به گزارش پارسينه، امسال نيز همانند سالهاي گذشته با شروع مسابقات ليگ برتر فوتبال بحثي تازه شد. حق پخش تلويزيوني مسابقات و رقمي كه بايد از سوي صدا و سيما به سازمان ليگ برتر پرداخت شود.
پيش از شروع مسابقات ليگ برتر و با توجه به اتمام قرارداد پخش تلويزيوني مسابقات، سازمان ليگ برتر ايران پس از انجام كارشناسيهاي دقيق رقم 180 ميليارد تومان براي سه سال را به سازمان صدا و سيما پيشنهاد داد. پيشنهادي كه با مخالفت سازمان صدا و سيما مواجه شد. با اين حال مسئولان فدراسيون فوتبال و همچنين سازمان ليگ در مصاحبههاي خود با رسانهها اعلام كردند كه رقم واقعي حق پخش تلويزيوني بسيار بيش از اين مبلغ است چرا كه بخش عمدهاي از اين رقم بايستي به عنوان هزينه به باشگاههاي ليگ برتر اهدا شده و بر طبق برآورد سازمان ليگ تا 60 درصد هزينه باشگاهها را پوشش ميدهد.
بر همين اساس محمدرضا ساكت ، عضو هيات رييسه سازمان ليگ فوتبال درباره رقم واقعي حق پخش تلويزيوني ليگ برتر گفته بود: ارزش واقعي حق پخش بر اساس آنچه مثلا در بوندسليگاي آلمان پرداخت ميشود، بالغ بر 850 ميليون يورو براي يك فصل – براي سطح فوتبال ما حدود 800 ميليارد تومان است - اما به دليل شرايط اقتصادي و مشكلات سازمانها از جمله صدا و سيما و درك متقابل از وضعيت به نظر ميرسد كه رقم پيشنهادي ما يعني 180 ميليارد تومان براي سه فصل، رقمي منطقي باشد.
وي همچنين اظهار داشت: بر اساس استانداردهاي داخلي و همان شرايطي كه ذكر شد، حق پخش قابل دريافت از صدا و سيما چيزي حدود 85 ميليون يورو يعني حدود 370 ميليارد تومان است، ولي باز هم به خاطر درك متقابل و شرايط موجود رقم 180 ميليارد تومان پيشنهاد شده است.
از آنجايي كه سازمان صدا و سيما جزو نهادهايي است كه امكان خصوصيسازي براي آن وجود ندارد و از حق انحصاري پخش تصوير در ايران برخوردار است، همين موضوع بهانهاي شده است تا صدا و سيما از دادن حق قانوني پخش مسابقات به سازمان ليگ خودداري كند چرا كه ميداند اين سازمان نميتواند امتياز پخش مسابقات را به شبكه ديگري بفروشد.
اما امسال به نظر ميرسيد سازمان ليگ در گرفتن حق خود از صدا و سيما مصمم است. بر همين اساس در روزهاي ابتدايي ليگ برتر، اين سازمان را تهديد كرد كه در صورت عدم پرداخت حق تصوير پخش مسبقات فوتبال، دوربينهاي صدا و سيما را به ورزشگاهها راه نخواهد داد.
تا اينكه مهدي تاج، رئيس سازمان ليگ برتر فوتبال ايران كه به عنوان نماينده فدراسيون فوتبال در جلسه وزارت كشور حضور پيدا كرده بود، اعلام كرد: «با توجه به اينكه اعضاي كميسيون ورزشي شوراي امنيت ملي اعتقادداشتند كه مسئله عدم پخش تلويزيوني مسابقات ممكن است تبعات منفي در پي داشته باشد بنابراين فعلا ماجراي عدم پخش تلويزيوني ملغي شد تا در اسرع وقت دو طرف بر سر اين مسئله به توافق برسند.» وي همچنين گفت: «اعضاي شوراي عالي امنيت ملي ضمن تاكيد بر قيد «اسرع وقت» براي حل اين مشكل به سازمان صدا و سيما هم مانند سازمان ليگ و فدراسيون تذكر دادند تا هرچه زودتر نسبت به حل اين مسئله اقدام كند.»
به اين ترتيب سازمان ليگ با قرار دادن بيانيهاي روي خروجي وبسايتش از پخش بازيهاي هفته پنجم خبر داد: «حسب نامه دبير محترم شوراي امنيت كشور و پيرو مصوبه 1/6/93 جلسه كميسيون ورزش شوراي امنيت كشور به دستور رياست فدراسيون فوتبال، مبني بر اينكه در اسرع وقت جلسه توافق و هماهنگي بين سازمان صدا و سيما ، وزارت ورزش و جوانان، فدراسيون و رئيس سازمان ليگ فوتبال ايران تشكيل و مسائل في ما بين را حل و فصل نمايند، در صورت عدم توافق مبلغ پيشنهادي توسط وزارت ورزش و جوانان از طريق هيات دولت پيگيري گردد. لذا به منظور اجراي مصوبه كميسيون ورزشي شوراي امنيت كشور و جلوگيري از تبعات منفي تا تشكيل جلسه، ورود دوربينها بلامانع است.»
اما چندي پيش باز هم كفاشيان تهديد خود را تكرار كرد. وي سهشنبه هفته گذشته در جمع خبرنگاران در مقابل فدراسيون فوتبال، در مورد حق پخش تلويزيوني، گفت: «ما بيتالمال را نميخواهيم، بازيهاي باشگاهي را ميخواهيم. بيش از 2500 بازي داريم فقط در رده بزرگسالان در ردههاي مختلف برگزار ميشود. تازه در ردههاي پايه هم بازي برگزار ميشود. هزينههاي فوتبال 330 ميليارد تومان است كه 160 ميلياردش را از قرارداد اسپانسر محيطي داريم و 180 ميليارد هم از صدا و سيما ميخواهيم يعني نميارزد كه دولت كه هر سال اين مبلغ هزينه كند. اگر نميخواهندحق پخش بدهند ليگ باشگاهي را تعطيلي ميكنيم.»
با اين حال روز گذشته باز هم شاهد پخش مسابقات هفته هفتم ليگ برتر نيز از سوي صدا و سيما پخش شد. با توجه به مخاطبان بالاي فوتبال به خاطر داشتن در ايران، سود كلاني از اين بابت به جيب سازمان صدا و سيما ميرود، به جاست همانند تمام دنيا حق پخش اين مسابقات را نيز به سازمان ليگ پرداخت كند.
اما مسئله ديگر تعلل سازمان ليگ در اين زمينه است كه خود يكي از عوامل تاثيرگذار در به نتيجه نرسيدن اين موضوع است. زماني كه سازمان ليگ براي تعيين حق پخش و نحوه دريافتش تنها به تهديدهاي پوچ و توخالي اكتفا ميكند، قطعا صدا و سيما هم با اين موج تعلل همراهي كرده و از پرداخت حق قانوني سازمان ليگ خودداري ميكند.
گفتني است حق پخش تلويزيوني، پولي است كه صدا و سيما بايد در قبال پخش مسابقات فوتبال به سازمان ليگ بپردازد. اين مبلغ با بررسي كارشناسانه دقيق و بررسي ارزش تبليغات تلويزيوني در هنگام بخش مسابقات و ميزان بيننده، همچنين ميزان بينندگان برنامههاي توليدي كه درباره فوتبال ساخته ميشوند و سودهاي تاشي از توليد و پخش اين برنامهها به دست ميآيد.
اول *1521
تهران - ايرنا - حق پخش تلويزيوني، پولي است كه صدا و سيما بايد در قبال پخش مسابقات فوتبال به سازمان ليگ بپردازد