۱۲ مهر ۱۳۹۳، ۱۷:۴۷
کد خبر: 81337711
T T
۰ نفر

بیكاری، درد بزرگ سرزمین ثروت

۱۲ مهر ۱۳۹۳، ۱۷:۴۷
کد خبر: 81337711
بیكاری، درد بزرگ سرزمین ثروت

یاسوج - ایرنا - كهگیلویه وبویراحمد به لحاظ برخوداری از ظرفیت های اقتصادی، منابع نفت ، گاز ، آب و خاك به عنوان سرزمین ثروت شناخته می شود ولی مردم این استان با مقوله بیكاری فزاینده مواجه اند.

به گزارش خبرنگار ایرنا، بیكاری و فقر مالی در سرزمین چهارفصل كهگیلویه و بویراحمد با وجود ظرفیت های خدادادی و به دلیل بالفعل نشدن ظرفیتهای اقتصادی در طول سالیان دراز معضلی است كه همچنان پابرجاست.

'منصور محمدی ' دانشجوی یكی از دانشگاه های كهگیلویه و بویراحمد كه برای جستجوی كار در بلوار كارگر یاسوج حضور یافته می گوید: وضعیت كار در این استان به شدت نگران كننده است.

وی افزود: به دلیل فقر مالی و برای تامین مخارج زندگی مجبور به كار در كنار تحصیل هستم ولی در شهر یاسوج تنها در برخی روزها كارهای خدماتی و ساختمانی به كارگران پیشنهاد می شود كه این نیز همیشگی نیست.

'مرادعلی طاهری زاده ' كه در بلوار شصت متری یاسوج در جستجوی كار به انتظار نشسته، گفت: كار در این شهر به سختی پیدا می شود و چنانچه فردی نیروی كار نیاز داشته باشد از اقوام و خویشاوندان خود استفاده می كند.

وی كه از مخارج بالای زندگی و نبود كار نگران است ادامه داد:روزانه 500 تا 600 فرد جویای كار در بلوار شصت متری یاسوج دور هم جمع می شوند كه شمار زیادی از آنها بدون هیچ كاری دست خالی به خانه باز می گردنند.

طاهری زاده از وضعیت نامطلوب معیشت و حمایت نكردن دولت از كارگران و جوانان جویای كار گلایه كرد و افزود:در خانه ای استیجاری زندگی و ماهانه چهار میلیون ریال به عنوان كرایه به صاحب خانه پرداخت می كنم.

وی ابراز داشت: دستمزد یك كارگر عادی در شهر یاسوج بین 30 تا 40 هزار تومان است كه با وجود تورم جوابگوی هزینه های زندگی و شهریه دانشگاه فرزندان نیست.

م . ر. حایری نژاد نیز كه از خدمات رسانی خانه كارگر كهیگلویه و بویراحمد به كارگران ناراضی است، گفت: از پوشش بیمه ای تامین اجتماعی برخوردار نبوده و تنها از دفترچه های بیمه روستاییان و عشایر استفاده می كنم كه در بیشتر مطب ها و داروخانه ها خدمات با آن به طور آزاد حساب می شود.

وی افزود: جوانان و افراد جویای كار در كهگیلویه و بویراحمد مظلوم واقع شده اند و متولیان امر نیز حمایتی از آنان نمی كنند.

'سید علی رحم شكیبایی' پیرمردی 60 ساله كه از بخش چاروسای شهر قلعه رییسی كهگیلویه در جستجوی كار به یاسوج آمده، گفت: چهار فرزند مشغول به تحصیل در دانشگاه آزاد دارم كه برای پرداخت شهریه آنها با مشكل جدی مواجه هستم.

وی كه هم اكنون در اتاقی استیجاری در یاسوج زندگی می كند، افزود: به دلیل نبود كار مناسب در منطقه محل زندگی به مركز استان سفر كرده ام كه در اینجا نیز شرایط سخت و به ناچار كار می كنم.

'م. عنایتی فر' وجود كارگران اتباع بیگانه در كهگیلویه و بویراحمد را عامل بیكاری افراد جویای كار در استان عنوان كرد و افزود: بكارگیری اتباع بیگانه از سوی صاحبان كار با دستمزد كمتر موجب نوسان دستمزد كارگران در بخش های مختلف شده است.

وی خواهان حمایت جدی دولت و مسوولان اجرایی به وضعیت اشتغال كارگران و جوانان تحصیلكرده جویای كار شد.

ا.ك. قاضی كیش از وضعیت كار در یاسوج گلایه كرد و گفت: هیچ نهاد و سازمانی از جوانان جویای كار و جامعه كارگری به طور جدی حمایت نمی كند و حرف های مسوولان تنها در حد شعار باقی می ماند.

وی پرداخت تسهیلات با سود 27 تا 30 درصد از سوی بانك ها برای اشتغالزایی جوانان را ناامید كننده خواند و افزود: به دلیل وضعیت بد اقتصادی پس از دریافت این وام ها افراد قادر به بازپرداخت نیستند و دچار مشكلات متعدد می شوند.

معاون كارآفرینی و اشتغال اداره كل تعاون، كار و رفاه اجتماعی كهگیلویه و بویراحمد گفت: بر اساس سرشماری نفوس و مسكن سال 1390 جمعیت این استان 658 هزار و 639 نفر است.

'آیت ارمغانی' افزود: از این تعداد 158 هزارو 368 نفر فعال و در مجموع 136 هزار و 94نفر شاغل و 22 هزار و 274 نفر نیز بیكار هستند.

وی اظهار كرد: بر این اساس متوسط نرخ بیكاری كهگیلویه و بویراحمد در سال 90 معادل 14.1 درصد بوده كه به ترتیب بیشترین و كمترین نرخ بیكاری با 29.9 درصد و 12.7 درصد مربوط به شهرستان های گچساران و دنا است.

این مسوول با بیان اینكه نرخ بیكاری كشور در سال 1390 معادل 12.3 درصد بوده،گفت: براساس نمونه گیری انجام شده از سوی مركز آمار و اطلاعات بازار كار ایران در سال 92 متوسط نرخ بیكاری در كهگیلویه و بویراحمد معادل 16.5 درصد گزارش شده كه پس از استان لرستان(17.1) درصد بیشترین نرخ بیكاری را به خود اختصاص داده است.

ارمغانی عنوان كرد: براساس این آمار در سال 1392 استان گلستان با 8.5 درصد كمترین نرخ بیكاری را در كشور داشته است.

وی با اشاره به اینكه آمار و اطلاعات بازار كار كشور حاكی از آن است كه نرخ بیكاری كهگیلویه و بویراحمد در سال های 1390 تا 1392 افزایش چشمگیری داشته، ابراز داشت: نكته مهمتر این است كه ساختار عرضه نیروی كار نیز در این استان تغییر قابل ملاحظه ای دارد.

ارمغانی افزود:از طرفی حركت جمعیت غیرفعال ( محصل، زنان خانه دار،بازنشستگان و ...) به بازار كار و از طرف دیگر ورودی دانش آموختگان مراكز آموزش عالی و عدم تجانس آن با طرف تقاضا و نیاز بازار كار یكی از چالش های جدی متولیان بخش اشتغال است.

وی گفت: بر اساس آمار و اطلاعات موجود تعداد دانشجویان كهگیلویه و بویراحمد در سال تحصیلی 1389 - 1390 برابر با 961 هزارو77 نفر بوده اند.

ارمغانی ادامه داد: چنانچه متولیان حوزه اشتغال و كارآفرینی در سال های گذشته در حال تدوین برنامه برای جویندگان كار با مدرك دیپلم و زیر دیپلم بوده اند اكنون دغدغه ایجاد فرصت شغلی برای دانش آموختگانی را دارند كه توقع و انتظارات آنها متفاوت و به مراتب بالاتر از افراد قبلی است.

معاون كارآفرینی و اشتغال اداره كل تعاون، كار و رفاه اجتماعی كهگیلویه و بویراحمد خلاء آماری و نبود بانك اطلاعاتی جامع و به روز از بازار كار در این استان را از مهمترین مشكلات حوزه اشتغال عنوان كرد.

ارمغانی با بیان اینكه سامانه های متعددی اكنون در این زمینه فعالیت می كند كه همگی دارای نواقص و اطلاعات متناقض هستند، یادآورشد:برای رفع این مشكل (طرح ملی اعطای كارت اعتباری مهارت آموزشی و شغل یابی به جویندگان كار ) در دست بررسی است.

وی بیان كرد: به منظور انجام امور مشاوره ای، دریافت فرصت های شغلی و ایجاد پل ارتباطی بین جویندگان كار و بنگاه های متقاضی نیروی كار تاكنون برای 14 مركز مشاوره شغل(كاریابی) در كهگیلویه و بویراحمد مجوز صادر شده كه از این تعداد 9 مركز مشغول به فعالیت هستند.

ارمغانی اظهار كرد: به طور متوسط سالانه یكهزار و 500 نفر از طریق مراكز كاریابی در این استان جذب بازار كار می شوند كه به طور عمده مربوط به صنوف و واحدهای تولیدی كوچك است.

وی با اشاره به اینكه دولت های مختلف برنامه های متعددی برای ایجاد فرصت های شغلی داشته اند، عنوان كرد: سال 1385 در طرح اعطای تسهیلات زودبازده 315 میلیارد تومان اعتبار به كهگیلویه و بویراحمد اختصاص یافت كه زمینه جذب حدود 18 هزار نفر در این استان فراهم شد.

ارمغانی قانون ساماندهی مشاغل خانگی در سال 1390 را از دیگر طرح دولت برای ایجاد فرصت های شغلی برشمرد و گفت: براساس این قانون بیش از 590 میلیارد ریال تسهیلات قرض الحسنه به كهگیلویه و بویراحمد اختصاص یافت كه متاسفانه به دلیل همكاری نكردن بانك ها تاكنون تنها موفق به جذب 220 میلیارد ریال شده ایم.

وی ابراز داشت: با اعطای این میزان تسهیلات شش هزار و 850 فرصت شغلی در استان فراهم شده و هم اكنون نیز جذب و پرداخت این تسهیلات ادامه دارد.

ارمغانی افزود: رویكرد دولت یازدهم تمركز بر كنترل نقدینگی بوده و بر این باور است كه تنها راه ایجاد اشتغال سیاست های پولی نیست بلكه راهكارهای غیر پولی شامل تمركز بر طراحی در تولید، افزایش بهره وری، توسعه و ترویج فرهنگ كارآفرینی نیز باید مورد توجه قرار گیرد كه این موارد نیز مدنظر اداره كل تعاون، كار و امور اجتماعی كهگیلویه و بویراحمد است.

وی گفت: برای عملیاتی كردن این برنامه ها تولید انیمیشن (پویانمایی)،برگزاری نشست های تخصصی با كارآفرینان و برگزاری جشنواره كارافرینان در حال اجراست.

ارمغانی بیان كرد: در خرداد سال جاری بنیاد نخبگان كهگیلویه و بویراحمد 20 كارآفرین زن برتر كشور را دعوت و از طریق برگزاری نشست به تبادل تجربه پرداختند.

وی اظهار كرد: با پیگیری مستمر مجموعه معاونت اشتغال و كارآفرینی در وزارتخانه و كهگیلویه و بویراحمد در سه ماهه اول سال جاری 82 میلیارد و 360 میلیون تومان تسهیلات به استان ابلاغ شده است.

معاون كارآفرینی و اشتغال اداره كل تعاون، كار و رفاه اجتماعی كهگیلویه و بویراحمد عنوان كرد: این میزان تسهیلات به واحدهای تولیدی نیازمند سرمایه در گردش، واحدهای اقتصادی فعال و دارای طرح توسعه ای، فعال كردن طرح های راكد و راه اندازی طرح های نیمه تمام استان پرداخت می شود.

ارمغانی ابراز داشت: تاكنون 65 طرح به سامانه بانكی معرفی شده كه پنج مورد از آنها با 28 میلیارد و 800 میلیون ریال تسهیلات تصویب و در حال پرداخت است.

وی افزود: بانك های عامل كهگیلویه و بویراحمد برای پذیرش و بررسی طرح های معرفی شده از طرف كارگروه اشتغال اعلام امادگی كرده اند.

استاندار كهگیلویه و بویراحمد با اشاره به اینكه این استان یك درصد مساحت و یك درصد جمعیت كشور را دارد،گفت: با وجود داشتن منابع طبیعی خدادادی شامل 10 درصد منابع آب كشور و 22 درصد منابع نفت و گاز تاكنون به جایگاه واقعی خود دست نیافته و همچنان در برخی بخش ها با محرومیت مواجه است.

'سید موسی خادمی' بیكاری در كهگیلویه و بویراحمد را از مشكلات جدی بسیاری از خانواده ها دانست و افزود: در تعداد زیادی از روستاها و شهرهای این استان جوانان تحصیل كرده دانشگاهی آماده ورود و جذب بازار كار هستند كه شرایط برای بكارگیری آنان براساس تخصصشان نیز وجود ندارد.

وی بیان كرد:هرچند ظرفیت های متعددی برای ایجاد اشتغال در این استان وجود دارد ولی به دلیل فراهم نبودن زیرساخت ها، ضعف فرهنگ كار و تلاش و بنیه مالی ضعیف مردم آن توفیقات زیادی در این زمینه حاصل نشده است.

خادمی وابستگی مردم كهگیلویه و بویراحمد به دستگاه های اجرایی برای جذب و استخدام را از علل اصلی بیكاری در این استان اعلام كرد و گفت: این درحالی است كه ظرفیت مراكز دولتی برای بكارگیری نیروهای جدید محدود بوده و عده ای همچنان تنها راه حل رفع بیكاری خود را استخدام در این نهادها می دانند.

وی تنها راه ایجاد فرصت های شغلی جدید در كهگیلویه و بویراحمد را توسعه سرمایه گذاری دانست و خاطر نشان كرد: بهره گیری از توان بخش خصوصی نیز در این زمینه كارگشا خواهد بود.

خادمی تصریح كرد: استانداری كهگیلویه و بویراحمد با استفاده از تمام ظرفیت ها و جذب سرمایه گذاری های جدید تلاش دارد طرح های صنعتی، تولیدی و خدماتی را در این استان راه اندازی و تاحدودی معضل بیكاری را ساماندهی كند.

وی مهاجرت روستاییان كهگیلویه و بویراحمد به شهرهای استان برای جست و جوی شغل مناسب را از نتایج منفی دانست كه موجب گسترش حاشیه نشینی در شهرها و بروز مشكلات متعدد شده است.

رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت كهگیلویه و بویراحمد بیكاری در این استان را یكی از معضلات جدی پیش روی قشرهای مختلف مردم به ویژه جوانان عنوان كرد و گفت:این سازمان برای توسعه سه حوزه كاری خود برنامه های متعددی را در دستور كار قرار داده تا زمینه كاهش بیكاری در استان را فراهم كند.

'داریوش دیودیده' افزود: در سال 93 راه اندازی طرح های صنعتی، كسب و كارهای صنفی و بهره برداری از معادن جدید برای كمك به اقتصاد و كاهش بیكاری در این استان مورد توجه است به نحوی كه با عملیاتی شدن آنها دو هزار فرصت شغلی جدید ایجاد خواهد شد.

وی بیان كرد: طرح های سازمان صنعت، معدن و تجارت كهگیلویه و بویراحمد فرصت های شغلی جدیدی را برای دانش آموختگان و تحصیل كردگان دانشگاهی استان ایجاد می كند.

دیودیده تكمیل طرح های نیمه تمام در بخش های مختلف را از مهمترین اولویت های این سازمان عنوان كرد و گفت:ارایه طرح های جدید و متناسب با ظرفیت های شهرستان ها و بخش های كهگیلویه و بویراحمد برای كمك به معضل بیكاری نیز در دستور كار است.

وی ابراز داشت: كهگیلویه و بویراحمد در زمینه صنایع معدنی و طرح هایی كه پایه آنها منابع نفت و گاز است نیز تا حدود زیادی می تواند به شكوفایی ظرفیت های اقتصادی و معضل بیكاری در استان كمك كند.

دیودیده راه اندازی صنعت فرش بافی در روستاهای كهگیلویه و بویراحمد را از جمله راهكارهای كاهش بیكاری دانست و افزود: افراد علاقه مند با سرمایه گذاری اندك در این بخش می توانند به بازده اقتصادی مناسبی برسند.

وی ارایه مشوق ها از جمله واگذاری زمین با شرایط مناسب به سرمایه گذاران و استفاده از تسهیلات صندوق توسعه ملی برای راه اندازی طرح های زیربنایی در كهگیلویه و بویراحمد را از راهكارهای موثر برای ایجاد اشتغال دانست.

دیودیده راه اندازی واحدهای تولیدی راكد و نیمه فعال كه از تمام ظرفیت آنها استفاده نمی شود را از دیگر راهكارهای كاهش بیكاری در این استان برشمرد.

رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت كهگیلویه و بویراحمد راه اندازی طرح های در دست اجرا مانند كارخانه سیمان مارگون، آجر و پتروشیمی دهدشت،تصفیه روغن و صنایع تبدیلی محصولات كشاورزی و دامی كه نقش مهمی در توسعه حمل و نقل و پشتیبانی دارند را در كاهش معضل بیكاری تاثیرگذار عنوان كرد.

دیودیده با اشاره به اینكه با بهره برداری از این طرح های در دست اجرا حدود یكهزار و 400 فرصت شغلی مستقیم در كهگیلویه و بویراحمد ایجاد می شود،افزود: هر فرصت شغلی صنعتی می تواند سه فرصت شغلی غیرمستقیم نیز ایجاد كند كه این امر تحول شگرفی در اقتصاد و كاهش بیكاری استان دارد.

با همه این تفاسیر كهگیلویه و بویراحمد به دلیل محرومیت های عمیق و تاریخی برای اشتغالزایی جوانان و ریشه كنی بیكاری نیازمند عزمی به بلندای تمام سال های محرومیت خود دارد.

671 /7533/ 1539

گزارش:ابراهیم عزیزی
۰ نفر