۲۹ دی ۱۳۹۳، ۸:۳۴
کد خبر: 81469949
T T
۰ نفر
ظریف: وارد جزییات شده ایم/ مذاكره بعدی با وزیران 1+ 5 در داووس و مونیخ

تهران - ایرنا – محمد جواد ظریف مذاكره خود با جان كری را ' صریح و جدی' توصیف كرد و گفت: مذاكرات پیچیده شده و وارد جزییات شده ایم و در مذاكرات بین المللی هم گرفتاری همیشه در جزییات است.

وزیر امورخارجه صبح دوشنبه در روز هوای پاك و در متروی تهران در جمع خبرنگاران در مترو گفت: در حال حاضر كلیات در مذاكرات مشخص شده ؛ اصل غنی‌سازی، ضرورت برداشتن تحریم‌ها و حفظ برنامه هسته ‌ای ایران مورد قبول همه واقع شده است. چند ماه پیش رو كه در حال مذاكره هستیم در باره جزئیات گفتگو می‌شود.

به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا ، ظریف اظهار داشت: مذاكرات پیچیده شده و به جایی رسیده كه وارد جزئیات شده‌ایم چرا كه كلیات مشخص است.

وزیر امورخارجه تصریح كرد: البته در مذاكرات بین‌المللی گرفتاری همیشه در جزئیات است و در حال حاضر با دوستان ده‌ها ساعت مذاكره می‌كنند . به همین دلیل نیز با جان كری مذاكرات صریح و جدی داشتیم و به جزئیات رسیدیم.

ظریف اضافه كرد: در جزئیات ممكن است مثلا در مورد سانتریفیوژها یا موارد مشابه علاوه بر طول دوران مذاكره متخصصان ساعت‌ها و روزها با استفاده از برنامه‌های كامپیوتری و مدل‌سازی انتخاب‌های مختلف را بررسی كنند.

وی اظهارداشت: این یك نشان و افتخار ملی ما هم محسوب می‌شود كه در مورد اقداماتی كه دانشمندان جوان ما می‌كنند بهترین دانشمندان غربی ساعت‌ها مطالعه انجام دهند تا جزئیاتش را مشخص كنند.

وزیر امورخارجه كشورمان با بیان اینكه به مرحله‌ای رسیده‌ایم كه در آن ، جزئیات بسیار جدی است گفت: نكته‌ای كه همیشه تاكید كرده‌ایم این است كه باید طرف مقابل بپذیرد اگر می‌خواهد با ایران به راه‌حل مذاكراتی برسد باید از سیاست فشار دست بر‌دارد.

ظریف ادامه داد: نمی‌توانند هم مذاكره كنند و هم فشار را وارد كنند؛ فكر می‌كنم موضوع روشن شده و در حال حاضر فقط درباره ساز و كار ها مذاكره می‌كنیم.

وی خاطرنشان كرد: امیدواریم با بحث جدی در وقت لازم به نتیجه برسیم البته كار دشواری است و ممكنه است به نتیجه رسیدن دشوار باشد اما ما با اطمینان، اعتماد به نفس و امید به خدا جلو می‌رویم.



** رایزنی بعدی با كری؛ شاید هفته دیگر

وی درباره این كه آیا در هفته های آینده نیز با كری دیدار خواهید داشت یا خیر گفت: ما در آخر این هفته به همراه تعداد دیگری از وزرای 1+5 در داووس برای اجلاس مجمع جهانی اقتصاد خواهیم و هنوز برنامه ریزی قطعی برای دیدار صورت نگرفته اما فرصتی است تا در این اجلاس مذاكره كوتاهی داشته باشیم.

وزیر امورخارجه كشورمان تصریح كرد: در داووس همه وزرای خارجه مشغول صحبت و میزگردهای مختص اجلاس هستند و من نیز باید در سه میزگرد حضور یابم و حضور ما نیز آنچنان طولانی نیست؛ همزمانی حضور من و جان كری در اجلاس كوتاه است لذا احتمال این كه با كری یا سایر اعضای 1+5 ملاقات كنم وجود دارد اما زمان آن كوتاه است.

ظریف ادامه داد: بعد از اجلاس داووس كنفرانس امنیت مونیخ وجود دارد و براساس شنیده ها وزرای 1+5 در مونیخ حضور دارند و احتمال یك دور دیگر مذاكرات 1+5 در مونیخ هم وجود دارد.

وی اضافه كرد: در داووس البته قرار گذاشته ام از سفری كه به بروكسل داشتم كه یك دور دیگر خانم موگرینی داشته باشیم؛ با دیگران هم ممكن است مذاكره صورت گیرد البته الزاما محور همه مذاكرات هسته ای هم نخواهد بود و یك جلسه دیگر سوریه هم خواهم داشت و در مورد وضعیت ژئوپلتیك جهانی صحبت خواهیم كرد؛ و بنده و خانم موگرینی هر دو در خصوص این مسائل نیز صحبت خواهیم كرد.

وزیرامورخارجه كشورمان درباره این كه آیا رییس جمهور هم در اجلاس جهانی داووس حضور خواهند داشت یا خیر گفت: خیر رییس جمهور امسال شركت نخواهد كرد.

ظریف درباره این كه كدام یك از مقامات دولتی در داووس شركت خواهند كرد گفت: احتمالا آقای نهاوندیان نیز در این اجلاس حضور خواهند یافت.

وزیر امورخارجه كشورمان درباره اینكه آیا سندی در مذاكرات اخیر ایران و آمریكا به دست آمده كه بخواهند به 5+1 ارائه دهند یا خیر؟ گفت: البته ما با 1+5 مذاكره می‌كنیم و مذاكرات ایران و آمریكا در راستای مذاكرات 1+5 است .همانطور كه گفت و گوهای خوبی با روس‌ها داشتیم و در سفری كه به فرانسه و آلمان داشتم نیز گفتگوهای خوبی داشتیم ، بحث ها با آمریكا حول همان موضوع های بحث با اروپا و روسیه و چین است.

ظریف یادآور شد: چینی‌ها در وین پیشنهادهای خیلی خوبی آوردند و روس ها نیز در مورد همكاری با ایران در حوزه غنی سازی و تولید سوخت نظرات خوبی داده اند؛ فرانسوی ها در مورد گداخت هسته ای نظرات خوبی را ارائه دادند؛ یعنی زمینه های مختلفی مطرح شده و به صورت غیررسمی نوشته هایی هم بین طرف ها هم در زمینه همكاری های موجود رد و بدل شده است .

وی گفت: اما آن كاری كه باید صورت گیرد در نهایت تدوین یك متن مشترك با 1+5 است نه با آمریكایی ها؛ ضرورت دارد كه بگویم علت اینكه به نظر می رسد ما با آمریكایی ها زیاد صحبت می كنیم در دو وجه مورد بررسی است یكی اینكه ما تنها جای گفتگوهایمان با آمریكایی ها در چارچوب 1+5 است در صورتی كه دوستان ما با سفرای فرانسه، آلمان و كاردار انگلیس ملاقات می‌كنند و همكاران ما در برلین و پاریس، لندن، پكن بصورت روزانه با همتایان خود ملاقات دارند و با آمریكایی ها تنها زمان گفتگوهایمان در زمان مذاكرات 1+5است.

وی ادامه داد: این ‌ها باعث می شود به نظر برسد ما با آمریكایی ها خیلی ملاقات می كنیم در صورتی كه اینگونه نیست چرا كه زمانی كه برای گفتگو با روس ها یا سایر همتایان ملاقات می كنیم بیشتر از آمریكایی ها است و با آمریكایی ها فقط در زمان مذاكرات 1+5 گفتگو می كنیم.

وزیر امورخارجه كشورمان علت دیگر اینكه تصور می شود با آمریكایی ها گفتگو می كنیم را تحریم ها عنوان كرد و گفت: بیشترین میزان تحریم های ظالمانه علیه مردم ایران توسط دولت آمریكا و كنگره این كشور اعمال شده و بنابراین ضروری است تا با آنها گفتگو كنیم كه چگونه می شود به تحریم ها پایان داد و نكات ریز تخصصی وجود داد.



** با فشار كار به نتیجه نخواهد رسید

ظریف تصریح كرد: امروز همه می دانند كه موضوع تحریم نه تنها یك ابزار فشار برای جمهوری اسلامی شده بلكه یك ابزار دعوای سیاسی در داخل آمریكا شده است و این نشان دهنده اشتباه محاسباتی دولت آمریكا در این خصوص است و ضرورت دارد اگر می خواهند موضوع به نتیجه برسد و اگر می‌خواهند یك سابقه مثبت در این زمینه ایجاد شود هر چه سریع تر این بازی فشار بر ایران را خاتمه دهند چرا كه با فشار هیچ گاه كار به نتیجه نخواهد رسید.

وی در پاسخ به این پرسش كه شما گفته اید در این 4 ماه سعی می كنیم به نتیجه ای برسیم گفت: در واقع یك هفته برای رسیدن به توافق كافی است و این در صورتی است كه همه طرف ها به این واقع بینی برسند كه تحریم كارایی ندارد و برنامه هسته ای ایران در ابعاد مختلف ادامه می یابد . بهترین راه برای اینكه اطمینان پیدا كنند برنامه هسته ای ایران صلح آمیز است این است كه این برنامه به صورت شفاف و تحت نظارت آژانس ادامه داشته باشد و این یك واقعیت است .همه به این واقعیت رسیده اند كه برنامه هسته ای ایران ادامه خواهد داشت و تحریم ها باید برداشته شود و این جزئیات است كه كار را طولانی كرده است.



** آماده ایم تا بهمن به نتیجه برسیم

وزیر امورخارجه كشورمان تصریح كرد: جمهوری اسلامی ایران با هدف رسیدن به نتیجه وارد مذاكرات شده ولی اینكار با هدف حفظ دستاوردهای علمی و منافع ملی است لذا اگر طرف مقابل آمادگی داشته باشد ما آماده ایم تا بهمن ماه و سالگرد پیروزی انقلاب به نتیجه برسیم.

ظریف درباره سفرش به فرانسه و اینكه منتقدین گفته اند در این شرایط نباید به فرانسه سفر می كرد گفت: سیاست خارجی ایران باید فعال باشد، ما با قهر كردن نمی توانیم سیاست خارجی را دنبال كنیم. ما باید در همه صحنه ها حضور داشته باشیم و دیدگاه هایمان را بصورت شفاف، منطقی و جدی بیان كنیم.

وی در ادامه درباره سفرش به فرانسه افزود: فرانسه نقش قابل توجهی در مذاكرات هسته ای داشته و یك دوران این كشور موتور محركه مذاكرات ایران و 3 كشور اروپایی بوده، ما علاقه مندیم این نقش را مجددا داشته باشد؛ فرانسه یك شریك تجاری مهم ایران است و می تواند در حوزه هسته ای نیز یكی از شركای خوب ایران باشد.

وزیر امورخارجه كشورمان افزود: یكی از موضوعات با همتای فرانسوی بحث هسته ای بود و در موضوع افراط از نوع اقدامات خشونت آمیزی كه در منطقه صورت می گیرد و هم توهین به مقدسات كه یكی از مظاهر افراط است امروز فرانسه محلی است كه این بحث جهانی در آن صورت می گیرد و ضرور دارد جمهوری اسلامی در این زمان ها حضور داشته باشد و مواضع بسیار شفافی نیز در این زمینه داشته ایم.

ظریف افزود: ما افراط را در توهین به مقدسات محكوم می كنیم و در این زمینه پیشگام بوده ایم و من در ملاقاتم با وزیر خارجه فرانسه موضع و دیدگاه منطقی خود را بیان كردم.

وی اضافه كرد: زمانی كه عده ای به مقدسات و ارزشها توهین می كنند و توهین به شهروندان كشور دیگر صورت می گیرد بذر تنفر و افراط پاشیده می شود و همین ها باعث شده بسیاری از افراطی ها در منطقه ما به قتل و غارت افراد بی گناه بپردازند و این ها یك درد مشترك است كه باید كشورهای غربی به آن فكر كنند كه چرا این تعداد از شهروندان آنها به سوریه و عراق می روند و مردم بی گناه را گردن می زنند؛ آیا این نتیجه ، همان چیزی است كه تمدن غربی دنبال آن بوده ؟ اینها كه در واقع افراط گرایی را ترویج می كنند باید مورد مقابله قرار گیرند و باید با آنها برخورد شود.

وزیر امورخارجه كشورمان تاكید كرد : جمهوری اسلامی ایران همانطور كه رهبر معظم انقلاب فرمودند حرف حساب و منطقی دارد و این حرف ها را بدون خجالت و نگرانی و با اعتماد به نفس كامل به همه حوزه ها میزند و بیان می كند؛ ما خطوط قرمز دیدگاه های نظام، رهبری و مردم را رعایت می كنیم و همزمان حضور فعال در دیپلماسی داریم و منافع كشور و اسلام را پیش می بریم و با اسلام هراسی و ایران هراسی باید مقابله كرد.

ظریف ادامه داد: امروز شرایطی پیش آمده كه اسلام هراسی و ایران هراسی در حال رنگ باختن است و افراطیون تنها یك مزاحمت هایی ایجاد می كنند كه باید با آنها برخورد كرد و باید با بهترین سیاست ها در مقابل آنها ایستاد تا نتوانند این میزان در منطقه ما كشتار و ناامنی ایجاد كنند.



** علت پیاده روی با كری

وی در ادامه در پاسخ به این پرسش كه پیاده روی با آقای جان كری آیا پیشنهاد شما بوده یا وی گفت: نخیر، به دلیل اینكه جلسه صریح و جدی داشتیم شاید نیاز بود كه چند دقیقه ای بحث ها متوقف شود و به شكل دیگری ادامه یابد؛ این كارها در بحث های دیپلماسی خیلی طبیعی است؛ ژنو دو ایراد داشت، یكی اینكه هتل باغ و حیاطی نداشت و دیگر اینكه كوچه های كنار هتل كه چند دقیقه ای در آن قدم زدیم پر از خبرنگار بود و آنها هم اینگونه سوژه ها و عكس ها را می پسندند.

ظریف ادامه داد: بیش از اندازه مورد نیاز پرداختن به این حواشی كمكی نمی كند؛ حركتی كه آنجا شد بدون حاشیه سازی بود و صرفا به دلیل این بود كه مذاكرات از حالت نسبتا تنش آلودی كه پیدا كرده بود خارج شود تا بتوان با استفاده از هوای پاك مقداری فضای مذاكرات تغییر پیدا كند.

وی اضافه كرد: مذاكرات بسیار فشرده بود و تنها زمان استراحت ما همان یك ربع پیاده روی و زمان نماز بود كه جلسه بسیار جدی بود و فرصت استراحت وجود نداشت؛ فكر می كنم دوستانی كه بیش از ظرفیت موضوع در این زمینه استفاده سیاسی می كنند اشكالی ندارد، ما آمادگی داریم كه دوستان استفاده سیاسی كنند؛ همیشه گفته ام مذاكرات ما یك حركت ملی است و جناحی نیست و من هیچگاه در عمرم جناحی نبوده ام و نخواهم شد ولذا دوستان مطمئن باشند من برای اهداف جناحی چنین كاری را نمی كنم چرا كه جناحی ندارم و از دوستان نیز توقع دارم كه منافع ملی را فدای ملاحظات جناحی نكنند.



** محكومیت حمله رژیم صهیونیستی به بلندی های جولان

وزیر امورخارجه كشورمان در واكنش به حمله اخیر رژیم صهیونیستی به بلندی های جولان و اوضاع منطقه در روزهای آتی تیز گفت: حیات رژیم صهیونیستی در ایجاد بحران، تنش و التهاب بوده است و همواره بر این اساس عمل كرده است.

ظریف ادامه داد: رژیم صهیونیستی از آرامش منطقه نگران است؛ كما این كه مذاكرات هسته ای ایران بیشترین عامل نگرانی رژیم صهیونیستی بوده و نتانیاهو مدتهاست كه به در و دیوار می زند تا از موفقیت مذاكرات جلوگیری كند.

وزیر امورخارجه كشورمان تصریح كرد: حركت های رژیم صهیونیستی هیچ اقدام جدیدی نیست ضمن این كه هر حركت و تجاوزی را به شدت محكوم می كنیم و این اقدام اخیر رژیم صهیونیستی هم به شدت محكوم است.

ظریف ادامه داد: از سابقه تاریخی كه در منطقه وجود دارد جز این از رژیم صهیونیستی انتظار نمی رود و این رفتارها به شدت محكوم است.

وی افزود: تمام حركت های تروریستی و سیاست های تروریسم دولتی كه توسط رژیم صیهونیستی همواره اعمال شده حركت هایی است كه از سوی مجامع بین المللی بارها و بارها محكوم شده و در واقع رژیم صهیونیستی با اقداماتی كه انجام می دهد نشان دهنده یك سیاست تروریسم دولتی است.

وی اضافه كرد: سیاست تروریسم دولتی، بارها توسط سازمان ملل متحد محكوم شده و این كارها مخالف حقوق بین الملل است و با مواضع بشردوستانه نیز مغایر است.

وی اضافه كرد: جمهوری اسلامی ایران این حركت ها را محكوم می كند و تصور می كنم جامعه بین المللی هم نگاهی جز این به سیاست ها و برنامه های رژیم صهیونیستی ندارد.



** سفر به افغانستان

وی درباره سفرش به افغانستان گفت: جمهوری اسلامی ایران از ابتدای جهاد در افغانستان و به ویژه بعد از پایان حكومت طالبان در كنار دولت و مردم افغانستان بوده است و بسیار خوشحالیم كه امروز دولت وحدت ملی در افغانستان شكل گرفته و دو دوست نزدیك جمهوری اسلامی ایران، مسوولین این دولت هستند و بسیار خوشحالیم كه كابینه این كشور معرفی شد و احساس می كردیم ضرورت دارد در این مقطع مهم، سفری به افغانستان داشته باشیم.

وزیر امور خارجه كشورمان افزود: دو هفته قبل مشاور امنیت ملی افغانستان به ایران سفر كرد و گفت‌و‌گوهای خوبی با بنده و آقای شمخانی داشت و امیدوارم در سفر فردا به كابل بتوانیم هم حمایت خود را از روند وحدت ملی در افغانستان داشته باشیم و هم زمینه های مورد علاقه دو كشور را مطرح كنیم و اشتراكات دو كشور را بیان كنیم؛ امیدواریم در زمینه مبارزه با مواد مخدر و ترور و افراط نیز گفت‌و‌گوهایی انجام دهیم.

ظریف در ادامه درباره حضور نتانیاهو در راهپیمایی اخیر گفت: فكر نمی كنم هیچ كس از حضور وی در راهپیمایی خشنود بوده است.

سیام**7261**9132** د . ت**1553