به گزارش ایرنا از وزارت جهاد كشاورزی، عبدالمهدی بخشنده در نشست وزیر جهادكشاورزی و مدیران ارشد این وزارتخانه با رئیس جمهوری، ایجاد درآمد پایدار و قابل رقابت با سایر بخشهای اقتصادی را از دغدغههای مهم بخش كشاروزی دانست و اظهار داشت: اگر بتوانیم به لحاظ درآمد پایدار در بخش كشاورزی برای جوانان جاذبه ایجاد كنیم، موجب ماندگاری جوانان در این بخش میشویم و در غیر این صورت شاهد خروج این قشر از فعالیتهای كشاورزی خواهیم بود.
وی افزود: متوسط درآمد كشاورزان ما 60 درصد میانگین كشوری است و اگر نتوانیم تولیدكنندگان را در این بخش نگهداریم و زندگی آبرومندی برای آنها ایجاد كنیم، مجبور میشویم برای افرادی كه از بخش كشاورزی خارج میشوند با قیمت بیشتری شغل در سایر بخشها ایجاد كنیم.
وی با بیان اینكه در حال حاضر 20 درصد اشتغال كشور سهم بخش كشاروزی است، گفت: تنها 10 درصد تولید ناخالص كشور متعلق به بخش كشاورزی است.
معاون وزیر جهادكشاورزی با اشاره به پایین بودن سهم سرمایهگذاری در بخش كشاورزی، تصریح كرد: طبق گزارش بانك مركزی، سهم سرمایهگذاری دولت در بخش كشاورزی بین 4 تا 5 درصد كل سرمایهگذاریها در بخشهای اقتصادی كشور است، در حالی كه مسوولیت مهم تامین امنیت غذایی برعهده بخش كشاورزی است.
وی با بیان اینكه این سهم، جوابگوی استهلاك بخش كشاورزی هم نیست چه برسد به توسعه بخش كشاورزی، اضافه كرد: 40 درصد كل بودجه اتحادیه اروپا در سال گذشته به بخش كشاورزی یارانه داده شده و كنگره آمریكا نیز مصوب كرده كه از سال 2011 تا 2020 یك هزار میلیارد دلار به طور مستقیم به بخش كشاورزی یارانه اختصاص دهد.
وی در مورد تامین كالری و خوداتكایی از محل تولیدات ناخالص داخلی، گفت: میانگین تامین كالری و خوداتكایی در سال 82 و 83، به 82 درصد رسیده بود و تنها 18 درصد كالری مورد نیاز از طریق واردات تامین میشد، در حالی كه طی چهار سال اخیر این رقم به 55 درصد كاهش یافته است.
معاون امور برنامهریزی و اقتصادی در مورد واردات محصولات كشاورزی نیز بیان كرد: براساس گزارش ها، سال 91 حدود 20 میلیون و در سال گذشته 18 میلیون تن محصولات كشاورزی وارد كشور و حدود 14 میلیارد دلار از منابع كشور صرف واردات این محصولات شده است.
وی با غیرواقعی خواندن آمار تولید محصولات كشاورزی در دولت دهم، گفت: در دو ماهه قبل از شروع كار دولت یازدهم، دولت قبلی اعلام كرد، حدود 118 میلیون تن محصولات كشاورزی در كشور تولید شده كه مصرف متوسط 500 تا 600 كالری را نشان میدهد.
بخشنده ادامه داد: وزارت جهاد كشاورزی با همكاری مركز پژوهشهای مجلس و بانك مركزی، راستی آزمایی دقیقی در مورد تولیدات كشاورزی انجام داد كه براساس آن در آغاز دولت یازدهم، 92 تا 93 میلیون تن محصولات كشاورزی در كشور تولید شده است.
وی با اذعان به این كه ظرفیتهای فراوانی در بخش كشاورزی برای تولید وجود دارد، اظهار داشت: منابع مالی مورد نیاز به سختی در اختیار بخش كشاورزی قرار میگیرد و بانك كشاورزی كه حامی این بخش است به لحاظ منابع مالی در تنگنا است.
معاون وزیر جهاد كشاورزی گفت: سایر بانكها موظفند، 25 درصد منابع خود را در اختیار بخش كشاورزی قرار دهند در حالی كه به طور متوسط 9 درصد این منابع به فعالیتهای كشاورزی اختصاص مییابد.
** تراز بازرگانی محصولات شیلاتی مثبت است
حسن صالحی معاون وزیر و رییس سازمان شیلات ایران نیز ضمن ارایه گزارشی از وضعیت موجود فعالیتهای شیلاتی، اظهار داشت: در ایران 800هزار تن محصولات شیلاتی تولید شده كه 420هزار تن آن از طریق صید دریا و 380 هزار تن از طریق آبزیپروری بوده است.
وی افزود: ایران به لحاظ صید از دریا در مقام سیام در دنیا و از نظر آبزی پروری در مقام بیست و یكم قرار دارد و در منطقه خاورمیانه در آبزی پروری مقام دوم را كسب كرده است.
صالحی با بیان این كه تراز بازرگانی محصولات شیلاتی مثبت است، خاطر نشان كرد: در سال گذشته 300 میلیون دلار صادرات و 100 میلیون دلار واردات آبزیان صورت گرفته و نهادههای اولیه مانند تخم ماهی قزلآلا، پودر ماهی و برخی گونههای ماهی جزو واردات بودهاست..
وی فاصله ایران با دنیا را در زمینه مصرف سرانه آبزیان زیاد دانست و گفت: سرانه جهانی مصرف آبزیان 18 كیلوگرم برای هر نفر است، در حالی كه در كشور ما این رقم به 8 كیلوگرم میرسد كه به طور عمده ناشی از فرهنگ مصرف مردم میباشد.
صالحی با بیان این كه، برای نزدیك شدن به سرانه جهانی مصرف آبزیان، میزان تولید در كشور باید به 2 میلیون تن افزایش یابد افزود: استفاده مجدد از آب در اراضی كشاورزی را از طرحهای این سازمان برای توسعه آبزیپروری عنوان كرد.
رییس سازمان شیلات همچنین پرورش ماهی در قفس در آب دریا را از راههای توسعه آبزیپروری دانست و گفت: مطالعات نشان میدهد كه میتوان 800 هزار تن پرورش ماهی در قفس داشت و این در حالی است كه در سال گذشته تنها 60 تن پرورش ماهی در قفس داشتهایم.
** دولت به گسترش فعالیتهای علمی و رفع موانع صادراتی كمك كند
عباس كشاورز معاون امور تولیدات گیاهی وزارت جهاد كشاورزی با بیان این كه در كشور ما، 90درصد تولیدات كشاورزی متكی به اراضی آبی است، گفت: از 5/14 میلیون هكتار اراضی كشاورزی، سهم اراضی دیم 42 درصد به لحاظ زمین و سهم تولید در این اراضی كمتر از 10 درصد است.
وی با بیان این كه، ما با 25/0 هكتار سرانه زمین، به طور تقریبی 2 برابر متوسط جهانی، سرانه زمین داریم ادامه داد: طی 30 سال گذشته سطح اراضی دیم تغییری نكرده است، اما سطح اراضی آبی هر سال در بخش زراعت 23 هزار هكتار افزایش مییابد.
وی با بیان این كه روند افزایش سطح باغات با افزایش روبرو است، اظهار داشت: در هر سال 43 هزار هكتار به سطح باغات اضافه میشود كه نشان دهنده تمایل كشاورزان و سود بیشتر در این فعالیت كشاورزی است.
كشاورز تصریح كرد: از هر هكتار زراعت آبی نزدیك به یك تن و 300 كیلوگرم و از هر هكتار زراعت دیم یك تن محصول برداشت میشود و این رقم در محصولات باغی به 7 تن در هكتار میرسد.
وی با بیان این كه، ما در تولید بعضی از محصولات مانند كنجاله و روغن دچار وابستگی هستیم و در بعضی از محصولات به پایداری خوبی رسیدهایم گفت: در راستای سیاست اقتصاد مقاومتی، طرحهایی تدوین شده كه دولت میتواند شاخص خود اتكایی كالری را با اجرای این طرحها افزایش دهد.
وی در عین حال بر افزایش بهرهوری و پایداری كشاورزی تاكید كرد و اظهار داشت: با اتخاذ سیاستهای درست، افزایش سرمایهگذاری و تنوع مالی میتوانیم حال بد كشاورزی را به حال خوب تبدیل كنیم.
كشاورز تصریح كرد: كشاورزی كشور از كمبود سرمایه و تكنولوژی رنج میبرد و دولت باید به گسترش فعالیتهای علمی و رفع موانع صادراتی كمك كند.
** نیاز وزارت جهادكشاورزی به ساختمان مركزی
محمد علی جوادی معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی وزارت جهاد كشاورزی با بیان این كه بخش ستادی وزارت جهاد كشاورزی به منظور ارایه خدمات خود نیاز به ساختمان ستادی مركزی دارد، گفت: در حال حاضر با از دست دادن ساختمان اصلی، كاركنان این وزارتخانه در 19 ساختمان در سطح تهران پراكنده هستند و این مساله موجب شده كه عوامل ستادی به طور شایسته خدمات خود را دریافت نكنند.
وی، كاركنان این وزارتخانه را نیروهای ارزشی خواند و اظهار داشت: در این وزارتخانه، بهرهگیری از نظام مدیریتی، با روشهای نوین و با تكیه بر مدیریت جهادی صورت میگیرد.
** رشد سرمایهگذاری در تحقیقات كشاورزی صفر است
اسكندر زند معاون وزیر و رییس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج كشاورزی نیز افزایش بودجه تحقیقات كشاورزی را به منظور توسعه بخش ضروری خواند و گفت: تنها راه تولید غذا، افزایش بهرهوری است كه از طریق تحقیقات امكانپذیر است.
وی افزود: در ایران تنها نیم درصد از تولیدات ناخالص داخلی به تحقیقات اختصاص مییابد در حالی كه كشور تركیه 9 درصد تولیدات ناخالص داخلی خود را به تحقیقات اختصاص داده است. دكتر زند در همین حال رشد سرمایهگذاری در بخش تحقیقات كشاورزی را در 10 سال گذشته صفر درصد اعلام كرد.
وی تصریح كرد: آنچه كه در اختیار داریم، بودجه جاری است و این مساله موجب شده بخش تحقیقات و موسسههای تحقیقاتی، آسیبپذیر شود.
رییس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج كشاورزی در ادامه، وعده داد تا پایان امسال 12 دستاورد مهم از سوی این سازمان ارایه شود.
وی، ارایه تكنولوژی تولید تخممرغ عاری از ویروس توسط موسسه تحقیقات واكسن و سرمسازی رازی، افتتاح مركز تولید میگوی عاری از بیماریهای مهم، معرفی 25 رقم جدید زراعی و باغی و جایگزینی روشهای غیرشیمیایی با سموم پرخطر را از جمله دستاوردهای آتی این سازمان نام برد.
زند گفت: سال آینده، نقشه خاك شناسی ایران در مقیاس یك 50هزارم و نقشه مناطق شور كشور توسط موسسه تحقیقات آب و خاك ارایه میشود.
وی معرفی 20 رقم از درختان سریعالرشد برای زراعت چوب در سطح 500 هزار هكتار و آغاز نخستین آزمایش سه گیاه تراریخته برنج، پنبه و سیبزمینی را از جمله اقدامهای سال جاری این سازمان برشمرد.
این مقام مسوول در همین حال خواستار حمایت دولت از نوسازی تحقیقات كشاورزی، راهاندازی شبكه رادیو و تلویزیون كشاورزی و حضور رییسجمهوری در رونمایی یكی از دستاوردهای تحقیقاتی كشاورزی شد.
** لزوم اختصاص بخشی از اعتبارات سلامت وزارت بهداشت به تحقیقات كشاورزی
مهدی خلج رییس سازمان دامپزشكی كشورضمن تاكید بر وظایف حساس و حاكمیتی و نقش مهم این سازمان در بهداشت دامی، گفت: ایران در یكی از پرخطرترین مناطق جغرافیایی از نظر شیوع بیماریهای دامی و بیماریهای مشترك انسان و دام قراردارد و به طور مستمر با عوامل بیماریزا و ورود دامهای غیرمجاز به خصوص از مرزهای شرقی مواجه است.
وی با بیان این كه بهداشت دام، مهمترین مولفهای است كه سرمایه عظیم در بخش دام و طیور را حفظ میكند، اذعان داشت: در این راستا، قرنطینه و اعمال ضوابط آن معنا پیدا میكند و وزیر جهادكشاورزی نیز به این امر توجه دارند تا به مردم تضمین دهیم كه دولت، امنیت آنها را در زمینه سرمایهگذاری در این عرصه حفظ میكند.
خلج افزود: سازمان دامپزشكی، مرجع صلاحیتدار و نهاد قابل اعتماد در صدور گواهی سلامت دام، فرآوردههای دامی، نهادههای دامی و فرآوردههای مشتق شده از فرآوردههای دامی نزد سازمانهای معتبر جهانی مانند سازمان تجارت جهانی و سازمان بهداشت جهانی است.
وی، بیماری سل گاوی و تب مالت را از مهمترین بیماریهای دامی دانست و گفت: ما برای كنترل و جلوگیری از شیوع این بیماریها، نیاز به نیروی انسانی و كمك داریم.
رییس سازمان دامپزشكی كشور در ادامه خواستار اختصاص بخشی از اعتبارات سلامت وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشكی به این سازمان دامپزشكی شد.
اقتصام(1)9186**1594
معاون امور برنامه ریزی و اقتصادی وزارت جهاد كشاورزی،
بخش كشاورزی تنها با حمایت دیگر دستگاهها قادر به تامین امنیت غذایی است
۲ اردیبهشت ۱۳۹۳، ۱۷:۱۰
کد خبر:
81133579

تهران - ایرنا - معاون امور برنامه ریزی و اقتصادی وزارت جهادكشاورزی، تامین امنیت غذایی و تولید غذای سالم را از وظایف این وزارتخانه عنوان كرد و گفت: بخش كشاورزی تنها با حمایت سایر دستگاهها و نهادهای اجرایی و پولی و عزم ملی قادر به تامین امنیت غذایی خواهد بود.