به گزارش گروه اخبار علمی ایرنا از پایگاه های خبری، فقر آهن مهمترین دلیل بروز كم خونی است.
طبق گزارش سازمان بهداشت جهانی، بیش از 2 میلیارد نفر؛ یعنی افزون بر 30 درصد از جمعیت جهان كم خون هستند.
علاوه بر فقر آهن، مالاریا، ویروس HIV، شیستوزومیازیس، و عفونت های دیگر مانند سل، شیوع كم خونی را دامن می زنند.
كمبود آهن، علاوه بر اینكه زمینه را برای بیماری های عفونی فراهم می كند، ظرفیت كاری افراد جامعه را كاهش می دهد و مانع از توسعه جامعه می شود.
پزشكان بر این باورند كه علاوه بر عوامل محیطی و ژنتیكی، تغذیه نامناسب نیز فقر آهن و كم خونی را به دنبال دارد.
كم خونی شرایطی است كه در آن تعداد گلبول های قرمز خون و ظرفیت آنان برای حمل اكسیژن كاهش می یابد. فقر آهن تهدیدی جدی در تمام دوران زندگی یك خانم، بخصوص دوران بارداری است.
كمبود آهن بر اثر بی توجهی، فرآیندی پیش رونده دارد و تمام فعالیت های فرد را تحت تاثیر قرار می دهد.
آهن یك ماده معدنی موردنیاز بدن است. آهن بخش مهمی از تمام سلول ها را تشكیل می دهد و وظایف مهمی را در بدن به عهده دارد. به عنوان مثال، آهن بخشی از پروتئین هموگلوبین است و اكسیژن را از ریه به سراسر بدن حمل می كند. آهن به عضلات كمك می كند تا اكسیژن را ذخیره كرده و هنگام نیاز از آن استفاده كنند.
یكی از مواد تشكیل دهنده اكثر آنزیم های بدن آهن است. بدون وجود آنزیم، بسیاری از فعالیت های سلولی و واكنش های ضروری بدن صورت نمی گیرد.
برخی از علایم كمبود آهن عبارتند از :
• احساس خستگی مداوم – احساس خستگی و بی حوصلگی شایع ترین نشانه كمبود آهن است و دلیل این موضوع نیز كمبود اكسیژن در عضلات و مغز است.
• سندرم پیكا – سندرم پیكا زمانی مطرح می شود كه فرد نسبت به خوردن گچ، خاك و یخ یا محصولات كاغذی تمایل دارد.
• تنگی نفس – افرادی كه دچار فقر آهن هستند، پس از فعالیت كوتاه بدنی نیز دچار تنگی نفس می شوند، زیرا میزان اكسیژن خونشان پایین است و توانایی فعالیت های ابتدایی را نیز ندارد.
• تپش قلب – تپش قلب نیز به دلیل كمبود اكسیژن خون اتفاق می افتد.
• كاهش تمركز – كمبود اكسیژن در مغز باعث می شود كه توانایی تفكر كاهش پیدا كند.
• خونریزی بیش از حد در دوران قائدگی
• بد اخلاقی و تغییر مداوم خلق و خو
• احساس بی حالی
• رنگ پریدگی
• افت دمای بدن
• رنگ پریده شدن ناخن ها
• سرگیجه
• ضعف
• خواب آلودگی
مهمترین روش مبارزه با كم خونی، حداكثر جذب آهن از طریق مواد عذایی طبیعی و استفاده از مكمل های آهن است. برخی از مواد غذایی حاوی آهن عبارتند از :
• گوشت قرمز
• زرده تخم مرغ
• سبزیجاتی با برگ تیره مانند اسفناج و كلم
• میوه خشك ( به خصوص آلو و كشمش )
• لوبیا، عدس، نخود، لوبیا
• تخم كدو
• برگه زردآلو
• كنجد
• جوانه گندم
• مرغ
• بوقلمون
• نان سبوس دار
• انواع ماهی
• بلغور جو دوسر
• غلات و حبوبات
مهمترین راه مبارزه با این اختلال پنهان، آگاهی افراد جامعه از علل بروز كم خونی و توسعه روش هایی برای جذب حداكثر آهن از مواد غذایی است.
سازمان بهداشت جهانی بسته های آموزشی را توسعه داده است كه در آن به تمام جنبه های فقر آهن و كم خونی پرداخته شده است.
با یك آزمایش ساده خون می توان از وجود كم خونی در بدن آگاه شد و نسبت به رفع آن اقدام كرد.
علمی (5)** 9259**1599
به مناسبت هفته سلامت؛
سازمان بهداشت جهانی: 2 میلیارد نفر در جهان كم خونی دارند
۲ اردیبهشت ۱۳۹۳، ۹:۴۲
کد خبر:
81132501
تهران - ایرنا - كمبود آهن یكی از شایع ترین اختلالات مربوط به تغذیه در سراسر جهان است به گونه ای كه سازمان بهداشت جهانی در آخرین گزارش خود اعلام كرد كه دو میلیون نفر در سراسر دنیا به كم خونی مبتلا هستند.