۱۸ خرداد ۱۳۹۳، ۱۳:۴۹
کد خبر: 81192588
T T
۰ نفر
بیماری آفریقایی گاوی در كردستان و زنگ خطرها /20 راس گاو تلف شد

سنندج - ایرنا- بیماری 'لمپی اسكین' كه به تازگی از طریق مرزهای غربی وارد كشور شده است چندین راس گاو و گوساله را در شهرستان مرزی بانه در كردستان تلف كرده است، بیماریی كه دامپزشكی را بر آن داشت به دنبال ریشه كن كردن این بیماری وارداتی باشد.

به گزارش خبرنگار ایرنا، سازمان دامپزشكی كشور در 17 خرداد امسال در اطلاعیه ای در مورد بروز یك بیماری دامی به نام 'لمپی اسكین' در تعدادی از دامداری ها و روستاهای كشور هشدار داد و اعلام كرد: روزهای اخیر برای نخستین بار بیماری 'لمپی اسكین' كه یك بیماری پوستی ویروسی با سرعت انتشار بالا است و خسارت های اقتصادی سنگینی با كاهش تولیدات دامی، ضایعات پوستی و تلفات در جمعیت گاوی وارد می سازد، در تعدادی از دامداری ها و روستاهای استان های آذربایجان غربی،‌ ایلام،‌ كردستان و كرمانشاه گزارش و مورد تایید آزمایشگاهی قرار گرفته است.

بر اساس این گزارش، این بیماری كه مختص دام بوده و قابل انتقال به انسان نیست،‌ زمانی محدود به قاره آفریقا بود و در سال های اخیر در سایر كشورها از جمله مصر، اردن، لبنان، فلسطین اشغالی، عمان، ‌عراق و تركیه بروز كرده است.

در اطلاعیه هشداری سازمان دامپزشكی كشور آمده است: به منظور جلوگیری از بومی شدن بیماری، سازمان دامپزشكی كشور در حال حاضر سیاست حذف و ریشه كنی بیماری را بر پایه تشدید اقدامات بهداشتی – قرنطینه ای و معدوم سازی دام های بیمار به اجرا گذاشته است.

سازمان دامپزشكی همچنین اعلام كرد: از آنجایی كه انتقال عامل بیماری علاوه بر تماس با گاوهای بیمار و محصولات خام دامی آلوده به ویروس، از طریق گزش حشرات (پشه ها و مگس های خونخوار) به طور مكانیكی صورت می گیرد و با توجه به شرایط آب و هوایی فعلی، وزش بادهای شدید در روزهای اخیر و دمای هوا كه مناسب تكثیر و فعالیت حشرات ناقل است، بسیج امكانات در قالب اكیپ های واكنش سریع در سطح استان های درگیر، برای جلوگیری از گسترش بیماری و خاموش كردن بیماری در كانون های اولیه آن ضروری است.

سازمان دامپزشكی كشور از دامداران تقاضا كرد كه در صورت مشاهده هر گونه علایم بیماری در گاوها، اعم از تب همراه با ضایعات پوستی غیرمعمول، مراتب را به نزدیك ترین واحد دامپزشكی گزارش كرده و از هر گونه نقل و انتقال گاوها بدون مجوز دامپزشكی خودداری نمایند.

معاون سلامت اداره كل دامپزشكی استان كردستان نیز با تایید مبتلا شدن تعدادی از دام های سنگین استان بویژه در شهرستان مرزی بانه، گفت: تاكنون پنج راس دام بر اثر ابتلا به این بیماری تلف شده و اداره كل دامپزشكی نیز تاكنون 60 دام مبتلا به این بیماری را شناسایی كرده و 15 راس را كشتار و معدوم نموده و مابقی نیز معدوم خواهیم كرد.

دكتر محمد جدی پور در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، با اشاره به اینكه این بیماری ویروسی و از خانواده آبله است، افزود: دام های مبتلا به این بیماری باید كشتار و معدوم شوند و گوشت و شیر و سایر احشاء آن قابل استفاده نیست و به منظور سلامت گوشت و فرآورده های گوشتی، تمام دام های مبتلا به این بیماری را كشتار می كنیم.

وی با اشاره به اینكه این بیماری تنها در میان جمعیت گاو و گوساله مشاهده شده و دام های سبك در مقابل این ویروس مقاوم تر هستند، افزود: در شهرستان های دیواندره و مریوان نیز هرك دام یك كانون از این بیماری شناسایی شده اما عمده كانون در شهرستان مرزی بانه قرار دارد.

وی با اشاره به اینكه منشا این بیماری در گذشته آفریقا بوده و در چند سال اخیر وارد خاورمیانه شده است، گفت: در سال های اخیر این بیماری در میان جمعیت دامی كشورهای تركیه و عراق گزارش شد و اداره كل دامپزشكی كردستان نیز از زمستان سال گذشته هشدارهایی مبنی بر احتمال ورود این بیماری در میان جمعیت دامی استان اعلام كرد.

معاون سلامت اداره كل دامپزشكی استان كردستان به برگزاری جلسات آموزشی و توزیع بروشور و كاتالوگ در مورد این بیماری در میان دامداری های استان اشاره كرد و گفت: اداره كل دامپزشكی استان جلسات متعددی با مسوولان دستگاه های مرتبط و استانداری برگزار و هشدارهای لازم در مورد احتمال شوع بیماری را داده است.

جدی پور شیوه انتقال بیماری را از طریق مگس و پشه خونخوار اعلام كرد و افزود: باتوجه به اینكه این بیماری بومی كشور نیست و وارداتی است تلاش سازمان دامپزشكی ریشه كن كردن بیماری است و در این راه اقدامات جدی را آغاز كرده ایم.

معاون سلامت اداره كل دامپزشكی كردستان با اشاره به اینكه چهار استان مرزی آذربایجان غربی، كردستان، ایلام و كرمانشاه در معرض تهدید این بیماری هستند، گفت: این بیماری بین انسان و دام مشترك نیست و قابل سرایت به انسان بیست و برای انسان مشكلی ایجاد نمی كند.

وی با اشاره به اینكه این ویروس جزو خانواده آبله است، علایم آن را در گاو و گوساله تب شدید، زمین گیری و دمل پوستی ذكر كرد.

معاون سلامت اداره كل دامپزشكی استان كردستان یكی از راه های مبارزه با این بیماری را سمپاشی و ضد عفونی برای از بین بردن ویروس ذكر كرد و گفت: یكی از راهكارهای ریشه كن كردن این بیماری كشتار و معدوم كردن دام ها است كه تاكنون 60 دام مبتلا به بیماری در بانه شناسایی و به تدریج در حال كشتار و معدوم كردن آنها هستیم.

دكتر جدی پور اظهار كرد: غرامت دام های مبتلا به بیماری كه كشتار و معدوم می شوند نیز از محل اعتبارات استانی و سازمان سازمان دامپزشكی پرداخت می شود.

وی بیماری ویروسی 'لمپی اسكین' را موجب وارد آوردن ضربه اقتصادی به دام دانست و گفت: این بیماری منجر به عقیم شدن دام و قطع شدن شیر می شود و دیگر ارزش نگهداری ندارد و اقتصاد دام را با خطر جدی مواجه می كند.

مدیر شبكه دامپزشكی شهرستان بانه نیز با اشاره به شیوع این بیماری ویروسی در بین دام های این شهرستان، گفت: تاكنون 5 راس گاوشیری در این شهرستان بر اثر این بیماری تلف و 15 راس نیز معدوم شده اند.

دكتر بختیار محبوبی افزود: این بیماری متاسفانه منجر به وارد آمدن خسارت های اقتصادی قابل توجهی به دامداران شهرستان شده است.

وی با اشاره به اینكه این بیماری دامی یك بیماری بومی منطقه نیست گفت: این بیماری در اثر مراودادت مرزی و بیشتر از طریق كشورهای همسایه عراق، سوریه، اردن و تركیه وارد كشور شده است.

رییس شبكه دامپزشكی بانه ضمن تقدیر از همكاری بخش خصوصی در معدوم سازی دام های آلوده به بیماری لمپی اسكین در چند روز اخیر بر ریشه كن كردن این بیماری تاكیده كرد.

به گفته وی از آن جایی كه شغل بخش زیادی از مردم منطقه، دامداری است و این بیماری خسارت های اقتصادی زیادی برای دامدار در پی خواهد داشت سعی ما در شبكه دامپزشكی شهرستان بر ریشه كن كردن این بیماری است.

وی، اطلاع رسانی گسترده، همكاری بخشداران و دهیاران در روستاهای تابعه شهرستان در راستای آگاه سازی دامداران از این بیماری، جلوگیری از حمل و نقل دام ها بدون مجوز و جداسازی دام های سالم از دام های آلوده و همچنین سم پاشی مكان های نگهداری دام را از جمله اقدامات موثر در ریشه كن كردن این بیماری عنوان نمود.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشكی كردستان نیز در ارتباط با خطر انتقال این بیماری از طریق گاو و گوساله به انسان گفت: بیماری 'لمپی اسكین' از جمله بیماری های مشترك بین انسان و دام نیست و خطری برای انسان ندارد.

دكتر فرزام بیدار پور به خبرنگار ایرنا، افزود: این بیماری تنها در میان حیواناتی از جمله گاو، گوساله و زرافه شیوع پیدا می كند و به انسان منتقل نمی شود و انسان در معرض ابتلای به این بیماری قرار ندارد.

استان كردستان 240 كیلومتر مرز مشترك با كشور عراق در شهرستان های مرزی بانه، مریوان، سقز و سروآباد دارد.

این استان به دلیل شرایط آب و هوایی و داشتن مراتع غنی یكی از قطب های دامداری كشور محسوب می شود و با دارا بودن حدود سه میلیون و 500 هزار واحد دامی، سالانه 25 هزار و 600 تن گوشت قرمز و 226 هزار تن شیر در استان تولید می شود.ك/4

7346/533