در اين مطلب مي خوانيم:
ظرفيت مرزي در آذربايجان غربي فضايي را ايجاد كرده است كه سرمايه گذاري هاي مشترك صنعتي و معدني با كشورهاي همسايه نيز در اين استان ميسر است و موقعيت جغرافيايي استان آذربايجان غربي و ويژگي هم مرز بودن با سه كشور خارجي در حقيقت فرصتها و مزيتهايي است كه ديگر استانها از آن برخوردار نيستند و بايد در اين زمينه طراحي و برنامه ريزي و اقدامات لازم و ضروري به ويژه در بخش خصوصي صورت گيرد تا براي ساير نقاط مشابه نيز الگو و نمونه باشد.
سرمايهگذاري در صنايع صادراتي، وجود سنگهاي معدني بي نظير در استان و امكان سرمايه گذاري مشترك با كشورهاي همسايه از فرصتها و مزيتهاي استان آذربايجان غربي است و لازم است براي بهره گيري از اين ظرفيت ها توجه و برنامه ريزي هاي لازم صورت گيرد.
اين در حالي است كه سرمايه گذاري در زمينه استحصال و بهره برداري از نمك درياچه اروميه به صورت صنعتي نيز زمينه و فرصت مناسبي براي رونق اقتصادي و اشتغالزايي استان آذربايجان غربي است و وجود آب، خاك مساعد در استان و نمك درياچه اروميه نيز قابل توجه است و در خصوص استحصال و بهره برداري از نمك درياچه، سازمان زمين شناسي مطالعات مستمري را شروع كردند كه در گذشته نيز اين مطالعات انجام گرفته تا بتوان از نمك درياچه اروميه بخصوص در بخش صنعت حداكثر استفاده را كرد.
كارشناسان اقتصادي بر استحصال نمك از درياچه تاكيد دارند و معتقدند كه در اين زمينه مسئولين بايد با سعه صدر بيشتر برخورد نمايند و بايد در كنار احياي درياچه به اين امر نيز توجه شود چرا كه اشتغال و ايجاد فرصت هاي شغلي را در پي خواهد داشت و در اين زمينه مي توان از اطلاعات و دانش كارشناسان سازمان زمين شناسي و محققان دانشگاهي استفاده كرد.
امروزه مسير توسعه استان آذربايجان غربي با در نظر گرفتن مشكلات حوزه كشاورزي، فارغ از اينكه استان يك منطقه دامپروري و كشاورزي است به نظر مي رسد در كنار قبول همه معضلات خشكسالي هاي اخير، خشك شدن درياچه اروميه و ساير گرفتاري هايي كه بر سر كشاورزي استان آمده و ديگر بحران ها و فشارها، از حوزه فعال سازي تجارت مرزي و داد و ستد خارجي مي گذرد.
فرصتهاي سرمايه گذاري آذربايجان غربي در بخش هاي صنعت و معدن، كشاورزي، خدمات، توريسم و امور زيربنايي بايد به مخاطبان و سرمايه گذاران داخلي و خارجي شناسانده شود. اين در حالي است كه به نظر مي رسد كه مي توان با حذف قوانين دست و پاگير تجاري زمينه بهبود وضعيت در حوزه تجارت خارجي كشور و استان آذربايجان غربي را فراهم كرد.
اين در شرايطي است كه اقتصاد كشور تركيه كه مهمترين كشور همسايه آذربايجان غربي محسوب مي شود، با اجراي برنامه هاي اصلاحات اقتصاد مورد نظر با همكاري صندوق توسعه بين المللي پول به تدريج توانسته است در مسير اقتصاد آزاد حركت كند و هم اينك اين كشور جزء اقتصاد هاي آزاد تلقي شده اما هنوز بخشي از اقتصاد آن در كنترل دولت است.
فعال سازي تجارت در بازارچه هاي مرزي بين ايران و تركيه يكي از راهكارهاي بسط و توسعه مراودات تجاري بين دو كشور ايران و تركيه است و نقش سازمان توسعه تجارت ايران براي فعال سازي مراكز تجارت مرزي بين دو كشور بسيار اهميت دارد.
در چنين شرايطي ضروري است تا مسوولان استاني با فعال سازي جذب سرمايه گذاري در بعد داخلي و خارجي و همچنين احياي حوزه تجارت مرزي با كشورهاي همجوار و ارتباط با شركت هاي بزرگ اقتصادي يك تحول اساسي در اقتصاد نابسامان استان آذربايجان غربي بوجود بياورند.
اين در حالي است كه سرمايه گذاري و لزوم تسهيل هر چه بيشتر فرايند تجارت به منظور مساعد نمودن فضاي كسب و كار براي تجار و سرمايه گذاران داخلي و خارجي و انجام آسان امور تجارت، يكي از مهمترين نيازهاي استان آذربايجان غربي به سمت توسعه و آباداني در شرايط كنوني نامناسب اقتصادي كشور است.
فراهم نمودن زمينه هاي جذب سرمايه ، حمايت و هدايت سرمايه گذاران و تجار، شناسايي و پيگيري رفع موانع سرمايه گذاري از وظايف مهم مديران اجرايي استان بوده و در اين راستا بايد شبكه ارتباطي وسيعي از طريق تعيين رابطين جذب سرمايه گذاري در كليه دستگاههاي اداري استان جهت كمك به سرمايه گذاران و بازرگانان و تجار ترسيم و ايجاد شود.
از سوي ديگر، آذربايجان غربي عليرغم داشتن موقعيت فوق العاده جغرافيايي و قرار گرفتن در مسير ترانزيت كالا به تركيه و اروپا و همچنين نزديكي به بازارهاي جهاني و دارا بودن چندين بازارچه مرزي و منطقه آزاد تجاري، هنوز نتوانسته به اندازه ظرفيت هاي ويژه اين حوزه در بازرگاني خارجي منطقه توفيق داشته باشد.
با توجه به موقعيت ويژه استان آذربايجان غربي در منتهي اليه شمال غربي كشور و همسايگي با سه كشور تركيه، آذربايجان و عراق با كيلومتر ها مرز مشترك و نيز وجود چندين شهرستان مرزي با جمعيتي قابل توجه علي الخصوص منطقه آزاد تجاري صنعتي ماكو جايگاه تعاوني هاي مرزنشينان استان آذربايجان غربي در كشور را از اهميت ويژه اي برخوردار نموده است.
اين در شرايطي است كه تاسيس بازارچه هاي مرزي در راستاي توسعه صادرات، حضور قدرتمند در بازارهاي جديد منطقه و براي جلوگيري از قاچاق كالا در مناطق مرزي، بويژه در مناطق غرب و شمال غرب كشور بوده است ولي برخي از اين بازارچه ها نه تنها به اين اهداف دست نيافته اند بلكه با مشكلات عديده اي دست و پنجه نرم مي كنند.
در شرايطي كه ضرورت استفاده از ظرفيت هاي اقتصادي مرزها امري بديهي است، راه اندازي و تقويت مناطق آزاد تجاري در شهرهاي مرزي، ايجاد گمرك و بازارچه هاي مرزي در اين مناطق نقشي حياتي دارد.
بازارچه هاي مرزي پتانسيل هاي نهفته اي است كه فعاليت آنها موجب اشتغال مرزنشينان ، كسب درآمد مشروع و فراهم شدن زمينه سرمايه گذاري در ديگر بخش هاي تجاري ، توليدي و خدماتي مي شود.
**رسانه ها **
8137/8136

روزنامه آراز اذربايجان روز چهارشنبه در مطلبي با عنوان توسعه آذربايجان غربي در گرو سرمايهگذاري در صنايع صادراتي به قلم مهدي قلي پور، گسترش فعاليت هاي اقتصادي سالم مناطق مرزي را موتور محركه اقتصاد استان عنوان كرده است.