خروج 40 درصد كارخانجات لبنی از چرخه تولید

تهران - ایرنا - مدیرعامل اتحادیه سراسری صنایع لبنی كشور از روند كاهشی سرانه مصرف شیر و فرآورده های لبنی خبر داد و گفت: به تازگی مصرف شیر و فرآورده های سنتی در كشور رواج یافته كه به نفع سلامت و بهداشت جامعه نیست.

محمدرضا اسماعیلی در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ایرنا، با بیان آنكه طی یك تا دو سال اخیر سرانه مصرف شیر و فرآورده های لبنی به شدت كاهش یافته است، افزود: بر این باورم كه سرانه مصرف به كمتر از 60 كیلوگرم در سال رسیده است.

وی تاكید كرد: بنابراین افزایش قیمت شیر و فرآورده های لبنی می تواند در كاهش مجدد سرانه مصرف نقش زیادی داشته باشد.

به گفته وی، طبق نظر مسئولان امر، طی سالهای گذشته سرانه مصرف شیر و فرآورده های لبنی كشور بین 80 تا 100 كیلوگرم بوده در حالی كه سرانه مصرف شیر و فرآورده های لبنی در كشورهای پیشرفته 300 تا 350 كیلوگرم است و این امر بیانگر آن است كه مصرف سرانه كشور ما فاصله زیادی با دیگر كشورهای جهان دارد.

وی از جمله دلایل كاهش سرانه مصرف شیر و فرآورده های لبنی در جامعه ایرانی را علاوه بر بالا بودن قیمت ها، ناشی از انتشار شایعاتی مبنی بر مصرف روغن پالم و وایتكس دانست و اظهار داشت: بدبینی مردم نسبت به صنایع لبنی خود منجر به كاهش مصرف و روی آوردن به سمت مصرف شیر و فرآورده های سنتی شده است.

مدیرعامل اتحادیه سراسری صنایع لبنی كشور، ادامه داد: هم اكنون مصرف شیر سنتی در هیچ كجای دنیا رایج نیست به نحوی كه مصرف شیر و محصولات سنتی خطر ابتلای بیماری ها را برای انسان افزایش می دهد كه این امر می تواند برای سلامت جامعه خطرآفرین باشد.

اسماعیلی گفت: شیرهای سنتی عرضه شده در بازار علاوه بر نداشتن كیفیت لازم دارای بار میكروبی بالا و قیمت بالاتری نسبت به شیر فرآوری شده صنعتی هستند در حالی كه صنایع شیر و فرآورده های لبنی را پالایش و عاری از بار میكروبی تهیه می كنند و با قیمت های كمتری نسبت به فرآورده های سنتی در اختیار مردم قرار می دهند.

وی شیر و فرآورده های لبنی را به دلیل كوتاه بودن مدت زمان نگهداری كالایی پرریسك برشمرد و گفت: آنچه ناخوشایند است، انواع میوه روزانه با نرخ سود 35 تا 50 درصد به بازار عرضه می شود، اما شیر كه از مواد مغذی و مصرف آن برای حفظ سلامت جامعه مفید است، سودی برای آن در نظر گرفته نمی شود و در صورت كمترین افزایش قیمت مورد بی مهری مردم و مسئولان قرار می گیرد.

وی یادآور شد: طی سالهای گذشته كه تولید و مصرف شیر تحت حمایت دولت بود و یارانه به این بخش اختصاص می یافت، آمار سلامت كشور از رشد خوبی برخوردار بود اما اكنون باید ببینیم با كاهش مصرف سرانه طی سال های آینده سلامت جامعه در چه وضعیتی قرار می گیرد.

مدیرعامل اتحادیه سراسری صنایع لبنی كشور با بیان آنكه برخی اقشار جامعه توان خرید روزانه یا حتی ماهانه شیر و فرآورده های لبنی را ندارند، گفت: نیاز است دولت یارانه ای به این فرآورده ها اختصاص دهد چرا كه پیشگیری از افزایش بیماری ها بهتر از هزینه كردن برای درمان است.

وی تاكید كرد: هم اكنون كشورهای پیشرفته دنیا برای حفظ بهداشت و سلامتی جامعه خود یارانه زیادی به تولید شیر خام و فرآورده های لبنی تخصیص می دهند تا اقشار مختلف جامعه قادر به مصرف این ماده غذایی ارزشمند باشند.

اسماعیلی معتقد است؛ صنایع لبنی دارای نمایندگانی تحت عنوان مسئول كنترل كیفیت و مسئولان فنی و ناظر از سوی سازمان دامپزشكی و وزارت بهداشت و درمان به عنوان ناظر و مسئول فنی هستند، بنابراین نمی توانند بدون مجوز و غیراصولی از مواد و محصولات غیرمجاز در شیر و فرآورده های لبنی استفاده كنند.

به گفته وی، كارخانجات نسبت به جامعه تعهد اخلاقی دارند و در صورت هرگونه تخلف پروانه تولیدشان باطل می شود.



** خروج 40 درصد كارخانجات لبنی از چرخه تولید

وی درباره تعداد كارخانجات لبنی تعطیل شده، افزود: پس از اجرای قانون هدفمندی یارانه ها حدود 40 درصد كارخانجات لبنی كشور تعطیل و از چرخه تولید خارج شده اند.

مدیرعامل اتحادیه سراسری صنایع لبنی كشور گفت: طبق آخرین آمار به دلیل تعطیلی برخی كارخانجات و كاهش توان تولید، ورودی شیر كارخانجات لبنی به یك سوم تقلیل یافته به طور مثال كارخانه ای كه ورودی شیر آن در روز 100 تن بود هم اكنون ورودی آن به 30 تا 40 تن شیر در روز رسیده است.

وی ادامه داد: به طوری كه ورود دولت برای خرید حمایتی شیرخام نشانگر كاهش ورودی شیرخام به كارخانجات لبنی كشور است.

به گفته وی، در حالی كه برخی مسئولان معتقدند سالانه حدود 6 میلیون تن شیر وارد كارخانجات لبنی می شود.

وی اضافه كرد: البته پس از اجرای قانون هدفمندی یارانه ها مقرر شده بود 30 درصد درآمدهای ناشی از این قانون به تولید اختصاص یابد، اما تاكنون این مسئله عملیاتی نشده و صنایع لبنی نیز به دلیل ریسك تولید و هزینه های تمام شده تحت فشار قرار دارند.

وی تاكید كرد: هم اكنون تولیدكنندگان شیرخام و صنایع لبنی نیازمند حمایت دولت با پرداخت یارانه هستند تا بتوانند به روند تولید صنعتی شیر و فرآورده های لبنی ادامه دهند، در همین راستا با ثبات قیمت ها و حفظ سلامتی مصرف كنندگان نیز متضرر نخواهند شد.

اقتصام(4)9186**1558

سرخط اخبار اقتصاد