با وجود برخي مخالفتها و حاشيه سازيها عليه تيم مذاكره كننده هستهاي، اكثريت بزرگي از نمايندگان مجلس حمايتهاي خود را از رويكرد تعاملي دولت در حوزه سياست خارجي و گفتوگوهاي هستهاي ادامه دادهاند.
افزون بر صدور بيانيههاي مجلس در حمايت از مذاكرات هستهاي، چند نفر از نمايندگان در گفتوگو با خبرنگار ايران تصريح كردند، اعلام مخالفت تعدادي از نمايندگان كه از اساس با برنامههاي دولت يازدهم مخالف هستند نبايد به حساب قوه مقننه گذاشته شود و مجلس همچنان پشتيبان تيم مذاكره كننده خواهد بود.
به گفته اين نمايندگان، عملكرد تيم ديپلماسي دولت يازدهم تاكنون با موفقيت همراه بوده و به همين دليل هم بايد مورد پشتيباني قرار بگيرند.
مؤلفههايي براي ارزيابي ديپلماسي
عباسعلي منصوري عضو كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس در همين باره تأكيد ميكند، براي ارزيابي عملكرد ديپلماسي دولت بايد چند مؤلفه را در نظر داشت.
به گفته وي، دستگاه ديپلماسي ما در يك سال گذشته توانسته اميد را به جامعه تزريق كند چنانچه مردم تحولات حوزه سياست خارجي را با اميدواري دنبال ميكنند. دومين مؤلفه مهم از نظر وي، ميزان گردشگراني است كه در يكسال گذشته به ايران آمدهاند. افزايش قابل توجه گردشگران خود نشانهاي از موفقيت ديپلماسي ايراني است. كم رنگ شدن اسلام هراسي و تمايل هيأتهاي مختلف اقتصادي از كشورهاي خارجي براي حضور در بازار ايران هم دو مؤلفه ديگري هستند كه از نظر اين عضو كميسيون امنيت ملي، موفقيت وزارت خارجه را در پيشبرد اهداف خود نشان ميدهد.
اين نماينده مجلس ادامه ميدهد: «با اين حال تيم ديپلماسي ما علاوه بر اينكه از سوي دشمنان خارجي هدف حمله قرار ميگيرد- چنانچه نخستوزير اسرائيل در سخنراني مجمع عمومي سازمان ملل با استناد به كتاب آقاي ظريف وي را تندرو خواند- در داخل هم برخي وزير امور خارجه را مورد هجمه قرار ميدهند كه اين در جهت منافع و مصالح ملي نيست.
به گفته وي عمده نمايندگان مجلس حامي و پشتيبان ظريف و دستگاه ديپلماسي هستند.
حجتالاسلام روحاني هم دوشنبه شب در گفتوگوي زنده خود با مردم تأكيد كرد، موفقيتهاي دولت بخصوص در حوزه ديپلماسي و گفتوگوهاي هستهاي ناشي از حمايتهاي ملت است.
رئيس جمهوري تصريح كرد: «ما به عنوان نماينده ايران در مذاكرات حضور پيدا كرديم و اگر تفاهم بين قواي سهگانه وجود نداشت مشكل داشتيم، اما موضوع هستهاي موضوعي بازگشتناپذير است و اكنون به شرايط خوبي رسيدهايم و من فكر ميكنم در 40 روز باقي مانده مسائل مطرح قابل حل و فصل نهايي است.» روحاني در ادامه سخنان خود با اشاره به مذاكرات هستهاي ايران و كشورهاي 1+5 گفت: «من به ملت بزرگ ايران ميگويم دنيا قبول كرده است كه ايران بايد فناوري هستهاي داشته باشد، هم پذيرفته كه اين مسأله از طريق مذاكرات حل شود و هم قبول كرده كه اين مذاكره بايد از طريق برد - برد حل شود.»
همراهي با ديپلماتها يك شاخص ملي است
غلامرضا تاجگردون رئيس كميسيون برنامه و بودجه مجلس هم بر ضرورت همكاري قوا براي حل مشكلات اساسي كشور و از جمله موضوع هستهاي تأكيد دارد و بروز برخي مخالفتها در اين مسير را طبيعي و البته بياثر ميداند.
تاج گردون با اشاره به برخي حاشيه سازيها عليه محمد جواد ظريف در هفتههاي اخير به ايران ميگويد: «طبيعي است كه با نزديك شدن به مراحل نهايي گفتوگوها كساني كه ذاتاً مخالف سياستهاي دولت در موضوع هستهاي هستند، احساس نگراني بيشتري كنند و در بيان مخالفتهاي خود جديتر باشند.»
به گفته وي مخالفان هم بخوبي اطلاع دارند اتخاذ تصميم درباره پرونده هستهاي بدون هماهنگي و نظارت رهبر معظم انقلاب امكان پذير نيست، كما اينكه حمايتهاي رهبري از تيم مذاكره كننده هستهاي هم مؤيد اين مطلب است.
اين نماينده مجلس با بيان اينكه قوه مقننه همچون گذشته پشتيبان تيم مذاكره كننده هستهاي است، تصريح ميكند: «حمايتهاي رهبري، مردمي و گروههاي مختلف از تيم مذاكره كننده هستهاي با توجه به حساسيت كار، همراهي با ديپلماتها را به يك شاخص ملي بدل كرده است.»
توضيحات ظريف قانع كننده بود
درك همين ضرورتها و حساسيت كار از سوي اكثريت قريب به اتفاق نمايندگان مجلس و رويكرد تعامل وزير امور خارجه با مجلس است كه برخي كارشكنيها و حاشيهسازيهاي تعدادي از نمايندگان عليه مذاكرات را بينتيجه گذاشته است. كما اينكه دكتر ظريف سه شنبه هفته گذشته با حضور در كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس ضمن ارائه گزارشي مبسوط از مذاكرات هستهاي در نيويورك، توضيحات قانع كنندهاي نيز درباره سخنان خود در شوراي روابط عمومي امريكا داد. ظريف در جريان سفر به نيويورك و در شوراي روابط عمومي امريكا در پاسخ به سؤالي درباره آثار داخلي و خارجي و احتمال موفق نشدن مذاكرات هستهاي گفته بود كه اگر با وجود تلاشهاي ما براي تعامل، اين تلاشها بينتيجه بماند، مردم ايران فرصت خواهند داشت تا 16 ماه ديگر كه انتخابات پارلماني در ايران برگزار ميشود، به اين عملكرد ما پاسخ دهند. اما اين سخن ظريف در برخي رسانههاي مخالف دولت اينگونه تحريف شد كه ظريف گفته است اگر مذاكرات به نتيجه نرسد دوستان ما در انتخابات مجلس شكست خواهند خورد!
علاء الدين بروجردي رئيس كميسيون امنيت ملي اما به خبرنگار ايران ميگويد، ظريف در جلسه كميسيون امنيت ملي توضيحات كاملي در اين باره داده و تأكيد كرده كه سخنانش به صورت نادرستي انتشار يافته است.
بروجردي در پاسخ به اين سؤال كه آيا نمايندگان حاضر در جلسه از توضيحات ظريف قانع شدند، ميافزايد: «برداشت من اين بود كه اعضاي كميسيون از سخنان آقاي ظريف قانع شدند. او هم تأكيد دارد با وجود برخي انتقادات وارده بر تيم مذاكره كنندگان، مجلس همچنان حامي اين تيم است.» بهروز نعمتي سخنگوي هيأت رئيسه مجلس نيز درباره گفتوگوهاي هستهاي ميگويد: «مجموعه حاكميت به اين نتيجه رسيده است كه مذاكرات انجام شود و آقاي ظريف هم به عنوان مجري حاكميت انجام وظيفه ميكند. تاكنون هم وظيفه خود را بدرستي انجام داده است. بنابر اين تا زماني كه حمايت رهبري پشت تيم مذاكره كننده است و آقاي ظريف با همين تسلط در خط دفاع از منافع ملي پيش ميرود مجلس هم حامي او و مذاكره كنندگان خواهد بود. با اين وصف به نظر ميرسد به رغم وجود برخي بهانهگيريها از سوي تعداد اندكي از نمايندگان مجلس و رسانههاي همسو با آنها عليه گفتوگوهاي هسته اي، كليت مجلس حامي و پشتيبان تيم مذاكره كننده هستهاي است و اين مهم قطعاً در اعتماد به نفس ديپلماتهاي ايراني و دفاع آنها از منافع ملي همچون گذشته تأثير انكار ناپذيري خواهد داشت.»
*ابراهيم بهشتي
*منبع: روزنامه ايران
اول**

تهران - ايرنا - « مجلس شوراي اسلامي همچنان پشتيبان ديپلماسي دولت يازدهم و تيم مذاكره كننده هستهاي است.» اين محور اظهارنظر چند نفر از نمايندگان مجلس در گفتوگو با خبرنگار ايران همزمان با دور جديد مذاكرات هستهاي بين ايران و گروه 1+5 است.