آغاز مطالعات اولیه برای طراحی و ساخت تلسكوپ مداری؛پرتاب آت ست با ماهواره بر ایرانی

تهران - ایرنا - قائم‌مقام سازمان فضایی ایران از مطالعات اولیه برای طراحی و ساخت تلسكوپ مداری خبر داد و گفت: این تلسكوپ مداری برای سیستم كنترل وضعیت دقیق جو طراحی شده و قرار است روی ماهواره‌های بومی با عمر كوتاه مداری قرار گیرد.

به گزارش خبرنگار علمی ایرنا، دكتر حمید فاضلی روز سه‌شنبه در نشست خبری هفته جهانی فضا در پژوهشكده سامانه‌های فضانوردی سازمان فضایی ایران با اعلام این مطلب افزود: این تلسكوپ فضایی در سطوح مقدماتی تلسكوپ‌های فضایی مانند هابل و وبر خواهد بود و فقط قرار است در ماهواره‌هایی با عمر مداری كمتر از سه ماه قرار گیرد.

فاضلی همچنین برنامه راهبردی این سازمان را ارائه خدمات صوت و تصویر و داده از طریق ماهواره‌های مخابراتی عنوان كرد و گفت: متاسفانه در نتیجه تحریم‌های ظالمانه مشكلاتی در تامین ماهواره و حفظ موقعیت مداری و تامین باند شبكه‌های صداوسیما داشتیم.

وی با اشاره به اینكه حتی بسیاری از محموله‌های مخابراتی كشور از دیگر تامین‌كنندگان خدمات مخابراتی استفاده می‌كردند اما شبكه‌های ماهواره‌ای ایران قطع شد،افزود: در این زمینه با شروع دولت تدبیر و امید و رویكرد تعامل این مشكل حل شده است اما ما باید به فكر تامین ماهواره‌های مخابراتی باشیم.

وی تاكید كرد:در این زمینه در شركت‌های بین‌المللی برای خرید ماهواره‌های مخابراتی همزمان با طراحی ماهواره‌ها در كشور استفاده خواهیم كرد و این تصمیم در سطح مراكز تصمیم‌گیر كشور دنبال می‌شود.

وی همچنین تامین ماهواره‌های سنجش از دور را دومین اولویت برنامه‌های سازمان فضایی عنوان كرد و گفت: هم اكنون پروژه پایش محصولات كشاورزی در كشور دنبال می‌شود.



***پرتاب كپسول زیستی حامل انسان تا چهارسال آینده

قائم مقام سازمان فضایی ایران همچنین درباره پروژه اعزام موجود زنده به فضا از پرتاب زیرمداری كپسول زیستی حامل انسان طی چهار سال آینده خبر داد.

وی ادامه داد: ایران برنامه دارد تا چهار سال آینده انسان را با دقت بالا به ارتفاع 120 كیلومتر و زیر مدار بفرستد.

وی افزود:این كپسول زیستی فضایی با هندسه فضاپیماهایی مانند آپولو و كنزو و با وزن یك تن خواهد بود.

به گفته فاضلی تا كنون دو كاوشگر حامل موجود زنده و به شكل استوانه ای به فضا پرتاب كرده ایم كه در هنگام بازگشت نیروی زیادی به كاوشگر وارد می كند.

فاضلی ادامه داد:در برنامه داریم كه امسال پرتاب زیرمداری داشته باشیم كه البته در پرتاب اول موجودی زنده به غیراز انسان را به فضا پرتاب خواهیم كرد، اما تا سال 97 كپسول زیستی با انسان را به زیرمدار خواهیم فرستاد.

به گفته فاضلی:دستیابی به مدار ژئو برای ماهواره های مخابراتی و اعزام انسان به فضا در اهداف بالادستی نظام دیده شده است.



***پرتاب یك محموله زیستی دیگربه فضا تاپایان سال

قائم مقام سازمان فضایی ایران تاكید كرد:تا پایان سال جاری یك پرتاب به فضا خواهیم داشت.

فاضلی همچنین درخصوص پرتاب ماهواره 'آت ست' دانشگاه صنعتی امیركبیرگفت:در برنامه اولیه قرار بود تا ماهواره آت ست با ماهواره بر خارجی پرتاب شود اما با توسعه حامل ها در كشور این پروژه تغییر مسیر داده و قرار است با ماهواره بر ایرانی سیمرغ پرتاب شود.

وی افزود: هم اكنون نمونه مهندسی این ماهواره آماده شده است و نمونه پروازی آن در حال تكمیل است.



***عقد قرارداد با وزارت كشاورزی برای پایش محصول گندم

وی از عقد قرارداد با وزارت جهاد كشاورزی برای پایش محصولات راهبردی محصولات كشاورزی مانند گندم خبر داد و گفت: همچنین قراردادی با وزارت نیرو در راستای استفاده از تصاویر ماهواره ای برای مدیریت آب امضا كرده ایم.

قائم مقام سازمان فضایی خاطرنشان كرد: تصاویر محصول برنج را با دقت حدود بالای 80 درصد در تعیین نقشه ها و شرایط هر 10 روز یكبار تهیه و در اختیار كشاورزان قرار دهیم.

قائم مقام سازمان فضایی ایران از مشاركت ایران در پروژه مطالعاتی پیش بینی زلزله با استفاده از سنجنده هایی كه در لایه یونسفر قرار دارند و نیز پروژه ماهواره مشترك كشورهای عضو سازمان اپسكو خبر داد.



***تقویت جایگاه ایران در نهادهای بین المللی

وی همچنین تاكید كرد:هم اكنون به طور قوی در پایگاه 'كوپوس' وارد شده ایم و از نقش ناظر به یك بازیگر اصلی تبدیل شده ایم.

وی با بیان اینكه توسعه پایدار كشورها با استفاده از فضا مقوله جدیدی در اتحادیه استفاده صلح آمیز از فضای ماورای جو محسوب می شود گفت: هم اكنون ایران با تعیین نماینده ای دراین اتحادیه دارای جایگاه قابل توجهی شده است.

علمی (3) ** 9190 ** د . الف**1440
۰ نفر