به گزارش ديپلماسي ايراني ، پژوهشگران امور ايران بر اين اعتقادند كه جمهوري اسلامي ايران در حال ايجاد استراتژي جديدي در سايه تحولات عراق است به ويژه اگر كه بتواند به طور كامل به اهداف خود در عراق برسد. از نگاه آنها ملت عراق ملت مسلمان همسايه ملت ايران است كه اكثرا شيعه هستند كه در حال حاضر با مخاطرات امنيتي بزرگي مواجهند. بسياري از ايراني ها بر اين اعتقادند كه خطر امنيتي فعلي موجود در عراق مي تواند به مرزهاي كشورشان نيز برسد. به اعتقاد آنها ضعف اطلاعاتي دستگاه هاي امنيتي و ساده انگاري در تحليل واقعيت ها و همچنين كاهش عملكرد سياست خارجي به دليل اتخاذ سياست هاي يك جانبه در قبال تحولات و تغييرات منطقه سبب شده است تا ايران در حال حاضر نتواند سهم در خور توجهي در سياست گذاري هاي جامعه جهاني داشته باشد.
به اعتقاد پژوهشگران ايران قبل از آن كه استراتژي روشني را براي رويارويي با تحولات عراق در پيش بگيرد بايد امور متعددي را بررسي كند. از جمله تاثير اين حوادث و تحولات در آينده روابط بين المللي و چگونگي تعامل با آن در صورتي كه كمترين هزنيه را متحمل شود. همچنين دريابد كه حركت و فعاليت گروه هاي قومي و عشاير در عراق چگونه است و آيا مي توانند حركت هاي صوفي هاي نقشبنديه و قادري ها را مهار كنند. همچنين ضرورت دارد كه كالبد شيعي را به خوبي بشناسد و آن دسته از جريان هاي شيعي منحرف را از اين كالبد جدا سازد. مساله ديگر اين كه ايران بايد بيش از همه در عراق فعال باشد و مشاركتي بي قيد و شرط در مرزهاي طولاني خود با عراق در مواجهه با تهديدهايي كه از اين كشور مي آيند، داشته باشد.
به اعتقاد اين پژوهشگران كه به جمهوري اسلامي ايران نيز نزديك هستند، بازگشت حزب بعث و بعثي ها به قدرت به معناي بازگشت خطر امنيتي به مرزهاي ايران است. و اين مساله اي است كه ايران نمي تواند نسبت به آن بي توجه باشد و بايد حتما به رويارويي با آن برخيزد. در عين حال آنها معتقدند كه ايران و عراق دو كشور مسلمان با اكثريت شيعي هستند كه با بسياري از قبايل عرب و كرد ارتباطات تنگاتنگ و عميق دارند كه اين ارتباط جايگاهي ويژه نزد مردمشان به وجود آورده است. اين به آن معنا است كه حضور ايران در عراق و حضور عراق در ايران بسيار عميق و گسترده است. به همين دليل پژوهشگران بر اين اعتقادند كه دنيا بايد نزديكي و تداخل روابط ميان ايران و عراق را به خوبي درك كند. همچنين بايد اين مساله را درك كند كه امكان جدا ساختن ايران از عراق نيز وجود ندارد. به رغم وجود اين واقعيت رئيس جمهوري امريكا اخيرا گفته است كه ايران به تنهايي در امور عراق دخالت مي كند كه اين مساله از سوي ما مردود است و بايد كاري كرد كه ايران از عراق جدا شود و از دايره تصميم گيري هاي آن خارج شود، اگر چنين چيزي واقعا نزد امريكايي ها صحيح باشد و آنها واقعا چنين نگاهي دارند بايد گفت كه امريكايي ها واقعا در توهم به سر مي برند.
با توجه به بحران هاي امنيتي خطرناكي كه در منطقه شاهديم كه مي رود به جاهاي ديگر نيز گسترش يابد اين مساله سبب مي شود تا ايران به پايگاه اساسي تامين امنيت خاورميانه تبديل شود. امريكا بايد اين واقعيت را به خوبي درك كند، مقام هاي امريكايي وقتي كه تحولات اخير عراق و منطقه را بررسي مي كنند بايد درك كنند كه براي ايجاد هر گونه استراتژي جديدي در رويارويي با ناآرامي هاي منطقه اي بايد جايي هم براي ايران در نظر بگيرند. اين تنها راه موجود در برابر امريكا براي حفظ حقوق و مصالحش در منطقه است. البته ايران نيز بايد با قدرت هاي بزرگ منطقه اي و جهاني، چه كشورهاي عربي چه كشورهاي اسلامي، تعامل فعال و پويا و مستمر و ثابت داشته باشد تا همواره در موضع قدرت و نه انفعال باقي بماند. ديگر استفاده از شيوه هاي قديمي كارساز نيست، ضرورت دارد كه رهبران ايران در اين زمينه از كارشناسان زبده دانشگاهي و فعال در مراكز پژوهشي تخصصي استفاده كنند.
به باور پژوهشگران مذكور ايران قدرتمندترين كشور منطقه است كه با برخورداري از اقليت هاي متنوع بزرگترين حامي اقليت ها در خاورميانه محسوب مي شود، همچنين از حاميان اصلي موضوع فلسطيني است كه همواره از حقوق فلسطينيان دفاع كرده و حتي در مبارزات آنها با رژيم صهيونيستي كمك هاي شاياني به آنها كرده است. هيچ كشوري توانايي رويارويي با اين قدرت بزرگ منطقه اي را ندارد و نمي تواند مصالح آن را در منطقه و جهان تهديد كند. با اين وجود ايران به جامعه جهاني براي رويارويي با تروريسم ديني – مذهبي سلفي نياز دارد همان طور كه جوامع عربي و غير عربي نيز به آن محتاج هستند.
در راستاي طراحي استراتژي خود در منطقه
امريكا بايد قدرت ايران را درك كند
۱۵ شهریور ۱۳۹۳، ۱۱:۲۶
کد خبر:
81301428
تهران - ايرنا - به باور پژوهشگران مذكور ايران قدرتمندترين كشور منطقه است كه با برخورداري از اقليت هاي متنوع بزرگترين حامي اقليت ها در خاورميانه محسوب مي شود.