
ساري-ايرنا-پارك علمي تحقيقاتي سازماني است كه با هدف افزايش ثروت در جامعه توسط متخصصان حرفهاي مديريت ميشود و جريان دانش و فناوري را ميان دانشگاهها، موسسات تحقيق و توسعه، شركتهاي خصوصي و بازار به حركت مياندازد.
پاركهاي فناوري از ابزارهاي جلب شركتهاي مبتني بر فناوري پيشرفته در سطح بينالمللي شناخته ميشوند و علاوه برآن محملي براي جذب متخصصان و دانشمندان و توسعه فعاليت كارآفرينان هستند.
همچنين شكلگيري و توسعه بسياري از پديدههاي نوظهور تكنولوژيكي از درون اين پاركها رخ مي دهد و دولتها ميكوشند با ايجاد محيطي مناسب ، شرايط كار و فعاليت را براي شركتهاي كوچك و متوسط و جذب شركتهاي بينالمللي مبتني بر فناوري فراهم كنند.
در ايران نيز با توجه به پيشرفت هاي روزافزون در زمينه فناوري هاي نوين ، ما شاهد گسترش اين پارك ها بسته به موقعيت خاص جغرافيايي و توپوگرافي هر منطقه هستيم.
استان مازندان به دليل موقعيت خاص جغرافيايي ، داراي ظرفيت هاي مناسبي براي توسعه و گسترش اين نوع پارك ها است و پارك علمي تحقيقاتي پرديس شهيد بهشتي سوادكوه شايد نمونه بارز و برجسته ترين اين نوع پارك ها در استان باشد.
دكتر ' حسين كرمانيان' رييس پارك علمي تحقيقاتي پرديس شهيد بهشتي سوادكوه و يكي از اعضاي هيات علمي دانشگاه شهيد بهشتي واحد سوادكوه در مورد اهداف تشكيل اين نوع پارك ها و اهميت آن براي دولت ، گفت : مطالعه اوليه براي ساخت پارك علمي تحقيقاتي (پرديس زيراب ) دانشگاه شهيد بهشتي از سال 1379 آغاز شد و در سال 1381 بستر اين پارك در اراضي جنگلي شهر زيراب سوادكوه شناسايي و به تملك دانشگاه شهيد بهشتي در آمد.
وي اضافه كرد : پارك علمي تحقيقاتي پرديس زيراب در بهار سال 1381 توسط وزير علوم وقت افتتاح شد و در همين سال نيز اساسنامه آن به تصويب هيأت امناء دانشگاه شهيد بهشتي رسيد و همچنين اين پارك در همين سال هم به عضويت انجمن پاركهاي علمي – تحقيقاتي ( IASP ) در آمد.
پارك علمي – تحقيقاتي دانشگاه شهيد بهشتي در شهر ' زيراب ' در فاصله 180 كيلومتري شمال شرقي تهران و 70 كيلومتري درياي مازندران و بستر پارك در حاشيه جنوبي شهر زيراب واقع است.
وسعت اين بستر به حدود يكصد هكتار ميرسد و عرصه جنگلي كوهپايهاي حد فاصل شهر زيراب و جنگل هاي صنعتي هم مساحتي برابر يكهزار و 700 هكتار دارد.
تاسيسات و امكانات قابل بهره برداري پارك پس از مرمت و بازسازي شامل ساختمانهايي با زير بناي بيش از 9 هزار متر مربع شامل ساختمانهاي آموزشي ، خوابگاههاي پژوهشگران و اساتيد ، كارگاه فني ، آزمايشگاههاي شيمي چوب و خمير و كاغذ ، كتابخانه ، آشپزخانه و غذاخوري، تالار اجتماعات و سامانه رايانه است.
رييس پارك علمي تحقيقاتي پرديس شهيد بهشتي سوادكوه از جمله فعاليتهاي علمي اين پارك را اجراي طرحها و برگزاري كارگاهها و ايجاد دو رشته كارشناسي آباداني روستاها و كارشناسي ارشد صنايع خمير و كاغذ و برگزاري اردوهاي فرهنگي و علمي معرفي كرد.
وي وجود مجهزترين و بزرگ ترين آزمايشگاه خمير كاغذ كشور را از ويژگي هاي بارز اين پارك برشمرد و گفت : پرديس علمي تحقيقاتي شهيد بهشتي واحد سوادكوه جزء سه پارك اوليه كشور است كه فعاليت هاي تحقيقي قابل توجهي را در حوزه هاي مورد مطالعه خود انجام داده و از اولين پژوهشكده هاي علوم محيطي كشور با متنوع ترين رشته هامحسوب مي شود.
كرمانيان افزود : انجام تحقيقات علمي ، معرفي محصولات ،اشتغال محققان دانشگاهي ، هدفمند كردن و تاثير گذاري بلند مدت تسهيلات دولتي در توسعه ، ايجاد طرح هاي تجاري از اهداف اصلي هر پارك علمي در هر منطقه از جهان است ، اما هدف كلي احداث اين پرديس در واقع تحصيلات تكميلي و پژوهش و تحقيقات محسوب مي شود.
وي از ديگر اهداف ايجاد پارك علمي فناوري پرديس شهيد بهشتي واحد سوادكوه را گسترش و تقويت روح پژوهش و تفكر علمي در كشور و در منطقه، كمك به افزايش ثروت در جامعه با استفاده از فناوري و صنعت، مرتبط كردن مراكز تحقيقاتي و دانشگاهي با صنعتگران و صنعت (ارتباط صنعت و دانشگاه) ،گسترش علوم و فنون جديد ، تمركززدايي و گسترش حوزه نفوذ علمي و ارتباطي دانشگاه برشمرد.
رييس پارك علمي تحقيقاتي پرديس شهيد بهشتي سوادكوه بيان داشت: تمركز دانشگاه تا سال گذشته بر رشته كارشناسي ارشد خمير و كاغذ معطوف بوده است كه در همين راستا دانشجويان فارغ التحصيل اين مقطع توانسته اند رتبه هاي نخست دكترا را نيز در اين رشته به دست بياورند.
كرمانيان با بيان اينكه در حال حاضر 12 دانشجوي كارشناسي ارشد در مقطع خمير كاغذ در حال تحصيل در پرديس هستند ، گفت : امسال در ادامه اين رشته ها ، دانشگاه در نظر دارد تا دوره هاي كارشناسي ارشد مهندسي پالايش زيستي ، فرآورده هاي كنت سازي و چوبي ، مهندسي زلزله ، مهندسي رودخانه ، مهندسي آب و فاضلاب ، مهندسي سوانح طبيعي و كارشناسي ارشد رشته هواشناسي را در پرديس دانشگاه راه اندازي كند.
وي تصريح كرد: با رايزني هاي انجام شده با مسوولان ذيربط راه اندازي مجدد كارشناسي تكنولوژي آباداني روستاها نيز در دست بررسي است.
كرمانيان مهم ترين دغدغه مسوولان اين پارك را مشكلات زيربنايي به عنوان اساس توسعه هر منطقه معرفي كرد و گفت : كمبود بودجه و اعتبارات در بخش علمي - تحقيقاتي هم يكي از مهم ترين مشكلات است.
وي با اظهار اين كه پارك علمي - تحقيقاتي هويت علمي شهرستان سوادكوه و بخصوص شهر زيرآب محسوب مي شود ، افزود : شايد به گزاف نباشد اگر بگوييم كه جهان زيراب را با پارك علمي - تحقيقاتي آن مي شناسد.
كرمانيان از نمايندگان مردم در مجلس و مسوولان ذيربط خواست تا نگاهشان را بيشتر به اين سمت توسعه پارك هاي علمي تحقيقاتي بچرخانند و بودجه هاي لازم را براي كارهاي علمي تحقيقاتي در اختيار اين پارك ها قرار دهند و موانع زيربنايي موجود را هم هر چه زودتر برطرف كنند.ك/4
2585/1654