اين مجسمه از حدود سه دهه پيش در ميداني به نام فردوسي در شهر سلماس نصب شده بود كه بنا به تصميم شوراي اسلامي شهر و شهرداري اين شهر در ايام دهه فجر امسال برچيده شد.
به دنبال تخريب اين ميدان و برداشتن مجسمه فردوسي، ماجرا به سرعت در فضاي مجازي منتشر شد و با تبديل شده به سوژه داغ رسانه هاي مجازي اعتراض ها در اين رابطه شدت گرفت.
گروهي اين اقدام مسوولان سلماس را بي توجهي به ادب و هنر، گروهي آن را اهانت به حماسه سراي بزرگ ايران زمين و برخي نيز آن را توطئه اي براي حذف نام اين شاعر بزرگ از اين ميدان و شهر عنوان كردند.
آن طوري كه در فضاي مجازي منتشر شده مسوولان سلماس نيز به دنبال برداشتن مجسمه فردوسي و تخريب آن، نام اين ميدان را به ميدان انقلاب تغيير مي دهند.
مسوولان شهري سلماس در توضيحات كوتاهي كه به دنبال برداشتن مجسمه فردوسي به رسانه هاي محلي داده بودند، اعلام كردند كه با گذشت سال ها از پيروزي انقلاب اسلامي هنوز اين شهر يك ميدان در خور جهت يادمان انقلاب ندارد و با تصميم شوراي شهر، نام ميدان فردوسي به ميدان انقلاب تغيير يافته و نمادي كه يادآور انقلاب باشد در ماه هاي آينده در اين محل نصب مي شود.
دامنه خبر و حذف تنديس فردوسي به سرعت به نشريات و رسانه هاي خارجي نيز كشيده شد و محافل مختلف به خصوص ادبي و هنري به آن واكنش نشان دادند و اين اقدام را يك كار غيرفرهنگي، مغايرهنري و ناديده گرفتن ارزش هاي ادب و هنر ايران زمين دانستند.
به نوشته برخي سايت ها، دامنه برچيدن مجسمه فردوسي در سلماس به مجلس شوراي اسلامي نيز كشيده شد و برخي از نمايندگان مجلس نيز نسبت به آن واكنش نشان دادند به طوري كه كميسيون امنيت ملي مجلس در اين رابطه با فرماندار سلماس رايزني هايي داشته است.
به نوشته اين سايت ها، فرماندار سلماس در گفت وگو با اعضاي كميسيون امنيت ملي و نماينده كميسيون براي حل مسأله، حذف تنديس فردوسي را دور از هرگونه سوء نيت خاص دانسته و عنوان كرد كه فرمانداري هرگز نام فردوسي را از سطح شهر حذف نكرده بلكه نام بزرگترين و عمده ترين خيابان است. اما تنديس (برداشته شده) فردوسي با سه دهه عمر افزون بر اينكه ارزش هنري پاييني دارد، فرسوده است و همچنين مجسمه اي از چند شاعر (حافظ، مولانا، سعدي و…) ذيل آن قرار داشت كه مناسب نبود.
مسعود حاجي عليلو فرماندار سلماس با تاكيد بر وحدت ملي كشور و احترام به فردوسي گفت: در مذاكره با كميسيون امنيت ملي به ويژه نمايندگان آذري مجلس، اين نتيجه گيري حاصل شده است كه در اسرع وقت تنديسي بهتر براي فردوسي و تنديسي مستقل براي ساير شاعران كشور كه قبلا در سايه تنديس فردوسي باقي مانده بود، ساخته و در سطح شهر نصب شود.
وي افزود: ماجراي برداشته شدن تنديس قبلي تحت تاثير جنجال هاي رسانه اي و تحريف رسانه هاي مغرض و قوم گرا واقع شده بود و اخبار درج شده در اين خصوص صحت ندارد.
با وجود گذشت چند روز از برچيدن مجسمه فردوسي از ميدان سلماس هنوز بحث آن در رسانه هاي مجازي داغ است و مردم منتظر تحقق وعده هاي مسوولان يعني نصب مجسمه اي در خور هستند.
برداشتن اين مجسمه هرچند در روزهاي اول برداشت هاي متفاوتي د ربين مردم داشت اما بسياري بر اين باورند كه مجسمه جديد با طراحي زيبا مي تواند در زيباسازي فضاي مركزي شهر موثر باشد.
سلماس از شهرهاي شمالي آذربايجان غربي است.
اين شهرستان بيش از 200 هزار نفر جمعيت را در خود جاي داده است و با مركز استان 90 كيلومتر فاصله دارد.
يكي از واكنش هاي تند نسبت به قضيه برداشتن مجسمه فردوسي از شهر سلماس مربوط به قاسم مهرزاد صدقياني فرماندار اسبق اين شهرستان و نماينده سه دوره مردم سلماس در مجلس شوراي اسلامي بود كه در وب سايت خود نوشت: خبر بسيار ناگوار بود، قلع مجسمه فردوسي در سلماس.
مهرزاد صدقياني افزوده است: در دوران تحصيل نسل من و حتي قبل از آن، يعني از آن زماني كه آموزش نوين به همت حاج ميرزا حسن رشديه در ايران پا گرفت و مدارس دولتي با سردرها و تابلوهاي شان در سرتاسر كشور تأسيس شدند، در گوشه آن تابلوها و در برگ اول كتب درسي تمام مقاطع تحصيلي و در تمام كتاب ها اين شعر حكيمانه و حماسي خودنمايي مي كرد:
توانا بود هر كه دانا بود به دانش دل پير برنا بود
معلمان با افتخار يادآوري مي كردند: «بچه ها، اين شعر در اول كتاب هاي شما از حماسه سراي بزرگ ايران، حكيم ابوالقاسم فردوسي، است.» گفتار معلمان در دلِ پاك تر از آينه بچه ها مي نشست و محبت آن حكيم فرزانه را در دل ها مي پروراند. هرچه بزرگ تر مي شدند و دانش شان بيشتر مي شد، قدر و قيمت فردوسي هم بالاتر مي رفت، زيرا بعداً مي خواندند :
به نام خداوند جان و خرد كزين برتر انديشه برنگذرد
خرد افسر شهرياران بود خرد زيور نامداران بود
كسي كو خرد را ندارد ز پيش دلش گردد از كرده ي خويش ريش
اين مطلب در بخشي افزوده است: در روز 17 بهمن ماه 1393 (در ايام الله دهه فجر) كه عموم مردم بعد از پشت سر گذاشتن حماسه هاي جريانات انقلاب در سال 1357 و هشت سال دفاع مقدس عليه استكبار جهاني خود را براي جشن هاي سالگرد پيروزي انقلاب حاضر مي كردند، ناباورانه مشاهده مي كنند عوامل اجرايي شهرداري سلماس طنابي گردن مجسمه فردوسي انداخته اند و آن را از جايش مي كنند، به چه بهانه اي؟! مي خواهند اسم اين ميدان را بگذراند ميدان انقلاب.
اگر مسوولان محترم فكر مي كردند در ناميدن ميدان يا خياباني به نام انقلاب در سلماس كوتاهي شده است، ميادين زيادي در سلماس موجود بود و مي توانستند يكي را شناسايي و به اين نام مقدس مسمي نمايند.
مگر فردوسي به تنهايي انقلابي ترين فرد نبود كه در پيشگاه هيچ ظالمي سر فرود نياورد؟
مگر مجسمه ي فردوسي در تهران نبود كه انقلابيون تهران بلندترين پرچم را در دستان آن گذاشته بودند؟
7127/6008
اروميه - ايرنا - همه چيز با انتشار عكسي در فضاي مجازي شروع شد كه پيكره زرين فردوسي پشت يك كاميون در حال انتقال به مكاني نامعلوم بود.