدام به جمع آوری و برداشت این گونه گیاهان می كنند.
گیاهانی مانند بومادران، صد آب، سرنجیل، شنز (خارشتر)، خاك شیر، منگولی، مدوح (شیرین بیان)، دانیچك، توتری، كلپوره، گلدر، پورچنك، گواتك، شوتك، سارنگ، ازگند (آویشن)، درنگ (درمنه)، برنجاسف، بوجایل، كل كشته، دودنی(اسپند)، مورپوژو ، پتونت و غیره از جمله گیاهان دارویی شهرستان خاش محسوب می شوند.
همچنین قارچ، جعفری و نعنا كوهی، راب، اسفناج وحشی، ریواس، پونه، گل گاوزبان، بنه، بادام كوهی، زیر بال، انجیر، كنار، كاسك، كسور و غیره از گیاهان خوراكی این شهرستان هستند.
مدیرجهاد كشاورزی شهرستان خاش بیان كرد: بیشترین گیاهان دارویی و گونه های گیاهی بی نظیر و یا كم نظیر سیستان و بلوچستان از جمله 'داروج، بنه، بادام وحشی، درمنه، پونه، كلپوره و غیره ' در این شهرستان به عمل می آید.
امان الله طوقی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: موقعیت آب و هوایی و اقلیم مناسب، این شهرستان را به رویشگاه گیاهان دارویی كمیاب تبدیل كرده است.
وی بیان كرد: گیاهان دارویی كه كاشت، داشت و برداشت آنها در چند سال اخیر رونق یافته است علاوه بر خاصیت های درمانی، منبع اقتصادی مهمی برای مردم محلی به ویژه روستاییان و كشاورزان خاش محسوب می شود.
مدیر جهاد كشاورزی شهرستان خاش تاكید كرد: گیاهان خوراكی و دارویی از سلامت و خواص غنی مواد غذایی برخوردار هستند و همین امر سبب استقبال مردم از این گونه های منحصربفرد شده است.
وی ادامه داد: برخی از گیاهان دارویی و خوراكی مانند راب یا كرفس كوهی برای درمان بیماریهای گوارشی و نابود كردن انگل های روده ای كاربرد دارند.
طوقی اظهار داشت: این گونه گیاهی منحصربفرد در دشتهای كارواندر، آبخوان، ایرندگان، گوهركوه، شورآب، ارتفاعات پنج انگشت، بیرك، حاشیه تفتان و غیره به وفور یافت می شود.
وی توانمندی شهرستان خاش در زمینه وجود مراتع غنی را در سیستان و بلوچستان كم نظیر دانست و گفت: بهترین و بیشترین مراتع استان در خاش قرار دارد بطوریكه این شهرستان در تامین علوفه دام و رونق دامداری و دامپروری نقش مهمی ایفا می كند.
مدیر جهادكشاورزی خاش گفت: هم اینك گیاه دارویی زیره سبز در سطح ۲۲ هكتار از زمین های این شهرستان كشت و تولید می شود و متوسط عملكرد آن در هكتار بین ۸۰۰ تا هزار كیلوگرم محصول زیره است.
طوقی اظهار داشت: سالانه در مجموع ۱۸ هزار كیلوگرم محصول از سطح این مزارع برداشت و به بازار مصرف استان عرضه می شود.
وی با اشاره به استقبال كشاورزان از كشت های نوین و سودآور در این شهرستان گفت: تقریبا از چهار سال پیش یكی از كشاورزان پیشرو منطقه در حاشیه تفتان برای نخستین بار از یك قطعه زمین 180 متری حدود 100 گرم زعفران مرغوب با عطر مناسب برداشت كرد و پس از آن با تلاش مستمر وی و راغب شدن شمار دیگری از كشاورزان میزان كشت و تولید تا سه برابر افزایش پیدا كرد.
مدیر جهاد كشاورزی خاش بیان كرد: گیاهان دارویی به صورت پراكنده در طبیعت یافت می شوند كه جمع آوری آنها نیازمند صرف زمان و نیروی كار زیاد است و از طرفی شاید گیاهان هنگام جمع آوری آلودگی هایی را به همراه داشته باشند، به همین سبب ضروری است زمین های مخصوص و آماده ای برای كشت وسیع گیاهان دارویی در اختیار متخصصان قرار گیرد.
وی چهار فصل بودن كشور را مزیت قابل توجهی برای رویش گیاهان دارویی دانست و تصریح كرد: از آنجا كه برخی گیاهان به راحتی در مناطق خشك و كم آب رشد می كنند، می توان برای پوشاندن بیابان ها و استفاده از زمین های بایر با حداقل هزینه به كشت گیاهان دارویی پرداخت.
طوقی بیان كرد: نقطه اتكای 90 درصد دام جامعه عشایری و روستایی این شهرستان به مراتع است كه حدود 20 هزار هكتار را تشكیل می دهند.
وی ادامه داد: سرمایه گذاری بیشتر و ایجاد صنایع تبدیلی گیاهان دارویی در این منطقه كه توجیه اقتصادی زیادی دارد می تواند علاوه بر رونق اشتغال در منطقه، ارزآوری خوبی برای كشور ایجاد كند.
او با بیان اینكه به دلیل وجود مراتع غنی شغل اصلی بیشتر مردم خاش دامداری است، گفت: اكنون در این شهرستان افزون بر 500 هزار راس دام سبك و سنگین، 37 واحد مرغداری و واحدهای پرورش طیور شامل كبك، شترمرغ و بوقلمون و 200 واحد صنعتی پرورش دام وجود دارد.
خاش در 185 كیلومتری جنوب زاهدان مركز سیستان و بلوچستان واقع شده است.
7310 / 6081
در آستانه سال نو و فصل بهار/
گیاهان دارویی رونق بخش اقتصاد مردم خاش شدند
۱۸ اسفند ۱۳۹۳، ۱۲:۲۸
کد خبر:
81534602
زاهدان - ایرنا - در آستانه سال نو و فصل بهار و در میان گرمی بازار خریدهای نوروزی و شب عید، جمع آوری و فروش گیاهان دارویی نیز به اقتصاد شهروندان خاش در استان سیستان و بلوچستان رونق بخشیده است.